ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νίκη των εργατών της ανακύκλωσης με ευρύτερες διαστάσεις

Επέβαλαν την ανάκληση των απολύσεων και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

Απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία έδωσαν εκ νέου χτες οι εργάτες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων «Spider» στα Γιάννενα επιβάλλοντας με τον απεργιακό τους αγώνα την ανάκληση των 8 τρομοκρατικών απολύσεων και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Λίγες μόλις μέρες μετά την καθολική επίσχεση εργασίας (5 και 6 Μάρτη) ενάντια στην απλήρωτη εργασία, την ολοήμερη, σθεναρή αγωνιστική στάση, κόντρα στα παζάρια και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, που οδήγησε τελικά στην καταβολή των δεδουλευμένων (Δεκέμβρης, Γενάρης, Φλεβάρης) οι εργάτες της ανακύκλωσης επανήλθαν. Από το χάραμα χτες στο πόδι, με τη στήριξη για ακόμη μια φορά του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, βρέθηκαν μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου για να περιφρουρήσουν την απεργία που αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση διεκδικώντας την ανάκληση των 8 απολύσεων. Απολύσεις τρομοκρατικές με στόχο να τσακίσουν τους εργάτες που σήκωσαν το ανάστημά τους, που οργανωμένα με τα ταξικά σωματεία τους και το ΠΑΜΕ αγωνίζονται για το δίκιο της τάξης τους. Οι άθλιες αυτές τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας «Spider» που αποτελεί έναν από τους σκληρούς πυρήνες του ντόπιου κεφαλαίου στα Γιάννενα έπαθαν στραπάτσο. Οι εργάτες με τον καθολικό και αποφασιστικό τους αγώνα όχι μόνο επέβαλαν την ανάκληση των απολύσεων αλλά κατόρθωσαν να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Στην ανοιχτή γενική συνέλευση που ακολούθησε έξω από το εργοστάσιο, οι εργάτες της ανακύκλωσης καταχειροκροτήθηκαν. Με μεστά και απλά λόγια ευχαρίστησαν τους εκατοντάδες εργαζόμενους και τη νεολαία για την ταξική τους αλληλεγγύη, αποφάσισαν να παλέψουν για να μην επιτρέψουν να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα στους χώρους δουλειάς, αναδείχτηκε η ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιδιώξεις κεφαλαίου, κυβέρνησης, τρόικας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στρώνει το έδαφος για νέες ανατροπές

Σε νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τη χτεσινή ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις των συντάξεων αφού συνέδεσε το ύψος της σύνταξης με την πορεία της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, εκτός βέβαια και αν υπάρξουν ανατροπές που κανένας τώρα δεν μπορεί να τις προβλέψει, στα ζητήματα της ανεργίας και της ύφεσης».

Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή, οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ και το υπουργείο έχει ήδη ξεγράψει τις μισές από αυτές τις οφειλές αφού αφορούν ανενεργές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Επίσης από τη διασταύρωση στοιχείων του ΙΚΑ και με το ΚΕΠΥΟ προκύπτει ότι σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων υπάρχει διαφορά στα ποσά για τις ασφαλιστικές εισφορές και τη μισθοδοσία των εργαζομένων που και πάλι προκαλεί απώλεια εσόδων στο ίδρυμα.

Ο Γ. Κουτρουμάνης στην ενημέρωση είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέα στοιχεία για τις λεγόμενες «συντάξεις- μαϊμού» και τα φαινόμενα διαφθοράς στο ΙΚΑ.

Αξιοποιούν τα προβλήματα για νέα μέτρα

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι όσο θα υπάρχει ανεργία και όσο η λιτότητα θα κρατάει στα σημερινά άθλια επίπεδα τους μισθούς και τις συντάξεις, όσο θα συνεχίζεται η ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων και οι προκλητικές φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος δε θα αντιμετωπίζονται. Πρόσθεσε δε ότι τα οικονομικά προβλήματα στα Ταμεία αξιοποιούνται για να εφαρμοστούν νέες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές πολιτικές.

Σχετικά με τη λεγόμενη διαπλοκή και τις συντάξεις- μαϊμού υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι αποτελέσματα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και τόνισε ότι οι όποιες αποκαλύψεις δε θα οδηγήσουν σε αύξηση των συντάξεων και των παροχών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Δε γίνονται δεκτές οι μειώσεις μισθών

Δυναμική κινητοποίηση την ώρα που συνεδρίαζαν οι εργοδότες του κλάδου για να μεθοδεύσουν την αντεργατική τους επίθεση

Μήνυμα στην εργοδοσία ότι δε θα δεχθεί καμιά μείωση μισθών, καμιά επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων έστειλε χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την ώρα συνεδρίασης του εργοδοτικού Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδας (ΣΕΜΕΕ).

Με πανό «Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την υπογραφή τώρα ικανοποιητικών ΣΣΕ», οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν: «Δε θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο να δουλεύει με μισθούς πείνας. Κανείς εργάτης δεν είναι μόνος του. Ενωμένοι θα απαντήσουν στην επίθεση των εργοδοτών. Δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτή η γαλέρα». Την ίδια ώρα, τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Κάτω τα ξερά σας απ' τις συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και τις συμβάσεις», «Εδώ - εδώ, μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και «Οι λιθογράφοι δε σκύβουν το κεφάλι με το Συνδικάτο αντίσταση και πάλη».

Οι λιθογράφοι διαμήνυσαν πως ακόμη κι αν τα μέτρα έχουν ψηφιστεί στη Βουλή από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ακόμη κι αν ψηφίστηκαν τα μνημόνια, δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν στη ζωή. Στους τόπους δουλειάς, η εργοδοσία θα βρει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, οι οποίοι οργανωμένοι στο συνδικάτο τους, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, δε θα επιτρέψουν να υπάρξει καμιά μείωση στους μισθούς, καμιά επίθεση ενάντια στα κατακτημένα εργατικά τους δικαιώματα. «Θέλουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ικανοποιητική», ξεκαθάρισαν στους εργοδότες. «Δε θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στο Μεσαίωνα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Χρ. Μαντζώρος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. «Δεν υπάρχει γυρισμός. Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε χώρο δουλειάς», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, με ανοιχτή επιστολή της προς όλες τις εργοδοτικές ενώσεις, ξεκαθαρίζει: «Αν προτίθεστε να κάνετε και άλλη μείωση στους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης που παίρνουμε, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους, θα μας βρείτε απέναντί σας».

ΚΛΑΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ
Απεργούν σε «COCA COLA» και «ΚΑΤΣΕΛΗ»

Τρομοκρατεί η εργοδοσία στη «ΜΕΒΓΑΛ»

Σε απεργία «βγαίνουν» από αύριο οι εργαζόμενοι σε «COCA COLA» και «ΚΑΤΣΕΛΗ», ενώ την ίδια στιγμή η εργοδοσία της «ΜΕΒΓΑΛ» εντείνει την επιθετικότητά της στους εργαζόμενους της εταιρείας στην Αθήνα.

Αύριο Παρασκευή ξεκινούν την τριήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική εταιρεία «COCA COLA 3E», σε όλα τα εργοστάσια της χώρας απαιτώντας να μην κλείσουν τα δύο εργοστάσια της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μετά από κοινή απόφαση που πήραν οι δύο Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εμφιαλωμένων Ποτών. Η απεργία ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Μάρτη.

Η εργοδοσία της «COCA COLA 3E», εκτός από το κλείσιμο των υπερσύγχρονων μονάδων παραγωγής, έχει προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε εκατοντάδες απολύσεις (υπολογίζονται περισσότερες από 300) σε όλα τα εργοστάσια, μέσω της μορφής των «οικειοθελών αποχωρήσεων». Επιπρόσθετα, προχωρά σε εργολαβοποιήσεις τμημάτων, απολύοντας εργαζόμενους με αυξημένη αποζημίωση και στη συνέχεια τους επαναπροσλαμβάνει με μειωμένα δικαιώματα σε εργολάβους.

Ταυτόχρονα, σε 24ωρη απεργία «βγαίνουν» αύριο Παρασκευή (ξεκινά σήμερα αργά το βράδυ και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ), οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», οι οποίοι απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων. Η εργοδοσία τους χρωστάει δεδουλευμένα περίπου δύο μηνών (απ' τα μέσα Γενάρη), ενώ την ίδια στιγμή, προχωρά σε εξαναγκαστικές μετατάξεις τμημάτων, συγκεκριμένων, στοχευμένων εργαζομένων, οι οποίοι ήταν πρωτοπόροι στην 9ήμερη απεργιακή κινητοποίηση του Νοέμβρη. Τότε η εργοδοσία είχε υποσχεθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο πληρωμών, που τώρα όμως το αθετεί και οι εργαζόμενοι ξαναβγαίνουν σε απεργία.

Η εργοδοτική επιθετικότητα εντείνεται και στη ΜΕΒΓΑΛ. Συγκεκριμένα, όταν τον περασμένο Οκτώβρη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαχητική απεργία απαιτώντας την ανάκληση απόλυσης, η εργοδοσία είχε προχωρήσει σε 18 εξώδικα σε βάρος των εργαζομένων, τα οποία, όμως, είχαν στην ουσία αδρανοποιηθεί. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι αυτοί άρχισαν να δέχονται κλήσεις στα τηλέφωνά τους από το Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων, ενώ σε έναν απ' αυτούς επιδόθηκε νέο χαρτί στο σπίτι, με αφορμή εκείνα τα εξώδικα που είχε στείλει η εργοδοσία. Αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις μέρες μετά την επίδοση ψηφίσματος των εργαζομένων προς την εργοδοσία, όπου διεμήνυαν ότι δε θα δεχθούν καμιά μείωση μισθών, καμιά αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ