ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Δυναμικά για τη σύμβαση κόντρα στην τρομοκρατία

Δυνατά και με αποφασιστικότητα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης την απεργιακή μάχη για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2012, σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υπογράψει, κουρελιάζοντας, όπως έκαναν και χτες, κάθε προσπάθεια των εργοδοτικών Ενώσεων να ανακόψουν τον αγώνα τους, επιστρατεύοντας μέχρι τους «Ράμπο» του Λιμενικού, τους οποίους η συγκυβέρνηση έχει θέσει στην υπηρεσία τους. Χτες η μάχη για τη Σύμβαση μεταφέρθηκε μπροστά στις σκάλες του επισκευαζόμενου δεξαμενόπλοιου «AEGEAN BRIGE I», όπου μία από τις εργολαβικές επιχειρήσεις, αυτή του εργολάβου Καλαμπόκα, μέλους του προεδρείου της εργοδοτικής Ενωσης Μηχανουργών, είναι από τις ελάχιστες (πέντε περίπου) που αρνείται να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση.

Οι εργαζόμενοι του συνεργείου, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία τους και έχοντας στο πλευρό τους τις ομάδες περιφρούρησης, έμειναν μπροστά στις σκάλες του πλοίου δίνοντας την απάντηση στις απειλές του εργολάβου Καλαμπόκα, «αν δεν πάτε τώρα για δουλειά απολύεστε»! Δεν έκαναν πίσω ούτε όταν στη Ζώνη έφτασαν δύο μικρά πούλμαν με άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού, έτοιμοι για «επέμβαση».

Να σημειωθεί ότι με απαίτηση των εργοδοτικών Ενώσεων έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία από τα μέσα του Φλεβάρη για την παρέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων όποτε γίνεται «παρακώλυση των εργασιών» από συνδικαλιστές. Τρεις παραστάσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει μέχρι τώρα στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά από τα σωματεία της Ζώνης και το ΠΑΜΕ, για να αρθεί η εισαγγελική παραγγελία που χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία, όμως παραμένει σε ισχύ.

Η απεργία στο συνεργείο Καλαμπόκα θα συνεχίζεται. Οπως συνεχίζεται και η απεργία των ηλεκτροτεχνιτών στη ΖΗΜΕΝΣ, τη μοναδική στις 10 επιχειρήσεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ανέφερε στον «Ρ»: «Ο αγώνας αυτός, επειδή στηρίζεται στην τεράστια συσπείρωση εργαζομένων - ανέργων στα ταξικά συνδικάτα, στην απόφαση των ίδιων των εργατών, μέσα από γενικές συνελεύσεις, μαζικές συσκέψεις, να δείξουν ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική που προωθεί τη μετατροπή μας σε σύγχρονους σκλάβους του 21ου αιώνα, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη συγκυβέρνηση και την εργοδοσία. Σε κοινό μαύρο μέτωπο, όπως φαίνεται από την εισαγγελική παραγγελία και την παρουσία των δυνάμεων καταστολής, προσπαθούν να υλοποιήσουν τις αντιλαϊκές αποφάσεις τους, χωρίς να τα καταφέρνουν. Η επιχείρησή τους προσκρούει στο τείχος της συνειδητής, ταξικής πάλης που αναπτύσσουν οι εργάτες της Ζώνης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αναπτύξουν δράση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, να γίνει όλη Ελλάδα μια Χαλυβουργία».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός σε κάθε καράβι

Να συμβάλουν καθοριστικά στην ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση της πάλης στα καράβια, σε κάθε χώρο δουλειάς για να σημάνει συναγερμός, γιατί «εκεί θα γεννηθεί το μεγάλο κίνημα που θα σαρώσει την εξουσία του κεφαλαίου» αποφάσισαν χτες οι μηχανικοί στη γενική τους συνέλευση, εξουσιοδοτώντας τη νέα διοίκηση της ΠΕΜΕΝ να πρωτοστατήσει σε αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα να εκτιμήσει και να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την εισήγηση της διοίκησης παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Σ. Τσιμπόγλου με συγκεκριμένα στοιχεία για την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που δέχονται οι μηχανικοί, συνολικά οι ναυτεργάτες από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους πολιτικούς του εκπροσώπους, με τη συνενοχή του εργοδοτικού/κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστικά, οι εγγεγραμμένοι ναυτεργάτες το Φλεβάρη, ακόμα και με αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ (καταγράφουν λιγότερο από το ένα τρίτο των ανέργων) έφτασαν στο δραματικό αριθμό των 3.825, όταν το Γενάρη ήταν 3.689! Από αυτούς το ψωροεπίδομα των 295 ευρώ για έγγαμους πήραν οι 1.210 δηλαδή το 68,4% έμεινε χωρίς και αυτό το ψίχουλο, ενώ με την κατάργηση του Οίκου Ναύτου και του ΓΕΝΕ που προωθούνται, τινάζονται στον αέρα συνολικά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιδόματα. Επιπρόσθετα με την κατάργηση του καμποτάζ που θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μέρες σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της υπουργού ΑΑΝ Α. Διαμαντοπούλου, «χιλιάδες θέσεις εργασίας για ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα θα καταργηθούν, η ανεργία θα αυξηθεί πια κατακόρυφα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων». Από το κλείσιμο του ΓΕΝΕ σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα «γίνεται προφανές - όπως ανέφερε ο Σ. Τσιμπόγλου - ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η διάλυση και των ελάχιστων δικαιωμάτων των ναυτεργατών, η επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας μέσα και έξω από την Ελλάδα, με την ανάπτυξη σύγχρονων δουλεμπορικών κυκλωμάτων, γεγονός που συνδέεται και με τη ναυτική εκπαίδευση. Να πληρώνουμε για το δίπλωμα, να πληρώνουμε και για το μπάρκο».

Η γενική συνέλευση στο ψήφισμά της ενέκρινε ότι στηρίζει το κάλεσμα Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να κηρυχτεί συναγερμός, για να μην περάσει η σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων, για να σχεδιαστούν καλά συντονισμένοι απεργιακοί αγώνες ενάντια σε κάθε μείωση σε μισθούς και μεροκάματα, για συμβάσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Κινητοποιούνται ενάντια στη μείωση μισθών

Στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη από τις 6.30 π.μ. έως τις 9.30 π.μ. πραγματοποιούν οι καθαρίστριες που απασχολεί η επιχείρηση «Iss» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ζωγράφου) ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει νέα σύμβαση με μείωση των μισθών τους κατά 22%, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος 4046/2012 που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση. Αύριο, Παρασκευή οι καθαρίστριες προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Τις κινητοποιήσεις έχει προκηρύξει το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Αττικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες

Μέχρι και την Κυριακή 18 Μάρτη μπορούν να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εκλογές πραγματοποιούνται καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστονος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, την Κυριακή 18 Μάρτη, 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Δυτικά (25ης Μάρτη 140, Πετρούπολη), σήμερα από 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια (Δημητρίου Ράλλη 12, Μαρούσι) στις 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, δίπλα στο παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας (Διαδόχου Παύλου 42), στις 17 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. και στις 18 Μάρτη, 12 π.μ. έως 8 μ.μ.

Εκλογικά Κέντρα θα υπάρχουν και στα Ξενοδοχεία: ATHENS HILTON, ΜETROPOLITAN, OLYMPIC ROYAL, LEDRA MARRIOTT, SOFITEL, DIVANI CARAVEL, INTERCONTINENTAL, ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, Καζίνο - Ξενοδοχείο Μοντ Παρνές, στο Catering NEWREST, στο Catering OLYMPIC.

ΚΡΗΤΗ
Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Με τα συνθήματα καμιά περικοπή στους μισθούς και κανένα χαράτσι για τους ασθενείς, χτες το πρωί η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, ο σύλλογος γυναικών της ΟΓΕ και το ΜΑΣ πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή της Υγείας σε προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.

Η συγκέντρωση έγινε έξω από τα επείγοντα περιστατικά αποκλείοντας για τρεις περίπου ώρες τα ταμεία για τα 5 ευρώ, με ένα μεγάλο πανό όπου αναγράφονταν το σύνθημα «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Αποκλειστικά Δημόσια Σύγχρονη και Δωρεάν Υγεία για όλους».

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί καθώς και εργαζόμενους του νοσοκομείου οι οποίοι συζητούσαν με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, γυναίκες και νεολαία που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό για τη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κίνημα τέτοιο το οποίο που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και τα κόμματα της.

ΒΕΡΟΙΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στην κατάργηση ΟΕΚ ΟΕΕ

Συλλαλητήριο ενάντια στην κατάργηση - συγχώνευση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Οικοδόμων Νάουσας, σήμερα Πέμπτη 15 Μάρτη στις 9 το πρωί έξω από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στη Βέροια.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Σύσκεψη ανέργων αύριο

Σε σύσκεψη για το συντονισμό της πάλης καλεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τα συνδικάτα όλους τους άνεργους, τους απολυμένους από τα διάφορα προγράμματα, τους ελαστικά απασχολούμενους, τους μελλοντικούς άνεργους που βλέπουν ότι είναι κοντά η μέρα που θα είναι στην ουρά του ΟΑΕΔ για το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας και γενικά όλους τους εργαζόμενους. Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή, 16 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου - Χρυσομαλλούσα).

Σκοπός της σύσκεψης είναι η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Ανέργων με στόχο την οργάνωση του αγώνα για τη σύγκρουση «μ' αυτούς που επιβουλεύονται το δικαίωμά μας στη ζωή τόσο των ίδιων, όσο και των παιδιών μας, για την προστασία των ανέργων», σημειώνει στο κάλεσμα του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ