ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μαζικό το φοιτητικό συλλαλητήριο χτες στην Κρήτη

Με τη μαζική συμμετοχή σπουδαστών και φοιτητών απ' όλους τους νομούς της Κρήτης πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι το παγκρήτιο συλλαλητήριο που κάλεσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και οι Γραμματείες των νομών της Κρήτης, στο Ηράκλειο, ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της περιοχής. Στο συλλαλητήριο του ΜΑΣ με αποφάσεις τους συμμετείχαν ο σύλλογος σπουδαστών του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, το πρώτο έτος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Ηράκλειο, 2 τμήματα εργαστηρίων του τμήματος Μηχανολογίας στο Ηράκλειο και το 2ο εξάμηνο του τμήματος Πολιτικών Δομικών Εργων στο Ηράκλειο, καθώς και φοιτητές, σπουδαστές απ' όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου και το ΤΕΙ του νησιού.

Η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το Δημαρχείο όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο Συμβούλιο.

Οι σπουδαστές κατήγγειλαν ότι είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση, βιβλία και το κόστος σπουδών έχει φτάσει στα ύψη. Πολλοί πλέον σπουδαστές παρατούν τις σπουδές τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Τόνισαν το πρόβλημα της σίτισης που μέσω της πολιτικής που ασκείται οδηγεί τις λέσχες σίτισης και τα εστιατόρια σε κλείσιμο. Επίσης στα ΤΕΙ έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα, ενώ οι σπουδαστές στοιβάζονται σαν σαρδέλες (π.χ. 50 σπουδαστές σε εργαστήριο των 20 θέσεων)!

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται συγχωνεύσεις - κλεισίματα - μετακινήσεις τμημάτων ανάλογα με τις επιταγές της «αγοράς». Π.χ. στο ΤΕΙ Ηρακλείου καθηγητές των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας, με τη συγκατάθεση ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, πρότειναν το κλείσιμο του τμήματος Δομικών.

Αναφορικά με τη στέγαση, στα ΤΕΙ Χανίων και Ρεθύμνου δεν υπάρχει καν εστία, ενώ στα υπόλοιπα ιδρύματα της Κρήτης που υπάρχουν, ο μικρός αριθμός δωματίων που παρέχεται δε φτάνει ούτε για το ελάχιστο των αναγκών, έτσι πολλοί έκαναν αίτηση και δεν τους δέχτηκαν. Στο ΤΕΙ Ηρακλείου οι εστιακοί φοιτητές πληρώνουν ενοίκιο, ενώ ετοιμάζονται να βάλουν ενοίκιο και σε άλλες εστίες της Κρήτης.

Συλλαλητήριο για τα ΤΕΙ στην Αθήνα την Πέμπτη

«Και στο νέο εξάμηνο συνεχίζεται η άθλια κατάσταση στα ΤΕΙ που βάζει ένα σωρό εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον των σπουδαστών στα ΤΕΙ», τονίζει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και καλεί σε συλλαλητήριο την Πέμπτη. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω.

«Σήμερα», σημειώνεται στο κάλεσμα, «σπουδάζουμε με τεράστιες δυσκολίες και μεγάλες θυσίες για να συναντήσουμε την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά. Μας θέλουν δούλους για 400 ευρώ. Αυτό αποφάσισαν πρόσφατα. Αυτό το μέλλον μας ετοιμάζουν. Αυτό το μέλλον μας ετοιμάζουν. Τέρμα τα παραμύθια. Δεν πάει άλλο με αυτό το αίσχος. Η φωνή και οι ανάγκες των σπουδαστών των ΤΕΙ είναι στην αντίπερα όχθη από κόμματα και παρατάξεις του κεφαλαίου (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ), από προέδρους και προϊσταμένους, από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας εκβιάζουν, να μας κοροϊδεύουν. Ηρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ο αγώνας των εργατών γίνεται υπόθεση των μαθητών

Την Τετάρτη οι εργάτες στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης στα Γιάννενα μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων, τη στήριξη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας και της περιφρούρησης για να μην περάσουν οι απολύσεις 8 συναδέλφων τους. Κατάφεραν να παρθούν πίσω οι απολύσεις, μετέτρεψαν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, αποφάσισαν πως δε θα πάψουν να αγωνίζονται απέναντι στην πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης των παιδιών και των οικογενειών τους.

Με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ιωαννίνων η πείρα, τα συμπεράσματα από τη μάχη αυτή εργαζόμενων γονιών, νέων εργαζομένων για την ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα, στα εργοστάσια, στη γειτονιά, στο σχολείο μεταφέρθηκε και έγινε κτήμα μαθητών σε σχολεία της πόλης. Στο 8ο και 4ο Γυμνάσιο οι μαθητές συζήτησαν για το τι συνέβη, στήριξαν την απόφαση των εργατών της ανακύκλωσης να αγωνίζονται για το παρόν και το μέλλον των οικογενειών τους, για να μην πεινάσουν τα παιδιά τους. Αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση ο νικηφόρος αυτός αγώνας των εργατών να διαδοθεί σε κάθε τάξη, σε κάθε μαθητή. Είπαν ότι θα μπουν μπροστά σε κάθε περίπτωση που γονιός συμμαθητή τους απολυθεί, μείνει απλήρωτος ή του κόψουν το ρεύμα. Θα σταθούν στο πλευρό των εργατών, στο πλευρό του ταξικού κινήματος!

  • «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν τις εξορμήσεις και τις άλλες παρεμβάσεις τους με στόχο την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής». Τα παραπάνω τονίζουν μεταξύ άλλων οι ΚΟΒ του ΚΚΕ και η ΟΒ της ΚΝΕ στο Χαλάνδρι, καταγγέλλοντας προσπάθεια να εμποδιστεί εξόρμηση της ΚΝΕ στο 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου.
«Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου»

Εκδήλωση ενάντια στο επικίνδυνο ναρκω-νομοσχέδιο έγινε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πλήθος ανάλογες δράσεις φορέων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση των επιτροπών αγώνα ΤΕΙ και του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ με θέμα «Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου, όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Στην εκδήλωση μίλησαν ο Φαίδων Καλοτεράκης, ψυχολόγος, ειδικός βοηθός διευθυντής ΚΕΘΕΑ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΥΝ, ο Ανδρέας Τσούνης, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ και ο Κώστας Τζιάρας, εκπαιδευτικός, στο σχολείο της ΙΘΑΚΗΣ ΚΕΘΕΑ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η εναντίωση στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και νομιμοποιεί τα ναρκωτικά, ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση, καταγγέλθηκε η πολιτική που συρρικνώνει τα στεγνά προγράμματα και στηρίζει απλόχερα τα προγράμματα υποκαταστάτων. Επίσης, συζητήθηκαν τα αίτια που οδηγούν στη χρήση και είναι σύμφυτα με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ κάλεσαν τους σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, σημειώνοντας ότι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Αλλες δράσεις φορέων
  • ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Τα ΔΣ της Ενωσης Γονέων Αργοστολίου και της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και ναρκωκουλτούρα», στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 2ου- 3ουΓυμνασίου Αργοστολίου. Ομιλητής Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
  • ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΗ: Το Παράρτημα Καισαριανής - Βύρωνα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Ενωση Γονέων Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και το νομοσχέδιο «Κώδικας ναρκωτικών», στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΜΑΡΤΗ: Η Επιτροπή Αγώνα Ε' Κοινότητας Πειραιά, μαζί με το τοπικό Παράρτημα Πειραιά του ΕΣΥΝ, διοργανώνουν σύσκεψη για το νομοσχέδιο «Κώδικας ναρκωτικών», στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Ε1 του ΚΑΠΗ (Καλλέργη 142 - ισόγειο).
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ναρκωτικά και οι θέσεις του ΚΚΕ

Ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη 21 Μάρτη

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα: «Ναρκωτικά και οι θέσεις του ΚΚΕ», την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο 9,84 (Τεχνόπολις, Γκάζι).

Εισηγήσεις:

  • «Οι θέσεις και η πρόταση του ΚΚΕ» από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Τοξικοεξάρτηση - νόσος ή κοινωνικό φαινόμενο;» από την Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Γραμματείας του ΕΣΥΝ.
  • «Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την εξάρτηση και κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών - "Στεγνά" προγράμματα», από τον Πέτρο Τριάντο, κοινωνικό ανθρωπολόγο στον τομέα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ.
  • «Τα ναρκωτικά ως μέσο κοινωνικού ελέγχου και χειραγώγησης της νεολαίας» από τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ