ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Πανελλαδική παρέμβαση για τα βιβλιάρια ασθενείας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση της Αθήνας
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση της Αθήνας
Τον αγώνα για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασκούμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, έδωσαν χτες έξω από γραφεία του ΟΑΕΕ σε όλη τη χώρα οι αγωνιστικές δυνάμεις του χώρου, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ).

Δύο ήταν τα βασικά αιτήματα: Η άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξάρτητα από το αν χρωστά ο ασφαλισμένος και η κατάργηση της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας για φορολογική ενημερότητα, τουλάχιστον όσο κρατάει η κρίση. Η πίεση των χτεσινών κινητοποιήσεων, που αποτελούν συνέχεια ανάλογων παρεμβάσεων της ΠΑΣΕΒΕ τις τελευταίες μέρες, οδήγησε τη διοίκηση του ΟΑΕΕ να αναγνωρίσει τουλάχιστον το πρόβλημα, που αφορά περισσότερους από τους μισούς ασφαλισμένους! Οι υπεύθυνοι στα κατά τόπους γραφεία του, μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά, ζήτησαν λίστες με ονόματα για τις περιπτώσεις με τα πιο οξυμένα προβλήματα, ώστε να εξεταστούν κατ' εξαίρεση.

Αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές πρόκειται να συνεχίσουν, αλλά και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους προκειμένου να γίνει πράξη η θεώρηση των βιβλιαρίων και να διευρυνθεί για όλους τους ασφαλισμένους. Το αποτέλεσμα θα κριθεί αποκλειστικά από τη συνέχεια, την ένταση και τη μαζικότητα του αγώνα που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Σωματεία, Ενώσεις, συνδικαλιστές που στηρίζουν την ΠΑΣΕΒΕ. Ηδη, από χτες, επαναπροσδιορίστηκε το αγωνιστικό ραντεβού σε δύο περιπτώσεις, στον Αγ. Δημήτριο (Μπραχάμι), που θα γίνει τη Δευτέρα 19 του Μάρτη, και στο Ιλιον, επίσης τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, η διάθεση για σύντομη επιστροφή με νέες δυναμικές παρεμβάσεις εκφράστηκε και σε άλλες πόλεις από τους συγκεντρωμένους. Η επιμονή και η δυναμικότητά τους σε ορισμένες περιοχές είχαν και το στοιχείο της αυξημένης συμμετοχής σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στην Αττική.

«Θα ξανάρθουμε», ήταν το μήνυμα που δόθηκε από τη συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΕ στην οδό Πειραιώς. «Η κυβέρνηση λέει ή πληρώνετε ή πεθαίνετε», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Π. Γαλανόπουλος, για να προσθέσει ότι όποιες παραχωρήσεις κι αν γίνουν, οφείλονται στην πίεση του αγώνα, που πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης στα γραφεία του ΟΑΕΕ σε Πειραιά, Περιστέρι, Αιγάλεω, Φιλαδέλφεια, Αγ. Παρασκευή, Μπραχάμι και Ιλιον, που είχε σημαντική συμμετοχή και έγινε και πορεία η οποία κατέληξε στον ΟΑΕΕ Αγ. Αναργύρων.

Με δυναμικές παρεμβάσεις, συμβολικές καταλήψεις, μοίρασμα υλικού, παρουσίες με πανό και σημαίες και αρκετά μεγάλη συμμετοχή σε αρκετές περιπτώσεις, έγιναν ανάλογες κινητοποιήσεις σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη, Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Λιβαδειά, Κόρινθο και Ηράκλειο Κρήτης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Μνημόνιο, «κάθαρση» και... δάκρυα για την ανάπτυξη

Εντείνονται τα παιχνίδια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων

Εξαγγέλλοντας «σαρωτικές αλλαγές» στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, με αφορμή την υπόθεση χρηματισμού 2 υπαλλήλων της, η νέα υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Α. Διαμαντοπούλου, κατέθεσε χτες τη δική της συμβολή στο πολιτικό παιχνίδι αποπροσανατολισμού και προεκλογικής σκοπιμότητας, που καλλιεργεί εντυπώσεις «συλλογικής ενοχής» ώστε να δικαιολογηθούν παντός είδους περικοπές και να αναδειχθούν οι νέοι «ήρωες» της διαφάνειας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σ' ένα φαινομενικό παροξυσμό «κάθαρσης» - πρακτική που αγνοήθηκε επιμελώς τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και από πολλά στελέχη που κατέχουν υψηλά αξιώματα στην υφιστάμενη κυβέρνηση - έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» όχι μόνο σε όσους πατούν τον όρκο τους, αλλά και σε αυτούς που ανέχονται τέτοια φαινόμενα, σε αντίθεση με την «επιβράβευση» που επιβάλλεται για τους «άριστους».

Η έμφαση που δόθηκε χτες στα μέτρα της... κάθαρσης, συνδυάστηκε με τη διαβεβαίωση προώθησης των μνημονιακών υποχρεώσεων και των μέτρων υπέρ της επιχειρηματικότητας. Με την επισήμανση ότι «υπάρχουν σημεία σταθερότητας», η υπουργός επισπεύδει τη λήψη μέτρων για να εκμεταλλευτεί τη «στιγμή» μετά το PSI. Δίνοντας «εξετάσεις» ετοιμότητας και φιλικότητας προς την επιχειρηματικότητα, η υπουργός αναλαμβάνει και ρόλο «προξενήτρας» για τη σύναψη «επενδυτικών αρραβώνων», όπως τους χαρακτήρισε. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για το σκοπό αυτό προετοιμάζεται καταρχήν ταξίδι στη Γερμανία, με πλούσιες δραστηριότητες. Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στην άρση εμποδίων που έχουν συναντήσει συγκεκριμένες ελληνικές, αλλά και γερμανικές επενδύσεις.

Το μεγάλο νομοσχέδιο για τη «φιλική επιχειρηματικότητα» θα κατατεθεί στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα. Η - μονότονα - επαναλαμβανόμενη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω της ΕΤΕπ για ενίσχυση του δανεισμού των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων (άλλη μια στοχευμένη παρέμβαση για τους «βιώσιμους») φαίνεται να λήγει άμεσα με την υπογραφή της σύμβασης. Στις 19 του Απρίλη θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των δανείων της ΕΤΕπ για τα μεγάλα οδικά έργα, που αποτελεί δράση η οποία περιλαμβάνει και άλλες χώρες.

Σχετικά με τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Εργων, έγινε γνωστή δέσμη μέτρων, όπως ο έλεγχος Πόθεν Εσχες των υπαλλήλων από το 2005 και ύστερα, άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών, Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εχουν ήδη υποβληθεί οι παραιτήσεις των στελεχών της και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες παύσης των 2 υπαλλήλων.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
Καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούν τους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες όλης της χώρας οι τοπικές Επιτροπές Αγώνα στα ταξί, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματός τους, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου, μεθοδεύει το πισώπλατο χτύπημά τους.

Συγκεκριμένα, μια σειρά πληροφοριών που «διαρρέονται» το τελευταίο διάστημα αναφορικά και με την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου αλλά και με τις προβλέψεις του, σκοπεύουν να καθησυχάσουν τους αυτοκινητιστές, επιχείρηση στην οποία εμπλέκεται άμεσα η συνδικαλιστική ηγεσία. Με έντεχνο τρόπο, διαδίδουν ότι το νομοσχέδιο δε θα περιλαμβάνει την έκδοση νέων αδειών, ενώ υποστηρίζουν ότι πολύ πιθανά θα έρθει προς ψήφιση μετά τις εκλογές και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, όταν αναφερόταν στον αριθμό των ταξί και στις «δυσχέρειες» που θα προκαλούσε η αδειοδότηση και νέων οχημάτων, φρόντιζε να περιορίζει το ζήτημα μόνο στα τετραθέσια και μόνο στην περιφέρεια Αττικής.

Οπως και να 'χει το πράγμα, επειδή όλα είναι πιθανά ακόμη και η άρον - άρον κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στον κλάδο εφιστούν την προσοχή στους συναδέλφους τους, καθώς η πολιτική παράδοσης του επαγγέλματός τους στις μεγάλες εταιρείες είναι παρούσα και δεν αλλάζει με τις αλλαγές στον υπουργικό θώκο.

ΥΠΕΚΑ
Δυο προσφορές για τα κοιτάσματα στο Κιλκίς

Δυο εταιρείες κατέθεσαν προσφορές στο διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για την εκμετάλλευση του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Βάθης - Γερακαριού στο Κιλκίς, όπου υπάρχει χρυσός και χαλκός. Πρόκειται για τις ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΕΛΜΙΝ ΑΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, που θα αξιολογήσει τις προσφορές έως τις 14 του ερχόμενου Μάη, το αργότερο.

Πρόκειται για ένα ακόμη κεφάλαιο της εκχώρησης του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια, ενώ στο ξεπούλημα της γης και τη ληστρική της εκμετάλλευση έχουν εναντιωθεί οι κάτοικοι της περιοχής. Η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ έχει καταγγείλει τη μεθόδευση και έχει καλέσει τους κατοίκους σε αγώνα κατά της παράδοσης του κοιτάσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ