ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμβολική» φιλανθρωπία για τις γυναίκες

Σαν «δώρο» μια φορά το χρόνο, τη Ημέρα της Γυναίκας, έχουν τη μοναδική ευκαιρία πολλές γυναίκες να εξεταστούν προληπτικά για καρκίνο της μήτρας και του μαστού. Ορισμένες «φιλάνθρωπες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και νοσοκομεία που εμπορεύονται υπηρεσίες Υγείας - όπως το «Ερρίκος Ντυνάν» - αποφάσισαν να γιορτάσουν τη φετινή 8η Μάρτη προσφέροντας δωρεάν τις παραπάνω εξετάσεις. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση. Τι «συμβολίζει» όμως; Μήπως ότι οι γυναίκες θα έπρεπε όλο το χρόνο να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες δομές Υγείας; Μήπως είναι μια διεκδικητική μορφή πάλης και αλληλεγγύης, όπως για παράδειγμα όταν εργαζόμενοι των νοσοκομείων κλείνουν τα ταμεία και οι ασθενείς δεν πληρώνουν εισιτήριο και εξετάσεις;

Οχι. Σπεύδουν μάλιστα οι εμπνευστές αυτού του «συμβολικού εορτασμού» να ξεκαθαρίσουν πως η κίνησή τους έχει απλά το στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τις γυναίκες για τη σημασία της πρόληψης, αφού αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι πλέον ιάσιμες. Για τις γυναίκες, ωστόσο, που εξετάστηκαν δωρεάν δεν ήταν καθόλου συμβολική η κίνησή τους, αλλά η ανάγκη τις έσπρωξε εκεί. Με 1 στις 4 γυναίκες άνεργες - άρα και χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη - με τη μερική απασχόληση να κυριαρχεί στις γυναίκες, με τους μισθούς και τις συντάξεις να μην επαρκούν ούτε για τα βασικά, χιλιάδες γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε στο γιατρό για ένα κρυολόγημα να πάνε, ούτε τα απαραίτητα φάρμακα να αγοράσουν. Πρέπει να επιλέξουν αν θα πάνε το παιδί τους στο γιατρό ή αν θα κάνουν οι ίδιες εξετάσεις. Η πρόληψη, οι υπηρεσίες Υγείας πουλιούνται κι αγοράζονται και έχουν καταντήσει πλέον πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια. Κι έρχονται κάποιοι και μιλάνε σε αυτές τις γυναίκες για εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης!

Επιχειρηματική «ευαισθησία»

Την ίδια ώρα ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία οι εξετάσεις είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας, στα τακτικά ιατρεία πληρώνεις 5 ευρώ εισιτήριο και στα απογευματινά 60 ευρώ την επίσκεψη. Οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων δε θα μπορούν να γράφουν παρά μόνο ορισμένο αριθμό εξετάσεων το χρόνο. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση είναι αυτό που λείπει από τις γυναίκες; Ισως είναι και αυτό που αν λείπει οφείλεται στο γεγονός ότι οι αστοί και το κράτος τους δε νοιάζονται για την υγεία του λαού. Αλλωστε, γι' αυτό δεν του την παρέχουν δωρεάν. Νοιάζονται για την ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και από τον τομέα Υγείας. Αυτό λοιπόν που λείπει είναι οι αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, λείπει η πρόληψη. Αυτό που λείπει σήμερα δεν είναι ούτε το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, ούτε οι υποδομές - που άλλωστε μπορούν και να γίνουν όπου χρειάζεται. Αυτό που μένει να γίνει είναι να «καταργηθούν» οι επιχειρηματίες της Υγείας και όλες οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια να γίνουν λαϊκή περιουσία και όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας να αξιοποιηθεί, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.

Οι διάφοροι επιχειρηματίες που κερδοφορούν από την Υγεία - εμπόρευμα χρησιμοποιούν και ως «κράχτη» για πελάτες για την επιχείρησή τους την Υγεία - φιλανθρωπία. Αντί λοιπόν οι λαϊκές οικογένειες να μην πληρώνουν ούτε 1 ευρώ για την πρόληψη της υγείας τους, αντί οι εργαζόμενοι στα νοσομοκεία να έχουν καλούς μισθούς και συντάξεις, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες δουλειάς, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πληρώνουν πανάκριβα υπηρεσίες υγείας, ζουν σε συνθήκες εξοντωτικές. Και οι δήθεν ευαισθητοποιημένοι επιχειρηματίες βγαίνουν και «γιορτάζουν» με «συμβολικά δώρα» που στην πραγματικότητα είναι «δώρα» ζωής και θανάτου και διακηρύσσουν προκλητικά πως «η πρόληψη σώζει ζωές». Αλλά, λένε στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, η πρόσβαση στην πρόληψη είναι ... «ατομική υπόθεση», «ευκαιρία», είναι δηλαδή εμπόρευμα απ' το οποίο πλουτίζουν τα μονοπώλια.


Ε. Μ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εύηχα λόγια χωρίς αντίκρισμα

Μπορεί να φταίει και ο κακός μας ο καιρός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο καπιταλισμός, εκεί καταλήγει η «σκέψη» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί δάφνες «μοναδικής εναλλακτικής πρότασης»! Ο επικεφαλής του σχήματος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΙΚΗ» αποφαίνεται: «Αυτού του είδους η ανάπτυξη απέτυχε. Νόημα έχει όταν δίνει βάρος στις πραγματικές ανάγκες. Οταν αναδιανέμει τον πλούτο, όταν δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όταν ενισχύει τους ευάλωτους, όταν προστατεύει το περιβάλλον»...

Πώς όμως θα επιβάλλετε μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη με διατήρηση μισθών, δημιουργία θέσεων εργασίας και πώς θα διασφαλίσετε την προσέλκυση επενδύσεων, ρωτάται ο Αλ. Τσίπρας, και απαντά: «Μια εναλλακτική κυβερνητική πολιτική, χρειάζεται αποφασιστική στήριξη από την κοινωνία. Η κοινωνική δυναμική διαμορφώνει νέα δεδομένα και άλλους συσχετισμούς δυνάμεων. Οσο για τις επενδύσεις, καλλιεργείται στον κόσμο η εντελώς ανυπόστατη άποψη ότι μπορούμε να τις προσελκύσουμε μειώνοντας τους μισθούς και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Ναι, αν μιλάμε για επενδύσεις σαν αυτές που κάνει η BP στη Νιγηρία. Αν όχι, οφείλουμε να προτάξουμε άλλα πλεονεκτήματα».

***

Φυσικά και δεν υπάρχει συνταγή για «φιλολαϊκή» καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία απλώς δεν έτυχε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και θα την επιβάλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ άμα αξιωθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Τα μέτρα που παίρνονται αποσκοπούν αφενός στο να αντισταθμίσουν τη χασούρα του κεφαλαίου από την κρίση και αφετέρου στο να εκκινήσουν από καλύτερες θέσεις στην κούρσα για νέα κέρδη μετά την κρίση. Προσπερνά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι τέτοια μέτρα παίρνονται παντού, ακόμα και στις χώρες που ο ίδιος προβάλλει σαν παραδείγματα «υγιούς» καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αποσιωπά ότι η ΕΕ στην οποία υποκλίνονται, έχει διακηρύξει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι μέτρο για το επίπεδο μισθών, δικαιωμάτων κ.λπ. είναι το αντίστοιχο των ανταγωνιστικών οικονομιών π.χ. της Κίνας.

Και φυσικά με τη γενική επίκληση της πίεσης του λαού δεν απαντά στο πώς ακριβώς θα επιβάλει στους καπιταλιστές αναδιανομή του πλούτου και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν αναζητώντας συνεχώς μεγαλύτερα κέρδη μειώνουν τους μισθούς αλλά έχουν και απ' την ΕΕ το ελεύθερο (ελευθερία κίνησης κεφαλαίου που απορρέει από τη Συνθήκη Μάαστριχτ) να βάλουν πλώρη για χώρες με «τζάμπα» εργατική δύναμη. Γιατί «μαγνήτης» προσέλκυσης των επενδύσεων είναι το ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος. Που δεν εξασφαλίζεται όπου υπάρχουν υψηλοί μισθοί με πλήρη δικαιώματα, υποχρεώσεις για σεβασμό του περιβάλλοντος, υψηλή φορολογία, απουσία ενισχύσεων απ' το κράτος...

***

Οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες μπορούν να πιέσουν, να αποκρούουν επιθέσεις και να έχουν αποτελέσματα στο βαθμό που εντάσσονται στην προοπτική της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και όχι γενόμενοι μοχλός στήριξης της διαχείρισης της εξουσίας τους, φέρνοντας τους παραγωγούς του πλούτου στη θέση να εκλιπαρούν για «επενδύσεις» και για κανένα ψίχουλο.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ