Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμβολική» φιλανθρωπία για τις γυναίκες

Σαν «δώρο» μια φορά το χρόνο, τη Ημέρα της Γυναίκας, έχουν τη μοναδική ευκαιρία πολλές γυναίκες να εξεταστούν προληπτικά για καρκίνο της μήτρας και του μαστού. Ορισμένες «φιλάνθρωπες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και νοσοκομεία που εμπορεύονται υπηρεσίες Υγείας - όπως το «Ερρίκος Ντυνάν» - αποφάσισαν να γιορτάσουν τη φετινή 8η Μάρτη προσφέροντας δωρεάν τις παραπάνω εξετάσεις. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση. Τι «συμβολίζει» όμως; Μήπως ότι οι γυναίκες θα έπρεπε όλο το χρόνο να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες δομές Υγείας; Μήπως είναι μια διεκδικητική μορφή πάλης και αλληλεγγύης, όπως για παράδειγμα όταν εργαζόμενοι των νοσοκομείων κλείνουν τα ταμεία και οι ασθενείς δεν πληρώνουν εισιτήριο και εξετάσεις;

Οχι. Σπεύδουν μάλιστα οι εμπνευστές αυτού του «συμβολικού εορτασμού» να ξεκαθαρίσουν πως η κίνησή τους έχει απλά το στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τις γυναίκες για τη σημασία της πρόληψης, αφού αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι πλέον ιάσιμες. Για τις γυναίκες, ωστόσο, που εξετάστηκαν δωρεάν δεν ήταν καθόλου συμβολική η κίνησή τους, αλλά η ανάγκη τις έσπρωξε εκεί. Με 1 στις 4 γυναίκες άνεργες - άρα και χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη - με τη μερική απασχόληση να κυριαρχεί στις γυναίκες, με τους μισθούς και τις συντάξεις να μην επαρκούν ούτε για τα βασικά, χιλιάδες γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε στο γιατρό για ένα κρυολόγημα να πάνε, ούτε τα απαραίτητα φάρμακα να αγοράσουν. Πρέπει να επιλέξουν αν θα πάνε το παιδί τους στο γιατρό ή αν θα κάνουν οι ίδιες εξετάσεις. Η πρόληψη, οι υπηρεσίες Υγείας πουλιούνται κι αγοράζονται και έχουν καταντήσει πλέον πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια. Κι έρχονται κάποιοι και μιλάνε σε αυτές τις γυναίκες για εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης!

Επιχειρηματική «ευαισθησία»

Την ίδια ώρα ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία οι εξετάσεις είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας, στα τακτικά ιατρεία πληρώνεις 5 ευρώ εισιτήριο και στα απογευματινά 60 ευρώ την επίσκεψη. Οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων δε θα μπορούν να γράφουν παρά μόνο ορισμένο αριθμό εξετάσεων το χρόνο. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση είναι αυτό που λείπει από τις γυναίκες; Ισως είναι και αυτό που αν λείπει οφείλεται στο γεγονός ότι οι αστοί και το κράτος τους δε νοιάζονται για την υγεία του λαού. Αλλωστε, γι' αυτό δεν του την παρέχουν δωρεάν. Νοιάζονται για την ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και από τον τομέα Υγείας. Αυτό λοιπόν που λείπει είναι οι αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, λείπει η πρόληψη. Αυτό που λείπει σήμερα δεν είναι ούτε το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, ούτε οι υποδομές - που άλλωστε μπορούν και να γίνουν όπου χρειάζεται. Αυτό που μένει να γίνει είναι να «καταργηθούν» οι επιχειρηματίες της Υγείας και όλες οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια να γίνουν λαϊκή περιουσία και όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας να αξιοποιηθεί, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.

Οι διάφοροι επιχειρηματίες που κερδοφορούν από την Υγεία - εμπόρευμα χρησιμοποιούν και ως «κράχτη» για πελάτες για την επιχείρησή τους την Υγεία - φιλανθρωπία. Αντί λοιπόν οι λαϊκές οικογένειες να μην πληρώνουν ούτε 1 ευρώ για την πρόληψη της υγείας τους, αντί οι εργαζόμενοι στα νοσομοκεία να έχουν καλούς μισθούς και συντάξεις, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες δουλειάς, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πληρώνουν πανάκριβα υπηρεσίες υγείας, ζουν σε συνθήκες εξοντωτικές. Και οι δήθεν ευαισθητοποιημένοι επιχειρηματίες βγαίνουν και «γιορτάζουν» με «συμβολικά δώρα» που στην πραγματικότητα είναι «δώρα» ζωής και θανάτου και διακηρύσσουν προκλητικά πως «η πρόληψη σώζει ζωές». Αλλά, λένε στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, η πρόσβαση στην πρόληψη είναι ... «ατομική υπόθεση», «ευκαιρία», είναι δηλαδή εμπόρευμα απ' το οποίο πλουτίζουν τα μονοπώλια.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια χούφτα δομές, με λειψό προσωπικό και ελάχιστη χρηματοδότηση (2023-12-09 00:00:00.0)
Ευθύνη του κράτους η ουσιαστική πρόληψη, με ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας (2023-10-26 00:00:00.0)
Προβληματισμός γύρω από το θέμα της Πρόληψης Υγείας στα σχολεία (2020-02-21 00:00:00.0)
Να διευρυνθούν οι παροχές του ΟΑΕΕ (2010-04-02 00:00:00.0)
Προφανείς οι επιπτώσεις (1997-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ