ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σπρώχνει για παραπέρα κόψιμο μισθών και δικαιωμάτων

Κατατέθηκε η Εκθεση για τη νομισματική πολιτική. Σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων θα οδηγήσει το δεύτερο μνημόνιο

Οι νέες αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές που προαναγγέλλει η ΤτΕ, μπορούν να αποτραπούν και να ανατραπούν, μόνο με την οργανωμένη πάλη του λαού
Οι νέες αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές που προαναγγέλλει η ΤτΕ, μπορούν να αποτραπούν και να ανατραπούν, μόνο με την οργανωμένη πάλη του λαού
Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας, με την Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, δίνει το έναυσμα για νέα κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με έμφαση στην παραπέρα μείωση των μισθών και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της ενδοϊμπεριαλιστικής συμφωνίας της 21ης Φλεβάρη 2012, που οδήγησε στην υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, η Εκθεση θριαμβολογεί και κάνει λόγο για «ένα συνεκτικό και λεπτομερές πρόγραμμα για δημοσιονομική προσαρμογή, στηριγμένη στον περιορισμό των δαπανών και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για αποκρατικοποιήσεις και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στις αγορές προϊόντων και εργασίας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Εμμεσα, η ΤτΕ ζητάει, για λογαριασμό της τάξης που υπηρετεί, μεγαλύτερη ακόμα πυγμή σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού, επειδή με τους αγώνες τους καθυστέρησαν μέτρα και ανατροπές. Οπως διαπιστώνει, στην εφαρμογή του 1ου μνημονίου «έλειπε η βούληση για αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα» και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν «αντιμετωπίστηκαν ως επιταγές των δανειστών και όχι ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν είναι δυνατό να αναβληθούν χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις».

Η Εκθεση χαιρετίζει τη δημιουργία της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου τον προηγούμενο Νοέμβρη. Προτάσσοντας την ανάγκη της καθολικής συσπείρωσης του αστικού πολιτικού κόσμου για το τσάκισμα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και την επιβολή διά πυρός και σιδήρου των νέων μέτρων, επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο τη σημασία που έχει η συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στις ιστορικά πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Θεωρεί, επίσης, ότι η «επιτυχία» του νέου μνημονίου είναι εφικτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-- Συνέχεια, η οποία «πρέπει πάση θυσία να εξασφαλιστεί». Προσθέτει επίσης, ότι «το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα σε όλη τη διάρκεια της ισχύος του, μέχρι το 2015, αλλά και μετά...». Το «μετά» βέβαια παραπέμπει στο 2042 (!), όταν και λήγουν τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στα πλαίσια της απομείωσης του κρατικού χρέους.

-- Διοικητική αποτελεσματικότητα, όπου και γίνεται λόγος για «κρατικιστικές αντιλήψεις και πελατειακές σχέσεις», οι οποίες «έχουν εκθρέψει κεκτημένα συμφέροντα και συντεχνιακές επιδιώξεις». Πρόκειται για «ευγενή» πρόλογο στο πογκρόμ απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων - 150.000 ο αριθμός μέχρι το 2015 - που προωθούν, αλλά και τη νομοθετική κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Αποκατάσταση εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι «η εφαρμογή του προγράμματος πρέπει να αποπνέει αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα για να πείσει τις αγορές και τον ελληνικό λαό, ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν, ότι η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή και ότι η ανάκαμψη θα είναι η αρχή μίας νέας αναπτυξιακής πορείας πάνω σε υγιείς βάσεις».

Κόλαση στην αγορά εργασίας

Η Εκθεση παραθέτει ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για την κόλαση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, όχι βέβαια για να συμπονέσει τους άγρια πληττόμενους εργαζόμενους, αλλά για να στηρίξει τη θέση ότι οι αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος των εργαζόμενων θα μειώσουν την ανεργία και θα βελτιώσουν την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Αναφέρει ειδικότερα, ότι το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης το γ' τρίμηνο του 2011 υπερέβη κατά τι το 22% (έναντι ποσοστού ανεργίας 17,7% το ίδιο τρίμηνο). Επομένως, η υποαπασχόληση προσεγγίζει το 4,5% του ενεργού πληθυσμού.

Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 3% το 2011 και οι πραγματικές αποδοχές κατά 6,1%, ενώ υπολογίζεται ότι το λεγόμενο «κόστος εργασίας» ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 2% στο σύνολο της οικονομίας, έναντι μείωσης κατά 3,8% το 2010. Ειδικότερα, η μείωση στον επιχειρηματικό τομέα ανέρχεται στο 3,9% το 2011 και στο 2,7% το 2010.

Η μείωση προβλέπεται ότι θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη το 2012 και 2013, καθώς, οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών το 2012, στο σύνολο της οικονομίας, θα μειωθούν κατά 8,4% - 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,3% - 10,1% σε πραγματικούς όρους. Το δε «κόστος εργασίας» θα μειωθεί κατά 5,8% - 6,7% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 7,7% - 8,9% στον επιχειρηματικό τομέα. Για δε το 2013, προβλέπεται ότι οι μέσες ονομαστικές αποδοχές θα μειωθούν κατά 7% στο σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα το «κόστος εργασίας» να μειωθεί περαιτέρω κατά 6%-6,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% στον επιχειρηματικό τομέα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσιάζει σαν αυτόχειρα το λαό που συντρίβει

Σε συνέντευξή του ο Λ. Παπαδήμος ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία συμφωνεί με τα βάρβαρα μέτρα

Μήνυμα στην ντόπια πλουτοκρατία και στους συμμάχους της στο εξωτερικό στέλνει ο Λουκάς Παπαδήμος, δηλώνοντας προκλητικά στους Financial Times ότι «η μεγάλη, σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη». Επί της ουσίας, ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης προετοιμάζει το έδαφος για τα χειρότερα που έρχονται για το λαό, αν με την πάλη και την ψήφο του δε συντρίψει στην κυριολεξία τα κόμματα που απαρτίζουν το μαύρο μέτωπο, τα αναχώματα που προσπαθούν να στήσουν στο δρόμο του.

Δε διστάζει μάλιστα να παρουσιάσει την εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών σαν εκούσια επιλογή τους, λέγοντας ότι «αυτή είναι η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και τα κόμματα θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη»! Για να στηρίξει τα λεγόμενά του επικαλείται δημοσκοπήσεις, τις οποίες ερμηνεύει κατά το δοκούν, στη βάση του ψευτοδιλήμματος «ευρώ ή χάος».

Οπως λέει, «σχεδόν όλες οι έρευνες κοινής γνώμης έχουν συστηματικά δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού - έχω δει ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 70% και 80% - υποστηρίζει με θέρμη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αυτό συνεπάγεται ότι, παρά τις θυσίες και το βραχυπρόθεσμο κόστος προσαρμογής, είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ»!

Στην ίδια συνέντευξη ο Λ. Παπαδήμος δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποφύγει ακόμη μια αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ότι οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τις δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Στην πραγματικότητα προαναγγέλλει τη συγκυβέρνηση της επόμενης μέρας, ανεξάρτητα από τα «συστατικά» της.

Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης επαληθεύει το φαύλο κύκλο μέτρα - δάνεια - εκβιασμοί - μέτρα, λέγοντας ότι η χώρα ίσως χρειαστεί «περισσότερη στήριξη» από το εξωτερικό, εάν δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2015, δηλαδή νέα δάνεια, άρα και νέα, ακόμα πιο βαριά μέτρα, και δεσμεύεται για «ενάρετο κύκλο δομικών μεταρρυθμίσεων, αυξανόμενης δραστηριότητας και γρηγορότερης δημοσιονομικής σταθεροποίησης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομολογούν ότι θέλουν το λαό με αλυσίδες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την έκθεση Προβόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η έκθεση του κεντρικού τραπεζίτη αποτελεί μια κυνική και ωμή ομολογία ότι για να ανακάμψει και να υπάρξει υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου στη χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο λαός να ζει εξαθλιωμένος και αλυσοδεμένος. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θα υλοποιήσουν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Γι' αυτό η μόνη λύση για το λαό είναι να αντεπιτεθεί με τη δική του συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ των δικών του συμφερόντων και όχι των μονοπωλίων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αν συμφωνεί, γιατί τον εκβιάζουν;

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη του Λ. Παπαδήμου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Αφού ο λαός συμφωνεί, έστω και σιωπηλά, με την βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης, τότε γιατί τον εκβιάζετε, τον απειλείτε και τον τρομοκρατείτε;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ