ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συσκέψεις και συνελεύσεις για να δυναμώσει η μάχη για μισθούς - συμβάσεις

Σημαντικός σταθμός η απεργία στις 4 Απρίλη που έχει προκηρυχθεί σε Τρόφιμα - Ποτά, Οικοδόμους και άλλους κλάδους

Συνελεύσεις πρέπει να γίνουν σε κάθε τόπο δουλειάς, να αναδειχθεί γιατί η πάλη με το ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση της εργατικής οικογένειας (φωτ. από ΓΣ των εργατών της Ζώνης)
Συνελεύσεις πρέπει να γίνουν σε κάθε τόπο δουλειάς, να αναδειχθεί γιατί η πάλη με το ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση της εργατικής οικογένειας (φωτ. από ΓΣ των εργατών της Ζώνης)
Με στόχο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν λόγο και ευθύνη για την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας και την υπεράσπιση μισθών και συμβάσεων, οι ταξικές δυνάμεις δυναμώνουν την παρέμβασή τους για να μη μειωθεί κανένας μισθός, για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ εντείνεται η δραστηριότητα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για την επιτυχία της κλαδικής απεργίας με θέμα τις συμβάσεις στις 4 Απρίλη, το Συνδικάτο της Αττικής οργανώνει σήμερα Παρασκευή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των σωματείων του κλάδου, συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (ΕΚΑ, 2ος όροφος). Αντίστοιχα, δυναμώνει τις παρεμβάσεις της και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, που επίσης αποφάσισε απεργία με το ίδιο περιεχόμενο στις 4 Απρίλη. Με συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνδικάτων καθώς και των κατά τόπους Παραρτημάτων, με εξορμήσεις στα γιαπιά και τα μεγάλα εργοτάξια, οι δυνάμεις του οικοδομικού κινήματος απευθύνονται στους εργαζόμενους ώστε τη μέρα της απεργίας να δοθεί συντριπτική απάντηση στην εργοδοσία.

Χτες η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΒ, για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, θα προχωρήσει σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. (Κάνιγγος 27).

Αποφάσεις για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία έχουν πάρει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου και Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ).

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Το Συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απ' την πλευρά του, καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, τις επιτροπές αγώνα να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε δήμο, σε κάθε χώρο δουλειάς και μέσα από μαζικές διαδικασίες «να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε απεργία στις αρχές Απρίλη για να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς και τα μεροκάματα». Αλλες παρεμβάσεις που προετοιμάζει το Συνδικάτο, είναι:

-- Στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 26 Μάρτη και ώρα 1 μ.μ., για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τον ΕΟΠΥΥ, «ο οποίος μας αναγκάζει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για γιατρούς και φάρμακα».

-- Στο Παρακαταθηκών και Δανείων την Πέμπτη 29 Μάρτη και ώρα 1 μ.μ., «γιατί μετά το πετσόκομμα των μισθών μας δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δυσβάσταχτα χρέη από τους τόκους των δανείων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «PHONEMARKETING»
Ετοιμάζουν νέα απεργία ενάντια στην εκ περιτροπής απασχόληση

Στο πλευρό των εργαζομένων κινητοποιείται ολόπλευρα η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής

Δυνατό «χαστούκι» στην εργοδοσία που επιχειρεί να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση έδωσαν και χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Phonemarketing» (τηλεφωνικό κέντρο στη Ν. Ιωνία) που στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, όπως αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με επιτυχία είχαν πραγματοποιήσει απεργία και προχτές με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Οι εργαζόμενοι όπως αποφάσισαν στη χτεσινή τους συνέλευση συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία σήμερα.

Στο πλευρό τους, οι απεργοί εκτός από το ΣΕΤΗΠ έχουν και τη «Λαϊκή Επιτροπή» και τους φορείς που την συγκροτούν: Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωνίας, Επιτροπές ΕΒΕ και Ανέργων, Σύλλογος Γυναικών, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, Παράρτημα ΕΣΥΝ, Σύλλογος Δασκάλων «Γ. Σεφέρης» και Συνδικάτο ΟΤΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Επιτροπής», αύριο Σάββατο με το ΣΕΤΗΠ και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση θα γίνει εξόρμηση - ενημέρωση στην περιοχή της Ν. Ιωνίας.

Σημειώνεται ότι η εργοδοσία, αφού πρώτα για μήνες καθυστερούσε τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, την περασμένη Δευτέρα τους εξόφλησε για να τους καλέσει στην υπογραφή νέων συμβάσεων που θα προβλέπουν 8ωρη απασχόληση τη βδομάδα! Στο κενό έπεσε χτες η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει «διαβούλευση» με τους εργαζόμενους για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι που μπήκαν για δουλειά ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Ακριβώς για αυτό η εργοδοσία μαζί με την Αστυνομία (την οποία είχε καλέσει) επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους στεκόμενοι στην πόρτα και καλώντας όσους θέλουν να μπουν για δουλειά. Προσπάθεια που επίσης έπεσε στο κενό.

«ΑΦΟΙ ΛΕΜΟΝΙΑ»
Κατέθεσαν αγωγή για να βγει παράνομη η απεργία

Συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ. στα δικαστήρια οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Να βγει παράνομη η απεργία στα εργοστάσια του ομίλου ΜΕΚ, ΒΕΚ, ΜΕΚ ΜΑΡΜ, SYMBRO ζητούν οι ιδιοκτήτες τους Αφοι Λεμονιά με αγωγή εναντίον του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» που κατέθεσαν και θα συζητηθεί, σήμερα Παρασκευή, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου. Οι εργαζόμενοι, που απεργούν για 18 συνεχείς μέρες και περιφρουρούν με επιτυχία την απεργία τους, διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων τεσσάρων μηνών.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου και των Επιτροπών Αγώνα που δρουν στα εργοστάσια ΜΕΚ και ΒΕΚ, υπογράμμισαν ότι με την αγωγή ποινικοποιούνται οι αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους να πληρώνονται για την εργασία τους και επισήμαναν ότι ο Λεμονιάς, που διατέλεσε παλιότερα αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ενεργεί με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, ώστε να σταματήσουν την πάλη τους.

Κάλεσαν τους μεταλλεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους της περιοχής να συγκεντρωθούν σήμερα, στις 9 το πρωί, στα δικαστήρια του Βόλου για συμπαράσταση στο Συνδικάτο που δικάζεται και τόνισαν πως όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου δεν πρόκειται να σταματήσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης για την απόκρουση των εργοδοτικών επιθέσεων, αλλά και για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Περιφρουρούν τον αγώνα τους

Στις πύλες του εργοστασίου συνεχίζουν να δίνουν το σκληρό απεργιακό αγώνα, που διανύει τον 5ο μήνα, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο. Μετά και την προχτεσινή επιστολή της εργοδοσίας, στην οποία επαναλαμβάνει γνωστές συκοφαντίες και αναμασά διάφορες δικαιολογίες στο ξεκάθαρο αίτημα για επαναπρόσληψη των 93 απολυμένων, το σωματείο ετοιμάζει την απάντησή του μετά την αποδοχή της πρότασής του για συνάντηση.

Στο μεταξύ, το σωματείο ακόμα περιμένει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής σύσκεψης και διακομματικής που ο υπουργός Εργασίας τους έλεγε ότι θα συγκληθεί.

Οι απεργοί χαλυβουργοί πάντως προετοιμάζουν την επόμενη παρέμβασή τους σύμφωνα και με το πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση και αφορά παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την άδεια που έδωσε στην επιχείρηση για λιμάνι μπροστά από το εργοστάσιο. Μια άδεια ενώ στην επιχείρηση, όπως αναφέρει, απασχολούνται 420 εργαζόμενοι, 365 ημέρες το χρόνο, που αποδεικνύει ότι μόνο για κλείσιμο όπως απειλεί δεν οδηγείται το εργοστάσιο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της πάλης

Με περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας εντείνει την προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο, προκειμένου να μην περάσει η επίθεση για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη σαρωτική μείωση των μισθών, την κατάργηση των επιδομάτων.

Στη διάρκεια περιοδειών τη Δευτέρα στην επιχείρηση «ΜΟΥΛΤΙΦΟΜ» στη Θέρμη και χτες στην «ISOMAT» στον Αγιο Αθανάσιο, αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων, αλλά και η διάθεσή τους, συσπειρωμένοι στο σωματείο, να παλέψουν για να παρεμποδίσουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν τις ζωές τους, τις οικογένειές τους. Τα στελέχη του Συνδικάτου κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και οργανωμένα να αποκρούσουν την επίθεση που δέχονται, ενωμένοι σε μια γροθιά να σπάσουν την τρομοκρατία και μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να παλέψουν και να συγκρουστούν με την εξουσία των μονοπωλίων.

Περιοδείες τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται σε «ΧΡΩΜΟΔΟΜΗ», «ΑΒΑΝΚΟ», «ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ», «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ», «ΠΑΛΑΠΛΑΣΤ», «ΟΜΥΑ», «ΠΡΙΣΜΑ», «ΛΟΥΦΑΚΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ