ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζική η συμμετοχή στη γενική απεργία

Από περιφρούρηση της απεργίας στο Κοστέλο
Από περιφρούρηση της απεργίας στο Κοστέλο
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και η ανταπόκριση των εργαζομένων στη χτεσινή γενική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN) ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας και στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και η τρόικα. Από νωρίς χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία τους έξω από τόπους δουλειάς, παρά τις προσπάθειες ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να τους διασπάσουν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία σε ορισμένους τομείς φτάνει έως και το 80-90%. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον τομέα της Υγείας, στα Ταχυδρομεία, στην Κλωστοϋφαντουργία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα αντιδρούν μαζικά ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις στο βιωτικό επίπεδο, με κατακρεούργηση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Τάσσονται ενάντια στο σύμφωνο επιθετικότητας που ενισχύει την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση συνολικά του λαού.

Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν προγραμματιστεί για χτες μεσημέρι σε διάφορες πόλεις της χώρας αλλά και στη Λισαβόνα, ενώ το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καλέσει το λαό να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία ενάντια στην επιθετική πολιτική που προωθεί την αυξανόμενη εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες. Η χτεσινή απεργία ήταν συνέχεια της μαζικότατης διαδήλωσης στις 11 Φλεβάρη όπου 300.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 30 χρόνων.

Υπενθυμίζεται ότι η «CGTP-IN» είχε καταγγείλει το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» που οδηγεί σε νέες απώλειες για τους εργαζόμενους ενώ αντιτίθεται στην προώθηση της εργασιακής μεταρρύθμισης που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει περικοπές στις ημέρες αδείας, καταργούνται τρεις επίσημες αργίες, μειώνεται η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, περικόπτονται οι αποδοχές στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές, όποτε αυτοί το επιθυμούν.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πρόσθετα μέτρα λιτότητας και χαράτσια

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Για άλλη μια φορά, η Ιρλανδία προβάλλεται ως «πρότυπο» για την εκπλήρωση των στόχων μέσω των σαρωτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Ως συνήθως, είτε πρόκειται για «επιτυχία» είτε για «αποτυχία» των μνημονίων και των περιοριστικών μέτρων, επιβάλλεται νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.

Η 31η Μάρτη συνιστά την «τελευταία προθεσμία» που έχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά για να καταβάλουν το «έκτακτο χαράτσι» των 100 ευρώ, οριζοντίως, ως έκτακτο φόρο ακίνητης περιουσίας. 100 ευρώ εάν έχεις μία παράγκα, 100 ευρώ και εάν έχεις έπαυλη. Το μέτρο συνιστά μέρος των πακέτων των πρόσθετων μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Fine Gael και του Εργατικού Κόμματος έχει ήδη αυξήσει το ύψος του «πακέτου» λιτότητας από 3,6 σε 3,8 δισ. ευρώ.

Συνάμα αστική κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν τις πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων καθώς εκτιμούν πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα έχει «επιπτώσεις». Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ιρλανδία θα αναπτυχθεί 0,5% φέτος ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3%. Πιέσεις που δεν είναι άσχετες από τις «διαρροές» και τις «συζητήσεις» που φέρουν έναν εκ των βασικών κυβερνητικών εταίρων να απαιτεί την αναδιάρθρωση και του ιρλανδικού χρέους, για τη διάσωση της τράπεζας Anglo Irish, προκειμένου να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ολα αυτά τα «μαγειρέματα» θα ρίξουν κι άλλο το βιωτικό επίπεδο του λαού, καθώς εκτός του έκτακτου χαρατσιού για την ακίνητη περιουσία βρίσκεται καθ' οδόν σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της φορολογίας για την ακίνητη περιουσία, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί και η επιβολή πρόσθετου τέλους ύδρευσης μέχρι το 2014. Πάντως, η επιβολή των μέτρων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μόλις το 14% έχει μέχρι στιγμής πληρώσει και για ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό πέφτει στο 1%. Παράλληλα, το κίνημα διαμαρτυρίας και άρνησης της πληρωμής του έκτακτου φόρου συνεχώς διευρύνεται, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 30 ευρώ και τον τοκισμό της οφειλής κατά 1% το μήνα σε περίπτωση άρνησης πληρωμής.

ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για τη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς σχόλια και με την επισήμανση ότι «δεν περιλαμβάνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, χρονοδιάγραμμα ή απειλή» έγινε δεκτή από τη συριακή ηγεσία η ομόφωνη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υποστηρίζει τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, και καλεί τη Δαμασκό να συνεργαστεί άμεσα και ολοκληρωτικά. Τα συριακά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα, ούτε και στο περιεχόμενο των προτάσεων Ανάν.

Αν η κυβερνητική αντίδραση ήταν χλιαρή, αρνητική ήταν η αντίδραση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, ενός σημαντικού, δηλαδή, τμήματος της αντιπολίτευσης, του τμήματος εκείνου που εκφράζει, κατά κύριο λόγο, τις δυνάμεις που πρόσκεινται στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και έχει βρει θερμή στήριξη από την τουρκική ηγεσία. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου υποστήριξε ότι εφόσον η διακήρυξη ζητά εκατέρωθεν τερματισμό της βίας και δεν καταγγέλλει ξεκάθαρα τις «βιαιότητες του καθεστώτος Ασαντ ενώ αυτές συνεχίζονται», τότε δεν μπορεί να βοηθήσει και απλώς δίνει περισσότερο χρόνο στο καθεστώς να συνεχίζει το έργο του.

Παρ' όλα αυτά, ικανοποιημένα από την έκβαση του σκληρού διπλωματικού παζαριού που κατέληξε στο πρώτο κοινό, μη δεσμευτικό, κείμενο για τη Συρία εμφανίζονται τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς εκφράζει μια πρώτη διευθέτηση των ενδο-ιμπεριαλιστικών τους διαγκωνισμών.

Εντός χώρας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Χάμα, την Ντεράα και στο Ντέιρ αλ Τζουρ. Σχετική ηρεμία επικρατούσε στα προάστια της Δαμασκού. Από την πλευρά του, ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες του στρατού, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύσταση ενός ξεχωριστού Στρατιωτικού Συμβουλίου για να συντονίζει τη δράση του στα προάστια της πρωτεύουσας, κάτι που προμηνύει νέες συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό.

Ενταση έχει δημιουργηθεί και με το γειτονικό Λίβανο, καθώς οβίδες του συριακού στρατού προσγειώθηκαν σε λιβανικό έδαφος τόσο στο βορρά, κοντά στο χωριό Μουκαϊμπλάχ, όσο και στην περιοχή αλ Κάα, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Λιβανέζου. Επίσης ο στρατός τέθηκε σε συναγερμό και οι λιβανικές αρχές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός χωρίς να προβούν σε εκτίμηση για το αν πρόκειται για λάθος ή όχι. Η επίδραση των συγκρούσεων που μαίνονται στη Συρία είναι πολύ μεγάλη και στο Λίβανο, λόγω των στενών δεσμών των δύο χωρών, της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών και της συριακής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα για πολλά χρόνια μετά τον εμφύλιο.

ΙΤΑΛΙΑ
Ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

ΡΩΜΗ.--

Μέχρι το τέλος του Μάρτη αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στο ιταλικό κοινοβούλιο οι αλλαγές σχετικά με την εργατική νομοθεσία, με ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθιστώντας - ανάμεσα στα άλλα - ευκολότερες τις απολύσεις για τους εργοδότες. Πρόκειται για την τροποποίηση του άρθρου 18 της εργατικής νομοθεσίας, που έως τώρα προέβλεπε τη δυνατότητα απόλυσης μόνο λόγω «βάσιμης αιτίας» για τις επιχειρήσεις «με πάνω από 15 εργαζόμενους». Η υπουργός Εργασίας, Ελσα Φορνέρο, κατέστησε σαφές ότι η επαναπρόσληψη των εργαζομένων στο μέλλον θα είναι υποχρεωτική μόνον όταν η απόλυση οφείλεται σε διακρίσεις, ενώ οι απολύσεις θα μπορούν να γίνονται και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το κοινοβούλιο παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, εγκρίνοντας ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς και το λεγόμενο «άνοιγμα» επαγγελμάτων με 449 ψήφους (από βουλευτές της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» και του Λαού της Ελευθερίας του Σ. Μπερλουσκόνι) έναντι 79.

Με 16ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις - από τις οποίες 8ωρη γενική απεργία - θα ...αντιδράσει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Ιταλίας «CGIL», περισσότερο για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αλλαγές στον εργατικό κώδικα. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασιστούν βάσει της έναρξης της συζήτησης των μέτρων στο κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως η συμβιβασμένη ηγεσία της «CGIL» (πρωτοστατεί στην ξεπουλημένη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων μαζί με τη δική μας ΓΣΕΕ) για χρόνια προωθεί τον λεγόμενο «κοινωνικό εταιρισμό» και την ταξική συνεργασία, συμβάλλοντας στο σταδιακό σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ