Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για τη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς σχόλια και με την επισήμανση ότι «δεν περιλαμβάνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, χρονοδιάγραμμα ή απειλή» έγινε δεκτή από τη συριακή ηγεσία η ομόφωνη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υποστηρίζει τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, και καλεί τη Δαμασκό να συνεργαστεί άμεσα και ολοκληρωτικά. Τα συριακά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα, ούτε και στο περιεχόμενο των προτάσεων Ανάν.

Αν η κυβερνητική αντίδραση ήταν χλιαρή, αρνητική ήταν η αντίδραση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, ενός σημαντικού, δηλαδή, τμήματος της αντιπολίτευσης, του τμήματος εκείνου που εκφράζει, κατά κύριο λόγο, τις δυνάμεις που πρόσκεινται στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και έχει βρει θερμή στήριξη από την τουρκική ηγεσία. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου υποστήριξε ότι εφόσον η διακήρυξη ζητά εκατέρωθεν τερματισμό της βίας και δεν καταγγέλλει ξεκάθαρα τις «βιαιότητες του καθεστώτος Ασαντ ενώ αυτές συνεχίζονται», τότε δεν μπορεί να βοηθήσει και απλώς δίνει περισσότερο χρόνο στο καθεστώς να συνεχίζει το έργο του.

Παρ' όλα αυτά, ικανοποιημένα από την έκβαση του σκληρού διπλωματικού παζαριού που κατέληξε στο πρώτο κοινό, μη δεσμευτικό, κείμενο για τη Συρία εμφανίζονται τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς εκφράζει μια πρώτη διευθέτηση των ενδο-ιμπεριαλιστικών τους διαγκωνισμών.

Εντός χώρας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Χάμα, την Ντεράα και στο Ντέιρ αλ Τζουρ. Σχετική ηρεμία επικρατούσε στα προάστια της Δαμασκού. Από την πλευρά του, ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες του στρατού, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύσταση ενός ξεχωριστού Στρατιωτικού Συμβουλίου για να συντονίζει τη δράση του στα προάστια της πρωτεύουσας, κάτι που προμηνύει νέες συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό.

Ενταση έχει δημιουργηθεί και με το γειτονικό Λίβανο, καθώς οβίδες του συριακού στρατού προσγειώθηκαν σε λιβανικό έδαφος τόσο στο βορρά, κοντά στο χωριό Μουκαϊμπλάχ, όσο και στην περιοχή αλ Κάα, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Λιβανέζου. Επίσης ο στρατός τέθηκε σε συναγερμό και οι λιβανικές αρχές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός χωρίς να προβούν σε εκτίμηση για το αν πρόκειται για λάθος ή όχι. Η επίδραση των συγκρούσεων που μαίνονται στη Συρία είναι πολύ μεγάλη και στο Λίβανο, λόγω των στενών δεσμών των δύο χωρών, της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών και της συριακής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα για πολλά χρόνια μετά τον εμφύλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ