Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Πραξικόπημα με αφορμή τη δράση των Τουαρέγκ

MΠΑΜΑΚΟ.--

«Το Μάλι είναι πλέον υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής Εθνικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και του Κράτους» (CNRDR) ανήγγειλαν χτες σε τηλεοπτικό διάγγελμα τα μέλη μιας ομάδας 20 στρατιωτικών αξιωματούχων με επικεφαλής το λοχαγό Αμαντού Σανόγκο που κατέλαβε την εξουσία στη δυτικοαφρικανική χώρα, με πραξικόπημα που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης με επιχειρήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Οι στασιαστές εξήγησαν ότι ανέτρεψαν την κυβέρνηση του προέδρου Αμάντου Τουμάνι Τουρέ «γιατί απέτυχε να πατάξει την ένοπλη εξέγερση των ανταρτών της νομαδικής φυλής των Τουαρέγκ» που ξεκίνησε από τα μέσα Γενάρη στις βόρειες επαρχίες της χώρας με κεντρικό αίτημα την αυτονόμηση των περιοχών τους από το Μάλι. Ως γνωστόν, οι αντάρτες της φυλής των Τουαρέγκ, που είχαν υποστηρίξει πέρσι τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στις συγκρούσεις του με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, επέστρεψαν το Γενάρη στο Μάλι πάνοπλοι ξεκινώντας στάση κατά του στρατού μέσω της οργάνωσής τους («Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ», MNLA).

Οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν άμεσα την ισχύ του συντάγματος και όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρίστηκαν ότι η Επιτροπή «CNRDR» που συνέστησαν δεν έχει ως σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, αλλά την παράδοσή της σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση «μόλις αποκατασταθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας...»

Το πραξικόπημα καταδίκασε η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών χωρών ECOWAS, η ΕΕ και η Γαλλία, που ζήτησαν να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Ας σημειωθεί πάντως πως το πραξικόπημα σημειώνεται περίπου ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 29 Απρίλη προεδρικών εκλογών. Οσο για την τύχη του ανατραπέντος Προέδρου Τουρέ, αυτή παραμένει άγνωστη προς το παρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ