ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίδειξη σημαίας από τουρκικά σκάφη

Με την ανοχή του ΝΑΤΟ το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου

Σε μπαράζ προκλήσεων, παραμονές και ανήμερα της 25ης Μάρτη, προχώρησε η Τουρκία, με την παρουσία πολεμικού πλοίου λίγο έξω από τις ακτές της Αττικής και με την είσοδο παλιού ερευνητικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «Gaziantep» στις 24 Μάρτη «περιπλανήθηκε» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προερχόμενη από το ναύσταθμο του Ακσάζ, στην Μαρμαρίδα απέναντι από τη Ρόδο.

Αφού διέσχισε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες πλησίασε στις 6.30 το πρωί την Αττική, περνώντας δυτικά της Κύθνου και στη συνέχεια ακολουθώντας βορειοανατολική πορεία και μέσω του στενού του Καφηρέα (Εύβοια-Ανδρος), μετά από 4 ώρες βγήκε στο κεντρικό Αιγαίο με κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές. Είναι η δεύτερη φορά μετά τις 28 Φλεβάρη 2010 που η ίδια φρεγάτα κάνει αυτή τη διαδρομή. Η τουρκική φρεγάτα είχε ανοικτά όλα τα συστήματα μάχης.

Ο πλους της τουρκικής φρεγάτας που έφθασε σε απόσταση βολής από τις ακτές της Αττικής συνέπεσε με την έξοδο του απαρχαιωμένου τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις» που βγήκε για έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ, στις 23 και στις 25 Μάρτη. Το τουρκικό πλοίο κινήθηκε και πραγματοποίησε «έρευνες» σε περιοχές δυτικά της Λέσβου και πλησίον της Νάξου, θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα ότι όλος ο θαλάσσιος χώρος, πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων, αποτελεί περιοχή υπό αμφισβήτηση και υπό διαπραγμάτευση.

Και ενώ με την ανοχή του ΝΑΤΟ η Τουρκία επιμένει να «γκριζάρει» το Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Ε. Μπαγίς, ανακοίνωσε την επιστροφή των κατασχεμένων ακινήτων της Αστικής Σχολής Γάλατα, βάσει της τροποποίησης του νόμου περί ιδρυμάτων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε την απόφαση και την «τολμηρή ηγεσία του κ. Ερντογάν». Ο Πατριάρχης υποστήριξε ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για την οποία ο Μπαγίς ανέφερε ότι καθυστερεί «εξαιτίας της άρνησης της Ελλάδας να προβεί σε ταυτόχρονα βήματα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά εμπλοκή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Σπ. Χαλβατζή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την ανησυχία του ΚΚΕ για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στην ευρύτερη περιοχή, μετέφερε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής στον υπουργό Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο τελευταίος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Σπ. Χαλβατζής επικαλέστηκε δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα από τις οποίες προκύπτει ότι γίνονται ετοιμασίες για στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, καθώς και τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου από την Τουρκία ότι «οι αλλαγές στη Συρία είναι αναπόφευκτες». Για μια ακόμα φορά, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στις αποστολές ελληνικών στρατευμάτων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ζήτησε να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επί της ουσίας επιβεβαίωσε το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ευρύτερη γειτονιά μας, με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «εκδημοκρατισμό» των χωρών της Μ. Ανατολής και ζητάει «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επικαλέστηκε ακόμα «τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας» για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στους κατοχικούς στρατούς. Για το Ιράν, αρκέστηκε για τα μάτια του κόσμου να πει ότι η συμμετοχή της χώρας «σε επεκτατική πολιτική δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί».

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τον οργανισμό «Δήμητρα»

Αποσύρθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενοποίηση γεωργικών οργανισμών με ενσωμάτωση στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», μετά την δήλωση του εισηγητή της ΝΔ, Κ. Μουσουρούλη στην Ολομέλεια του Σώματος, ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοθέτημα. Να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργεί προσωρινά ο εν λόγω οργανισμός, αφού είχε υπάρξει παρόμοιου περιεχομένου υπουργική απόφαση. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι «κανονικά δεν έπρεπε να φτάσει το νομοσχέδιο αυτό στην ολομέλεια», αφού «είχαν κρατήσει επιφυλάξεις όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Επίσης, είπε πως «δεν είναι σωστό ήδη το περιεχόμενο του νομοσχεδίου να λειτουργεί, να έχει γίνει πράξη, ακόμη και με προσωρινό διοικητικό συμβούλιο στον οργανισμό "Δήμητρα"». Τέλος, σχολίασε πως «οι αντιθέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμφανίζονται στο νομοσχέδιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν σύμπνοια στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα πρόκληση με επίκεντρο τα Βαρώσια

Σε νέα πρόκληση αναφορικά με το Κυπριακό προχωρά η Τουρκία και το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, προωθούν το «άνοιγμα» των Βαρωσίων της Αμμοχώστου, δηλώνοντας ότι θα επιστραφεί η εκεί ακίνητη περιουσία στους ιδιοκτήτες Ελληνοκυπρίους την 1η Ιουλίου και την ίδια μέρα θα διακοπούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση ήταν του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντ. Ερογλου και στηρίζεται από την Τουρκία.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΥΠΕΞ, Ε. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενος εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου «θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Αναβλήθηκε η δίκη του Χρ. Γιάνναρου

Για τις 5 Οκτώβρη αναβλήθηκε η δίκη του Γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Χρ. Γιάνναρου, ο οποίος σύρθηκε στα δικαστήρια, ύστερα από μήνυση του (έκπτωτου) δήμαρχου Ζαχάρως, επειδή το ΚΚΕ διατύπωσε με ανακοίνωσή του πολιτικές θέσεις σε σχέση με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας του Δήμου Ζαχάρως. Εξω από δικαστήριο του Πύργου, όπου προγραμματιζόταν να γίνει η δίκη, διοργανώθηκε χτες συγκέντρωση από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Κοινό ψήφισμα συμπαράστασης στον Χρ. Γιάνναρο εξέδωσαν οι παρακάτω συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς, που συμμετείχαν με αντιπροσωπεία στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια: Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας, Σωματείο Συνταξιούχων Πύργου και περιχώρων, Σωματείο εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ν. Ηλείας, Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Αμαλιάδας, ΕΛΜΕ Ηλείας, Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, Εργατικό Κέντρο Πύργου, Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ηλιδας.

Ο συκοφάντης Πάγκαλος

Στα γνωστά λημέρια της συκοφαντίας κατέφυγε για πολλοστή φορά ο Θ. Πάγκαλος, επιβεβαιώνοντας ότι η επίθεση στο ΚΚΕ με ψέματα γίνεται στη βάση σχεδίου από τη συγκυβέρνηση και τα κόμματά της και θα κορυφωθεί προεκλογικά. Σε συνέντευξη στη ΝΕΤ το περασμένο Σάββατο, αράδιασε μεταξύ άλλων και τις εξής ψευτιές: Οτι το ΚΚΕ «σταματάει τα πλοία, με φοιτητές και διάφορους αργόσχολους από τα γραφεία του, ενώ τα πληρώματα θέλουν να κάνουν το δρομολόγιο». Οτι στην πρόσφατη απεργία (που είχε κηρύξει η ΠΝΟ) «κατάλαβαν ότι δεν τραβούσε το πράγμα, υπήρχε γενική κοινωνική αποδοκιμασία και εξέγερση συγκεκριμένων φορέων, παραγωγών αγροτικών προϊόντων (...) και έτσι υποχώρησαν. Αλλά τη ζημιά τους την κάνανε». Δηλαδή, όπως ισχυρίστηκε, απέτρεψαν τουρίστες από το να κάνουν κράτηση για διακοπές στην Ελλάδα.

Οτι «κλείνοντας τα καράβια με ομάδες εγκαθέτων αυξάνουμε τους ανέργους» και ότι «εν πάση περιπτώσει θέλω τις απεργίες να τις κάνουν αυτοί που εργάζονται στο χώρο εργασίας, όχι να αποκλείουν το χώρο εργασίας ξενόφερτα κομματικά στοιχεία και συνεργεία, αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταδικαστεί, αν θέλουμε να έχουμε δημοκρατία. Αν θέλουμε να έχουμε δικτατορία των κομματικών γραφειοκρατιών, τότε εντάξει, ας προχωρήσουμε στη μοίρα μας όπως έχει προδιαγραφεί»... Η αισχρότητά του έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η πρόταση για άρση της ασυλίας της βουλευτού του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου αφορούσε την κατηγορία ότι «έδειρε μια γυναίκα που προσπάθησε να μπει σε ένα σούπερ μάρκετ που αυτή η βουλευτής με τους ομοίους της είχαν αποκλείσει»!

Καμιά πρωτοτυπία δεν διεκδικεί ο Πάγκαλος στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να απαξιώσει τους εργατικούς αγώνες και να πλήξει το κύρος που απολαμβάνει το ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό. Οπως η ΝΔ, έτσι και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν με τρόπο άθλιο να χρεώσουν στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους την ανεργία, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και της πολιτικής που τον υπερασπίζεται. Οσο για τις γελοιότητες σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών, όσο μεγαλύτερο είναι το ζόρι τους, τόσο φουντώνει και το ψέμα τους. Μιλάει για δημοκρατία ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας τάξης που την έχει εξαλείψει ακόμα και τυπικά από τους χώρους δουλειάς, μεταξύ άλλων και από τα καράβια.

Οι ναυτεργάτες έχουν τρίψει τα χαρτιά της επιστράτευσης στα μούτρα τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, με καθοριστική τη συμβολή των κομμουνιστών ναυτεργατών, των ταξικών σωματείων του κλάδου, συνολικά του ταξικού κινήματος. Οι ναυτεργάτες έχουν εμπνεύσει αγώνες και αλληλεγγύη, αφήνοντας παρακαταθήκη συνολικά στο κίνημα, που τους βάζει εμπόδια, τους καθυστερεί. Αυτό είναι που του πέφτει βαρύ του Πάγκαλου και της τάξης που υπηρετεί. Γι' αυτό το μίσος του για τους εργατικούς αγώνες, δεν μπορεί παρά να του βγαίνει με φαιδρότητες και συκοφαντία.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ