Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίδειξη σημαίας από τουρκικά σκάφη

Με την ανοχή του ΝΑΤΟ το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου

Σε μπαράζ προκλήσεων, παραμονές και ανήμερα της 25ης Μάρτη, προχώρησε η Τουρκία, με την παρουσία πολεμικού πλοίου λίγο έξω από τις ακτές της Αττικής και με την είσοδο παλιού ερευνητικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «Gaziantep» στις 24 Μάρτη «περιπλανήθηκε» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προερχόμενη από το ναύσταθμο του Ακσάζ, στην Μαρμαρίδα απέναντι από τη Ρόδο.

Αφού διέσχισε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες πλησίασε στις 6.30 το πρωί την Αττική, περνώντας δυτικά της Κύθνου και στη συνέχεια ακολουθώντας βορειοανατολική πορεία και μέσω του στενού του Καφηρέα (Εύβοια-Ανδρος), μετά από 4 ώρες βγήκε στο κεντρικό Αιγαίο με κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές. Είναι η δεύτερη φορά μετά τις 28 Φλεβάρη 2010 που η ίδια φρεγάτα κάνει αυτή τη διαδρομή. Η τουρκική φρεγάτα είχε ανοικτά όλα τα συστήματα μάχης.

Ο πλους της τουρκικής φρεγάτας που έφθασε σε απόσταση βολής από τις ακτές της Αττικής συνέπεσε με την έξοδο του απαρχαιωμένου τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις» που βγήκε για έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ, στις 23 και στις 25 Μάρτη. Το τουρκικό πλοίο κινήθηκε και πραγματοποίησε «έρευνες» σε περιοχές δυτικά της Λέσβου και πλησίον της Νάξου, θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα ότι όλος ο θαλάσσιος χώρος, πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων, αποτελεί περιοχή υπό αμφισβήτηση και υπό διαπραγμάτευση.

Και ενώ με την ανοχή του ΝΑΤΟ η Τουρκία επιμένει να «γκριζάρει» το Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Ε. Μπαγίς, ανακοίνωσε την επιστροφή των κατασχεμένων ακινήτων της Αστικής Σχολής Γάλατα, βάσει της τροποποίησης του νόμου περί ιδρυμάτων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε την απόφαση και την «τολμηρή ηγεσία του κ. Ερντογάν». Ο Πατριάρχης υποστήριξε ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για την οποία ο Μπαγίς ανέφερε ότι καθυστερεί «εξαιτίας της άρνησης της Ελλάδας να προβεί σε ταυτόχρονα βήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ