ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Μετά τις εκλογές οι ρυθμίσεις για τα τεκμήρια
  • Με τον πλέον προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση κάνει, άνευ ουσίας, προεκλογικούς ελιγμούς
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν φέτος μεγαλύτερους φόρους για μικρότερα εισοδήματα

Για μετά τις εκλογές μεταθέτει η κυβέρνηση το νέο τρόπο υπολογισμού των τεκμαρτών εισοδημάτων σε ό,τι αφορά στους βοηθητικούς χώρους που χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν (υπόγεια, πατάρια, σοφίτες, κ.ά.), με αποτέλεσμα να ανεβαίνει αισθητά η «αξία» του ακινήτου με βάση την οποία υπολογίζεται το τεκμήριο κατοικίας. Σύμφωνα με τη διάταξη, που όπως ανακοινώθηκε αποσύρεται, η «αξία» των βοηθητικών χώρων θα υπολογίζεται με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ποσό που θα προστίθεται στην τεκμαρτή αξία του υπόλοιπου ακινήτου που είναι 40 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα, 65 ευρώ για ακίνητα μέχρι 120 τετραγωνικά κ.ο.κ.

Βέβαια, ανεξάρτητα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη διάταξη και τον κυβερνητικό ελιγμό, η ουσία με το φορολογικό σύστημα είναι ότι οι ρυθμίσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας και τις πλάτες της ΝΔ, είναι ότι το σύνολο των εργαζομένων θα πληρώσουν φέτος πολύ υψηλότερους φόρους για τα εισοδήματα του 2011. Ετσι, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των μισθωτών και συνταξιούχων είδαν το εισόδημά τους να γκρεμίζεται, όλοι τους, σχεδόν χωρίς καμιά εξαίρεση, θα πληρώσουν για μικρότερα εισοδήματα μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος. Φόρο θα πληρώσουν και όσοι εξακολουθούν να έχουν εισόδημα κάτω από το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, κι αυτό επειδή η κυβέρνηση ενεργοποίησε μια σειρά «τεκμήρια διαβίωσης», βάσει των οποίων μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού στο οποίο διαμένουν, ακόμα και αν είναι νοικιασμένο, με βάση τα κυβικά του ΙΧ που διαθέτουν κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού της τεκμαρτής δαπάνης για τα αυθαίρετα ακίνητα που, βάσει του νόμου, τακτοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, έναντι φυσικά αδρής αμοιβής που εισέπραξαν τα κρατικά ταμεία, αποσύρεται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, «προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο του φορολογικού διαλόγου» στα πλαίσια της κατάρτισης του «Εθνικού Φορολογικού Συστήματος».

Προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα, η κυβερνητική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «πρωταρχικό μέλημα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι η σύγκλιση των απόψεων σε ενιαίο, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα» και στο πλαίσιο αυτό καλεί τη ΝΔ να επανέλθει στο «διάλογο» για το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες...

Λειτουργώντας καιροσκοπικά η ηγεσία της ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, είχε αποσυρθεί από το «διάλογο» για το φορολογικό, με πρόσχημα την επιβολή νέων φόρων, που θα προέλθουν από την προσθήκη των αυθαιρέτων που τακτοποιήθηκαν στο εμβαδόν των ακινήτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ισόποσα η τεκμαρτή δαπάνη. Βάσει του σχεδίου νόμου το τεκμήριο δαπάνης για τα τακτοποιηθέντα ακίνητα ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στο «διάλογο» για το φορολογικό.

Η ευαισθησία που επιδεικνύει η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να μην επιβληθούν νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα είναι όψιμη και υποκριτική. Γιατί, τη στιγμή που δηλώνει ότι αρνείται την επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα, επί μήνες συνδιαμόρφωνε με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. το νέο φορολογικό σύστημα - λαιμητόμο, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπονται η κατάργηση του συνόλου των φορολογικών απαλλαγών για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ο εκμηδενισμός του αφορολόγητου ορίου, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, η επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος θα οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση της έμμεσης φορολογίας για χιλιάδες εμπορεύματα που σήμερα φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙ
Ψηφίζουν την παράδοση στις εταιρείες

Θα εκτοπισθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές, τόνισε στη Βουλή το ΚΚΕ

Mε την προσφιλή της πλέον διαδικασία του επείγοντος ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που περιλαμβάνει πλήθος ρυθμίσεων προς όφελος του κεφαλαίου και θεσπίζει την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της ληστείας των διοδίων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις προς όφελος των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, δίνει νέα προνόμια στα ΚΤΕΛ και το τουριστικό κεφάλαιο και χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Παρά το ότι τα κόμματα της συγκυβέρνηση υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, στην αρχή της συνεδρίασης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν δήθεν τη διαφωνία τους, στεκόμενοι μόνο στη διαδικασία του επείγοντος και όχι στον αντιλαϊκό χαρακτήρα του.

Η υποκρισία δεν έχει όρια παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Νάνος τονίζοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στάθηκαν απλώς στη διαδικασία και όχι στην ουσία του νομοσχεδίου.

Σχετικά με το θέμα των ταξί είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα οδηγήσουν στον εκτοπισμό χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο και στη συγκέντρωσή του σε λίγες εταιρείες. Επίσης, τόνισε ότι θα επιδεινωθούν οι όροι εργασίας των οδηγών και θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον και η δημόσια Υγεία.

Ακρως επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Α. Νάνος την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων στα διόδια (η διάταξη προβλέπει ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες) καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο φύτεμα διοδίων από τους παραχωρησιούχους.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης, αφού είπε ότι το 80% των ρυθμίσεών του είναι «μνημονιακές υποχρεώσεις», ανέφερε ότι για τα ταξί ο αριθμός των αδειών που θα εκδίδονται εξαρτάται από «αντικειμενικές παραμέτρους» όπως ο πληθυσμός, ο αριθμός των επισκεπτών και περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά κριτήρια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πακτωλός ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών

Τους κρουνούς για την ενίσχυση των τραπεζιτών ανοίγει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ετοιμάζοντας το νομοθετικό πλέγμα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Πέρα και πάνω από τον προβλεπόμενο πακτωλό διακρατικών ενισχύσεων έχουν περιλάβει και διατάξεις προκλητικών φορολογικών απαλλαγών, με τις οποίες έρχονται να συμψηφίσουν, σε ορίζοντα δεκαετιών, τα μελλοντικά κέρδη τους με τη χασούρα που έχουν εμφανίσει μετά το «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Η συγκυβέρνηση παρέχει στους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους τους το δικαίωμα να μην πληρώνουν ούτε δεκάρα τσακιστή για φόρους και για όσο διάστημα διαρκούν τα νέα ομόλογα, δηλαδή μέχρι και για τα επόμενα 30 χρόνια.

Τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή τους ξεκινούν από τα 23 δισ. ευρώ και μπορεί μελλοντικά να φτάσουν μέχρι και στα 48 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις «ανάγκες» που θα τους προκύψουν σε συνάρτηση και με τα επιπλέον κεφάλαια που θα απαιτήσουν και για τα «επισφαλή δάνεια» της πελατείας τους. Η πρόκληση έρχεται ταυτόχρονα με τη συντελούμενη ληστεία στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και για όλους τους φορείς και ιδρύματα.

  • Στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) πέρασαν μετά την προκήρυξη διαγωνισμού που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας οι καταθέσεις που υπήρχαν στις συνεταιριστικές τράπεζες Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Από την πλευρά της η ΕΤΕ σημειώνει ότι θα ενημερώσει τους καταθέτες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ