Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πακτωλός ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών

Τους κρουνούς για την ενίσχυση των τραπεζιτών ανοίγει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ετοιμάζοντας το νομοθετικό πλέγμα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Πέρα και πάνω από τον προβλεπόμενο πακτωλό διακρατικών ενισχύσεων έχουν περιλάβει και διατάξεις προκλητικών φορολογικών απαλλαγών, με τις οποίες έρχονται να συμψηφίσουν, σε ορίζοντα δεκαετιών, τα μελλοντικά κέρδη τους με τη χασούρα που έχουν εμφανίσει μετά το «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Η συγκυβέρνηση παρέχει στους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους τους το δικαίωμα να μην πληρώνουν ούτε δεκάρα τσακιστή για φόρους και για όσο διάστημα διαρκούν τα νέα ομόλογα, δηλαδή μέχρι και για τα επόμενα 30 χρόνια.

Τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή τους ξεκινούν από τα 23 δισ. ευρώ και μπορεί μελλοντικά να φτάσουν μέχρι και στα 48 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις «ανάγκες» που θα τους προκύψουν σε συνάρτηση και με τα επιπλέον κεφάλαια που θα απαιτήσουν και για τα «επισφαλή δάνεια» της πελατείας τους. Η πρόκληση έρχεται ταυτόχρονα με τη συντελούμενη ληστεία στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και για όλους τους φορείς και ιδρύματα.

  • Στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) πέρασαν μετά την προκήρυξη διαγωνισμού που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας οι καταθέσεις που υπήρχαν στις συνεταιριστικές τράπεζες Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Από την πλευρά της η ΕΤΕ σημειώνει ότι θα ενημερώσει τους καταθέτες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ