ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόγραμμά της η εφαρμογή του μνημονίου

Τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που σχεδιάζει για μετά τις εκλογές διαφημίζει διεθνώς ο Α. Σαμαράς

Νέες θυσίες του λαού για την πλουτοκρατία θέλουν να επιβάλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας αναγκαίο το τσάκισμά τους και στην κάλπη
Νέες θυσίες του λαού για την πλουτοκρατία θέλουν να επιβάλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας αναγκαίο το τσάκισμά τους και στην κάλπη
Μήνυμα στην πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μέτρα του μνημονίου στέλνει με συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ο Α. Σαμαράς, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να αφήνει ανοικτό το θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

«Δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε τους μακροχρόνιους και ενδιάμεσους στόχους του προγράμματος. Και θέλουμε να τιμήσουμε την υπόσχεσή μας πλήρως», δηλώνει χαρακτηριστικά, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επίδειξη αποφασιστικότητας στην κατεύθυνση αυτή. «Δεν πρέπει να διστάσουμε μπροστά στις δυσκολίες. Δεν πρέπει να αναβάλλουμε πλέον αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό», συμπληρώνει, διεκδικώντας για το κόμμα του το ρόλο του ικανού διαχειριστή που μπορεί να εφαρμόσει τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές με τρόπο «πιο αποδοτικό, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μέτρα ανάκαμψης».

Στα τελευταία περιλαμβάνει τα γνωστά συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. «Για παράδειγμα, πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι μια οικονομία όταν οι φορολογικοί της συντελεστές είναι διπλάσιοι από εκείνους των γειτόνων της και πολύ πάνω από τον μέσο όρο των εταίρων της;», αναρωτιέται με νόημα, προκειμένου να δικαιολογήσει την πλήρη φοροαπαλλαγή στα κέρδη των μονοπωλίων.

Στο ίδιο πνεύμα «φωτογραφίζει» και τα υπόλοιπα μέτρα, επισημαίνοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν κατά 15%, αλλά η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 50%, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε τέσσερις φορές και δεν υπάρχει πια ρευστότητα στην οικονομία». Μάλιστα, προκειμένου να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού σε αυτά τα πρόσθετα φιλομονοπωλιακά μέτρα, συμπληρώνει ότι «ακόμα κι αν οι άνθρωποι δούλευαν δωρεάν, κανείς δεν θα τους προσλάμβανε σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον».

Διακηρύσσοντας τη στοχοπροσήλωσή του στα άγρια μέτρα του μνημονίου, δηλώνει σε άλλο σημείο ότι θεωρεί αναπόφευκτη την πλήρη εφαρμογή τους. «Οι Ελληνες πρέπει να κάνουν την προσαρμογή τους, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», τονίζει, ενώ φιλοδοξεί «η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα χωρίς προηγούμενο για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Για τα μετεκλογικά σενάρια, χαρακτηριστική είναι η - σκόπιμα ασαφής - απάντηση που δίνει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα και Γ. Παπακωνσταντίνου, που τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μετά τις εκλογές. «Είναι προκλητικό ο άνθρωπος που πρέπει να κάτσει στο σκαμνί της Εξεταστικής να ψάχνει τρόπους για να μείνει υπουργός», ήταν η απάντηση του Γ. Μιχελάκη για τον δεύτερο και «το ΠΑΣΟΚ ψάχνει για σωσίβια» στον πρώτο.

Εκβιασμοί από ΕΕ - ΔΝΤ

«Χώρες οι οποίες έχουν ζήσει για χρόνια πέραν των δυνατοτήτων τους και πρέπει να εφαρμόσουν τώρα μέτρα λιτότητας τείνουν να κατηγορούν γι' αυτό άλλους και όχι τους εαυτούς τους», φέρεται να δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει το λαό για την καπιταλιστική κρίση, ώστε να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα. «Είναι λογικό για ανθρώπους που υποφέρουν από δικά τους λάθη να ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους», πρόσθεσε προκλητικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ, επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη έχει «τους πόρους και τις ικανότητες» να ρυθμίσει την κρίση χρέους χωρίς εξωτερική βοήθεια, ρίχνοντας το μπαλάκι της δανειοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών στα ίδια τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Τέλος, σε συνέντευξή της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, φέρεται να υποστήριξε πως δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. «Υπάρχουν ακόμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και αυτό συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Νότιας Ευρώπης, συν στην Ιρλανδία», ισχυρίζεται, πιέζοντας να επιταχυνθούν οι ανατροπές.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ολοκλήρωσε την κάθαρση της πολυεθνικής

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ψήφισαν την τροπολογία για συμβιβασμό, θάβοντας οριστικά το δικομματικό σκάνδαλο

Τον προκλητικό ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση συμβιβάστηκε και ψήφισε συμφωνία με την πολυεθνική SIEMENS (ΖΗΜΕΝΣ), γιατί η εταιρεία «πιστεύει στην ελληνική οικονομία» επικαλέστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Φ. Σαχινίδης, προκειμένου να υπερασπιστεί το σχετικό άρθρο σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν 164 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, 75 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξε και ένα «παρών».

Αιτιολογώντας τη ρύθμιση ο Φ. Σαχινίδης, υποστήριξε πως «η SIEMENS αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, οπου απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους. Η SIEMENS πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια σταθερή οικονομική κατάσταση. Εξετάζει την επένδυση εργοστασίου παραγωγής ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα απασχολήσει άλλους 700 εργαζόμενους».

Προκλητικό χαρακτήρισε τον ισχυρισμό στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης. Επικαλέστηκε ντοκουμέντα που κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της SIEMENS, σημειώνοντας ότι «την επένδυση η SIEMENS θα την έκανε έτσι κι αλλιώς και δεν την κάνει για την Ελλάδα ή την... ψυχή της μάνας της, την κάνει γιατί τη συμφέρει. Ιδίως, αφού με την πολιτική σας θα έχει εργαζόμενους σκλάβους».

Αναφερόμενος στην υποτιθέμενη «πίστη» της SIEMENS στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σχολίασε ότι δεν είναι σοβαρή. Η SIEMENS μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εδώ η εταιρεία λέει πως δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο! Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει "αθώα περιστερά" τη SIEMENS χωρίς να κερδίσει τίποτε».

ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Ψεύτες για τα οικονομικά του ΚΚΕ

Γράφει η Α. Παναγιωταρέα στο χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Κάθε χρόνο, η Βουλή ψηφίζει την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης στα κοινοβουλευτικά κόμματα (...) κανείς δεν υποστηρίζει την κατάργησή της για τόσο εμφανείς λόγους που είναι περιττό ακόμη και να εκτεθούν. Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχουν δύο ουσιαστικές παράμετροι πολιτικού ήθους όπου θα έπρεπε τα κόμματα να είναι εξόχως τυπικά: Η πρώτη αφορά στη δημοσίευση του απολογισμού της διάθεσης των χρημάτων της χορηγίας. Επειδή τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη δεινή φορολόγηση των πολιτών, πρέπει και οι χορηγοί - πολίτες να μπορούν να βλέπουν πώς, πού, σε ποιους διατέθηκε η κρατική χορηγία. Δηλαδή, να δημοσιοποιείται ετησίως ο ισολογισμός των κομμάτων. Και μπορεί το ΚΚΕ να μην θέλει κανέναν έλεγχο για τις όποιες "εισφορές" των μελών και των φίλων του, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί και τον έλεγχο στα χρήματα που του καταβάλλονται ως κρατική χορηγία από όλους μας υποχρεωτικά».

Η Παναγιωταρέα, που δηλώνει καθηγήτρια σε πανεπιστημιακή σχολή ΜΜΕ, θα έπρεπε να είχε κάνει στοιχειώδες ρεπορτάζ πριν γράψει για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Θα ανακάλυπτε τότε ότι το ΚΚΕ δημοσιεύει κανονικά ισολογισμό (ένα ψάξιμο στο «Ριζοσπάστη» θα ήταν αρκετό) όπως όλα τα άλλα κόμματα και δέχεται τους ίδιους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οικονομικούς ελέγχους στα οικονομικά του, όπως όλα τα κόμματα. Αν ενδιαφερόταν στοιχειωδώς για τις θέσεις του ΚΚΕ, θα έβρισκε από δημοσιευμένες παρεμβάσεις του ότι είναι το μοναδικό κόμμα που λέει ότι θα αρνούνταν να πάρει την κρατική χρηματοδότηση αν αυτή δινόταν με πολιτικούς όρους. Οπως είναι και το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει με τη μορφή της πρότασης νόμου το αίτημα για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ζητώντας παράλληλα τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και της αποζημίωσης για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Τα ξέρει αυτά η Παναγιωταρέα και η εφημερίδα στην οποία γράφει. Οπως ξέρει και ότι είναι βαθύτατα πολιτικός ο λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ δε δίνει και δε θα δώσει ποτέ στο αστικό κράτος τα ονόματα όσων το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους. Εχει να κάνει με την περιφρούρηση από το κράτος και την εργοδοσία των μελών του και όλων εκείνων των λαϊκών ανθρώπων που δίνουν έστω και λίγα ευρώ για το ΚΚΕ. Οποιος ενισχυτής θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, το ΚΚΕ το κάνει μέσα από το «Ριζοσπάστη». Ολα αυτά, όμως, ελάχιστη σημασία έχουν για την Παναγιωταρέα, τον «Ελεύθερο Τύπο» και τα άλλα ΜΜΕ των αστών. Ξέρουν ότι γράφουν ψέματα, το κάνουν όμως συνειδητά για να συντηρήσουν το παραμύθι ότι τα οικονομικά του ΚΚΕ είναι τάχα αδιαφανή και να το χτυπήσουν, ενταγμένοι στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα. Αυτή είναι η σαπίλα τους, που πρέπει να κάνει το λαό να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη. Να επιλέξει αποκλειστικά για την ενημέρωσή του τα δικά του Μέσα, τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ