ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σχεδόν σε όλη την αμερικανική επικράτεια ακόμη και στην περιβόητη «Νομική Σχολή του Χάρβαρντ» για την υπόθεση της δολοφονίας του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν σε προάστιο του Ορλάντο από το μέλος της «οργάνωσης για την προστασία των γειτονιών», των λεγόμενων «πολιτοφυλακών των πόλεων», Τζορτζ Ζίμερμαν.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς η οργή συνεχίζει να συσσωρεύεται από την προσπάθεια των αρχών της Φλόριντα αλλά και μεγάλου μέρους του πολιτικού κατεστημένου και της προπαγανδιστικής τους μηχανής να προσπαθήσουν να «θάψουν την υπόθεση» ή να τη στρέψουν ενάντια στο θύμα. Με λεπτομέρειες ότι είχε συλληφθεί για ναρκωτικά ή προβάλλοντας τούς ισχυρισμούς του Ζίμερμαν ότι δέχθηκε επίθεση και του χτύπησε το κεφάλι στο κράσπεδο και για το λόγο αυτό τον πυροβόλησε... ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα. Θεωρία που αποδέχθηκαν με περισσή ευκολία οι αστυνομικές αρχές και αφέθηκε ελεύθερος και καμία κατηγορία δεν έχει διατυπωθεί εναντίον του, μέχρι σήμερα, περισσότερο από ένα μήνα μετά και παρά το σάλο.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η θεωρία καταρρέει καθώς βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου ABC που εξασφάλισε από τις αρχές του Σάνφορντ αποκαλύπτει ότι ο Ζίμερμαν, δεμένος με χειροπέδες οδηγείται στην αστυνομική διεύθυνση του Σάνφορντ, δε φέρει τραύματα, δεν έχει αίμα στα ρούχα του. Το βίντεο αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων καθώς οι διαδηλωτές στρέφονται τόσο ενάντια στον τρόπο διεξαγωγής της αστυνομικής έρευνας και των χειρισμό από τις εισαγγελικές αρχές της Φλόριντα όσο όμως και ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της αμερικανικής κοινωνίας, μέσω των νομοθεσιών, των πολιτοφυλακών και της κατασταλτικής δράσης της αστυνομίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μπαράζ συλλήψεων Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε νέα φάση έντασης φαίνεται πως εισέρχεται το Κοσσυφοπέδιο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών πως ετοιμάζει επιχειρησιακό σχέδιο για να ματαιώσει τη διοργάνωση των τάχα «παράνομων» σερβικών εκλογών της 6ης Μάη στο προτεκτοράτο, έχοντας βεβαίως τη σιωπηλή στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ και ΕΕ που το έχουν «αναγνωρίσει».

Το επιχειρησιακό σχέδιο των Κοσοβάρων Αλβανών αστυνομικών συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αθρόες συλλήψεις Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και των εκπροσώπων των λεγόμενων «παράλληλων σερβικών διοικητικών δομών» που θα συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην εκλογική διαδικασία με το πρόσχημα πως αυτές είναι «παράνομες». Το μπαράζ συλλήψεων Σέρβων έχει ήδη ξεκινήσει με θύματα πάνω από δέκα Σέρβους κατοίκους της Κοσόβσκα Καμένιτσα, Κοσόβσκα Βίτινα και Γκνίλανε μόνο και μόνο γιατί βρέθηκε πάνω τους σερβικό εκλογικό υλικό... που κατά την κυβέρνηση της Πρίστινας συνιστά «απόδειξη ότι συμμετείχαν σε παράνομες ενέργειες αντίθετες με τη συνταγματική τάξη του Κοσόβου και όχι επειδή είναι μέρος μίας εθνικής κοινότητας»...

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών η οποιαδήποτε συμμετοχή Σέρβων στη διαδικασία των εκλογών της 6η Μάη χαρακτηρίζεται σαν... «επίθεση στη Δημοκρατία του Κοσόβου»!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Επιχείρηση «σκούπα» πραγματοποίησαν άνδρες της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και των μυστικών υπηρεσιών σε συνοικίες της Τουλούζης, της Μασσαλίας, της Ναντ, της Λυόν, της Νίκαιας, του Ιλ ντε Φρανς και του Λε Μαν, με στόχο υπόπτους για «σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις». Από τις δεκάδες προσαγωγές, 19 άτομα συνελήφθησαν. Αφορμή για την «εκκαθαριστική» επιχείρηση είναι η υπόθεση με τον 23χρονο Μεράχ, που σκοτώθηκε μετά από πολύωρη πολιορκία στο διαμέρισμά του ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία τριών αλεξιπτωτιστών, τριών εβραιόπουλων και ενός εβραίου δασκάλου. Η αντιμετώπιση του θέματος από τον Σαρκοζί έχει «ανεβάσει» τις προεκλογικές του μετοχές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο πετρελαιαγωγός φυσικού αερίου «South Stream» βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τίτοφ με τον Σλοβένο ομόλογό του Ιγκορ Σέντσαρ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Γκρέγκορ Βίραντ.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Τελεσίγραφο 72 ωρών έδωσαν χτες Δυτικοαφρικανοί ηγέτες στους πραξικοπηματίες του Μάλι, προκειμένου να παραδώσουν την εξουσία που κατέλαβαν πριν λίγες μέρες ανατρέποντας τον πρόεδρο Αμάντου Τουμάνι Τουρέ. Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν την επιβολή βαριών κυρώσεων στο Μάλι και κλείσιμο των συνόρων του με όμορες δυτικοαφρικανικές χώρες. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι αντάρτες Τουαρέγκ που μάχονται στο βορρά το μαλινέζικο στρατό (διεκδικώντας μεταξύ άλλων αυτονομία) ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν την πόλη Κιντάλ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα βομβάρδισαν περιοχές στη δυτική επαρχία Φάραχ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί. Η επίσημη εκδοχή των ΝΑΤΟικών αρχών αναφέρει ότι ζητήθηκε αεροπορική υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί επίθεση «Ταλιμπάν» στο αφγανικό και κατοχικό στρατό και επενέβησαν αεροσκάφη που σκότωσαν 30 «μαχητές» και τραυμάτισαν 15.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πιθανή αποδέσμευση πετρελαϊκών αποθεμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ευήκοα ώτα» μέχρι στη Γαλλία φαίνεται ότι βρήκαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για την πιθανή αποδέσμευση των στρατηγικών τους πετρελαϊκών αποθεμάτων, με στόχο τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», επικαλούμενο πληροφορίες πηγών της γαλλικής προεδρίας.

Η αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων είναι ζήτημα βδομάδων, ενώ τονίζεται ότι η «χρησιμοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων δικαιολογείται διότι σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες έντασης».

Ουσιαστικά πρόκειται για σύμπραξη ή και προσχώρηση της Γαλλίας στη συμφωνία στην οποία φέρεται να κατέληξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ», θα απευθυνθούν και σε άλλες χώρες, αναμένοντας και την έγκριση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι ενέργειες αυτές προφανώς συνδέονται με τους σχεδιασμούς για μία ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου.

Μία συγκράτηση που κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προσπάθεια αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης που συνεχώς βαθαίνει. Ειδικότερα δε για τις ΗΠΑ καθώς είναι χρονιά εκλογών και οι ανατιμήσεις στα πρατήρια καυσίμων στις ΗΠΑ έχουν αποκτήσει δημοσκοπικό αντίκτυπο για τον Αμερικανό Πρόεδρο και παρά την αντεπίθεσή του με το σχέδιο για την ανάπτυξη «εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

Η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τα 128 δολάρια/βαρέλι αυτόν το μήνα, μόλις 20 δολάρια κάτω από το ανώτερο επίπεδο του 2008 και αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το Γενάρη, κυρίως εξαιτίας της εφαρμογής των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ηδη η κάμψη των τιμών του πετρελαίου, που είναι και ένας από τους στόχους της κίνησης της αποδέσμευσης των αποθεματικών τους, άρχισε, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αλι Ναΐμι, ότι η χώρα του «θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα για τον εφοδιασμό της αγοράς πετρελαίου με τις τυχόν πρόσθετες απαιτούμενες ποσότητες», αφού επιθυμεί «μία δίκαιη και λογική τιμή που δε θα πλήξει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Καταγγελίες για εκτελέσεις αμάχων

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Φιλοκυβερνητικές σομαλικές παραστρατιωτικές οργανώσεις βασανίζουν και εκτελούν αμάχους στις νότιες πόλεις Μπελεντγουέιν και Μπαϊντόα μετά την εκδίωξη των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» από τα αιθιοπικά στρατεύματα σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν υπεροχή και εξουσία σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού, κατήγγειλε χτες η υποδιευθύντρια του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για την Αφρική, Λέσλι Λέφκοου.

Η Λέφκοου υποστήριξε ότι η εκδίωξη των ισλαμιστών δε λύτρωσε τους κατοίκους των παραπάνω πόλεων από τα βάσανα, καθώς οι δυνάστες αντικαταστάθηκαν από Σομαλούς παραστρατιωτικούς και σε ορισμένες περιπτώσεις και από Αιθίοπες στρατιώτες που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μογκαντίσου. Ως γνωστόν, πέρα από τις κατά καιρούς ιμπεριαλιστικές εναέριες επιδρομές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στη Σομαλία, εδώ και μήνες ξεδιπλώνεται στο Κέρας της Αφρικής η αιματηρή επέμβαση των στρατών της Κένυας και της Αιθιοπίας αλλά και η επιχείρηση αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης με υποτιθέμενο στόχο την εκδίωξη των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ