ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟTIKH AΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κλείνει άλλους 12 παιδικούς σταθμούς

Σε αδιέξοδο πάνω από 600 νέα ζευγάρια που τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός

Από παλιότερη κινητοποίηση στο δήμο Αθηναίων
Από παλιότερη κινητοποίηση στο δήμο Αθηναίων
Το κλείσιμο τουλάχιστον 12 παιδικών σταθμών (ΠΣ) την επόμενη σχολική χρονιά και την κατάργηση 626 θέσεων για παιδάκια, μεθοδεύει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας, προκαλώντας νέα τεράστια προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες.

Χτες, η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, οργανισμός του δήμου, έχει την ευθύνη για τους ΠΣ) έφερε το θέμα («Λήψη απόφασης σχετικά με τη χωρητικότητα των ΠΣ του ΔΒΑ») στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Πρωτύτερα - όπως είχε αποκαλύψει ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είχε συγκροτήσει «Ομάδα Εργασίας» από υπαλλήλους του ΔΒΑ να κάνουν απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των ΠΣ, προκειμένου να κριθεί η «καταλληλότητά» τους ή μη να φιλοξενούν τέτοια υποδομή, να προτείνουν «χωρητικότητες» για κάθε σταθμό.

Θυμίζουμε ότι με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» έκλεισαν οκτώ σταθμοί επί δημαρχίας Κακλαμάνη, τέσσερις ήδη επί Καμίνη. Ο σχεδιασμός για παραπέρα συρρίκνωση του ΔΒΑ φάνηκε και στον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2012 (μείον 11 εκατομμύρια στο ΔΒΑ συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011). Επιπλέον, μεθοδεύται παραπέρα μείωση του προσωπικού του με την επαπειλούμενη απόλυση 425 συμβασιούχων του, με ό,τι συνεπάγεται στη λειτουργία του.

Κατήγγειλε τα σχέδια διοίκησης - δημοτικής αρχής

Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του ΔΒΑ Αλ. Μπενάτου, καταγγέλοντας τα σχέδια διοίκησης και δημοτικής αρχής να κλείσουν κι άλλους σταθμούς, τόνισε ότι οι εισηγήσεις «ομάδας εργασίας» και διευθυντριών (που εισηγούνται ή δέχονται κατάργηση σταθμών, μείωση παιδιών) γίνονται κατόπιν κατευθύνσεων της διοίκησης. Ζήτησε αναβολή του θέματος, κάτι που αρνιόταν πεισματικά η πρόεδρος του ΔΒΑ Μαρία Ηλιοπούλου επιμένοντας για απόφαση εδώ και τώρα. Υπό την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», άλλων μελών του ΔΣ και με την παρουσία εκεί πολλών εκπροσώπων από Λαϊκές Επιτροπές, Ομοσπονδία και Συλλόγους Γονέων, το ΣΑΣΑ, αναγκάστηκε να το «αποσύρει».

Ωστόσο, ανέφερε ότι θα το ξαναφέρει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ μετά το Πάσχα. Επιπλέον, αρνήθηκε να ακουστούν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών.

Ποιους παιδικούς σταθμούς κλείνουν

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα εισηγητικά τους για το θέμα προωθούν:

Από τις 5.501 θέσεις χωρητικότητας που βάσει εγγράφου του ΔΒΑ είχαν στις 25/7/2011 οι ΠΣ του δήμου, να περιοριστούν στις 4.875 (-626). Ειδικά στο 5ο ΔΔ (Αγ. Ελευθέριος, Ριζούπολη, Πατήσια, Προμπονάς) μειώνουν τις «προτεινόμενες» θέσεις στους ΠΣ κατά 298!

Με διάφορα προσχήματα «ακαταλληλότητας», για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι (υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ΠΣ τουλάχιστον από το 1985, όλα έμειναν στα χαρτιά με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) εισηγούνται να κλείσουν οι εξής σταθμοί:

-- Στο 1ο ΔΔ (Στάδιο - Ομόνοια - Πλάκα) ο 7ος Εξαρχείων, μισθωμένος, φιλοξενεί σήμερα 34 παιδιά. Η πρόταση είναι του χρόνου να στιβαχτούν στους ΠΣ στις οδούς Μαυρομιχάλη και Νοταρά.

-- Στο 2 ΔΔ (γειτονιές από Νέο Κόσμο έως Παναθηναϊκό Στάδιο) ο 10ος στην οδό Ευφορίωνος 13, μισθωμένος, φιλοξενεί σήμερα 40 παιδιά. Γνωματεύουν ότι του χρόνου «τα παιδιά μπορούν να φιλοξενηθούν σε γειτονικούς σταθμούς».

-- Στο 3ο ΔΔ (Πετράλωνα, Θησείο) ο 11ος στην Αιγαλέων 8, με 22 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον ΠΣ της Σπ. Πάτση που παραμένει κλειστός για επισκευές.

-- Στο 3ο ΔΔ ο 13ος στην Αρίστωνος 11, με 26 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον ΠΣ της Θεσπιέων.

-- Στο 4ο ΔΔ (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Πατήσια) ο 8ος στην Επιδαύρου 69, μισθωμένος, με 38 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον 1ο ΠΣ στην Ακαδημία Πλάτωνος Α' που παραμένει κλειστός για επισκευές.

-- Στο 4 ΔΔ στην Μετρών 22, μισθωμένος, με 40 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον 12ο ΠΣ στην Ιωαννίνων 81. Γνώστες της περιοχής μιλούν για μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, καθώς ο ένας είναι στον λόφο Σκουζέ κι ο άλλος στο λόφο Κολωνού.

-- Στο 5 ΔΔ (βορειοδυτικές συνοικίες μέχρι τον Προμπονά) μειώνουν δραματικά την «προτεινόμενη» χωρητικότητα κάποιων σταθμών. Παράγοντες του ΔΒΑ τονίζουν ότι με πρόσχημα τον μικρό αριθμό παιδιών, αργά ή γρήγορα θα τους κλείσουν. Π.χ. στον 5ο στην Ηρακλείου 58, μισθωμένος, από 60 παιδιά που φιλοξενεί σήμερα, του μειώνουν την χωρητικότητα στα 16. Στον 8ο στην Ροστάν 28, μισθωμένος, μειώνουν τη χωρητικότητα από 62 σε 25. Στον 11ο στην Νεϊγύ 62, την μειώνουν από 54 σε 14. Στον 14ο στην Αμασίου 19 την μειώνουν από 53 σε ...8.

-- Στο 7 ΔΔ (Αμπελόκηποι, Πολύγωνο) ο 12ος στην Ευσταθίου 12, μισθωμένος, με 20 παιδιά φέτος. Του χρόνου μετά την προτεινόμενη «αναστολή λειτουργίας» τα στέλνουν στον ΠΣ της Λάμψα Α'.

-- Στο 7 ΔΔ ο 13ος στην Κολχίδος 7, μισθωμένος, με 19 παιδιά φέτος. Του χρόνου μετά την προτεινόμενη «αναστολή λειτουργίας» τα στέλνουν στον ΠΣ της Αλάστωρος.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Παρέμβαση στο ΙΚΑ της Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη των Επιτροπών Ανέργων Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Μεταμόρφωσης, απαιτώντας θεώρηση στα βιβλιάρια όλων των ανέργων που έχουν άμεση ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο προϊστάμενος του ΙΚΑ επικαλέστηκε το νόμο, τονίζοντας ότι δεν είναι αρμόδιος για να πάρει απόφαση ανανέωσης, παραπέμποντας τους συγκεντρωμένους να καταθέσουν υπόμνημα με τα ονόματα των ανέργων, με σκοπό να σταλούν στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Κινητοποίηση στα γραφεία της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, απαιτώντας μείωση της τιμής του αερίου κατά 50%. Εκατοντάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν για τη θέρμανση του σπιτιού τους με φυσικό αέριο, καθώς το κόστος χρήσης έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 40%. Στην αύξηση της τιμής περιλαμβάνεται και ο ειδικός φόρος για το αέριο που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνη. Μαζικά οι καταναλωτές καταφεύγουν στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ζητήσουν διακανονισμό για την εξόφληση της οφειλής τους, καθώς οι λογαριασμοί κυριολεκτικά «καίνε».

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς εξέδωσε, χτες, η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης. Οι εργαζόμενοι, προχτές και σήμερα, πραγματοποιούν κατάληψη στους σταθμούς και τις υπηρεσίες του δήμου, αντιδρώντας στην απλήρωτη εργασία, στη δουλειά με την απειλή της απόλυσης και στην ανασφάλεια των παιδιών, όταν υπάρχουν τμήματα με 30 και 40 νήπια. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ), πλειοδοτώντας, όπως και η πλειοψηφία των τοπικών διοικήσεων, εφαρμόζει πιστά σε βάρος των εργαζομένων και του λαού τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς καθώς και στις άλλες υπηρεσίες του δήμου. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων».

ΑΙΓΑΛΕΩ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

«Να μην πληρώσει κανένας τα χαράτσια τους» ενημέρωναν τον κόσμο τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω, που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Με πανό που έκανε σαφές πως «Δεν χρωστάμε - μας χρωστάτε! Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια» καλούσαν τους κατοίκους του δήμου να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. «Κάνουμε αγώνα να μην το πληρώσει κανείς, κάνουμε αγώνα να καταργηθεί» έλεγαν στους πολίτες που έφταναν στα γραφεία και τους ενημέρωναν για τα επόμενα χαράτσια που θα επιβληθούν στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά από τον Ιούνη.

ΓΛΥΦΑΔΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ

Συγκέντρωση στο ΙΚΑ της Γλυφάδας πραγματοποίησαν χτες μέλη των Επιτροπών Αγώνα Αργυρούπολης - Ελληνικού, Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, με ζήτημα αιχμής την πλήρη κάλυψη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της λαϊκής οικογένειας, τη θεώρηση των βιβλιαρίων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους μετανάστες

Σε ρεσιτάλ αντιμεταναστευτικής ρητορείας κατέφυγε χτες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για την κράτηση των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επικαλούμενος λόγους «δημόσιας υγείας». Στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι λόγω της παρουσίας των μεταναστών «η κοινωνική ειρήνη βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο από ένα εκρηκτικό πρόβλημα» και είπε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για την εξάπλωση μεταδιδόμενων ασθενειών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε την κινδυνολογία της κυβέρνησης για τους μετανάστες και μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι καπιταλιστές θέλουν τους μετανάστες για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται περισσότερο απ' ό,τι τους Ελληνες και να ρίχνουν τους μισθούς. Η τροπολογία ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Περιοδείες στο Δήμο της Αθήνας

Στις υπηρεσίες του δημαρχείου (Αθηνάς 63) περιοδεύει σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 π.μ. ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στις 11.30 π.μ. περιοδεύει στις υπηρεσίες του Πνευματικού Κέντρου (Ακαδημίας 50).

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 50χρονος δικηγόρος που κατηγορείται ως εγκέφαλος στην υπόθεση του οπλοστασίου των Σπάτων, καθώς δεν έπεισε την 3η ειδική ανακρίτρια ότι είναι συλλέκτης όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ