ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνελήφθη και κρατείται ο Α. Τσοχατζόπουλος

Κατηγορείται για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Στη σύλληψη του πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλου, προχώρησε χτες το πρωί η Ασφάλεια, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε από τον ειδικό ανακριτή Γ. Μάλλη και την εισαγγελέα Ε. Κυβέλου. Η κατηγορία αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από την υπόθεση των υποβρυχίων και άλλες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά συστήματα.

Βασικό αδίκημα του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι η πράξη της δωροδοκίας (μίζες για υποβρύχια και άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα), αλλά έχει παραγραφεί. Ωστόσο, από τη δωροδοκία οι ενδείξεις οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στο κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε το απόγευμα στον ανακριτή, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 16 Απρίλη (Δευτέρα του Πάσχα) προκειμένου να απολογηθεί. Μέχρι τότε θα κρατείται στη ΓΑΔΑ. Της σύλληψης Τσοχατζόπουλου ακολούθησαν ακόμη τρεις συλλήψεις, ενώ οι έρευνες στα σπίτια της κόρης του, Αρετής, αποκάλυπταν έξι πλάκες χρυσού και κρίσιμα έγγραφα με τις κινήσεις των λογαριασμών του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η Αστυνομία Θεσσαλονίκης προχώρησε σε άλλες δύο συλλήψεις ατόμων που φέρεται ότι λειτούργησαν ως παρένθετα πρόσωπα, για να μπορεί ο Α. Τσοχατζόπουλος να αποκρύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, πρώην εκδότη εφημερίδων της Θεσσαλονίκης και βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, και τον Ν. Ζήγρα, που φέρεται ως διαχειριστής της υπεράκτιας εταιρείας «Torcaso», μέσω της οποίας αγοράστηκε και το επίμαχο οίκημα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στην επαρχία πραγματοποιήθηκε και η σύλληψη της Ε. Λαμπροπούλου, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι λογίστρια του Α. Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από τη γερμανική εταιρεία «Ferrostaal» μίζα 8 εκατομμυρίων ευρώ για την εργολαβία με τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Τα χρήματα αυτά φέρεται να εισέπραξε μέσω της «Torcaso» και αγόρασε ακίνητα.

Αντιδράσεις κομμάτων

Χαρακτηριστική της προσπάθειας του αστικού συστήματος να παρουσιάσει τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου σαν απόδειξη της αυτοκάθαρσής του, είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων. Ο Γ. Μιχελάκης από τη ΝΔ δήλωσε ότι «η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του Δημοσίου αποκαλύπτεται». Ο Π. Καμμένος σχολίασε ότι «η τιμωρία δεν τελειώνει με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε 19 χρόνια μετά από τότε που το ζητούσα».

«Επιτέλους, μετά από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η δικαιοσύνη λειτούργησε» δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη.«Η περίπτωση σύλληψης του κ. Τσοχατζόπουλου είναι μια σημαντική, αλλά δεν νομίζω ότι είναι το όλον. Δεν νομίζω ότι είναι το Α και το Ω» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Δ. Παπαδημούλη, δήλωσε ότι «η έμπρακτη καταπολέμηση της ατιμωρησίας των ισχυρών σε μια περίοδο σκληρής μνημονιακής μονόπλευρης λιτότητας απαιτεί έμπρακτα αποτελέσματα και όχι απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας».


ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Η λαθροχειρία των «ΝΕΩΝ»

Με τον τίτλο «Πέντε κόμματα - μια πολιτική» και υπότιτλο «Ιδού το αντιμνημονιακό μπλοκ με τα δικά του λόγια», τα χτεσινά «ΝΕΑ» λαθροχειρούν σε βάρος του ΚΚΕ και διαστρεβλώνουν σκόπιμα τις θέσεις του. Η εφημερίδα συνέλεξε αποσπασματικές δηλώσεις από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Π. Καμμένο, τον Α. Τσίπρα, τον Μ. Θεοδωράκη και τον Γ. Καρατζαφέρη και, βάζοντάς τες δίπλα δίπλα, προσπαθεί να αποδείξει ότι: «Ο λόγος των πολιτικών του αντιμνημονιακού μπλοκ κινείται στις ίδιες γραμμές. Επικαλείται συχνά τα ίδια επιχειρήματα και επιτίθεται στους ίδιους "εχθρούς". Πολλές φορές είναι δύσκολο να πεις ποιος είπε τι. Δεξιοί ξιφουλκούν κατά του καπιταλισμού και αριστεροί κηρύττουν την ελληνικότητα». Μάλιστα, λίγες αράδες πιο κάτω, τα «ΝΕΑ» κάνουν λόγο για «άτυπη αντιμνημονιακή συμπαράταξη» και ζητάει από τους αναγνώστες του να βρουν σε ποιον από τους πέντε πολιτικούς ανήκει η κάθε φράση που καταγράφεται στο «ρεπορτάζ», για να ενισχύσει την αντίληψη ότι σήμερα το «πέντε κόμματα - δυο πολιτικές παραμένει επίκαιρο, αφού οι πολιτικές προτάσεις στη χώρα μας παραμένουν δυο. Εκείνων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου και εκείνων που τάσσονται κατά».

Και μόνο τα συμπεράσματα στα οποία αυθαίρετα προσπαθούν να οδηγήσουν τους αναγνώστες τους τα «ΝΕΑ», φανερώνουν ότι το «ρεπορτάζ» είναι κατασκευασμένο με συγκεκριμένη αποστολή: Να ενισχύσει την πλαστή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» και μ' αυτόν τον τρόπο να κρύψει από το λαό ότι μόνο το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική πρόταση εξουσίας και από τους μεν και από τους δε, οι οποίοι τέμνονται στην πρόθεσή τους να διαχειριστούν το αστικό σύστημα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία τους ή όχι με το μνημόνιο. Για να το πετύχουν μάλιστα αυτό, τα «ΝΕΑ» δε διστάζουν να παρουσιάσουν και παραποιημένες τις θέσεις του ΚΚΕ, αποδίδοντας στην Αλέκα Παπαρήγα την εξής, αποσπασματικά δοσμένη, φράση: «Μια λύση υπάρχει: Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους μονομερώς. Αυτό είναι λύση. Τα άλλα όλα είναι τραγωδία για τους εργαζόμενους».

Δεν ξέρουν άραγε τα «ΝΕΑ» ότι θέση του ΚΚΕ είναι αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερής διαγραφή του χρέους; Δεν ακούν την Αλέκα Παπαρήγα και τα άλλα στελέχη του Κόμματος να το αναλύουν σε κάθε τους ομιλία, σε κάθε τους παρέμβαση; Ξέρουν και παραξέρουν. Διαστρεβλώνουν όμως συνειδητά το ΚΚΕ για να το παρουσιάσουν ίδιο με τους άλλους, που είτε ασκούν επιδερμική κριτική στην ΕΕ, είτε θέλουν τη δραχμή με καπιταλισμό, είτε τρέφονται από την αυταπάτη μιας άλλης ΕΕ, που θα είναι και αυτή των μονοπωλίων. Στόχος της εφημερίδας είναι να καλλιεργήσει ψευτοδιλήμματα ενόψει των εκλογών, προς όφελος της μιας ή της άλλης πρότασης για διαχείριση της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.

Το ίδιο άθλια είναι και η προσπάθεια να συνδεθεί ο πατριωτισμός του ΚΚΕ με τον εθνικισμό του ΛΑ.Ο.Σ. και του Καμμένου ή να μπερδευτεί με τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας ξανά αποσπασματικά δοσμένη την εξής φράση της Αλέκας Παπαρήγα: «Το "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους", το είπε ο Κολοκοτρώνης, το επανέλαβα και εγώ. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι "φωτιά και τσεκούρι";». Η εφημερίδα ξέρει πως η συγκεκριμένη φράση αφορά στην αναγκαιότητα ο λαός να απαντήσει με όξυνση της ταξικής πάλης και με πόλεμο στον πόλεμο της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Καμιά σχέση δεν έχει με τον Καρατζαφέρη, τον οποίο τα «ΝΕΑ» παρουσιάζουν να λέει: «Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς να θέλουν να μας αφαιρέσουν και το τελευταίο ίχνος εθνικής κυριαρχίας». Ποιος; Ο αρχηγός ενός κόμματος που παλεύει να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, το οποίο, μέσω των κομμάτων του, έχει εθελοντικά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» στήθηκε αποκλειστικά και μόνο για να βάλει το ΚΚΕ στο κάδρο των αυτοαποκαλούμενων «αντιμνημονιακών», με κατασκευασμένα στοιχεία και διαστρέβλωση. Τους ενοχλεί ότι το ΚΚΕ έχει ανοιχτό μέτωπο με όλες τις μορφές διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, γι' αυτό πολεμάει τη στρατηγική που ενιαία υπηρετούν «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί». Τους ανησυχεί ότι ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως αυτός ο διαχωρισμός είναι επίπλαστος και χωρίς καμία αξία για την επόμενη μέρα των εκλογών. Γι' αυτό προσπαθούν να θολώσουν τα νερά γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία των αυτοαποκαλούμενων «αντιμνημονιακών», προκειμένου να δώσουν έστω και προσωρινή λύση, αν τους προκύψει διαχειριστικό αδιέξοδο.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην παγιδευτεί ο λαός στην προπαγάνδα για «κάθαρση»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο λαός πρέπει να είναι δύσπιστος σε ό,τι του πουν περί διαφάνειας και κάθαρσης σχετικά με τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου, όταν μάλιστα θέλουν να καπηλευτούν το υπαρκτό πρόβλημα για εκλογικό αποπροσανατολισμό. Το ΚΚΕ θυμίζει ότι στο πόρισμά του κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής κατέληξε στα εξής βασικά συμπεράσματα:

Οτι ο περιορισμός της έρευνας μόνο γύρω από το ζήτημα αν υπήρξε ή όχι χρηματισμός του πρώην υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου συνιστά προσπάθεια αποπροσανατολισμού, γιατί κρύβουν ότι οι μίζες είναι ένα σύμπτωμα και ιδιότητα που υπάρχει σε όλες τις συναλλαγές που αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους, είτε μεταξύ τους, είτε με το κράτος. Αφήνει στο απυρόβλητο τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τη συρρίκνωση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, αλλά και για την προμήθεια μεγάλων στρατιωτικών εξοπλισμών, που δεν αφορούν τις ανάγκες της χώρας, αλλά τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στο πόρισμά του το ΚΚΕ εκτίμησε ότι προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από την πλευρά του πρώην υπουργού και για το λόγο αυτό πρέπει να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη για να συνεχιστεί και η διερεύνηση των συγκεκριμένων ευθυνών του από το δικαστικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα, σημείωνε ότι σοβαρές πολιτικές, τουλάχιστον, ευθύνες είχαν και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που συναποφάσισαν την απευθείας ανάθεση προμήθειας νέων υποβρυχίων και εκσυγχρονισμού των παλιών. Επίσης, σημαντικές πολιτικές, τουλάχιστον, ευθύνες έχουν μέλη κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν με την εποπτεία και την εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων, κύριων και συνοδευτικών.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν από τις διακηρύξεις και τις κοκορομαχίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων κομμάτων με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου ότι έχουν πρόθεση να βάλουν τέλος στα νοσηρά φαινόμενα και στα σκάνδαλα, τιμωρώντας τους υπεύθυνους.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει το λαό ότι οι μηχανισμοί και τα κόμματα του συστήματος δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κλείσουν στη φυλακή ένα ή και άλλα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να αθωώσουν το καπιταλιστικό σύστημα και τη βάρβαρη πολιτική τους, που φέρνει φτώχεια και δυστυχία στο λαό και είναι γερασμένο και σάπιο ως το μεδούλι. Κάθαρση μπορεί να κάνει μόνο ο λαός όταν με τη δική του εξουσία αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και κάνει δική του, κοινωνική ιδιοκτησία, όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ληστεύουν το λαό, γεννούν τις μίζες, τη σήψη και τον παρασιτισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ