Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνελήφθη και κρατείται ο Α. Τσοχατζόπουλος

Κατηγορείται για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Στη σύλληψη του πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλου, προχώρησε χτες το πρωί η Ασφάλεια, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε από τον ειδικό ανακριτή Γ. Μάλλη και την εισαγγελέα Ε. Κυβέλου. Η κατηγορία αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από την υπόθεση των υποβρυχίων και άλλες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά συστήματα.

Βασικό αδίκημα του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι η πράξη της δωροδοκίας (μίζες για υποβρύχια και άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα), αλλά έχει παραγραφεί. Ωστόσο, από τη δωροδοκία οι ενδείξεις οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στο κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε το απόγευμα στον ανακριτή, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 16 Απρίλη (Δευτέρα του Πάσχα) προκειμένου να απολογηθεί. Μέχρι τότε θα κρατείται στη ΓΑΔΑ. Της σύλληψης Τσοχατζόπουλου ακολούθησαν ακόμη τρεις συλλήψεις, ενώ οι έρευνες στα σπίτια της κόρης του, Αρετής, αποκάλυπταν έξι πλάκες χρυσού και κρίσιμα έγγραφα με τις κινήσεις των λογαριασμών του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η Αστυνομία Θεσσαλονίκης προχώρησε σε άλλες δύο συλλήψεις ατόμων που φέρεται ότι λειτούργησαν ως παρένθετα πρόσωπα, για να μπορεί ο Α. Τσοχατζόπουλος να αποκρύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, πρώην εκδότη εφημερίδων της Θεσσαλονίκης και βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, και τον Ν. Ζήγρα, που φέρεται ως διαχειριστής της υπεράκτιας εταιρείας «Torcaso», μέσω της οποίας αγοράστηκε και το επίμαχο οίκημα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στην επαρχία πραγματοποιήθηκε και η σύλληψη της Ε. Λαμπροπούλου, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι λογίστρια του Α. Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από τη γερμανική εταιρεία «Ferrostaal» μίζα 8 εκατομμυρίων ευρώ για την εργολαβία με τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Τα χρήματα αυτά φέρεται να εισέπραξε μέσω της «Torcaso» και αγόρασε ακίνητα.

Αντιδράσεις κομμάτων

Χαρακτηριστική της προσπάθειας του αστικού συστήματος να παρουσιάσει τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου σαν απόδειξη της αυτοκάθαρσής του, είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων. Ο Γ. Μιχελάκης από τη ΝΔ δήλωσε ότι «η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του Δημοσίου αποκαλύπτεται». Ο Π. Καμμένος σχολίασε ότι «η τιμωρία δεν τελειώνει με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε 19 χρόνια μετά από τότε που το ζητούσα».

«Επιτέλους, μετά από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η δικαιοσύνη λειτούργησε» δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη.«Η περίπτωση σύλληψης του κ. Τσοχατζόπουλου είναι μια σημαντική, αλλά δεν νομίζω ότι είναι το όλον. Δεν νομίζω ότι είναι το Α και το Ω» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Δ. Παπαδημούλη, δήλωσε ότι «η έμπρακτη καταπολέμηση της ατιμωρησίας των ισχυρών σε μια περίοδο σκληρής μνημονιακής μονόπλευρης λιτότητας απαιτεί έμπρακτα αποτελέσματα και όχι απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ