Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας των ανέργων

«Η ανεργία δεν είναι η μοίρα του λαού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», τόνιζε το πανό των διαδηλωτών

Motion Team

«Η ανεργία δεν είναι η μοίρα του λαού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», τόνιζε το πανό των διαδηλωτών
Εκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ για τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους, απαίτησαν μαζικά και μαχητικά, χτες, εργαζόμενοι και άνεργοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ μπροστά στον ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου.

Ανεργοι από τους κλάδους των κατασκευών, του εμπορίου, του επισιτισμού, νέοι στην πλειοψηφία τους, μαζί με εργαζόμενους που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, κατήγγειλαν το γολγοθά στον οποίο τους καταδίκασαν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, ΕΕ και ΔΝΤ.

«Η ανεργία θερίζει, δεν μπορούμε να σφραγίσουμε τα βιβλιάρια ασθενείας, το επίδομα ανεργίας το παίρνουν ελάχιστοι και αυτό είναι πλέον επίδομα πείνας», είπε ο Γ. Παπαεπαμεινώνδας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και μακροχρόνια άνεργος.

«Οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, το πετρέλαιο, τις μετακινήσεις τους ακόμη και με το λεωφορείο. Ψάχνουμε για δουλειά χωρίς αποτέλεσμα. Τα προγράμματα απασχόλησης που υπάρχουν είναι για να εξασφαλίζουν τζάμπα εργασία για τους εργοδότες. Με μεροκάματο 18 ευρώ τη μέρα, αποτελούν εργαλείο για να ρίξουν ακόμη πιο κάτω τα μεροκάματα και τους μισθούς», δήλωσε ο Κ. Δαφνομίλης, άνεργος εκπαιδευτικός.

«Πάσχα δε θα κάνουμε, όπως και χιλιάδες άλλοι άνεργοι, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για μήνες. Το βιβλιάριο ασθενείας έληξε το Φλεβάρη, χιλιάδες είναι σε αντίστοιχη κατάσταση. Μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας. Ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα, στις εκλογές, να τσακίσουμε αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Χ. Χατζηελευθερίου, άνεργη ψυχολόγος.

Με την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ και την παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή απαίτησαν:

-- Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλους τους άνεργους.

-- Να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος (μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος) χωρίς επίδομα ανεργίας, για όσο διαρκεί η ανεργία.

-- Επίδομα ανεργίας 1.100 ευρώ το μήνα (όταν το επίσημο όριο φτώχειας είναι 1.400 ευρώ).

-- Κανένα ασφαλιστικό βιβλιάριο ασφράγιστο, δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα για όλους.

-- Να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, να μη φαγωθούν τα τεράστια αποθεματικά τους.

-- Να μην «κουρευτούν» τα αποθεματικά των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, που τα οδηγούν σε συρρίκνωση και κλείσιμο.

Παρέμβαση στο Public

Με πορεία κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Public», όπου η εργοδοσία, με την απειλή της απόλυσης, απαιτούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τις οποίες αποδέχονται κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και υπαγωγή τους στην εθνική με μείωση των μισθών τους κατά 18%. Ανάγκαζε τους εργαζόμενους να υπογράψουν τη σύμβαση και μετά τους έδινε αντίγραφο για να διαβάσουν τι υπέγραψαν. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, από το πρωί, έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ζήτησε από την εργοδοσία να σταματήσει τη διαδικασία.

Η κινητοποίηση ανέργων και εργαζομένων στάθηκε έξω από το κατάστημα και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μπήκε μέσα στο χώρο και κάλεσε τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να δώσουν πίσω τις ατομικές συμβάσεις που υπέκλεψαν με εκβιασμούς και απειλές. Επίσης, κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην τρομοκρατηθούν και συσπειρωμένοι στο κλαδικό σωματείο να βάλουν φρένο στην επίθεση που δέχονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ