ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΘΛΗΤΩΝ
Νέο μοιραίο περιστατικό που αυξάνει τα ερωτηματικά

Στον κατάλογο των νεαρών ποδοσφαιριστών που καταρρέουν μέσα στο γήπεδο και χάνουν τη ζωή τους, προστέθηκε το Μ. Σάββατο και ο 26χρονος Πιερμάριο Μοροζίνι.

Ο (δανεικός από την Ουντινέζε) παίκτης της Λιβόρνο, στο 30' της αναμέτρησης με την Πεσκάρα, σωριάστηκε στο έδαφος και παρά τις προσπάθειες των γιατρών (εντός γηπέδου αλλά και στο νοσοκομείο) κατέληξε. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στο Μπέργκαμο.

Η αυτοψία του ιατροδικαστή απέκλεισε τις αρχικές εκτιμήσεις πως το μοιραίο προήλθε από καρδιακή προσβολή ή ανεύρυσμα. Δεν είχε όμως και απάντηση στο γιατί... Σύμφωνα με τον Κριστιάν Ντ' Οβίντιο «θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες και αναλύσεις. Θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία περιμένουμε μέσα στις επόμενες 30 ημέρες». Πλέον προβάλλεται όλο και περισσότερο η εκδοχή της γενετικής καρδιακής ανωμαλίας.

Τα ερωτήματα και οι απορίες πάντως δεν (πρέπει να) εξαντλούνται μόνο στα πρωτογενή παθολογική αιτία, αλλά και σε άλλους ενδεχομένως καθοριστικούς παράγοντες. Οπως για παράδειγμα στην όλη διαδικασία των εξετάσεων που κάνουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και το πόσα κρίνονται απ' αυτές (συμβόλαιο, μάνατζερ, διαφημίσεις,) τα ιατρικά μέσα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα (ήδη αρχίζει η συζήτηση για υποχρεωτικό απινιδωτή), η ετοιμότητα των αρμοδίων (στην περίπτωση του Μοροζίνι οι πληροφορίες θέλουν περιπολικό της αστυνομίας να έχει παρκάρει μπροστά στην έξοδο).

Και βέβαια στην, όπως είναι εμφανές πλέον, απάνθρωπη επιβάρυνση (και) των ποδοσφαιριστών. Παράμετρος που (συμπτωματικά;) δεν εξετάζουν οι ταγοί τόσο εντός της Ιταλίας, όσο και στις υπερκείμενες διεθνείς αρχές (FIFA, UEFA).

Οπως παραδέχονται, όλο και περισσότερο πλέον, οι επιστήμονες, η βιομηχανία του ποδοσφαιρικού θεάματος και τα όσα διακυβεύονται, επιβάλλει εξοντωτικούς ρυθμούς. Οταν ένας άνθρωπος αναγκάζεται να δίνει 60-70 αγώνες το χρόνο, φτάνει - αν δεν ξεπερνά - τα όριά του. Και ουσιαστικά αναγκάζεται αφ' ενός να ρισκάρει, αφ' ετέρου να προστρέξει σε «βοηθήματα». Αμφότερα τα ενδεχόμενα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του. Επιπλέον, μοιάζει απίστευτο αλλά - σύμφωνα με τον καρδιολόγο Π. Σταματόπουλο («NovaΣΠΟΡ FM 94,6») - «...δεν έχει καρδιολόγο στην επιστημονική επιτροπή της η UEFA και αυτό είναι απαράδεκτο. Ολιγωρεί η διεθνής κοινότητα, η UEFA, η FIFA και όλοι γενικά οι Οργανισμοί. Πρέπει να υπάρχει καθημερινός έλεγχος των αθλητών και των όποιων προβλημάτων παρουσιάζουν».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Κρίσιμη προτελευταία στροφή

Μια αγωνιστική πριν πέσει η αυλαία του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE και το ενδιαφέρον στρέφεται στην κυρίως μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού και μετέπειτα στη συμπλήρωση των ομάδων για τα πλέι οφ. Στην ουρά, αν εξαιρέσει κανείς την καταδικασμένη Δόξα Δράμας, έξι ομάδες μαθηματικά μπορούν να γλιτώσουν από τις υπόλοιπες δυο θέσεις που οδηγούν στην παρακάτω κατηγορία. Ασφαλώς στη δεινότερη κατάσταση βρίσκεται ο Παναιτωλικός, που υποδέχεται τον Αρη. Στη μάχη των πλέι οφ η ΑΕΚ, δυο αγωνιστικές πριν το φινάλε, έχει τον πρώτο λόγο για να συμπληρώσει την πεντάδα, ενώ Αρης και Αστέρας Τρίπολης ευελπιστούν σε στραβοπάτημα της «Ενωσης» ώστε να επιτύχουν το απόλυτο στις νίκες (στις δυο τελευταίες αγωνιστικές) και όλα να κριθούν στο μεταξύ τους παιχνίδι που εκκρεμεί, αφού είχε διακοπεί.

Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής: Πανιώνιος - Ξάνθη (ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1), Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟ (ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 3), Εργοτέλης - Λεβαδειακός (ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1), Παναιτωλικός - Αρης (ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1), ΠΑΟΚ - Δόξα Δράμας (ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 6), Κέρκυρα - ΟΦΗ (ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1), ΑΕΚ - Ατρόμητος (ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 4), Γιάννενα - Ολυμπιακός ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 2). Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 19.00.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 67, ΠΑΟ 60, Ατρόμητος 49, ΠΑΟΚ 47, ΑΕΚ 46, Αρης 39, Αστέρας Τρίπολης 39, ΟΦΗ 37, Γιάννενα 35, Λεβαδειακός 33, Πανιώνιος, Ξάνθη 32, Εργοτέλης 29, Κέρκυρα 28, Παναιτωλικός 25, Δόξα Δράμας 16. (Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ο αγώνας Αρης - Αστέρας Τρίπολης που είχε διακοπεί).

ΜΠΑΣΚΕΤ-Α1
Πρεμιέρα πλέι οφ

Σε δυο δόσεις σήμερα και αύριο και με τα δυο απο τα τέσσερα παιχνίδια θεωρητικά να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θεωρούνται πιο αμφίρροπα ανοίγει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η πρεμιέρα των φετινών πλέι οφ στην Α1 ανδρών με την συμμετοχή των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 1-8 της βαθμολογίας. Από τα ζευγάρια ξεχωρίζει σε πρώτο πλάνο η αναμέτρηση του Ρεθύμνου με τον Πανιώνιο καθώς και η αντίστοιχη του Κολοσσού με την Καβάλα, τα οποία μοιάζουν να είναι πιο ανοικτά σε προγνωστικά απ ό,τι οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Αρη. Ας σημειωθεί ότι σε αυτή την φάση η πρόκριση στα ημιτελικά κρίνεται στις 2 νίκες και το πλεονέκτημα έδρας (σε περίπτωση τρίτου παιχνιδιού) ανήκει στην ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα στην βαθμολογία (και είναι γηπεδούχος στα πρώτα παιχνίδια). Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: Κολοσσός Ρόδου-Καβάλα (16.00), Ρέθυμνο-Πανιώνιος (16.00 ΝΕΤ). ΠΕΜΠΤΗ: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (19.00 ΝΕΤ), Παναθηναϊκός-Αρης (19.00).

ΒΟΛΕΪ - Α1
Ο Ηρακλής στον τελικό

Ο Ηρακλής θα είναι τελικά η ομάδα που αντιμετωπίσει τον Φοίνικα Σύρου στο φετινό τελικό του πρωταθλήματος της Α1 αφού χτες οι κυανόλευκοι, επικρατώντας του Παμβοχαϊκού με 3-2 σετ στη Μίκρα, έκαναν το 2-1 νίκες και σφράγισαν την πρόκριση. Και το χτεσινό παιχνίδι των δυο αντιπάλων κυμάνθηκε στο ίδιο μήκος με τα προηγούμενα, αφού ήταν συναρπαστικό, με τις δυο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ και να διεκδικούν επί ίσοις όροις τη νίκη. Στο τάι-μπρέικ οι γηπεδούχοι όμως έδειξαν την εμπειρία τους και φάνηκε να διαθέτουν περισσότερες δυνάμεις από τον αξιόμαχο Παμβοχαϊκό. Τα σετ: 23-25, 25-23, 28-26, 22-25, 15-8.

ΠΟΛΟ
«Βούλιαξε» και τον Καναδά

Απόλυτα επιτυχημένο ήταν το ξεκίνημα των υποχρεώσεων της Εθνικής γυναικών στο προ-ολυμπιακό τουρνουά τις Τεργέστης, που θα καθορίσει τις ομάδες που θα μετέχουν στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τον ερχόμενο Ιούλη. Τα κορίτσια της Εθνικής μετά την άνετη πρεμιέρα που έκαναν κόντρα στη Βραζιλία, την οποία νίκησαν εύκολα με 23-4, χτες επικράτησαν και του Καναδά με 10-2, έχοντας σαν όπλο την καλή άμυνα. Πλέον με δεδομένο ότι ο σημερινός αντίπαλος, το Καζακστάν, θεωρείται στα μέτρα της ελληνικής ομάδας, ουσιαστικά τα κορίτσια της Εθνικής «κλείδωσαν» τη δεύτερη θέση του ομίλου και (θεωρητικά) θα παίξουν για την πρωτιά στον αγώνα με την Ολλανδία, την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο εξασφαλιζουν οι πρώτες τέσσερις ομάδες του προ-ολυμπιακού τουρνουά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ