ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Συντονίζουν τη δράση και τον αγώνα τους

Γόνιμη συζήτηση έγινε στη δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη που οργάνωσε το σωματείο των απεργών χαλυβουργών

Εκπρόσωποι δεκάδων Συνδικάτων, σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστές του κλάδου από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε το σωματείο χαλυβουργών
Εκπρόσωποι δεκάδων Συνδικάτων, σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστές του κλάδου από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε το σωματείο χαλυβουργών
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού της δράσης των μεταλλεργατών όλης της χώρας ώστε να αναπτυχθούν αγώνες που θα εμποδίσουν την έφοδο που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία του κλάδου σε δικαιώματα και κατακτήσεις, αποτέλεσε η δεύτερη σύσκεψη που διοργάνωσε στην Ελευσίνα την περασμένη Κυριακή το σωματείο εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Συνδικάτων, σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστών του κλάδου από όλη τη χώρα, διατρανώνοντας ξεκάθαρα την ανάγκη και την απόφασή τους να εκφράσουν ακόμα πιο έντονα την έμπρακτη αλληλεγγύη στο σκληρό αγώνα που δίνουν οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, με αποκορύφωμα την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από την πύλη της «Χαλυβουργίας», η οποία - όπως τονίστηκε - θα πρέπει να βουλιάξει από εργατόκοσμο.

Ταυτόχρονα η σύσκεψη κατέληξε σε νέο κοινό ψήφισμα που θα απλωθεί σε όλους τους χώρους εργασίας και στο οποίο εκφράζεται και πάλι η στήριξη στον περήφανο αγώνα των χαλυβουργών. Εκφράζουν ακόμα τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και σε δεκάδες ακόμα χώρους εργασίας του Μετάλλου. Δηλώνεται στη συνέχεια η απόφασή τους να προετοιμάσουν τους μεταλλεργάτες και τα σωματεία του κλάδου για σκληρούς αγώνες και προτείνεται έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου ώστε να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις αρχές του Μάη μετά τις εκλογές.

Στην εισήγηση της σύσκεψης ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου των χαλυβουργών, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η απεργία των χαλυβουργών συνέβαλε ώστε να συνειδητοποιηθεί από μεγαλύτερες μάζες μεταλλεργατών η ανάγκη του συντονισμού της δράσης, συνέβαλε να μπει φρένο, να υπάρξει καθυστέρηση σε μια σειρά χώρους στην εφαρμογή των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων. Αυτήν τη συνεισφορά δεν μπορεί να κανείς να τη μειώσει όσο και αν προσπαθούν ορισμένες δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και άλλοι που είναι αντίθετοι στον αγώνα των χαλυβουργών και στο συντονισμό της δράσης των εργατών».

Σε παρέμβαση στη σύσκεψη ο Θανάσης Κοτρώνης, εκ μέρους της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε τις προκλητικές προσπάθειες των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να κρατήσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην πλήρη αδράνεια.

Στα πλαίσια αυτά ο Παντελής Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Θριασίου, κατήγγειλε ότι όταν το ψήφισμα της προηγούμενης σύσκεψης πήγε στην ΠΟΕΜ, η πλειοψηφία καλούσε τα σωματεία που συμμετείχαν να στείλουν επιστολές ότι δεν κατάλαβαν και τους έβαλαν «πάγο» να μη συμμετάσχουν στη νέα σύσκεψη!

Πλούσια συζήτηση και εμπειρία

Ο Κ. Κουκούλης μίλησε για τη φλόγα που άναψαν στη ΜΕΚ-ΒΕΚ, στο Βόλο, που έκαναν αγώνα 50 ημέρες. Ο Κ. Σεφερτζής, από το Συνδικάτο της Λάρισας, αναφέρθηκε στην ΕΞΑΛΚΟ όπου η εργοδοσία υποχρέωσε σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις 22% και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ όπου το εργοδοτικό σωματείο έβαλε πλάτη για εκ περιτροπής εργασία. Ο Κώστας Μυτιληνιού, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, αναφέρθηκε στην κατάσταση σε δεκάδες χώρους εργασίας με μειώσεις μισθών, απολύσεις και απλήρωτη εργασία, αλλά και για τη ΛΟΥΚΙΣΑ, που κάτω από την πίεση καλύφτηκε σημαντικό μέρος των δεδουλευμένων. Ο Κ. Ηλιού, από το Συνδικάτο Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρθηκε στη HELLENIK STEEL όπου το εργοδοτικό σωματείο μαζί με την εργοδοσία επέβαλαν περικοπές και τώρα ετοιμάζουν εκ περιτροπής εργασία. Στην επιχείρηση ΠΥΡΑΜΙΔΑ του ομίλου Μπακατσέλου ζήτησαν μειώσεις μισθών 30% τη στιγμή που υπάρχουν 10ωρα και το σωματείο ετοιμάζεται να υπογράψει μείωση 8% για να το παρουσιάσει σαν νίκη. Ο Ν. Καρακάσης, από την επιχείρηση ΦΟΥΛΓΚΟΡ, κατήγγειλε τη στάση του σωματείου που έβαλε πλάτη και στο όνομα της διατήρησης θέσεων εργασίας έμειναν τελικά 180 από 400 εργαζόμενους και ταυτόχρονα έγιναν και μειώσεις μισθών. Ο Γ. Ρούσσας, από το Συνδικάτο Μαγνησίας, αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα των αγώνων όπως στον ΚΙΟΛΕΪΔΗ όπου οι απλήρωτοι επί 5 μήνες εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν όταν αποφάσισαν και ανακοίνωσαν απεργία. Ο Γ. Φλούδας, από τη ΛΑΡΚΟ, αναφέρθηκε στη στάση του σωματείου που επιχείρησε δικαστικά και απέτυχε τελικά να εμποδίσει μειώσεις 35% που ζητάει η εργοδοσία. Ο Ν. Παπαστεφανόπουλος, από τη ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ, μετέφερε την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου Δαυίδ με απολύσεις και κλείσιμο μονάδων. Ο Γ. Δεληγιάννης ενημέρωσε για τις 150 συμβάσεις που έχουν υπογράψει τα σωματεία της Ζώνης με εργολάβους, κάτω από το συνεπή ταξικό αγώνα που δίνουν. Ο Γ. Μπρούλιας ενημέρωσε για την απεργία εδώ και 7 ημέρες στην επιχείρηση φωτοβολταϊκών ΣΟΛΑΡ, η οποία επιδοτήθηκε από την ΕΕ για 240 θέσεις εργασίας και σήμερα απασχολεί μόλις 85 και ζητάει και εκ περιτροπής εργασία.


Τραυματίστηκε ξανά εργάτης στο χαλυβουργείο του Βελεστίνου

Είναι και αυτό αποτέλεσμα της εντατικοποίησης που έχει επιβάλει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον παλικαρίσιο αγώνα των συναδέλφων στον Ασπρόπυργο, τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Λίγες μόνο μέρες μετά το σοβαρό ατύχημα στη «Χαλυβουργία» του Βόλου, που είχε αποκαλύψει και καταγγείλει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και το οποίο προσπάθησαν να αποσιωπήσουν και να υποβαθμίσουν η εταιρεία, το επιχειρησιακό - εργοδοτικό σωματείο και το ΕΚΒ, άλλο ένα «ατύχημα», με τραυματισμό ενός εργαζόμενου, συνέβη στο ίδιο εργοστάσιο, στο Βελεστίνο.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση και αφού το «ατύχημα» είχε γίνει γνωστό από καταγγελία του Συνδικάτου, ένας εργάτης, 42 ετών, τραυματίστηκε ελαφρά την ώρα που εργαζόταν, στις 5 το απόγευμα της 19ης Απρίλη. Στην περιγραφή του «ατυχήματος» σημειώνεται συγκεκριμένα: «Ο εργαζόμενος Σαρακατσάνος Νικόλαος κατά τη διάρκεια εργασιών καθαριότητας σε χώρο επισκευής κάδων του χαλυβουργείου Βελεστίνου τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου για προληπτικούς λόγους και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του».

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου κι αυτό το «ατύχημα», όπως και το προηγούμενο, είναι «αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της παραγωγής λόγω της μεταφοράς μεγάλου μέρους της από το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου, όπου οι συνάδελφοι δίνουν έναν παλικαρίσιο και περήφανο αγώνα εδώ και έξι μήνες, εντατικοποίηση που μεταφράζεται και σε 12ωρη εργασία, αλλά και εξαιτίας των λειψών μέτρων ασφάλειας, υγιεινής και συντήρησης χάριν του κέρδους».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το εργοδοτικό σωματείο και η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Βόλου που και στην περίπτωση του προηγούμενου ατυχήματος προσπάθησαν να τα φορτώσουν όλα στον τραυματισμένο εργάτη, με τη στάση τους αποκαλύπτονται ότι είναι τα καλύτερα στηρίγματα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Με το νέο ατύχημα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα δυο εργοστάσια του Μάνεση πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση της εργοδοσίας και των ξεπουλημένων συνδικαλιστών.

Επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας: Συνάδελφοι χαλυβουργοί, το ζήτημα της υπεράσπισης της ζωής σας, και πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, πρέπει να γίνει υπόθεση του καθένα σας με ξεκάθαρο μέτωπο ενάντια στην εργοδοσία, τους ξεπουλημένους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που είναι διαθέσιμοι για το καθετί, ακόμη και να κουκουλώνουν τα πιο σοβαρά περιστατικά που συμβαίνουν στο χώρο σας για να δείχνουν καλό πρόσωπο στο αφεντικό τους. Συμπορευτείτε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Οι θυσίες στο δρόμο της ταξικής πάλης είναι μικρότερες από το να θυσιάσετε τη ζωή σας για τα κέρδη του Μάνεση».


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σαββάτου
Αποφασισμένοι και ατσαλωμένοι οι απεργοί χαλυβουργοί του Ασπροπύργου συνεχίζουν και κλιμακώνουν το σκληρό και περήφανο αγώνα που δίνουν, απαιτώντας την ανάκληση των 105 απολύσεων της εργοδοσίας του Μάνεση και επιστροφή στο εργοστάσιο με αξιοπρεπείς μισθούς.

Αύριο Τετάρτη θα γίνει νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου στις 2 το μεσημέρι έχει οριστεί νέα τριμερής συνάντηση. Στο πλευρό των απεργών θα βρεθεί και πολυμελής αντιπροσωπεία από τα συνδικάτα και τις Επιτροπές Αγώνα του κλάδου του Μετάλλου που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή. Να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας έχει ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει την Τετάρτη στη 1 μ. μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας και έχει καλέσει σε μαζική συμμετοχή.

Στο μεταξύ, μια ξεχωριστή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά διοργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα στην πύλη της «Χαλυβουργίας» το Σωματείο και η Επιτροπή Γυναικών, για τα παιδιά των απεργών. Με τη συμβολή μελών της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, που διάβασαν ποιήματα και κείμενα, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά, σύμβολο αντίστασης και αγώνα για όλη την εργατική τάξη της χώρας.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ