ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παζάρια για τους όρους της συγκυβέρνησης

Δεδομένη η μετεκλογική συνεργασία, όπως επιβάλλει το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας

Τους όρους για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ παζαρεύει ο Α. Σαμαράς, επιδιώκοντας για το σκοπό αυτό να αυξήσει το εκλογικό ποσοστό του κόμματός του ώστε να έχει την πρωτοκαθεδρία στην επόμενη συμμαχική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το στόχο της αυτοδυναμίας «παίρνει πίσω» και την απειλή για επαναληπτικές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει όλο και πιο έντονα και επιθετικά την αξίωσή του να γίνει πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος. Μάλιστα κατηγόρησε όποιους αμφισβητούν αυτή τη θέση του ότι παίζουν το παιχνίδι της διαπλοκής. «Ας μας πει τότε η διαπλοκή ποιον θέλει για πρωθυπουργό, να μην κάνουμε καθόλου εκλογές», ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη (στον «Αλφα») αν επιμένει στον όρο να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρεί δεδομένη τη συγκυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, επικαλούμενος φαιδρά επιχειρήματα του τύπου ότι τάχα «η ΝΔ δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με το ΠΑΣΟΚ» (!) ή πως δεν έχει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ ότι θα ψηφίσει τα νομοσχέδια που θα φέρει η ΝΔ στη Βουλή, θέλοντας να θολώσει τα νερά για την άψογη συνεργασία που είχαν τα δύο κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ειδικά όσον αφορά την απαρέγκλιτη υλοποίηση των άγριων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, αλλά και πέρα από αυτό.

Ενισχυτική στα παραπάνω ήταν και η δήλωση που έκανε χτες ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας την υπερψήφιση του κόμματός του. Στη γραπτή του δήλωση ισχυρίζεται ότι πρέπει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις, διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα και, πάνω απ' όλα, επείγει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την αδιέξοδη δίνη της ύφεσης». Τέλος, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που ανακοίνωσε χτες η ΝΔ, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Αρεοπαγίτης Χ. Αθανασίου.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα για τη βαθιά κρίση

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ισπανία. Στοιχεία για το «ωριαίο κόστος εργασίας» έδωσε χτες η Γιούροστατ

Βάθεμα της κρίσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλη, για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, υποδηλώνουν τα προσωρινά στοιχεία της βρετανικής εταιρείας «Markit», τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη, ο οποίος καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, διαμορφούμενος στις 47,4 μονάδες από 49,1 μονάδες το Μάρτη (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2010 ανήλθε σε 17,5 ευρώ, έναντι 26,9 ευρώ στην Ευρωζώνη και 22,5 ευρώ στην ΕΕ, σαν συνέπεια και των βάρβαρων ανατροπών που κλιμακώθηκαν την τελευταία τριετία. Στον ίδιο πίνακα, αμέσως πάνω από την Ελλάδα κατατάσσονται η Μ. Βρετανία (20 ευρώ) και η Ισπανία (20,2 ευρώ) και χαμηλότερα η Κύπρος (16,2 ευρώ), η Σλοβενία (14,1 ευρώ) και η Πορτογαλία (12 ευρώ).

Το 2011, το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ, μετά το Βέλγιο (39,3 ευρώ) καταγράφηκε στη Σουηδία (39,1 ευρώ), στη Δανία (38,6 ευρώ), στη Γαλλία (34,2 ευρώ), στο Λουξεμβούργο (33,7 ευρώ), στην Ολλανδία (31,1 ευρώ) και στη Γερμανία (30,1 ευρώ), ενώ τα χαμηλότερα διαμορφώθηκαν στη Βουλγαρία (3,5 ευρώ), στη Ρουμανία (4,2 ευρώ), στη Λιθουανία (5,5 ευρώ), στη Λετονία (5,9 ευρώ), στην Πολωνία (7,1 ευρώ) και στην Ουγγαρία (7,6 ευρώ).

Παράλληλα, τις ανησυχίες για τη συνοχή της Ευρωζώνης πολλαπλασιάζει η κατάσταση στην Ισπανία, με τον υπουργό Προϋπολογισμού Κρ. Μοντόρο να παραδέχεται ότι η χώρα του βρίσκεται «σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, μια στιγμή ακραίας αδυναμίας», καθώς η κρίση μεγαλώνει.

«Ενδιαφερόμαστε για τη σταθεροποίηση στην Ελλάδα, ώστε να μη διαλυθεί η Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Χανς - Πέτερ Κάιτελ, επιβεβαιώνοντας ότι βασικός στόχος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας είναι η διάσωση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων της ΕΕ, αλλά και του ευρώ.

Για τους ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί κάθε φίλο, ψηφοφόρο του Κόμματος, έγκαιρα να μάθει σε ποιο εκλογικό τμήμα και περιοχή ψηφίζει, και να εξασφαλίσει την έγκαιρη μετακίνησή του. Κάθε ψήφος συμβάλλει στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Για τυχόν βοήθεια και πληροφόρηση, μπορεί ο οποιοσδήποτε να απευθυνθεί στην Επιτροπή Ετεροδημοτών του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια, γραφεία ΚΟ Αττικής), αλλά και στα τηλέφωνα: 210.3302.411 και 210.3301.106 (οι γραμμές θα ανοίξουν άμεσα).

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής συσκέψεις ετεροδημοτών:

-- Αύριο Πέμπτη 26/4, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ.), ετεροδημότες Λέσβου.

-- Αύριο Πέμπτη 26/4, στις 7 μ.μ., στην Ομοσπονδία Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9), ετεροδημότες Τρικάλων με τον Αχ. Κανταρτζή.

-- Την Παρασκευή 27/4, στις 7.30 μ.μ., στην Πανηπειρωτική, ετεροδημότες Ηπείρου.

-- Το Σάββατο 28/4, στις 6.30 μ.μ., στην ΟΒΣΑ (Πατουσά 3, πλατεία Κάνιγγος), ετεροδημότες Ευρυτανίας, με τον Ν. Σερετάκη.

ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Αρένα...

Τουλάχιστον προκλητικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το ΚΚΕ και τους εκπροσώπους του, όταν δεν τους αποκλείουν από τις εκπομπές και τα δελτία τους. Αλλοτε με ειρωνείες και διακοπές, άλλοτε με ερώτηση πριν ολοκληρωθεί η απάντηση, άλλοτε με αυθαίρετες ερμηνείες σ' αυτά που λένε οι υποψήφιοι και τα στελέχη του Κόμματος, προσπαθούν είτε να διαστρεβλώσουν, είτε να συγκαλύψουν τις θέσεις του ΚΚΕ, να τις φέρουν στα μέτρα της προπαγάνδας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διαδικτυακή εκπομπή του «enikos.gr» την περασμένη Τρίτη και η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ (Τσαπανίδου) την ίδια μέρα. Στην πρώτη, το στούντιο μετατράπηκε κυριολεκτικά σε αρένα, με συγκεκριμένους από το κοινό (οι οποίοι παρεμπιπτόντως «σίγησαν» όταν στην ίδια εκπομπή ακολούθησαν ο Τσίπρας και ο Κουβέλης) να συκοφαντούν ανοιχτά και επιδεικτικά το ΚΚΕ, να επιτίθενται χυδαία στην Αλέκα Παπαρήγα, να αναπαράγουν ψέματα για το Κόμμα και την ίδια, με το άλλοθι ότι το κοινό θέτει όποια ερώτηση θέλει! Ολα τα γνωστά και τετριμμένα παρέλασαν από την εκπομπή: Οτι το ΚΚΕ φταίει για την ανεργία στη Ζώνη, ότι ευθύνεται για την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και τρόικας, επειδή δε συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πολιτική του είναι απαρχαιωμένη, ότι κρύβει τα οικονομικά του και στις επιχειρήσεις του κάνει ό,τι και οι καπιταλιστές, ότι δεν αντιστάθηκε στα χαράτσια της ΔΕΗ (!) και άλλα παρόμοια, με αποκορύφωμα την αθλιότητα ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σπούδασε «τα παιδιά» της στο εξωτερικό. Ακόμα και όταν η Αλέκα Παπαρήγα έκανε προσπάθεια να απαντήσει ολοκληρωμένα στα διάφορα φαιδρά που ακούγονταν, η επιθετικότητα ήταν τέτοια που δεν άφηνε να ακουστεί η απάντηση ή διακοπτόταν από άλλη ερώτηση. Μια από τα ίδια ήταν και η εκπομπή της Τσαπανίδου. Το ΚΚΕ ούτε περιμένει, ούτε επιδιώκει χάδια από τα ΜΜΕ των αστών, η επιθετικότητα των οποίων είναι δείγμα της ανησυχίας τους για τις θέσεις και την επιρροή του Κόμματος στο λαό. Ο τρόπος που προσπαθούν είτε να φιμώσουν, είτε να συκοφαντήσουν το Κόμμα, είναι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του.

****

Η συζήτηση για τα ντιμπέιτ, κυριάρχησε ξανά τις προηγούμενες μέρες στην ειδησιογραφία, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να τσακώνονται για το ποιος θέλει και ποιος δε θέλει την τηλεμαχία. Μέχρι και το κόμμα της Κατσέλη θεώρησε σκόπιμο να κάνει παρέμβαση για το θέμα. Το «Μέγκα» έπαιξε χτες «ψηλά» τη δικομματική κόντρα για τα ντιμπέιτ, ενώ και στην προχτεσινή εκπομπή του Πρετεντέρη το θέμα μονοπώλησε σχεδόν τον πρώτο γύρο της συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, για το πώς ο καθένας θέλει την τηλεμαχία. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι είναι επιλογή των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ να σπρώξουν την κουβέντα στα ντιμπέιτ μια βδομάδα πριν τις εκλογές, ανάγοντας το τηλεοπτικό σόου σε πεμπτουσία της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι που πιέζουν να γίνουν οι τηλεμαχίες, είναι οι ίδιοι που μιλάνε με τα χειρότερα λόγια για τη διαδικασία, μετά από κάθε προεκλογική τηλεμαχία. Ενα πρέπει να έχει στο νου του ο λαός. Οτι οι ψευτοκόντρες για τα ντιμπέιτ είναι μέρος του σόου, που θέλουν να κορυφωθεί με τη διεξαγωγή τους. Ακόμα κι αν τελικά δε γίνουν, το τσίρκο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και η προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό, που πρέπει να τους γυρίσει κυριολεκτικά την πλάτη.

****

Αν τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης συναγωνίζονταν ως προς τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, το βραβείο θα έπαιρνε χτες η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος». Στη σελίδα με την ένδειξη «Πολιτική» φιλοξενούσε τουλάχιστον 6 ρεπορτάζ που αφορούσαν στο ΠΑΣΟΚ, 5 που αφορούσαν στη ΝΔ, 5 για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, 2 για το ΛΑ.Ο.Σ., 1 για τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Καμμένου, 1 για την «Κοινωνική Συμφωνία» της Κατσέλη, 1 για τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Κουβέλη και 1 για τη ΔΗΣΥ της Μπακογιάννη, ενώ σε περίοπτη θέση φιλοξενούσε άρθρο στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εως τις 5.30 το απόγευμα περίπου υπήρχε ένα μόνο ρεπορτάζ που αφορούσε στο ΚΚΕ, τελευταίο στο κάτω μέρος της σελίδας. Την ώρα αυτή περίπου αποσύρθηκε και αυτό και αντικαταστάθηκε από μια δυσδιάκριτη παραπομπή στη στήλη των ειδήσεων με τον τίτλο: «Αλέκα Παπαρήγα: Μεγάλες οι διαφορές μας με Κουβέλη και Τσίπρα». Κι αυτό όμως δέκα λεπτά αργότερα πέρασε στην «αφάνεια» και μπορούσε κανείς να το δει μόνο αν επέλεγε την ένδειξη «περισσότερες ειδήσεις». Τέτοια είναι η «αντικειμενικότητα» και ο «πλουραλισμός» του «Βήματος» και γενικά των αστικών ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ