Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα για τη βαθιά κρίση

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ισπανία. Στοιχεία για το «ωριαίο κόστος εργασίας» έδωσε χτες η Γιούροστατ

Βάθεμα της κρίσης στην Ευρωζώνη τον Απρίλη, για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, υποδηλώνουν τα προσωρινά στοιχεία της βρετανικής εταιρείας «Markit», τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη, ο οποίος καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, διαμορφούμενος στις 47,4 μονάδες από 49,1 μονάδες το Μάρτη (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2010 ανήλθε σε 17,5 ευρώ, έναντι 26,9 ευρώ στην Ευρωζώνη και 22,5 ευρώ στην ΕΕ, σαν συνέπεια και των βάρβαρων ανατροπών που κλιμακώθηκαν την τελευταία τριετία. Στον ίδιο πίνακα, αμέσως πάνω από την Ελλάδα κατατάσσονται η Μ. Βρετανία (20 ευρώ) και η Ισπανία (20,2 ευρώ) και χαμηλότερα η Κύπρος (16,2 ευρώ), η Σλοβενία (14,1 ευρώ) και η Πορτογαλία (12 ευρώ).

Το 2011, το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ, μετά το Βέλγιο (39,3 ευρώ) καταγράφηκε στη Σουηδία (39,1 ευρώ), στη Δανία (38,6 ευρώ), στη Γαλλία (34,2 ευρώ), στο Λουξεμβούργο (33,7 ευρώ), στην Ολλανδία (31,1 ευρώ) και στη Γερμανία (30,1 ευρώ), ενώ τα χαμηλότερα διαμορφώθηκαν στη Βουλγαρία (3,5 ευρώ), στη Ρουμανία (4,2 ευρώ), στη Λιθουανία (5,5 ευρώ), στη Λετονία (5,9 ευρώ), στην Πολωνία (7,1 ευρώ) και στην Ουγγαρία (7,6 ευρώ).

Παράλληλα, τις ανησυχίες για τη συνοχή της Ευρωζώνης πολλαπλασιάζει η κατάσταση στην Ισπανία, με τον υπουργό Προϋπολογισμού Κρ. Μοντόρο να παραδέχεται ότι η χώρα του βρίσκεται «σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, μια στιγμή ακραίας αδυναμίας», καθώς η κρίση μεγαλώνει.

«Ενδιαφερόμαστε για τη σταθεροποίηση στην Ελλάδα, ώστε να μη διαλυθεί η Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Χανς - Πέτερ Κάιτελ, επιβεβαιώνοντας ότι βασικός στόχος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας είναι η διάσωση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων της ΕΕ, αλλά και του ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ