ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο επίκεντρο και πάλι η διαδικασία της Μπολόνια

Ολοκληρώνεται σήμερα η συνάντηση παρακολούθησης της διαδικασίας με προσανατολισμό την ένταση των αναδιαρθρώσεων

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας της Μπολόνια, η οποία συμπυκνώνει τη στρατηγική των μονοπωλίων για την ανώτατη εκπαίδευση, συζητούν από χτες στο Βουκουρέστι οι αρμόδιοι υπουργοί από 47 χώρες στο πλαίσιο της επετειακής - ανά διετία - συνάντησης παρακολούθησης της διαδικασίας.

Οι υπουργοί είπαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της «αναξιοποίητης ικανότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμβάλει στην ανάπτυξη και την απασχολησιμότητα». Για άλλη μια φορά δηλαδή, επιχειρείται να αποδοθεί στην εκπαίδευση η ανεργία, για να διευκολυνθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις σπουδές και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, κρύβοντας ότι η ανεργία γεννιέται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Αλλωστε, οι μεταρρυθμίσεις της Μπολόνια που ξεκίνησαν από το 1999, χαρακτηρίζονται από τους υποστηρικτές τους ως «παράδειγμα επιτυχημένης ευρωπαϊκής συνεργασίας» και η ανεργία σήμερα όχι μόνο παρέμεινε αλλά έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Μπολόνια, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην προώθηση της κινητικότητας, στην αναγνώριση διπλωμάτων σε άλλη χώρα, στη μεταφορά πιστωτικών μονάδων κλπ. Στη Σύνοδο επισημάνθηκε ως αρνητικό στοιχείο η μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δείχνει ότι τα μέτρα που παίρνονται στη χώρα μας και πετσοκόβουν τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ δεν είναι ελληνικό φαινόμενο τάχα επιβεβλημένο από το μνημόνιο, αλλά αντίστοιχη είναι η γενική εικόνα στην Ευρώπη, από την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων (είτε φιλελεύθερων, είτε σοσιαλδημοκρατικών) απέναντι στην κρίση.

Αναφέρεται ότι «υπερβολικά μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή αποφοιτούν χωρίς να διαθέτουν δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν επαγγελματικά», παρουσιάζοντας μία αλήθεια και αποκαλύπτοντας μία πτυχή της πολιτικής που θέλουν να επιβάλουν: ότι δηλαδή οι σπουδές γίνονται απλησίαστες για όλο και περισσότερους και όλο και χαμηλότερου επιπέδου.

Οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση απασχόλησαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η διεύρυνση της "πελατειακής" βάσης των πανεπιστημίων είναι κρίσιμη καθώς εκτιμάται ότι το 2020 η μία στις τρεις (35%) θέσεις εργασίας στην ΕΕ θα απαιτεί κάποιου είδους ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, ενώ σήμερα μόνο ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχει τέτοιο πτυχίο», επισημαίνεται στην έκθεση για την πρόοδο της διαδικασίας της Μπολόνια, που παρουσιάστηκε εκεί, έχοντας ως δεδομένη την επιχειρηματική λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης. «Πελατειακή βάση» είναι όσοι μπορούν να αγοράζουν «υπηρεσίες εκπαίδευσης» και οι επιχειρήσεις που θα έχουν τα ιδρύματα στην υπηρεσία τους, θα τους αναθέτουν να παράγουν επιστήμη και αποφοίτους στην υπηρεσία της αγοράς και της κερδοφορίας τους.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση που έγινε για τη μεταφορά των μαθητών και οι αρμόδιοι φορείς «χρύσωναν το χάπι» με παρατάσεις συμβάσεων και υποσχέσεις
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση που έγινε για τη μεταφορά των μαθητών και οι αρμόδιοι φορείς «χρύσωναν το χάπι» με παρατάσεις συμβάσεων και υποσχέσεις
Οι προβληματικές συνθήκες μεταφοράς μαθητών με ειδικές ανάγκες από την Ανατολική Αττική προς το Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής, επαναφέρουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, με απευθείας κρατική χρηματοδότηση και παράλληλα τη δημιουργία τόσων ειδικών σχολείων όσων έχει ανάγκη η χώρα.

Ηδη οι τραγικές συνέπειες από τη μετακύλιση της κρατικής αρμοδιότητας για τη μεταφορά μαθητών στους δήμους αποτυπώνονται στα όσα περιγράφουν γονείς μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου Κωφών Αγίας Παρασκευής. Οι γονείς πληροφορήθηκαν από τους οδηγούς ταξί που μετέφεραν τα παιδιά τους στο σχολείο ότι τα δρομολόγια θα γίνονται με μισθωμένα λεωφορεία από το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Από τις 24 Απρίλη, διαπίστωσαν ότι έχει μισθωθεί ένα μικρό λεωφορείο το οποίο κάνει δρομολόγιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής, με αποτέλεσμα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μένουν 2,5 - 3 ώρες στο πούλμαν μέχρι να φτάσουν στο σχολείο στις 9.30 το πρωί έχοντας χάσει τις δύο πρώτες ώρες, κι άλλες τρεις ώρες για να επιστρέψουν σπίτι τους. «Πολλοί από τους μαθητές με ειδικές ανάγκες έχουν πολλαπλά προβλήματα υγείας, ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, κάτι που είναι απαγορευτικό για την παραμονή τους τόσες ώρες στο όχημα», επισημαίνουν οι γονείς, ενώ η απουσία εξειδικευμένων μόνιμων οδηγών και συνοδών είχε ως αποτέλεσμα «να αφήσουν μαθήτρια στο Πόρτο Ράφτη σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι της, στην κεντρική λεωφόρο, χωρίς καν να διανοηθούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς της (μιλάμε πάντα για παιδιά με ειδικές ανάγκες)»...

Γονείς απαιτούν την άμεση επίλυση του προβλήματος που εκτός των άλλων τινάζει τον οικογενειακό προγραμματισμό στον αέρα και επισημαίνουν ότι για τη σωστή μεταφορά των μαθητών απαιτούνται τουλάχιστον 2 λεωφορεία.

Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ποια είναι η ανάπτυξή τους...

Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΛΑ.Ο.Σ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ μιλούν για ανάπτυξη και παρουσιάζουν σχετικές προτάσεις, συνδέοντας την ανάπτυξη με το ότι θα ανοίξουν δουλειές και θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία... Αυτή η προπαγάνδα, πέρα από τα επίσημα πολιτικά χείλη των κομμάτων, αναπαράγεται κατά κόρον σε σχολεία και σχολές, με στόχο ακριβώς τον εγκλωβισμό των νεανικών συνειδήσεων στο μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με όποιον κομματικό μανδύα κι αν ντυθεί αυτός ο εγκλωβισμός. Στόχος τους, δηλαδή, είναι να μη συναντηθούν οι νέοι με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που αποδεικνύει ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης προς τα συμφέροντα του λαού, σε σύγκρουση με τον καπιταλιστικό τους μονόδρομο.

Η ανάπτυξη, για την οποία μιλούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., Καμμένος, Κατσέλη, Μπακογιάννη και ΔΗΜΑΡ, περνάει μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη ισοπέδωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και παροχών προς τους εργαζόμενους. Η ανάπτυξή τους επιτυγχάνεται με ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους, με μεγάλες εφεδρείες ανέργων και με φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες, με επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες για να προσελκύσουν επενδύσεις κ.τ.λ. Είναι απάτη, λοιπόν, για τους νέους ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα να πιστέψουν ότι θα είναι προς όφελός τους μια τέτοια ανάπτυξη. Οχι μόνο δε θα αυξηθεί η δυνατότητά τους να βρουν δουλειά, γιατί ο «στρατός» της ανεργίας θα διατηρείται και θα ανακυκλώνεται, ενώ και τα διαστήματα που θα μπαίνουν στην παραγωγή θα είναι όλο και με χειρότερους όρους εργασίας. Τα αντισταθμίσματα, που υπόσχονται τα παραπάνω κόμματα απέναντι σ' αυτήν την κόλαση για το λαό, είναι επίσης μια κοροϊδία. Είναι κάποια ψίχουλα δήθεν κοινωνικών παροχών, στην πραγματικότητα είναι κάποια προγράμματα ελεημοσύνης των ΜΚΟ και προγράμματα συγκάλυψης της ανεργίας, είτε με κατάρτιση, είτε με «εθελοντική» - τσάμπα δουλειά. Σε καμιά περίπτωση, λοιπόν, με την καπιταλιστική τους ανάπτυξη δε θα γυρίσουν οι εργαζόμενοι στα επίπεδα των κατακτήσεων που είχαν πριν από την κρίση.

Από την άλλη, υπάρχουν οι αντιφάσεις και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ καπιταλιστική ανάπτυξη θέλει. Λέει να ρίξουν λεφτά οι τράπεζες στην «πραγματική οικονομία», δηλαδή στους βιομήχανους. Είναι ριζωμένος - και το διακηρύσσει σε όλους τους τόνους - στην ΕΕ, δηλαδή στους όρους και τις συνθήκες μιας ένωσης καπιταλιστικών κρατών, που όλα παίρνουν αντίστοιχα μέτρα τσακίσματος των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων ή κάποια κράτη έχουν πάρει αυτά τα μέτρα εδώ και αρκετά χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα, η ανάπτυξη που υπόσχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δηλαδή με φθηνούς εργαζόμενους που θα μπαινοβγαίνουν από την εργασία στην ανεργία, με τσάκισμα της ασφάλισης κ.ο.κ. Ετσι προχωράει η καπιταλιστική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες. Γι' αυτό και είναι ψέμα να υπόσχεται μαζί με την καπιταλιστική ανάπτυξη και επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προηγούμενα επίπεδα. Αλλωστε τώρα οι δυνάμεις του στα συνδικάτα υπογράφουν συμβάσεις με μείωση μισθών, όπως πχ στα ΕΛΠΕ, στα Σούπερ Μάρκετ «Βερόπουλος»,κλπ.

Μόνο με λαϊκή εξουσία μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη πραγματικά για το λαό, γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, δεν θα υπάρχουν καπιταλιστές και τότε θα απελευθερωθεί τεράστιος πλούτος που σήμερα τον καρπώνονται οι καπιταλιστές και να πάει πραγματικά για τις ανάγκες του λαού. Αυτό προϋποθέτει λαό οργανωμένο και αποφασισμένο να πάρει την εξουσία στα χέρια του. Γι' αυτό και ισχυρό ΚΚΕ σήμερα σημαίνει πιο δυνατός λαός αύριο να διεκδικήσει και να πάρει τη ζωή του στα δικά του χέρια.

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

H Eνωση Γονέων Μαραθώνα και η Αγωνιστική Ομάδα Γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα (μέλος ΟΓΕ) συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τα ναρκωτικά και το εγκληματικό νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών», την Κυριακή 29 Απρίλη, στις 11 το πρωί, στο «σινέ ΑΛΙΚΗ». Θα μιλήσουν η Ελένη Αναγνώστου, υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος του ΕΣΥΝ. Θα ακολουθήσει απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Λεων. Προυσαλίδη «7 λογικές απαντήσεις» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Μάιρα Μεταξά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ