ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Προετοιμάζουν το «διάδοχο» πολιτικό προσωπικό

Υπουργικό συμβούλιο για τον πακτωλό με τα 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Στην επόμενη κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις

Αποφασιστικά πλάτη στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, τόσο για την επόμενη κυβέρνηση που ετοιμάζουν, όσο και για τη διαμόρφωση πολιτικού συστήματος τέτοιου που να υπηρετεί τις «υποθέσεις» της πλουτοκρατίας, έβαλε χτες και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. «Κοινός τόπος», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου Β. Ράπανο, είναι η διαπίστωσή τους πως η «χώρα», δηλαδή οι καπιταλιστές, «πάσχει από θεσμούς που είτε είναι ξεπερασμένοι είτε είναι ανεπαρκείς σε πολλούς χώρους της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής». «Συμπληρωματικά», άλλο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, υπογράμμιζε το «αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το αποτέλεσμα των εκλογών», για να εκφράσει και τη βεβαιότητα ότι θα «υπάρχει κυβέρνηση»...

Οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν και τον προβλεπόμενο πακτωλό, τα 50 δισ. ευρώ, από τις διακρατικές ενισχύσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τις οποίες και φορτώνουν στο λαό. Οι εκκρεμότητες γύρω από το κούρεμα του κρατικού χρέους, μαζί και οι όροι «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών συζητούνται ξανά σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις τους, που τις αφήνουν για αντιλαϊκή παρακαταθήκη στην επόμενη διάδοχη κυβέρνηση που σχεδιάζουν. «Γαργάρα», κατά το κοινώς λεγόμενο, έχουν κάνει την «εκκρεμότητα» με τα ομόλογα ύψους 6,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ρήτρα ξένου δικαίου, οι κάτοχοι των οποίων δεν προσήλθαν στο «εθελοντικό κούρεμα». Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μετά από συνεννόηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξουν οι «νομικές διασφαλίσεις», να «αποφευχθούν προβλήματα» ενόψει της λήξης τέτοιων ομολόγων στις 15 του Μάη αξίας 450 εκατ. ευρώ. Στα παζάρια, επίσης προς διεκπεραίωση από τη διάδοχη κυβέρνησή τους, είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διοχέτευση και μοιρασιά του πακτωλού με τα προβλεπόμενα 50 δισ. ευρώ. Συγκυβέρνηση και τρόικα κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τις βλέψεις τους σχετικά με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το εάν και το κατά πόσον θα έχουν πρόσβαση στις προβλεπόμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Σε κάθε περίπτωση, επέρχονται εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες θα κριθούν και από τους τελικούς όρους που θα πάρει η προωθούμενη κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση.

Ζητούμενο για τις τράπεζες είναι η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές και με άλλους τρόπους προκειμένου να καλύψουν την απαιτούμενη δική τους συμμετοχή στις επικείμενες τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στους σχεδιασμούς τους είναι η πώληση θυγατρικών επιχειρήσεων και τραπεζών στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. «Οταν οι συνθήκες το επιτρέψουν» η διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σχεδιάζει πώληση ποσοστού 25% με 30% της θυγατρικής στην Τουρκία Φινάσμπανκ, επίσης την πώληση ποσοστών σε θυγατρικές τράπεζες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ «ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ»
Πρόσχημα για σκληρότερα μέτρα

Στα μέσα του Μάη, αμέσως μετά τις εκλογές, καταφθάνουν ξανά στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Μετά και τις πρώτες «εθιμοτυπικές συναντήσεις», αυτές που προγραμματίζουν να έχουν με το διάδοχο κυβερνητικό σχήμα και το άλλο πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας, προγραμματίζουν να επανέλθουν αρχές του Ιούνη προκειμένου να ολοκληρώσουν την «αξιολόγηση» της μέχρι τα σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής, να προχωρήσουν και στα νέα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης.

Πρωτοκλασάτα στελέχη της σημερινής συγκυβέρνησης ανοιχτά ομολογούν πως θα προχωρήσουν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα πάνω και από τα ήδη προβλεπόμενα (περίπου 15 δισ. ευρώ) τόσο για την περίπτωση που η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ ξεπεράσει το 4,7% που προβλέπουν σήμερα όσο και για την περίπτωση που δε πιάσουν τους εμφανιζόμενους στόχους τους, τάχα για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» (1,5% του ΑΕΠ με στόχο έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ).

Οι στόχοι για τα έσοδα από τη «φοροδιαφυγή» ήδη έχουν αποδειχτεί το χαλί για τα άλλα ισοδύναμα μέτρα που έχουν ετοιμάσει. Οι ανείσπρακτες οφειλές διογκώνονται μέρα με τη μέρα και ξεπερνούν σήμερα τα 45 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους έχουν εισρεύσει στο κρατικό ταμεία κάτι παραπάνω 200 εκατ. ευρώ έναντι εμφανιζόμενου στόχου 2 δισ. ευρώ για το 12μηνο του 2012, από τα οποία 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιούνη...

Στον εμπαιγμό δόθηκε συνέχεια χτες με την έκδοση εγκυκλίου με την οποία υποτίθεται ότι διευκολύνεται η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας (ποσά πάνω από 150.000 ευρώ). Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούν να δεσμεύουν το 50%, χωρίς την υποχρέωση έγκαιρης ενημέρωσης του ενδιαφερομένου, που ίσχυε μέχρι σήμερα και που έδινε στον «ενδιαφερόμενο» τη δυνατότητα απόσυρσης - μεταφοράς των χρηματικών ποσών. Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η δυνατότητα κατάσχεσης για μεγαλομπταξήδες ήταν στον αέρα. Και από σήμερα συνεχίζουν να έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές...

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κοινός παρονομαστής οι αντιλαϊκές επιλογές

Ενώ η οικονομική κρίση βαθαίνει και απειλεί πλέον και το σκληρό πυρήνα των χωρών της ευρωένωσης, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, είναι εμφανή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα διαχειριστικά αδιέξοδα αντιμετώπισης της κρίσης από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ της γηραιάς ηπείρου. Πρόκειται για μία επιπλέον επιβεβαίωση της θέσης του ΚΚΕ ότι η συγχρονισμένη οικονομική κρίση, που ενέσκηψε στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη το 2007, έχει μεγάλο βάθος, ενσωματώνει νέα στοιχεία, τα οποία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με τα διαχειριστικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, ενώ η όποια ανάκαμψη προκύψει θα είναι αναιμική και πρόσκαιρη.

Απόδειξη των αδιεξόδων, μπροστά στα οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και της πανθομολογούμενης αδυναμίας τους να τιθασεύσουν την οικονομική κρίση, αποτελεί και η, γνωστή από το παρελθόν, εμφανιζόμενη αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Βερολίνου και στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Φ. Ολάντ, για το αν η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα της αυστηρής τήρησης δημοσιονομικών περιορισμών ή θα πρέπει το πακέτο αυτό να χρωματιστεί και με αναπτυξιακά μέτρα, όπως υποστηρίζει ο Ολάντ.

Γενικά, οι διαφοροποιήσεις για το ακριβές μείγμα των μέτρων, που θα συνδυάζει περιοριστικές πολιτικές και μέτρα που θεωρητικά οδηγούν πιο γρήγορα στην καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν είναι πλασματικές. Αντίθετα, φέρνουν στο προσκήνιο τις σοβούσες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Πολιτικοί και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ο μεγάλος κερδισμένος από τις περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ είναι τα γερμανικά μονοπώλια. Αντίθετα, το μονοπωλιακό κεφάλαιο της Γαλλίας, από την ίδρυση του ευρώ μέχρι σήμερα, έχει χάσει σημαντικό έδαφος και μερίδια αγοράς, εξέλιξη η οποία ωθεί κύκλους της γαλλικής ολιγαρχίας να ζητούν μία ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πιο φιλική για τις γαλλικές επιχειρήσεις. Τις απόψεις αυτές εκφράζει ο Φ. Ολάντ, για λογαριασμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου της χώρας του και όχι φυσικά των εργαζομένων.

Βέβαια, παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα των όποιων διαφοροποιήσεων και κυρίως παρά το γεγονός ότι και οι δύο εκδοχές οδηγούν σε σκληρή λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, τα Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ έκαναν τη λαθροχειρία τους, υποστηρίζοντας ότι με την επικράτηση του Ολάντ θα πνεύσει άνεμος αλλαγής στην Ευρώπη και θα χαλαρώσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Τους διαψεύδει ο ίδιος ο Ολάντ δηλώνοντας ότι δεν είναι ενάντια στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά θέλει και ανάπτυξη. Και απαντά η Μέρκελ, συμφωνώ αλλά χρειάζονται και διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή όλα τα αντεργατικά μέτρα που μειώνουν μισθούς, επεκτείνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απαλλάσσουν τους καπιταλιστές από τις εργοδοτικές εισφορές, απελευθερώνουν τις απολύσεις και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, κ.λπ. Αρα πρόκειται για μία ακόμη απάτη τα περί χαλάρωσης των μέτρων, στην οποία επιδίδονται οι αδίστακτοι έμποροι της ελπίδας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν καθαρό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας είναι το ένα από τα δύο κόμματα της μεγαλοαστικής τάξης, τα συμφέροντα της οποίας εξυπηρετεί με συνέπεια και για να το πετύχει αυτό δεν είχε κανένα δισταγμό στο παρελθόν να τσακίσει τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα του γαλλικού λαού.

Οσο για τα ...αναπτυξιακά μέτρα που προτείνει ο Ολάντ δεν είναι παρά αναμάσημα γνωστών θέσεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ζητά, συγκεκριμένα, την έκδοση ευρωομολόγου, την ενίσχυση των επενδύσεων με κεφάλαιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την επιβολή του φόρου Τόμπιν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Αυτά, δηλαδή, που στη χώρα μας υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ούτε και φυσικά να ανακουφίσουν από τα προβλήματα τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η μόνη φιλολαϊκή και ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την οικονομική κρίση είναι αυτή που προβάλλει το ΚΚΕ. Εξοδος από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, με εργατική, λαϊκή εξουσία. Στις 6 Μάη πανίσχυρο ΚΚΕ.


Θ. Κ.

ΕΦΕΤ
Ανακαλούνται κρουτόν με μολυσμένα αυγά

Ανακαλούνται κρουτόν που διακινήθηκαν από ελληνική επιχείρηση («ΑΝΕΛΙΞΗ ΕΠΕ») μέσω πολωνικής επιχείρησης («Mamut Sp. z.o.o.ul») στα οποία χρησιμοποιήθηκε σκόνη αυγού που είχε παρασκευαστεί παράνομα, ενώ ανιχνεύτηκε και παρουσία σαλμονέλας από τις αρχές της Πολωνίας. Πρόκειται για τα προϊόντα:

  • Κρουτόν φυσική γεύση Grzanki tradycyjne σε συσκευασίες των 500 και των 180 γραμμαρίων με ημερομηνίες λήξης 4.12.2012, 08.01.2013, 29.01.2013 και 12.02.2013
  • Κρουτόν σκόρδο, κρεμμύδι Grzanki ziolowe σε συσκευασία των 180 γραμμαρίων με ημερομηνία λήξης 29.01.2013.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ