ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
Μονόδρομος η αποδέσμευση από την ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Κύματα ασυγκράτητου ενθουσιασμού προκάλεσαν στα αστικά ΜΜΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας αλλά και στα κόμματα του μονόδρομου της ΕΕ, οι δηλώσεις του Φρ. Ολάντ ότι «σε περίπτωση που εκλεγώ θέλω να ανακουφίσω το φορτίο των Ελλήνων. Η Ελλάδα θα πρέπει να επανακτήσει ένα επίπεδο ανάπτυξης». «Γαλλική επανάσταση - Σχέδιο σωτηρίας (και) για την Ελλάδα», αναφωνούν στο πρωτοσέλιδο τίτλος τους «Τα Νέα», «Γκρεμίζει το τείχος της Μέρκελ ο Ολάντ», αποφαίνεται το «Εθνος». Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων των κεντροαριστερών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ) που πήραν αργότερα τη σκυτάλη. Ο στόχος είναι ολοφάνερος. Να καλλιεργήσουν τις αυταπάτες στο λαό ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος στην κρίση μέσα στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ αρκεί να αλλάξουν λίγο οι συσχετισμοί, αρχίζοντας με την εκλογή σοσιαλιστή προέδρου στη Γαλλία. «Γι' αυτό ψήφισε τώρα τα κόμματα που πιστεύουν στο μονόδρομο της ΕΕ ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου που θα διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ», είναι το πρακτικό «διά ταύτα» αυτής της προπαγάνδας. Μόνο αν ο λαός αποφάσιζε την πολιτική αυτοκτονία του θα το προσυπόγραφε. Είναι τραγική αυταπάτη να προσδοκά «φως» και ελπίδα από την πλευρά της ΕΕ, δηλαδή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Αυτή ακριβώς υπηρετεί η περιβόητη «επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου» ή το «αναπτυξιακό σύμφωνο» που επαγγέλλεται ο υποψήφιος Γάλλος σοσιαλιστής. Το επιβεβαιώνει άλλωστε πανηγυρικά η επιστολή που προτίθεται να στείλει στην ΕΕ την επομένη της εκλογής του, που περιλαμβάνει αποκλειστικά επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Μάλιστα, στενός συνεργάτης του Ολάντ φρόντισε να καθησυχάσει τις «αγορές», δηλώνοντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «ο Ολαντ ίσως συμβιβαστεί με μια προσθήκη στο δημοσιονομικό σύμφωνο, αντί να απαιτήσει πλήρη αλλαγή του», αίτημα που έσπευσε ασμένως να αποδεχθεί ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας...

«Ολοι μαζί μπορούμε» λέει η ΓΣΕΕ

«Ολοι μαζί μπορούμε» επιλέγει να σημειώσει η ΓΣΕΕ στην αφίσα με την οποία καλεί σε συγκέντρωση ενόψει της Πρωτομαγιάς. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «να θεριέψει η οργή μας και ελπίδα να γίνει». Είναι δύσκολο να μη σκεφτεί κανείς ότι το σύνθημα της ΓΣΕΕ είναι ίδιο με το σύνθημα γνωστής «καμπάνιας» (που καθημερινά προβάλλει αστικός ραδιοφωνικός σταθμός) με την οποία οι μεγαλέμποροι και οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ εμφανίζονται ως «φιλάνθρωποι» και «σωτήρες» των φτωχών οικογενειών δίνοντάς τους τρόφιμα που αγοράζουν και προσφέρουν οι πελάτες τους... Η σύμπτωση των συνθημάτων μπορεί να πει κανείς ότι είναι τυχαία, αλλά αποτυπώνει την κοινή φιλοσοφία που μοιράζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές: «ζυμώνοντας» στις εργατικές συνειδήσεις την αντίληψη ότι η διέξοδος για τους εργάτες βρίσκεται στη συνεργασία με τους εργοδότες.

Μόνο που το «όλοι μαζί», αποδεικνύεται καθημερινά από την πείρα των εργατών ότι είναι και αδιέξοδο και επικίνδυνο. Οποτε οι εργάτες έκαναν κάτι «μαζί» με τους εργοδότες, τα κόμματα και γενικά όσους στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο έβγαιναν και χαμένοι και απογοητευμένοι. Οσο για την «οργή» και την «ελπίδα» των εργαζομένων που επικαλείται η ΓΣΕΕ, αυτές δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν και να γίνουν δύναμη απόκρουσης της επίθεσης, αν δε συναντηθούν με την οργάνωση ενάντια στα εργοδοτικά συμφέροντα. Αλλωστε, την ελπίδα και την οργή των εργαζομένων τη θυμούνται συνέχεια και όλοι όσοι λεηλατούν τη ζωή τους: και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΕΒ και η ΕΕ. Και μάλιστα στο όνομα αυτής της «ελπίδας» επιταχύνουν και αυξάνουν τα αντιλαϊκά μέτρα φανερώνοντας την πολιτική τους ως μονόδρομο για το λαό. Τέλος, αντί η ηγεσία της ΓΣΕΕ να κατανοεί γενικά την «ελπίδα» και την «οργή» των εργαζομένων, δεν κοιτάει να πάρει και καμιά θέση για την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία και για να σταματήσει αμέσως κάθε κουβέντα για μειώσεις μισθών;...

«Κόκκινο» μπλόκο στη σφαγή του λαού

Από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να ξεπεράσουν το 50% στις εκλογές και στην κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί την επομένη να συμμετάσχουν και άλλα κόμματα του μονόδρομου της ΕΕ. Τον πραγματικό στόχο της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της σε αυτές τις εκλογές παραδέχθηκε ανοικτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση το κυρίαρχο είναι να διασφαλιστεί με κάθε μέσο η λαϊκή νομιμοποίηση στην κλιμάκωση της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής. Ιδού τι είπε επί λέξει (στο «newsit») ο Ευ. Βενιζέλος: «Ο λαός δεν θέλει μονοκομματική λύση. Την απορρίπτει τη μονοκομματική λύση. Ομως το θέμα δεν είναι να σχηματίζεται μια κυβέρνηση οριακή στη Βουλή. Το θέμα είναι τι νομιμοποίηση έχει, τι εντολή δίνει ο ελληνικός λαός». Συνεχίζοντας το σκεπτικό του, επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται απλά και μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χρειάζεται νομιμοποίηση», ενώ δε δίστασε να γίνει και πιο συγκεκριμένος. Στην ερώτηση «πού είναι ο πήχης της νομιμοποίησης, σε ποιο ύψος; Στο 50%;», ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Μα θεωρώ ότι το 50% είναι το στοιχειώδες, το ελάχιστο». Στην επόμενη ερώτηση «αν δεν υπάρξει αυτό, αν τα δύο κόμματα είναι στο 45%», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε «αυθόρμητα»: «Μα γιατί τα δύο κόμματα; Εγώ δεν πιστεύω ότι δύο κόμματα φτάνουν». Αβίαστα, λοιπόν, προκύπτει το καθήκον του λαού. Δεν πρέπει να νομιμοποιήσει τη συνέχιση της καταστροφής της ζωής του, ψηφίζοντας είτε τα κόμματα της μαύρης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είτε τα «αντιμνημονιακά» συμπληρώματά τους. Στον αντίποδα πρέπει να δείξει τη δύναμή του και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος - κακά τα ψέματα - είναι η μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ. Είναι το μόνο που φοβούνται και αποτελεί τη μοναδική εγγύηση ότι την επομένη θα βρίσκεται στα μπλόκα της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ετοιμότητα για αντεπίθεση

Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλούς κλάδους αυτήν την περίοδο επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοσία αποφασιστικά και συντονισμένα, αξιοποιώντας κάθε αντεργατικό όπλο που της έχει «δωρίσει» η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, επιτίθεται με σφοδρότητα και με κάθε τρόπο σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Στην πρώτη γραμμή της επίθεσης βρίσκεται το τσάκισμα των μισθών, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, ώστε η εργοδοσία μειώνοντας όσο περισσότερο μπορεί την τιμή της εργατικής δύναμης, να ενισχύσει τα κέρδη της. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η παράταξη της ΔΑΣ κατέθεσε πριν λίγες μέρες πρόταση στη ΓΣΕΕ για άμεση σύγκληση των οργάνων και την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μετά τις εκλογές, ζητώντας να σταματήσει κάθε συζήτηση για μείωση μισθών. Σημείωσε την ανάγκη να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μειώσεις μισθών. Την ανάγκη να συντονιστούν οι μάχες σε πολλούς κλάδους και τόπους δουλειάς απέναντι στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας. Για να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης.

Μέχρι σήμερα, οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «δεν άκουσαν, δεν είδαν» τίποτα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σε διάφορους κλάδους κάνουν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τους πόσα και τι θα χάσουν. Να τους πείσουν να αποδεχτούν το «λιγότερο κακό», το «ρεαλιστικό», για να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα, για να μη θιγεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Αυτό κάνει για παράδειγμα η πλειοψηφία ΑΠ - ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τη σύμβαση του εμπορίου. Αυτό έκανε η ΠΑΣΚΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης συμφωνώντας με τους ξενοδόχους σε μείωση μισθών 4,5%, διασφαλίζοντας, όπως με θράσος ισχυρίζονται, μισθούς που δεν είναι κάτω από τη σημερινή κλαδική σύμβαση εργασίας!

Γι' αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη τα πυρά των εργαζομένων εκτός από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, τα κόμματα που υπερασπίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό το σάπιο σύστημα, να στοχεύουν ευθέως και στις δυνάμεις τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτά τα πυρά πρέπει να δυναμώσουν. Δηλαδή να δυναμώσουν οι αγώνες, ο συντονισμός τους, η οργάνωση μέσα στον τόπο δουλειάς, ενάντια στα συμφέροντα τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Η επίθεση που ξεδιπλώνει η εργοδοσία, μετά τις εκλογές θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Τα νέα μέτρα που έρχονται να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει είναι δεδομένα, αποφασισμένα και γνωστά.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει ούτε λεπτό. Κάθε μέρα μέσα στον τόπο δουλειάς συζητούν, οργανώνουν με μολύβι και χαρτί τα βήματά τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Απομονώνουν τις δυνάμεις εκείνες που σκάβουν το λάκκο των συμφερόντων τους. Η εργατική τάξη να προετοιμαστεί και να οργανώσει την πάλη της για να απαντήσει στην επίθεση που θα δυναμώσει αμέσως μετά τις εκλογές. Με καθαρό το μέτωπο απέναντι σε αστικά κόμματα, εργοδοσία, Ευρωπαϊκή Ενωση. Με στόχευση να μπουν εμπόδια στη νέα λαίλαπα αντεργατικών μέτρων, να υπάρξουν και κάποιες κατακτήσεις. Που θα εξαρτηθεί από την οργάνωση και την ενιαία ταξική πάλη κόντρα στο κεφάλαιο. Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα από την επομένη των εκλογών, να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ