ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Σε 48ωρη απεργία στις 15-16 Μάη για τις Συμβάσεις

Με τις σημαίες της ταξικής πάλης, όπως την Πρωτομαγιά, στον αγώνα και για τις Συμβάσεις
Με τις σημαίες της ταξικής πάλης, όπως την Πρωτομαγιά, στον αγώνα και για τις Συμβάσεις
Στη μάχη για την υπογραφή νέων και ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μπαίνουν συνδικάτα και ομοσπονδίες, απαντώντας στην προκλητικότητα της εργοδοσίας και στην αντεργατική πολιτική που στηρίζουν όσοι υπηρετούν την «ανταγωνιστικότητα» και θα συνεχίσουν να το κάνουν και μετά τις εκλογές. Και ενώ οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν πει κουβέντα μέχρι στιγμής για την πρόταση του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ, με την οποία ζητάει την άμεση σύγκληση των οργάνων της Συνομοσπονδίας και την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας αμέσως μετά τις εκλογές, η Ομοσπονδία Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών αποφάσισε 48ωρη απεργία.

Στη χτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας ομόφωνα αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 15 και 16 Μάη, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων του κλάδου, αλλά και συνολικά όλης της εργατικής τάξης. Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί και τις υπόλοιπες ομοσπονδίες και του κλάδου και εκτός του κλάδου να μην κάνουν πίσω στις πιέσεις της εργοδοσίας, να μη δεχτούν μειώσεις μισθών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες απεργιακές αποφάσεις στους κλάδους Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Τύπου - Χαρτιού.

Ηδη την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 15 του Μάη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), σημειώνοντας ότι οι κλωστοϋφαντουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου «δεν διαπραγματευόμαστε ό,τι κατακτήσαμε και κατοχυρώθηκε στην κλαδική Σύμβαση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους. Η οποιαδήποτε υποχώρηση ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας, θα ζητήσουν νέες υποχωρήσεις μέχρι να μας ισοπεδώσουν. Η λογική αυτή είναι απαράδεκτη και καταστροφική, δε σώζει τίποτα, ανοίγει το δρόμο για τα χειρότερα.

Σε άμεσες αγωνιστικές ενέργειες, υλοποιώντας και 24ωρη προειδοποιητική κλαδική πανελλαδική απεργία το πρώτο 15ήμερο του Μάη, με προοπτική κλιμάκωσης με όλες τις μορφές πάλης προχωρά και η Ομοσπονδία Τύπου - Χαρτιού.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας διατρανώνει την απόφασή της να υπερασπίσει σταθερά και αταλάντευτα τα εργασιακά δικαιώματα και μαζί με τα σωματεία του κλάδου διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος των απωλειών που σωρευτικά τα τελευταία χρόνια φτάνουν έως και 40%.

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Τα θέλουν όλα

Μείωση μισθών 15%, κατάργηση όλων των ειδικοτήτων - πλην σερβιτόρων και μαγείρων με πτυχίο - και υπαγωγή των εργαζομένων στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατάργηση επιδομάτων και όλων των θεσμικών όρων της κλαδικής ΣΣΕ. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα. Κατάργηση της προϋπηρεσίας. Ολα τα παραπάνω ζήτησαν χτες, στην πρώτη συνάντηση με την Ομοσπονδία του κλάδου για την υπογραφή ΣΣΕ, οι εργοδοτικές οργανώσεις των Εστιατόρων, των Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών και των Καφεπωλών.

Οι θέσεις των επιχειρηματιών στον επισιτισμό είναι άκρως προκλητικές, αφού εδώ και χρόνια στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εφαρμόζουν καμιά ΣΣΕ επιβάλλοντας απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής. «Τέτοιες θέσεις - υπογραμμίζει το συνδικάτο - ενισχύονται κι από την αυταπάτη των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πελάτες τους είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που θέλουν να τους πάνε στον πάτο, για να σωθούν δήθεν τα μαγαζιά τους που πλήττονται από τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά: Το συμφέρον των αυτοαπασχολουμένων και στον Επισιτισμό δεν είναι η συμπόρευσή τους με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων εστίασης. Η συσπείρωσή τους με την ΠΑΣΕΒΕ και η κοινή δράση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα ταξικά Συνδικάτα είναι η μόνη απάντηση στον κοινό εχθρό που είναι τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους».

Το συνδικάτο δηλώνει ότι «τα επιχειρησιακά Σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αττική, δε συναινούμε σε καμιά μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι όχι μόνο δε θα αφήσουμε να προχωρήσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις, αλλά θα οργανώσουμε και θα πραγματοποιήσουμε κινητοποιήσεις με όλες τις δυνάμεις μας, σε Ξενοδοχεία και Επισιτισμό, υπερασπίζοντας τις συλλογικές μας συμβάσεις, την επιβίωση των οικογενειών μας».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Σέρνουν το σωματείο τα δικαστήρια

Στο πλευρό του σωματείου τους στα δικαστήρια όπου θα εκδικαστούν σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι γνωστοί άνθρωποι του Μάνεση κατά έξι μελών της διοίκησης, θα βρεθούν σήμερα μαζικά οι απεργοί χαλυβουργοί. Εχοντας μπει οι χαλυβουργοί στον 7ο μήνα πλέον σκληρού και περήφανου αγώνα, η εργοδοσία επιμένει και προσπαθεί να χτυπήσει τη σταθερή και χωρίς πισογυρίσματα στάση του σωματείου που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία των 105 απολυμένων και τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων. Και αυτό το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο τους και ενωμένοι να απαντούν σε όλες τις μεθοδεύσεις που έχουν προχωρήσεις μέχρι σήμερα οι άνθρωποι της εργοδοσίας με εξώδικα, μηνύσεις, απειλές, δημοσιεύματα κ.ά. Είναι το τοίχος που βρίσκει συνεχώς μπροστά της η εργοδοσία σε κάθε βρώμικη προσπάθεια να σπάσουν την απεργία των χαλυβουργών. Θορυβημένη ακόμα από την τεράστια και χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη και συμπαράσταση που εκφράζεται στον αγώνα τους επιχειρεί με κάθε τρόπο να διασπάσει και να συκοφαντήσει αυτό τον περήφανο αγώνα.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Ψήνουν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Την ανάγκη η κάλπη της επόμενης Κυριακής να βγάλει αποτέλεσμα που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των λαϊκών και εργατικών αγώνων επιβεβαιώνουν καθημερινά οι εξελίξεις αλλά και η ίδια η προεκλογική συζήτηση. Οι υποσχέσεις που μοιράζουν όλα τα κόμματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν αντιπαλεύουν τα μονοπώλια, αναδεικνύουν την ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ, γιατί έτσι η εργατική τάξη και ο λαός θα μπορέσουν από καλύτερη θέση να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν τους διακηρυγμένους αντιλαϊκούς στόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μια περίοδο που οι ασφαλισμένοι κι οι συνταξιούχοι μετρούν τις νέες οδυνηρές συνέπειες που είχε γι' αυτούς το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, υπάρχουν συζητήσεις όχι μόνο για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μέχρι και για την πλήρη κατάργησή τους.

Ενδεικτική είναι η χτεσινή δήλωση υποψήφιου βουλευτή της «Δράσης», ο οποίος εξήγησε ότι στα μέτρα που προτείνει το κόμμα του για να αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα από την επομένη των εκλογών, είναι και «η απαλλαγή των εργοδοτών των εργαζομένων από όλες τις ασφαλιστικές εισφορές»! Ο δημοσιογράφος ρώτησε «και τα Ταμεία πού θα βρουν λεφτά;» για να πάρει την αόριστη απάντηση: «Κοιτάξτε να δείτε... τα Ταμεία αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται από το κράτος σε ένα μεγάλο βαθμό». Ο δημοσιογράφος είπε: «Δεν έχουνε και τίποτα τώρα, μετά το PSI...» για να πάρει την απάντηση: «Αυτό όμως που είναι το σημαντικό είναι ότι θα μπορέσουν όλοι οι Ελληνες να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα μέτρο ισότητας απέναντί τους»..!

Προτάσεις για πλήρη κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών φυσικά και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Καταγράφουν όμως την αποφασιστικότητα με την οποία το κεφάλαιο θα ξεχυθεί το επόμενο διάστημα ενάντια σε όσες κατακτήσεις έχουν απομείνει όρθιες -όπως η Κοινωνική Ασφάλιση- τη νέα θύελλα που θα ξεσπάσει αμέσως μετά τις εκλογές, όπως μόνο το ΚΚΕ σημειώνει (και) μπροστά στις κάλπες. Η ΝΔ έχει εδώ και καιρό μιλήσει καθαρά για την ανάγκη να μειωθούν αποφασιστικά οι εργοδοτικές εισφορές. Το ΠΑΣΟΚ μιλά ξανά και ξανά για την ανάγκη ενός «βιώσιμου ασφαλιστικού». Στο μεταξύ, αφού η καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων που εδώ και χρόνια είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις με το τζογάρισμά τους ολοκληρώθηκε πρόσφατα με το «κούρεμα», αφού η ανεργία και η υποαπασχόληση τίναξαν «στον αέρα» τα έσοδα των Ταμείων, πυκνώνουν οι «λογικές» φωνές που καλλιεργούν το έδαφος για τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές. Για νέες άγριες περικοπές των παροχών των Ταμείων, νέες μειώσεις συντάξεων, νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για πλήρη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, για κυριαρχία - τελικά - της ιδιωτικής ασφάλισης. Κι αυτές είναι επιδιώξεις που δεν έχουν σχέση με την κρίση, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του κεφαλαίου για να απαλλάξει το κράτος και τους εργοδότες από το «κόστος» της Ασφάλισης, να δώσει νέο πεδίο επενδυτικής δραστηριότητας στις επιχειρήσεις που θα ορμήξουν να καλύψουν το κενό από τη διάλυση της (όποιας) δημόσιας Ασφάλισης, να εξασφαλίσει την πολύτιμη για την «επιχειρηματικότητα» «ενεργό γήρανση».

Γι' αυτό η κάλπη πρέπει να βγάλει ισχυρό ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η πάλη κι η οργάνωση ενάντια στο τσάκισμα της ζωής των εργατών. Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή εργατιά, ισχυρό λαό.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ