ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Στρώνει το έδαφος για μισθούς Βουλγαρίας

Επανέλαβε ότι ζητάει πρωτιά για να σχηματίσει κυβέρνηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Πόλεμος στον πόλεμο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, με πανίσχυρο ΚΚΕ, χωρίς να χαθεί λεπτό από τις 7 του Μάη
Πόλεμος στον πόλεμο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, με πανίσχυρο ΚΚΕ, χωρίς να χαθεί λεπτό από τις 7 του Μάη
Με ωμούς εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα επιχειρεί ο Ευ. Βενιζέλος να συγκρατήσει τα λαϊκά στρώματα που μαζικά εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να νομιμοποιήσει στην κάλπη τη συνέχιση της βαρβαρότητας και να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Σε διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε χτες, αλλά και στην προεκλογική του ομιλία στη Ρόδο, απείλησε το λαό για μη καταβολή «μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο», αν δεν αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ «πρώτο κόμμα»(!).

Στην ίδια κατεύθυνση, παρουσίασε για ακόμα μια φορά σαν διακύβευμα των εκλογών το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων των κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς». Αξιοποιώντας ακριβώς τη δεδομένη ευρωενωσιακή ταύτιση τόσο των αστικών κομμάτων όσο και των οπορτουνιστικών και «ανανεωτικών» δυνάμεων, με συνέντευξη του στον «ΑΝΤ1», σημείωσε: «Αν εμείς είμαστε πρώτοι (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ), ξέρετε πόσο διαφορετική θα είναι η συμπεριφορά και των συντηρητικών δυνάμεων; Πόσο διαφορετική θα είναι η συμπεριφορά και του κ. Κουβέλη και του κ. Τσίπρα και όλων;».

«Μόνο μια λύση υπάρχει», ισχυρίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος, «διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, μόνο έτσι όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος παρά μόνο ο δρόμος του εθνικού συναγερμού, της συμμαχίας, όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». Παρουσιάζοντας τους στρατηγικούς και προγραμματικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, πρόταξε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών που συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τα λαϊκά στρώματα να εγκρίνουν με την ψήφο τους την επιβολή μέτρων ύψους τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ μέσα την επόμενη διετία. «Εχει καλλιεργηθεί το έδαφος για να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμά μας για έναν ακόμη χρόνο, γιατί οι δανειστές μας, η Ευρώπη και το ΔΝΤ, χρηματοδοτούν το έλλειμμά μας για να κάνουμε εμείς πιο ήπια προσαρμογή, πιο φιλική για τους πολίτες και για την ανάπτυξη», ισχυρίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος, προκαλώντας ωμά το χρεοκοπημένο λαό.

Χρειάζεται να «αποκτήσουμε ανταγωνιστική οικονομία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επιβεβαιώνοντας τη μετεκλογική θύελλα, σημείωσε ότι το μνημόνιο ζητά από την επόμενη κυβέρνηση να λάβει «υπ' όψιν ότι οι χαμηλοί μισθοί τής Βουλγαρίας έχουν οδηγήσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με ευαγγέλιο την κερδοφορία του κεφαλαίου

Απειλές στο ταξικό κίνημα, που καθυστέρησε και εμπόδισε αντιλαϊκά μέτρα

Τη λέξη «ανταγωνιστικότητα» έκλινε χτες σε όλες τις πτώσεις, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς, για να προσδιορίσει το περιεχόμενο της εφιαλτικής για το λαό «ανάπτυξης» που επαγγέλλεται. Περιγράφοντας το σχέδιο του κόμματός του «για έξοδο από την κρίση», είπε ότι αυτό συνοψίζεται σε πέντε λέξεις: «Ανάκαμψη, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη, ασφάλεια». Και έσπευσε να γίνει πιο σαφής: «Ανάπτυξη για μας σημαίνει πάνω απ' όλα ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει και μείωση των φόρων», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%.

Ανταγωνιστικότητα όμως σημαίνει νέα μείωση των μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά, προφανώς επειδή η δραστική μείωση των μισθών κατά 15% την επόμενη διετία και η κατάργηση του κατώτατου μισθού, περιλαμβάνονται με σαφήνεια στο μνημόνιο που έχει υπογράψει και δεσμευτεί να υλοποιήσει απαρέγκλιτα.

Αντίθετα αναφέρθηκε εκτενώς στους υπόλοιπους πυλώνες της ανάπτυξης, δηλαδή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τις «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες» που ήδη έχουν δρομολογηθεί σε ορισμένους τομείς της οικονομίας από μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις «πρωτοβουλίες στον τουρισμό, στις μαρίνες, στην παραθεριστική κατοικία, στον εκσυγχρονισμό των μουσείων, στην ενέργεια, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στη ναυτιλία και την πρωτογενή παραγωγή, στην γεωργία και την κτηνοτροφία και στη μεταποίηση και εξαγωγή των προϊόντων μας».

Αμεσα δεσμεύτηκε για την υλοποίηση μιας δέσμης φιλομονοπωλιακών μέτρων που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ αυτών, η αξιοποίηση των 15 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες, η αμνήστευση του «μαύρου χρήματος» κ.ά.

Στο σκέλος της «ασφάλειας», το κέντρο βάρους πέφτει στην καταστολή των εργατικών - λαϊκών αγώνων, αναγορεύοντας γενικόλογα ως αντίπαλο την «αριστερά» που, όπως θρασύτατα ισχυρίστηκε, «έδιωχνε επενδύσεις, έδιωχνε τουρίστες, έκλεινε επιχειρήσεις, χάιδευε κουκουλοφόρους». Το πρόβλημά του είναι το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα και για την αντιμετώπιση του εχθρού λαού ζήτησε «ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας για τους πολίτες και ολοκληρωμένη πολιτική για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών», παραπέμποντας στα μέτρα αυταρχικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος που παρουσίασε πρόσφατα (Ζάππειο 4).

Καυχήθηκε ακόμα για το γεγονός ότι έβαλε γερές πλάτες στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων, δηλώνοντας ότι «επί δύο χρόνια, ψηφίζουμε οτιδήποτε είναι καλό για τον τόπο, πράγμα που δεν έκανε ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα». Οπως ήταν αναμενόμενο, ξόρκισε στα λόγια τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό του σχέδιο «χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς».

ΔΝΤ
Δεδομένα τα μέτρα μετά τις εκλογές

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εγκριθεί από την προκάτοχό της, σε αντάλλαγμα για την οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πιστωτών της χώρας αυτής, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δείχνοντας σαφώς τις διαθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την επομένη της κάλπης. «Οσον αφορά το ζήτημα του τι θα ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος (των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ) και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: Θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον.

Στόχος επίθεσης εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ

Επίθεση στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ξάνθη, έκαναν τα ξημερώματα της Πέμπτης άτομα που ανήκουν στον αυτοαποκαλούμενο «αντιεξουσιαστικό» χώρο, ξηλώνοντας αφίσες, σημαίες και πλακάτ. Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, τονίζει: «Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομοκρατήσουν. Την απάντηση θα την πάρουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και θα είναι ηχηρή».

Προεκλογική δραστηριότητα του Κόμματος
Σήμερα Παρασκευή 4/5
Στην Αθήνα

-- Εργοστάσιο της «COCA COLA» στο Σχηματάρι, 10 π.μ., Κ. Λιαπάτης.

-- ΕΛΤΑ Ν. Ιωνίας, 7.30 π.μ., Β. Βήττος.

-- Τράπεζα Ελλάδας, 9 π.μ., Εφη Χαλιού.

Στη Σκύρο

-- Σκύρος, στην αγορά, 9 μ.μ., Γ. Μαρίνος και Γ. Μαυρίκος.

Αθλιότητες από την Μπακογιάννη

Στην νέα αθλιότητα κατέφυγε χθες από το Περιστέρι η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντ. Μπακογιάννη. Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αντιδραστική θεωρία των «άκρων», είπε μεταξύ άλλων: «Εχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης και εσείς κυρία Παπαρήγα, κύριε Τσίπρα, κύριε Καμμένε και όλοι σας στην φαιοκόκκινη συμμαχία που πατάτε στον πόνο του λαού. Γιατί το ΚΚΕ θαυμάζει την Βόρειο Κορέα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Τσάβες, η Χρυσή Αυγή νοσταλγεί τους ναζί». Το παραλήρημά της στοχεύει το ΚΚΕ, το οποίο συνειδητά συκοφαντεί και διαστρεβλώνει. Αναπαράγει χυδαιότητες και προσπαθεί να ταυτίσει το ΚΚΕ με τους Χρυσαυγίτες, με τους υπηρέτες δηλαδή του ίδιου συστήματος που υπηρετεί και η Μπακογιάννη. Ανίκανοι να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας με το ΚΚΕ, η Μπακογιάννη και οι άλλοι κάνουν αυτό που έμαθαν καλύτερα απ' όλα: Λάσπη και συκοφαντίες, για να διασωθούν και να διασώσουν την τάξη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ