ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Νέα χαράτσια διοδίων το καλοκαίρι

Νέοι σταθμοί είσπραξης των χαρατσιών των διοδίων αναμένεται να λειτουργήσουν στους Νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας μέσα στο καλοκαίρι, με την ολοκλήρωση διαφόρων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, που κατασκευάζεται, όπως είναι γνωστό, με «σύμβαση παραχώρησης» που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι με τις περιβόητες αυτές συμβάσεις τα χαράτσια που πληρώνουν οι οδηγοί αυξήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 400% έως και 500% σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, ενώ διαρκώς προστίθενται και νέοι σταθμοί είσπραξης.

Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη Μάη αναμένεται να παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία, από την Τσακώνα έως τον κόμβο του «Πράκτικερ», στα όρια Σπερχογείας - Θουρίας. Τέλη Ιούνη, ίσως και μέσα στον Ιούλη, θα παραδοθεί το υπό ανακατασκευή τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, ενώ μέσα στον Ιούνη πρόκειται να παραδοθεί και η δυτική απόληξη, η οδός που θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, λίγο πριν το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Με την παράδοση των δύο αυτών τμημάτων θα λειτουργήσουν τα διόδια στη Βελιγοστή (κοντά στο Λεύκτρο), αλλά και στο Ασπρόχωμα (έξω από την Καλαμάτα), με αποτέλεσμα να κοστίζει μόνο σε διόδια διπλάσια στους οδηγούς.

Στο μεταξύ, όλο και νέα οδικά έργα εξαγγέλλονται από τη συγκυβέρνηση ότι θα γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης με τις οποίες ο λαός πληρώνει πολλαπλά και για την κατασκευή και για τη χρήση, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία μερικών κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων. Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα έχει εξαγγελθεί ότι με συμβάσεις παραχώρησης θα γίνουν:

  • Η υποθαλάσσια ζεύξη Πέραμα - Σαλαμίνα.
  • Η ζεύξη Αιτωλοακαρνανία - Λευκάδα.
  • Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Θήβα - Υλίκη.

Ο λαός πρέπει να τιμωρήσει τα κόμματα που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική και με την ψήφο του στις εκλογές, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για την κατάργηση όλων των διοδίων, για να γίνουν τα δημόσια έργα λαϊκή περιουσία και να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στους αυτοκινητόδρομους, χωρίς να πληρώνει χαράτσια.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΚΟ
Μοιράζουν ψίχουλα σε ανέργους

Με δουλειά το πολύ 5 μηνών το χρόνο και μεροκάματα πείνας επιχειρεί η συγκυβέρνηση, να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανέργων, ανακυκλώνοντας την ανεργία, προβάλλοντάς την ως λύση για τα χαντακωμένα από την κρίση λαϊκά νοικοκυριά. Χαρακτηριστικά όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια Αττικής (διοίκηση εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ) και στο Δήμο Αθήνας (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγοι).

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί προγράμματα της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας» στις Περιφέρειες, οι Δήμοι κάθε Περιφέρειας γνωστοποιούν τις ανάγκες τους σε «φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που αναλαμβάνουν να προσλάβουν εργαζόμενους. Ο Δήμος Αθηναίων με εκατοντάδες συμβασιούχους να απολύονται, να επιζητούν παραμονή στην εργασία τους, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια (χαρακτηριστικά το Μάη, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, σχεδόν χίλιοι συμβασιούχοι του από τον ΟΝΑ, το Δημοτικό Βρεφοκομείο, άλλες υπηρεσίες τρέχουν πάλι στην Ευελπίδων) απευθύνθηκε στην ΜΚΟ «PRAKSIS - Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας» να του βρει άλλους εργαζόμενους.

Η ΜΚΟ στις 2 Απρίλη, προχώρησε σε «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (...) σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση της πράξης "δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια ATTIKHΣ - Κεντρικός Τομέας"». «Ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 27 ατόμων» να δουλέψουν π.χ. σε υπηρεσίες διαμεσολάβησης μεταξύ αποφυλακισμένων και φορέων εξυπηρέτησης, νομικής συμβουλευτικής σε αποφυλακισμένους, ψυχοκοινωνικής και υγειονομικής στήριξης σε αστέγους, παροχή ψυχοπαιδαγωγικών υπηρεσιών των παιδιών που επαιτούν στους δρόμους της Αθήνας.

Ξεκαθαρίζει ότι «κάθε ωφελούμενος μπορεί να απασχοληθεί σε μία θέση εργασίας έως 5 μήνες μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Η αμοιβή των προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού", ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους, ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις. Οι δικαιούχοι, εκτός από τα καταβαλλόμενα ποσά που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή στα απασχολούμενα πρόσωπα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Δήμο Αθήνας προγραμματίζεται να προσληφθούν έτσι, μέσω ΜΚΟ, συνολικά 1.300 άτομα για να καλύπτουν ουσιαστικά διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες, να δουλεύουν για λίγο και να φεύγουν, ώστε να υλοποιηθεί συνολικά η πολιτική της ΕΕ, ό,τι ειπώθηκε και στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι στα επόμενα χρόνια η πλειοψηφία των εργαζομένων στους Δήμους θα είναι συμβασιούχοι.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Εκδήλωση για τους αγωνιστές ΕΑΜ και ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Λιτόχωρο Πιερίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και, στη διάρκειά της, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης με τα ονόματα των ηρωικών νεκρών Λιτοχωριτών αξιωματικών και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για να πάρουν και με πανηγυρικό τρόπο τη θέση τους στο ΠΑΝΘΕΟΝ των ηρώων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επιζώντες Λιτοχωρίτες μαχητές του ΔΣΕ (Θανάσης Παπαθανασίου, Κώστας Παλάσκας, Θανάσης Καραγιάννης, Μαριάνθη Κωφού και Σταυρούλα Παλάσκα) και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας και του παραρτήματος Ελασσόνας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Κουκουτάσιος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η κεντρική ομιλήτρια Κατερίνα Κουρίτα, υποψήφια βουλευτής Πιερίας του ΚΚΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το κύριο πρόβλημα της ντόπιας αστικής τάξης και των Αγγλων συμμάχων της, δεν ήταν η επούλωση των πληγών και η δικαίωση των αγώνων του λαού, αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων τους στη μεταπολεμική Ελλάδα, η αποκατάσταση της εξουσίας τους. Για να αντιστρέψουν πλήρως και προς όφελός τους το συσχετισμό των δυνάμεων και για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους, επέλεξαν το αιματοκύλισμα, στηριγμένοι στην αμερικανική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ενίσχυση, μετά την εκφρασμένη φανερή αδυναμία της Μεγάλης Βρετανίας να συνεχίσει αυτόν το ρόλο. Οι συνθήκες που διαμορφώνονταν για τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές ήταν αφόρητες. Ο λαός τότε είχε να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα... Και διάλεξε τα όπλα, βεβαίως».

Αναφερόμενη στην Ιδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (28η Οκτώβρη 1946, με τη δημιουργία του Γενικού του Αρχηγείου), σημείωσε πως, η ένοπλη πάλη ξεκίνησε τη νύχτα της 30ής προς ξημερώματα της 31ης Μάρτη του 1946 στο Λιτόχωρο (παραμονές εκλογών). Οταν 33 καταδιωκόμενοι αγωνιστές, οπλισμένοι, χτύπησαν το σταθμό Χωροφυλακής Λιτόχωρου, τον ένοπλο αστικό μηχανισμό που συνεργαζόταν και με παρακρατικές ένοπλες ομάδες και από κοινού δολοφονούσαν αγωνιστές. «Η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας του ΔΣΕ είναι το σύγχρονο δικό μας καθήκον», τόνισε η ομιλήτρια και κάλεσε τους αντιστασιακούς αγωνιστές, τους φίλους και απογόνους τους και τις οικογένειές τους να τιμήσουν πραγματικά την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ, να εμπιστευτούν την ιστορική πείρα και διαδρομή του και την ικανότητά του στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων.

Νέες περικοπές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σε μείωση του αριθμού των παιδιών που φιλοξενούν αναμένεται να προχωρήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με ευθύνη της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ δομών, για τη σχολική χρονιά 2012 - 2013, από 173 σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Αν σε αυτή την εξέλιξη συνυπολογιστούν και οι περαιτέρω περικοπές που προκαλεί η πολιτική της δραματικής μείωσης των πόρων για κοινωνικές δαπάνες - ήδη οι δήμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους - αντιλαμβάνεται κανείς το σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Σοβαρές είναι οι ευθύνες των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Διοίκησης που επικρότησαν τη μεταφορά των πρώην κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους, συμβάλλοντας έτσι στην κατάργηση του ενιαίου χαρακτήρα τους, και στην πορεία, ελλείψει χρημάτων, επέβαλαν τροφεία.

Πάντως, οι συγκεκριμένες μειώσεις, κατά 73 εκατομμύρια, αναφέρονται στην πρόσκληση του σχετικού επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ δράσεις που αφορούν στην παιδική προστασία και φροντίδα. Επιβεβαιώνεται έτσι η αποσπασματικότητα τέτοιων προγραμμάτων που όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά οδηγούν στην κατάργηση ουσιαστικά των όποιων παροχών για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Συνολικά 1.174 δομές συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ενώ 932 χρηματοδοτούνται από δημοτικούς πόρους.

Κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών

Τη Δευτέρα 30 Απρίλη στις 8.30 π.μ. οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά και Ρέντη θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στα Καμίνια. Την ίδια ώρα οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας και Κερατσινίου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Κερατσινίου διαμαρτυρόμενες για τη διακοπή παροχής ρεύματος σε κόσμο που δεν έχει πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Τη διακοπή της διαδικασίας ζήτησε χτες ο Μ. Νικολόπουλος στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» λόγω της απεργίας πείνας που κάνουν οι Γ. Τσάκαλος, Δ. Μπολάνος και Γ. Νικολόπουλος και δε βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου. Το αίτημα, προκάλεσε ένταση μεταξύ δικαστηρίου και κατηγορούμενου όταν ο Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορείτε να μιλάτε όποτε θέλετε δεν είναι εδώ γενική συνέλευση»...

Προφυλακιστέα κρίθηκε χτες, μετά την απολογία της και η Β. Σταμάτη, σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου. Νωρίτερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε απορρίψει ομόφωνα την αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή, που είχε υποβάλλει η Β. Σταμάτη. Κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεροληψία. Επίσης χτες, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, ο Π. Σταμάτης (αδερφός της Β. Σταμάτη) αφέθηκε ελεύθερος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ