ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Κλείνουν» τα ΤΕΕ του Πειραιά

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα κλείσουν τα ΤΕΕ του Πειραιά. Σήμερα στις 8.30 μμ η συναυλία στον πεζόδρομο της Σωτήρος. Μαθητικό συλλαλητήριο στις 15 Νοέμβρη στην Πάτρα

Σε διήμερο κλείσιμο όλων των Τεχνολογικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) προχωρούν οι μαθητές του Πειραιά, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη και την Παρασκευή 10 Νοέμβρη. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των μαθητών των ΤΕΕ από τον Πειραιά που έγινε μετά κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

Επίσης, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη σημερινή συναυλία, όπου θα συμμετέχουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα. Η συναυλία θα γίνει στον πεζόδρομο της Σωτήρος πίσω από την Ιωνίδειο Σχολή και θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ.

Οι μαθητές των ΤΕΕ διαμαρτύρονται για το τέλμα που έχουν φτάσει τα σχολεία τους, στα οποία ακόμα δεν έχουν πάει τα βιβλία, ούτε οι καθηγητές που χρειάζονται, ενώ και ο εργαστηριακός εξοπλισμός καθώς και οι αίθουσες διδασκαλίας είναι ελλιπή. Στη χτεσινή συνεδρίαση οι μαθητές των ΤΕΕ συζήτησαν για τα οξυμένα αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη φοίτησή τους, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για συντονισμένο αγώνα και πάλη για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 για το Ενιαίο Λύκειο και 2640/98 για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Επισημάνθηκε και καταγγέλθηκε από τους μαθητές η βίαιη εκδίωξη των μαθητών από το σχολείο τους, αλλά και η αλλαγή σχολείου που τους επιβάλλεται, όταν δε συμπληρώνονται αριθμητικά τα τμήματα των διαφόρων ειδικοτήτων. Τότε, οι μαθητές αναγκάζονται να αλλάζουν σχολείο και πολλές φορές πηγαίνουν σε σχολείο που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από την περιοχή στην οποία κατοικούν.

«Με τη διήμερη κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τη βίαιη εκδίωξή μας από το σχολείο. Η ανάγκη κατάργησης του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2640/98 αναδείχνεται όλο και πιο έντονα, ζώντας καθημερινά την υποβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης», μας λέει ο Μιχάλης Κορδονέλλης, μαθητής του 1ου ΤΕΕ Δραπετσώνας.

Οι μαθητές των ΤΕΕ καλούν όλους τους μαθητές σε συντονισμό και διαρκή αγώνα, διεκδικώντας άμεσα την κατάργηση των Πανελλαδικών και Νομαρχιακών εξετάσεων, ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, εργαστήρια εξοπλισμένα και σύγχρονα, άμεση κάλυψη των αναγκών σε βιβλία και καθηγητές, εξασφάλιση εργασίας με δικαιώματα.

Νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν και οι μαθητές στην Πάτρα, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας. Το συλλαλητήριο έχει οριστεί για τις 15 Νοέμβρη στις 10 το πρωί στην πλατεία Ολγας. Νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού έχει οριστεί για αύριο Κυριακή.

ΤΕΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Συλλαλητήριο διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΕ  της πόλης την Τετάρτη 8 του Νοέμβρη, και καλεί σε συντονισμό τους μαθητές των Ενιαίων Λυκείων

Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας στις 8 του Νοέμβρη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι μαθητές των ΤΕΕ της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και μόρφωση - δουλιά με δικαιώματα για όλους. Οι μαθητές των ΤΕΕ, καλούν σε συντονισμό τους συμμαθητές τους των Ενιαίων Λυκείων, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς προκειμένου ενωμένα και συντονισμένα να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση και την κατάργηση των ταξικών φραγμών.

Το συντονιστικό των ΤΕΕ καλεί σε συνάντηση σήμερα Σάββατο 4 του μήνα στις 6 το απόγευμα, τους εκπροσώπους των Ενιαίων και Νυχτερινών Σχολείων του νομού, ώστε από κοινού να προχωρήσουν στο συλλαλητήριο στις 8 του Νοέμβρη που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Με σύνθημα «θέλουμε ένα σχολείο όπου θα χωράμε όλοι», οι μαθητές ανακοινώνουν: «Τι κι αν άλλαξε ο υπουργός; Τι κι αν μας τάξανε λαγούς με πετραχήλια, τελικά το ίδιο παραμύθι για σχολεία παραδείσους δεν το "τρώμε" πια». Και καταγγέλλουν: «Εχουν βαλθεί να μας εξοντώσουν. Δεν είναι αυτή η ζωή που ονειρευόμαστε, δεν είναι αυτό το σχολείο που θέλουμε. Σε τούτο το σχολείο που έφτιαξαν δεν είναι μόνο τα βιβλία που λείπουν, δεν είναι μόνο οι βαθμοί, είναι που λείπει η ζωή».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ψηφίζουν σήμερα για υπηρεσιακά συμβούλια

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Σάββατο οι εκπαιδευτικοί για να αναδείξουν τους αιρετούς εκπροσώπους στα Κεντρικά (ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ) και Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ). Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ επισημαίνει τη σημασία των εκλογών και καλεί για υπερψήφιση των συνδυασμών της «για να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και στους νέους αντεργατικούς, αντικοινωνικοασφαλιστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς». «Παράλληλα, συνεχίζει, θα ανοίξει ελπιδοφόρες προοπτικές στη συγκρότηση του Μετώπου Παιδείας, μέσα στο αναγκαίο σήμερα γενικότερο Μέτωπο των εργαζομένων, ενάντια στη νέα Ιερά Συμμαχία κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απεργάζεται το σύγχρονο εργασιακό, κοινωνικοασφαλιστικό και εκπαιδευτικό Μεσαίωνα».

Στην προοπτική των γενικότερων αλλαγών, που να αντιστοιχούν με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, του σχολείου, της Παιδείας και με βασικό στόχο το Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ άμεσα παλεύει και διεκδικεί Υπηρεσιακά Συμβούλια με:

  • σύνδεση των αιρετών με το συνδικαλιστικό κίνημα από το οποίο θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν,
  • ανάκληση των αιρετών όταν δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους,
  • κατάργηση του απορρήτου στα ΥΣ,
  • θεσμοθέτηση του τρίτου αιρετού σε 7μελή ΥΣ με 3 αιρετούς σ' αυτά, έτσι ώστε να εκφράζονται περισσότερες δυνάμεις και κύρια για να μπει φραγμός στη συναλλαγή και το ρουσφέτι,
  • μοριοποίηση των αποσπάσεων και όλων των υπηρεσιακών μεταβολών, πάταξη της αυθαιρεσίας και ρουσφετολογίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εξετάσεων ομογενών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα των εξετάσεων για εισαγωγή στα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των υποψηφίων με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του Εξωτερικού και των παιδιών Ελλήνων του Εξωτερικού.

Οι επιτυχόντες με τις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σχετική αίτηση στο Τμήμα ή Σχολή επιτυχίας τους από 8 Νοέμβρη μέχρι και 17 Νοέμβρη 2000. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, ενώ όποιος δεν εγγραφεί μέσα σε αυτή, χάνει οριστικά το δικαίωμα εγγραφής.

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει στους υποψηφίους ότι οι φάκελοι που υπέβαλαν με τα σχετικά δικαιολογητικά στο υπουργείο Παιδείας στέλνονται υπηρεσιακά στις αντίστοιχες σχολές επιτυχίας τους.

Λείπουν καθηγητές μουσικής

Χωρίς καθηγητές μουσικής είναι τα γυμνάσια των Δήμων του Πηλίου Ζαγοράς, Τσαγγαράδας και Τρικκερίου στο Νομό Μαγνησίας. Το θέμα φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Γ. Πατάκης. Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως «επειδή πρόκειται για περιοχές απομακρυσμένες από το Βόλο, με πολλά προβλήματα, η πολιτιστική φροντίδα των νέων παιδιών είναι παραπάνω από αναγκαία» και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για να καλύψει άμεσα τα κενά στα παραπάνω σχολεία.

ΟΛΜΕ
Καλεί σε απεργία στο Ν. Ηλείας

Σε 24ωρη απεργία καλεί την Πέμπτη 9 του Νοέμβρη τους καθηγητές του νομού Ηλείας η ΟΛΜΕ προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στο μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Χρ. Ζαγανίδη, ο οποίος οδηγείται στα δικαστήρια για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998. Με αφορμή αυτό, η ΟΛΜΕ ζητά να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις μαθητών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Επιτυχία της ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Αύξηση των ψήφων της σημείωσε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που καλύπτει τις περιοχές Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, εκλέγοντας εκπρόσωπο στο ΔΣ του Συλλόγου. Στις εκλογές ψήφισαν 490 εκπαιδευτικοί (πέρσι είχαν ψηφίσει 431), ενώ τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια ήταν 30 (από 28). Πήραν: ΠΑΣΚ 95 ψήφους και 2 έδρες (πέρσι είχε 86 και 2), ΔΑΚΕ 158 ψήφους και 2 έδρες (είχε πάρει 103 και 2), ΔΕΕ 70 και 1 έδρα (από 48 ψήφους και καμία έδρα), «Πρωτοβουλία» (ΣΥΝ) 102 ψήφους και 2 έδρες (από 87 και 2), «Παρεμβάσεις» 35 ψήφους (από 79 ψήφους και 1 έδρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ