ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Σε εξέλιξη νέα καμπάνια για την απελευθέρωσή τους

Από την καμπάνια για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές

imagencuba@gmail.com" target="_blank">class="imageCopyright">imagencuba@gmail.com

Από την καμπάνια για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές
ΑΒΑΝΑ.--

Νέες πολύμορφες δραστηριότητες πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε πολλές χώρες του κόσμου για να αναδειχθεί η απαίτηση της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών αγωνιστών που εκτίουν βαριές ποινές στις ΗΠΑ επειδή απέτρεψαν σχέδια εγκληματικών ομάδων κατά της Κούβας και του λαού της. Από το περασμένο Σάββατο, 5 Μάη, η καμπάνια «Πέντε Μέρες για τους "Πέντε"» τέθηκε σε ισχύ όπως κάθε μήνα στις πέντε του μηνός, με στόχο να «σπάσει η σιωπή» των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση των «5» και να απαιτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η άμεση και άνευ όρων αποφυλάκισή τους. Σημαντικές δραστηριότητες έχουν ήδη σημειωθεί στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα, στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ουρουγουάη, με ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων, επιστολές στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, δημιουργία νέων επιτροπών υπεράσπισης των «5», κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως οι «5» είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 1998 και ύστερα από μια στημένη δίκη καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές που φτάνουν έως και δις ισόβια. Από τότε, μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης που απαιτεί με πολύμορφες διαμαρτυρίες την άμεση απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στις οικογένειες και την πατρίδα τους.

ΣΥΡΙΑ
Κάλπες εν μέσω συγκρούσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με συγκρούσεις, εκρήξεις και γενική απεργία στις πόλεις όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία κυρίως ενόπλων της αντιπολίτευσης διεξήχθησαν χτες οι βουλευτικές εκλογές που είχε προαναγγείλει, αρχικώς, για τον περασμένο Σεπτέμβρη η συριακή ηγεσία, αλλά αναβλήθηκαν λόγω των αναταραχών και των μαχών. Τα επίσημα ΜΜΕ έδειξαν εικόνες από τα εκλογικά τμήματα και μετέδιδαν ότι η ψηφοφορία προχωρούσε ομαλά, αν και μέχρι το βράδυ δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το πόση ήταν η συμμετοχή και για το πού τελικά άνοιξαν οι κάλπες.

Πριν από τρεις μήνες περίπου, οπότε διεξήχθη, εν μέσω των συνεχόμενων ταραχών, δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα που προβλέπει τη δημιουργία νέων κομμάτων που δεν θα συμφωνούν απαραίτητα με το, εδώ και 41 χρόνια, κυβερνών «Μπάαθ», εκλογικά τμήματα δεν λειτούργησαν σε αρκετές επαρχίες και η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 57%. Από τις χτεσινές εκλογές αναμένεται να εκλεγεί 250μελές κοινοβούλιο και υποψηφιότητα έχουν θέσει 7.195 υποψήφιοι.

Εκλογικά τμήματα δεν λειτούργησαν σε περιοχές των επαρχιών όπου σημειώνονται συγκρούσεις, όπως οι Χομς, Χάμα, Ιντλιμπ, Ντάιρ αλ Τζουρ, αλλά και σε ορισμένες μεμονωμένες πόλεις καθώς το αντιπολιτευόμενο «Εθνικό Συμβούλιο», που ελέγχεται από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», αλλά και άλλα τμήματα της αντιπολίτευσης, κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισαν «κοροϊδία».

Ανάλογη άποψη διατύπωσε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μιλώντας για «δυσοίωνη φάρσα». Αντίθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, δεν σχολίασε την εκλογική διαδικασία στη Συρία, αλλά απηύθυνε νέα έκκληση για τερματισμό της βίας από όλες τις πλευρές υποστηρίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ έχουν, εδώ και 14 μήνες, σκοτωθεί περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι.

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Πιέσεις Κλίντον για διακοπή της προμήθειας ιρανικού πετρελαίου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ωμές πιέσεις προς την ινδική ηγεσία να μειώσει περαιτέρω την προμήθεια ιρανικού πετρελαίου προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις που ασκούνται στην Τεχεράνη με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, άσκησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία, δήλωσε απροκάλυπτα ότι «η Ινδία μπορεί να βρει από αλλού πετρέλαιο και μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλες εναλλακτικές πηγές», συμπληρώνοντας ότι είναι πεπεισμένη ότι «ήδη το Νέο Δελχί εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, όπως θα έπρεπε να κάνουν και οι Κίνα και Ιαπωνία».

Ηδη, η Ινδία έχει μειώσει τις ποσότητες του πετρελαίου που προμηθεύεται από το Ιράν, καθώς πλέον αντί για το 12% των αναγκών της καλύπτει πλέον το 9%. Η Κλίντον, πάντως, απέφυγε προσεκτικά να διευκρινίσει αν η Ουάσιγκτον προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ινδία εφόσον δε διακόψει την προμήθεια ιρανικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως έχει ανακοινώσει. Είναι προφανές ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θέλει ν' αποφύγει πάση θυσία την ψύχρανση των σχέσεών του με την ανερχόμενη ινδική δύναμη, με την οποία επιδιώκει να συσφίγξει περαιτέρω σχέσεις και να την προσεταιριστεί απέναντι σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επίσης διεκδικούν την ινδική εύνοια, στο πλαίσιο κλιμακούμενων ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΛΕΣΒΙΧ - ΧΟΛΣΤΑΪΝ
Ισόπαλοι χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ισόπαλα ουσιαστικά αναδείχτηκαν το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγγελα Μέρκελ με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στην εκλογική αναμέτρηση στο μικρό και φτωχό κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών-FDP δεν είχε την πτώση που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις ενώ στην τοπική Βουλή μπαίνουν επίσης «Πράσινοι», «Πειρατές» και το κόμμα της δανόφωνης μειονότητας στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου, ενός εκτός μένει το κόμμα «Η Αριστερά»-Die Linke.

Βάσει των καταμετρημένων ψήφων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: CDU 30,9%, SPD 30,3%, Πράσινοι 13,1%, FDP 8,2%, Πειρατές 8,2% και SSW (της δανόφωνης μειονότητας) 4,5% που εξαιρείται από το όριο 5% για κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δίνει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ούτε στη συγκυβέρνηση CDU και FDP αλλά ούτε και στο SPD και τους Πράσινους. Ηδη τα σενάρια έχουν ανάψει όσον αφορά τη σύνθεση της επόμενης τοπικής κυβέρνησης. Ο Tόρστεν Αλμπιχ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο, δήλωσε ότι προσβλέπει σε συγκυβέρνηση SPD, Πράσινων και SSW - έστω και με μόλις μία έδρα παραπάνω - αλλά το CDU και ο επικεφαλής του Γιοστ ντε Γιάγκερ επιμένει πως έχει την εντολή της κάλπης όπερ και τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κυβερνούν με το FDP.

Πάντως το βλέμμα όλων στη Γερμανία έχει στραφεί στην αναμέτρηση της Κυριακής στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για πρόωρη αναμέτρηση μετά την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης μειοψηφίας SPD - Πρασίνων ύστερα από την καταψήφιση του προϋπολογισμού του κρατιδίου. Πρόωρη αναμέτρηση που επιθυμούσαν διακαώς καταρχήν SPD και Πράσινοι με στόχο να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη ως παρακαταθήκη για τις εκλογές του 2013. Ακριβώς όμως τον ίδιο στόχο έχει και το CDU που μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία διατηρεί με ελάχιστες απώλειες τις δυνάμεις του εν αντιθέσει όμως με τον κυβερνητικό του εταίρο, το FDP.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόωρες εκλογές ζητά ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αίτημα πρόωρων εκλογών θα καταθέσει, εντός των επομένων ημερών, στην ισραηλινή βουλή ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στόχος του Νετανιάχου, όπως είπε μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του «Λικούντ», είναι να δοθεί ανανεωμένη και ισχυρότερη εντολή από το εκλογικό σώμα προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα, από την παγκόσμια οικονομική κρίση μέχρι την «απειλή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος». Ο Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ της διενέργειας εκλογών στις 4 Σεπτέμβρη μετά από μία σύντομη προεκλογική εκστρατεία.

Τα σχέδια του «Λικούντ» δεν ενθουσίασαν τους κυβερνητικούς του εταίρους, τόσο το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένιου» του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν όσο και τα θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Φοβούνται ότι ένα ενισχυμένο, όπως δείχνουν δημοσκοπικές έρευνες, «Λικούντ» δε θα χρειαστεί τη βοήθειά τους για να κυβερνήσει και δε θα τους προσφέρει ως αντάλλαγμα ικανοποίηση αιτημάτων τους.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης που είχαν καταθέσει δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ο 27χρονος Μπιλάλ Ντιάμπ και ο 34χρονος Τάερ Χαλάχλα, που βρίσκονται κοντά στην 70ή ημέρα απεργία πείνας. Και οι δύο διαμαρτύρονται γιατί κρατούνται, ο πρώτος από τον Αύγουστο το 2011 και ο δεύτερος από το Γενάρη του 2010, υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, δηλαδή χωρίς διατύπωση κατηγοριών. Οι Ντιάμπ και Χαλάχλα είναι από τους πρώτους Παλαιστινίους κρατουμένους που άρχισαν απεργία πείνας, μια μορφή διαμαρτυρίας που έχει πλέον πάρει διαστάσεις καθώς από τις 17 Απρίλη συμμετέχουν στην απεργία πείνας 1.500 κρατούμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ