ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2012
Σελ. /32
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Παρέδωσε αυθημερόν τη διερευνητική εντολή

Ακαρπες οι επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», όπως την αποκάλεσε

Η ΝΔ βρέθηκε μαζί με το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα. Η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», που θέλει, αφορά τη σωτηρία της αστικής τάξης, με τσάκισμα των εργαζομένων και του λαού
Η ΝΔ βρέθηκε μαζί με το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα. Η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», που θέλει, αφορά τη σωτηρία της αστικής τάξης, με τσάκισμα των εργαζομένων και του λαού
Να αποσείσει από τις πλάτες της ΝΔ την ευθύνη για το μη σχηματισμό κυβέρνησης επιχείρησε χτες ο Α. Σαμαράς, μετά την άκαρπη ολοκλήρωση των επαφών που είχε με πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται!», τόνισε χαρακτηριστικά μετά το πέρας των επαφών ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον ο σχηματισμός κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» δεν είναι εφικτός, η νέα προσφυγή στις κάλπες, μέσα στον Ιούνη, είναι αναπόφευκτη. Ηδη, χτες το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα την παραδίδει στον Αλ. Τσίπρα.

Με το βλέμμα στις κάλπες και για την περίσταση, ο Α. Σαμαράς φόρεσε ξανά τις αντιμνημονιακές μάσκες, δηλώνοντας ότι «ήμασταν, άλλωστε, το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει, λόγω της απέραντης δυστυχίας που προκάλεσε, κι αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα». Θέλησε έτσι να κρύψει ότι το κόμμα του στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ακόμα και όταν καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο, ψηφίζοντας όμως στη συνέχεια τα 2/3 των φιλομονοπωλιακών μέτρων που προέβλεπε.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ έλεγε χτες ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», στο πλαίσιο που επανέλαβε ο Α. Σαμαράς, «να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου με αναπτυξιακά μέτρα», εννοείται προς όφελος της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεχθεί να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, υποχωρώντας από παλαιότερη θέση του, ενώ συνεργάτες του προτείνουν να στηρίξει η ΝΔ με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαδοχικές συναντήσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε χτες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε διαδοχικές ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τέλος με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αναφερόμενος αργότερα στην άρνηση των αρχηγών που συνάντησε, ο Α. Σαμαράς είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση Ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ». Οπως είπε, εξήγησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση», ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ζήτησε συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια τέτοια συνάντηση. Ο ίδιος στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην επικοινωνία με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όπου «συμφωνήσαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούμε, αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική».

Την πλήρη στήριξή του στο κόμμα της ΝΔ και στον Α. Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε με ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Β. Μάρτενς. Στην ανακοίνωσή του συγχαίρει τον Α. Σαμαρά για τα αποτελέσματα των εκλογών και επισημαίνει ότι ο αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε την πρόθεσή του να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του Α. Σαμαρά να κρατήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΚ.


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στερεύουν οι λαγοί απ' το καπέλο της δημαγωγίας

Ενόψει της διερευνητικής εντολής, επιμένει να παραπλανά το λαό με το ψέμα περί «αριστερής κυβέρνησης»

Τρόπο να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού αναζητά η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να σπέρνει αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση από μια «αριστερή κυβέρνηση» στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ. Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον Αντ. Σαμαρά, στα χέρια του οποίου βρισκόταν η διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, και λίγο αργότερα δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή η συνεργασία με τη ΝΔ, επειδή ο πρόεδρός της έχει υπογράψει και δεσμευτεί για την εφαρμογή του μνημονίου.

Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και παρότι έχει εμπεδώσει πλέον τη θέση του ΚΚΕ, επιμένει να μπλοφάρει και να κοροϊδεύει το λαό, λέγοντας πως «θα επιδιώξουμε συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της αριστεράς, ώστε να έχουμε εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση». Μάλιστα, προειδοποίησε «όλους εντός και εκτός της χώρας να μην προχωρήσουν σε νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου τουλάχιστον σχηματιστεί κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή» και λεοντάρισε στην «ευρωπαϊκή ηγεσία» ότι η πολιτική της λιτότητας «ήρθε η ώρα άμεσα να αποσυρθεί»!

Σήμερα το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει ως δεύτερο κόμμα τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε χτες να βγάλει κι άλλο λαγό από το καπέλο της δημαγωγίας, διαρρέοντας ότι σκέφτεται να διερευνήσει τη δυνατότητα νομικής προσφυγής κατά του μπόνους των 50 εδρών, που σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο δόθηκε στη ΝΔ. Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά στο θέμα του εκλογικού νόμου, υπερασπιζόμενος συνεργασία «με βάση το πρόγραμμα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Δείχνοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα της ΕΕ γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες, ο ίδιος ζήτησε απ' τον Αντ. Σαμαρά να τοποθετηθεί «με ποιο πρωθυπουργό θέλει να φτιαχτεί κυβέρνηση, αν θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ (...) και αν κυρίως (...) σκοπεύει να ζητήσει κάποιες αλλαγές σε αυτό που έχει υπογράψει και εγγυηθεί για την εφαρμογή του». Πρόσθεσε στα παραπάνω πως, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πολιτική του ώστε να μην υπάρξει ως εξέλιξη «η επιστροφή στη δραχμή, που εμείς όχι απλώς δεν επιθυμούμε αλλά θεωρούμε πολύ αρνητική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ