ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάη 2012
Σελ. /32
Οι νέοι πληρώνουν σκληρά την ανεργία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ανεργία για το σύνολο των εργαζομένων και ειδικότερα για τους νέους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Ο ΔΟΕ υπολογίζει ότι από το σύνολο των 207 εκατομμυρίων ανέργων σ' όλο τον κόσμο, το 40% είναι άνεργοι ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών.

Δηλαδή, πάνω από 75 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας σ' όλο τον κόσμο. Το χειρότερο είναι ότι ειδικά γι' αυτήν την κατηγορία οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες.

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ και οι κυβερνήσεις φαίνεται ότι «αξιοποιούν» την κατάσταση, αφού στις περισσότερες χώρες αντί της προστασίας των ανέργων επιλέγουν το «ειδικό καθεστώς» για τους νέους εργαζόμενους. Οι μειωμένες αποδοχές, μικρότερες και από τους κατώτατους μισθούς, και η περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι τα «κίνητρα» για προσλήψεις νέων εργαζόμενων.

ΩΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ της καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία των νέων διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα, έχει όμως ως κύριο χαρακτηριστικό τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, που ξεπερνούν το 40%.

Θυμίζουμε ότι και στη χώρα μας το 53% των νέων μέχρι 25 ετών είναι άνεργοι. Μάλιστα, στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει το ρεκόρ μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Σε πολλές χώρες, αυτή η ζοφερή εικόνα της ανεργίας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι νέοι στο «ειδικό καθεστώς» που προαναφέραμε.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΟΕ αναφέρεται ότι πάνω από 152 εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι, έως 24 ετών, που είναι το 28% όλων των νέων εργαζομένων στον κόσμο ζουν με εισόδημα μικρότερο του 1,25 δολαρίου την ημέρα...

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΟΕ οι νέοι είναι οι πρώτοι που χάνουν τη δουλειά τους και οι τελευταίοι που καταφέρνουν να βρουν μιαν άλλη. Τονίζεται ακόμη ότι ο χρόνος παραμονής των νέων στην ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο χρόνο των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 45 ετών). Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι πληρώνουν με πολύ μεγαλύτερο τίμημα τη μακροχρόνια ανεργία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στην Ιταλία ο νέος άνεργος πρέπει να περιμένει τουλάχιστον τριπλάσιο χρόνο για να ξαναβρεί δουλειά σε σχέση με το μεγαλύτερο, ενώ ο διπλάσιος χρόνος ισχύει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Βρετανία.

Παρά τις επισημάνσεις και τις αποκαλύψεις πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΔΟΕ δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση αυτή, αφού είναι σταθερός υποστηρικτής των πολιτικών απελευθέρωσης της «αγοράς εργασίας» και της «ανταγωνιστικότητας».

Η Ολλανδία σε κρίση

Το μέγεθος της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη αποκαλύπτεται στην περίπτωση της Ολλανδίας, η οποία μέχρι πρότινος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κανείς δεν περίμενε ότι η Ολλανδία μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα θα βρισκόταν στη σημερινή της κατάσταση. Το γεγονός ότι η Ολλανδία δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα χρέους αποδεικνύει ότι το χρέος ήταν το πρόσχημα, για να περάσει η Ελλάδα στην πρέσα των «μνημονίων». Τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ολλανδία η καπιταλιστική κρίση γίνεται το άλλοθι για μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της εργατικής τάξης.

Είναι η σκληρότερη δοκιμασία της Ολλανδίας από το 1999, όταν η χώρα έγινε ιδρυτικό μέλος της Ευρωζώνης. Αντιμέτωπη με μια κρίση που απειλούσε την υψηλή πιστοληπτική ικανότητά της, η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξασφάλισε την έγκριση προγράμματος περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων ύψους 14 δισ. ευρώ. Ομως, οι πολιτικοί ηγέτες παραδέχονται πως η λιτότητα θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση. Το χρέος της Ολλανδίας, στο 65,2% του ΑΕΠ, είναι πολύ χαμηλότερο από της Γαλλίας (85,8%) ή και της Γερμανίας (82,1%). Το έλλειμμά της, ωστόσο, στο 4,6% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλότερο από το 3% που επιτάσσει η ΕΕ. Και η ύφεση καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εξυπηρέτησή του. Ετσι, οι Ολλανδοί δεν μπορούν πλέον να είναι μια από τις αυστηρότερες φωνές, μαζί με τη Γερμανία, που κηρύσσουν τη δημοσιονομική ορθότητα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πρόσφατα, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ολλανδικών εταιρειών υπέγραψαν από κοινού επιστολή, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να «δράσουν αποφασιστικά και δημιουργικά» για την επίλυση της κρίσης.

ΗΠΑ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2008 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2012. Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 59,1 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα έναντι ελλείμματος 40,4 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2011. Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία είχε να παρουσιάσει πλεόνασμα εδώ και τρία χρόνια. Ωστόσο, η αρνητική εξέλιξη στο εμπορικό ισοζύγιο σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία εμποδίζει αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη.

ΤΟΥΟΤΑ - ΚΕΡΔΗ Αύξηση σε 5πλάσια επίπεδα παρουσίασαν τα κέρδη της ιαπωνικής Toyota το πρώτο τρίμηνο του 2012 (τέταρτο για την Ιαπωνία), καθώς η εταιρεία κατάφερε να ανακάμψει από τις συνέπειες των περσινών φυσικών καταστροφών. Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 121 δισ. γιεν (1,5 δισ. δολάρια), έναντι των 25,4 δισ. γιεν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για το σύνολο του έτους, ωστόσο, τα κέρδη της Toyota μειώθηκαν κατά 30%, στα 283,5 δισ. γιεν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣΣε επίπεδα - ρεκόρ σκαρφάλωσαν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Γερμανίας το Μάρτη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,2%. Το εμπορικό πλεόνασμα παρέμεινε αμετάβλητο στα 13,7 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, έναντι εκτιμήσεων για 13,5 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ