ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σχέδιο παραπέρα συρρίκνωσης των παιδικών σταθμών

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Σχέδιο παραπέρα συρρίκνωσης των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθήνας υλοποιεί η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους/ΔΡΑΣΗ δημοτική αρχή της πόλης. Στη συνεδρίαση χτες του Δημοτικού Συμβουλίου η διορισμένη από τη δημοτική πλειοψηφία διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) παρουσίασε στοιχεία ότι χωρούν στα κτίρια των παιδικών σταθμών 5.500 παιδιά, απαιτούνται γι' αυτά 644 παιδαγωγοί εκ των οποίων 154 είναι συμβασιούχες (420 συνολικά όλων των ειδικοτήτων), η τύχη των οποίων (απόλυση ή παραμονή στη θέση τους) αποφασίζεται σε δικαστήριο μέσα Ιούλη. Εκανε σαφές ότι το πόσα παιδιά θα γίνουν δεκτά στη νέα χρονιά θα εξαρτηθεί από το πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν του χρόνου στους σταθμούς.

Ταυτόχρονα, άλλες εκθέσεις του Βρεφοκομείου, με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» κτιρίων, ανοίγουν δρόμο για κλείσιμο έως 12 σταθμών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδάκια λαϊκών οικογενειών να μείνουν εκτός, συν τη συνέχιση επιβολής υψηλών τροφείων σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Απαράδεκτο σχέδιο

Στον αντίποδα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μίλησε για απαράδεκτο σχέδιο συρρίκνωσης των σταθμών, υπερασπίστηκε την προστασία της παιδικής ηλικίας σε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα ως καθολικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά.

Ζήτησε να απορριφθούν οι εισηγήσεις Βρεφοκομείου/δημοτικής αρχής, περί «ακατάλληλων» κτιρίων, να γίνουν δεκτά του χρόνου τουλάχιστον 5.500 παιδιά, ο δήμος να ενημερώσει πλατιά τον κόσμο ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα εγγραφής και άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι. Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνα θέση ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να μείνουν στην υπηρεσία τους, έχοντας δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Συμπλήρωσε ότι ο δήμος έχει ιδιόκτητα κτίρια ανεκμετάλλευτα, έχει τεχνικές υπηρεσίες και έμπειρο προσωπικό, άμεσα να τα προετοιμάσει για σταθμούς, παράλληλα να διεκδικήσει κι άλλους χώρους για να καλύψει όλες τις ανάγκες. H δημοτική αρχή αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων στην εργασία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη λειτουργία των σταθμών.

Σε ένα άλλο θέμα ο Ν. Σοφιανός κατήγγειλε πρόσφατες κοινές εξαγγελίες της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη και του δημάρχου Γ. Καμίνη για δημιουργία δύο «κλειστών χώρων υγιεινής χρήσης ναρκωτικών», ένας στο Σταθμό Λαρίσης κι ένας στο Βοτανικό, όπου θα οδηγούνται εκεί χρήστες με τη «συνδρομή» της αστυνομίας να παίρνουν τη δόση τους. Θύμισε ότι παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης δε νομιμοποιήθηκε η χρήση ναρκωτικών, στηλίτευσε αυτές τις επιλογές της δημοτικής πλειοψηφίας, προειδοποίησε για παραπέρα γκετοποίηση αυτών των περιοχών με ενεργοποίηση συγκεκριμένων αντανακλαστικών και πρόσθετες πιέσεις στην ήδη φορτισμένη καθημερινότητα των κατοίκων. Ταυτόχρονα θύμισε προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για ενοικίαση ξενοδοχείου για αστέγους που μένει απραγματοποίητη.

Απαντώντας ο Γ. Καμίνης υπεραμύνθηκε της χορήγησης μεθαδόνης και αυτών των κλειστών κέντρων (στα οποία συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Τα υπερασπίστηκε ενώ σε δύο δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας δε λειτουργούν κέντρα πρόληψης και από την ίδια τη δημοτική διοίκηση αναγνωρίστηκε ότι η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία (όπως το μεθόδευσαν κυβέρνηση και δημοτική πλειοψηφία) δε μείωσε στην Αθήνα τις λίστες αναμονής για μεθαδόνη.

Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζουν τέσσερις τέτοιους χώρους. Επίσης ο δήμαρχος ουσιαστικά ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για το λεγόμενο ξενοδοχείο των αστέγων, λέγοντας ότι η δημοτική πλειοψηφία αναζητά ένα χώρο μόνο για περιπτώσεις «εκτάκτων αναγκών» (ουσιαστικά μόνο για βαρυχειμωνιά) που δεν θα είναι ξενοδοχείο, αλλά απλά ένας στεγασμένος χώρος κοινός για όλους τους πρόσκαιρα φιλοξενούμενους.

ΔΗΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Απόπειρες για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Αποτράπηκε προσωρινά η απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να βάλει ιδιωτικά συνεργεία στην υπηρεσία της καθαριότητας. Μετά από δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων με πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και συμβούλων της υπόλοιπης αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και της συμπολίτευσης, η διοίκηση αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα «μίσθωσης μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων έργων για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Καθαριότητας» που έφερε για έγκριση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διοίκηση του Δήμου εισηγήθηκε την έγκριση δαπάνης 320.000 ευρώ για τη μίσθωση μηχανημάτων, επικαλούμενη την έλλειψη απορριμματοφόρων και την κακή τεχνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία του στόλου των οχημάτων καθαριότητας. Την ίδια ώρα που η διοίκηση του Δήμου θέλει να διαθέσει 320.000 ευρώ για μίσθωση οχημάτων (δε λέει πόσα και για πόσο διάστημα), διαλύει και απαξιώνει (δεν αγοράζει ανταλλακτικά) το μηχανουργείο που σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων θα μπορούσε να επισκευάσει το σύνολο των οχημάτων με κόστος 120.000 ευρώ.

Οι δυνατότητες που έχει το μηχανουργείο αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι ενώ η διοίκηση ήθελε να νοικιάσει, για τις ανάγκες των εκλογών, 6 αυτοκίνητα με 6.000 ευρώ, μετά από πρόταση των εργαζομένων επισκευάστηκαν 12 αυτοκίνητα, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν για τις εκλογές, με κόστος 4.800 ευρώ.

Στην Κατερίνη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισαν την παραχώρηση τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, μετά την αποχώρηση των συμβασιούχων και την αδυναμία πρόσληψης νέων, λόγω εκλογών. Ετσι, άνοιξε ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Καταψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης άφησε την τελευταία του πνοή το 8χρονο αγοράκι που, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, έπεσε από ύψος 4 μέτρων μέσα σε αυλή σχολείου στο Βόλο, όπου είχε πάει να παίξει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι και στα πνευμόνια.

ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ απομάκρυνση και την προσαγωγή 16 ξένων ακτιβιστών, οι οποίοι είχαν παραμείνει προχτές το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, προχώρησε νωρίς χτες το πρωί η Αστυνομία. Οι ακτιβιστές ήρθαν στην Ελλάδα από διάφορες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση. Πρόκειται κυρίως για Ισπανούς, Ιταλούς, Ιρλανδούς και Γάλλους, ενώ στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και Ελληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων τους ζήτησαν να απομακρυνθούν από την πλατεία και όταν εκείνοι αρνήθηκαν ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας. Στην πλατεία έφτασαν διμοιρίες της ΥΜΕΤ και οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν «σηκωτοί». Επειδή αρνήθηκαν να φύγουν, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, κατηγορούμενοι για απείθεια και αντίσταση.

ΓΙΑ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗσωματική βλάβη και εξύβριση κατηγορούνται δύο ημεδαποί 45 και 48 χρόνων, που χτύπησαν 78χρονο Ολλανδό στο Πορί Μονεμβασίας. Το περιστατικό του τραυματισμού συνέβη την Κυριακή το πρωί όταν το θύμα δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση των δύο ημεδαπών, οι οποίοι στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο. Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ χτες στα Βριλήσσια από την Οικονομική Αστυνομία για χρέη στο Δημόσιο γνωστός δημοσιογράφος. Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε στο τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος για οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 146.417 ευρώ. Ο δημοσιογράφος, πέρασε την πόρτα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά τελικά ανεστάλη η ποινική δίωξη σε βάρος του, καθώς είχε ήδη υποβάλει αίτηση ρύθμισης των χρεών του, σύμφωνα με το νόμο.

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Tην Κυριακή 27 Μάη 2012 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών (ΠΕΚΑΜ). Η Αναχώρηση με το πλοίο «ΜΑΡΜΑΡΙ» θα γίνει από το Λαύριο (κεντρικό λιμάνι), ώρα 8.45 το πρωί και η επιστροφή από Μακρόνησο στο Λαύριο ώρα 1 μ.μ. Η μετάβαση στο Λαύριο, από Αθήνα, θα γίνει με πούλμαν της ΠΕΚΑΜ που θα φύγουν ώρα 6.45 το πρωί. Για συμμετοχή και θέση στα πούλμαν, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τηλεφωνούν στο 210.3247.820 (γραφεία ΠΕΚΑΜ).

Προσφορά στο Σ.τ.Α.

Ο Ν.Ν., σταθερός ενισχυτής στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», πρόσφερε, στη μνήμη του πατέρα του, ΓΡΗΓΟΡΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη, που πέθανε πρόσφατα, 300 ευρώ για τους σκοπούς του Ιδρύματος. Το ΔΣ του Ιδρύματος ευχαριστεί θερμά.

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Οι συνέπειες της κρίσης στη χρήση και στην εξάρτηση από τις ουσίες» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη (Π. Τσαλδάρη 10). Θα μιλήσουν οι: Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκης, κοινωνιολόγος και υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος και γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, Ελένη Παπαματθαίου, Τμηματάρχης Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν «Η Ορχήστρα των Ανέμων» του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και η Ερασμία Μάνου.

ΑΘΗΝΑ
Από σήμερα ξανά παρκόμετρα

Επιστρέφει σήμερα Τετάρτη η ελεγχόμενη στάθμευση στο Δήμο Αθήνας. Το σύστημα είχε παύσει να λειτουργεί εδώ και δύο μήνες καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέταζε τη νομιμότητα της σύμβασης με τη διαχειρίστρια ιδιωτική εταιρεία και υπήρξε πρόβλημα με την εκτύπωση των εισιτηρίων. Στο μεσοδιάστημα η δημοτική αρχή αποφάσισε να λειτουργήσει την ελεγχόμενη στάθμευση η ΔΑΕΜ («Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Μηχανογράφησης»). Οποιος κι αν τη διαχειρίζεται, ιδιώτης ή δήμος, σε μια περίοδο όπου η λαϊκή οικογένεια υποφέρει από την επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά της, είναι γεγονός ότι η δημοτική αρχή φέρνει νέα χαράτσια (1 ευρώ/ώρα) εκμεταλλευόμενη το δημόσιο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ