ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο σ. Δημήτρης Σέρβος

Η πολιτική κηδεία του γίνεται, αύριο Παρασκευή, ώρα 11 π.μ., στο νεκροταφείο Σχιστού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ
Εφυγε, χτες, από τη ζωή ο σύντροφος Δημήτρης Σέρβος. Ο Δημήτρης Σέρβος γεννήθηκε το 1927 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Μαθήτευσε στη Σχολή Μέσης Εκπαίδευσης (Ιωνίδειο) και αργότερα μεταγράφηκε στο Νυχτερινό Γυμνάσιο του Πειραϊκού Συνδέσμου, δουλεύοντας την ημέρα σαν αρχάριος συντάκτης σε απογευματινή τοπική εφημερίδα, ακολουθώντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Εργάστηκε, από το 1945, σαν συντάκτης στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Περιοδικό Τύπο με το ψευδώνυμο Δημήτρης Αιγινίτης, καθώς και στην Κρατική Ραδιοφωνία (ΕΙΡ) και στην ΕΡΤ, αργότερα.

Φοιτητής της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Για τη συμμετοχή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέσα απ' τις γραμμές της ΕΠΟΝ, συλλαμβάνεται το 1943 απ' την Ειδική Ασφάλεια, βασανίζεται και φυλακίζεται στις φυλακές Χατζηκώστα. Πήρε μέρος στο Μεγάλο Δεκέμβρη 1944 και, στη συνέχεια, ενταγμένος στην Υποδειγματική Διμοιρία της ΕΠΟΝ Πειραιά, με την υποχώρηση ακολούθησε τον ΕΛΑΣ στην Ελεύθερη Ελλάδα. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Τον Ιούλη του 1947 εξορίζεται στην Ικαρία.

Μέλος του ΚΚΕ κοντά επτά δεκαετίες, ο Δημήτρης Σέρβος ήταν εκλεγμένος αντιπρόσωπος της ΚΟ Δημοσιογράφων στο 15ο και 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πειραιά και μέλος των ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, καθώς και μέλος του Β/θμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, της ΠΟΕ Συντακτών, της Βαλκανικής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Ο Δημήτρης Σέρβος άφησε προσφορά στη νέα γενιά τρία σπουδαία βιβλία, εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»: «Το Παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια» (2001) και τις «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες» (2003). Ενώ, για το βιβλίο του, το Λεύκωμα με τίτλο «Που λες... στον Πειραιά» (1996) έχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο της Διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Επίσης, δημοσιεύτηκε μελέτη του με τίτλο «Εργατικός Πειραιάς» (εκδόσεις Πολιτεία του Πειραιά).

Για την αγωνιστική του προσφορά στην Αντίσταση τιμήθηκε, μαζί με άλλους συναγωνιστές του, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΑΦΕ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το Δεκέμβρη του 2006.

  • Η πολιτική κηδεία του γίνεται αύριο Παρασκευή 18.5.2012 και ώρα 11 το πρωί, στο Νεκροταφείο Σχιστού, τομέας Πειραιά (η τελετή αποχαιρετισμού θα γίνει μπροστά στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη). Τα λεωφορεία για το Νεκροταφείο, από τον Πειραιά, ξεκινάνε από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Για να διευκολύνει όσους επιθυμούν να παραβρεθούν στην πολιτική του κηδεία, η οικογένειά του θα δρομολογήσει πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής απέναντι από το δημοτικό θέατρο του Πειραιά. Επίσης, πούλμαν δρομολογεί η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 9.30 π.μ.

Παράκληση της οικογένειας του, αντί για στεφάνι, όσων το επιθυμούν, στη μνήμη του να καταθέσουν ενίσχυση για το ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του και στον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Επιθέσεις φασιστοειδών σε βάρος μεταναστών

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Καλλιθέας του ΚΚΕ

Την τελευταία βδομάδα στην Καλλιθέα φασιστικές ομάδες έχουν κάνει πολλές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών - ορισμένοι εκ των οποίων τραυματίστηκαν σοβαρά - στην πλατεία Κύπρου - επιλέγοντας κατά βάση βραδινές ώρες.

Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής με την αξιοποίηση των φασιστοειδών προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Καλλιθέα, σε καθημερινή βάση, κλίμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων, των μεταναστών, των κατοίκων και των περαστικών από τη συνοικία μας.

Τα φαινόμενα έξαρσης της δράσης φασιστικών οργανώσεων και της έντασης της κρατικής καταστολής, αξιοποιούνται από το αστικό πολιτικό σύστημα σε περιόδους που αυτό "τραβάει ζόρια", όπως σήμερα, που δυσκολεύεται να διαχειριστεί την κρίση και να ενσωματώνει, να χειραγωγεί τα λαϊκά στρώματα όπως πριν.

Την ώρα που γίνονται διαβουλεύσεις και εξελίσσονται τα σχέδια ανασυγκρότησης και αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος, με το νέο δίπολο κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς, στη βάση ψεύτικων διλημμάτων, επιδίωξή τους είναι ο λαός να είναι φοβισμένος και αφοπλισμένος. Να μη σηκώσει ανάστημα στην αντεργατική λαίλαπα, να περιμένει λύσεις από τα πάνω, από τους θύτες του.

Η κρατική καταστολή, η εγκληματική δράση των φασιστικών οργανώσεων, αντιμετωπίζονται μόνο από ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα και πανίσχυρο ΚΚΕ. Καλούμε εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους και αυτοαπασχολούμενους της Καλλιθέας να μη δεχτούν να γίνουν απλοί θεατές στις τρομοκρατικές και εγκληματικές ενέργειες. Να τιμωρήσουν εκείνους που ευθύνονται για τη μεγάλη έκρηξη των κοινωνικών προβλημάτων που βυθίζουν τη λαϊκή οικογένεια στην ανασφάλεια».

Τραγική η κατάσταση στους δήμους

Οι τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την κυρίαρχη πολιτική, που ακολούθησαν πιστά και οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της τοπικής διοίκησης, γίνονται ολοένα και πιο ορατές στην καθημερινή λειτουργία των δήμων. Τα ταμεία έχουν χτυπήσει κόκκινο, με αποτέλεσμα να σταματούν ή να περιορίζονται σημαντικές υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους, να μην καλύπτονται λειτουργικές δαπάνες και να μην πληρώνονται εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα η προεκλογική περίοδος και η απαγόρευση προσλήψεων, που ισχύει κατά τη διάρκειά της, επιδεινώνουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο συντονισμένα δημιούργησαν κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προωθώντας τις ελαστικές μορφές εργασίες, τη μερική απασχόληση, τις δίμηνες ή 8μηνες συμβάσεις, αντί της μόνιμης εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπολειτουργίας βασικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, οι παιδικές κατασκηνώσεις, η πυρασφάλεια, οι ναυαγοσώστες, ο καθαρισμός σχολείων και άλλες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που συνεδρίασε χτες, απέδωσε τα σοβαρά αυτά προβλήματα στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αποσιωπώντας ότι η πολιτική που ακολουθείται στοχεύει ακριβώς στον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και στη λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αποσιωπώντας, παράλληλα, τις ευθύνες της όταν υπερθεμάτιζε και ψήφιζε τον «Καλλικράτη», που θέτει τη λειτουργία των δήμων στην υπηρεσία του κεφαλαίου, καταργώντας την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών που παρείχαν οι δήμοι. Ηδη, δήμοι, επικαλούμενοι την έλλειψη προσωπικού, προχωρούν στην ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, με συνέπειες οικονομικές για τους χρήστες.

Χτες το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό. Σε αυτήν, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων που ισχύει λόγω προκήρυξης εκλογών, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης έργων και υπηρεσιών από το ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το οποίο θυμίζουμε ότι προβλέπει την απασχόληση, έως 135 μέρες το χρόνο, προσωπικού για τεχνικά έργα των δήμων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ του Νομού Εύβοιας διοργανώνουν, την Κυριακή 20.5.2012 και ώρα 11 το πρωί στους Ταξιάρχες Κύμης, εκδήλωση τιμής για τον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας και τα θύματα του ναζισμού στους Ταξιάρχες, καθώς επίσης για όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
  • Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ελευσίνας και Πέριξ διοργανώνει, την Κυριακή 20.5.2012 και ώρα 11 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (στον Αγιο Κωνσταντίνο), εκδήλωση τιμής για τους Ηρωες του Μπλόκου της Ελευσίνας, όπου στις 29.4.1944 οι κατακτητές, με υπόδειξη των συνεργατών τους ταγματασφαλιτών, συνέλαβαν 80 πατριώτες αγωνιστές τους οποίους υπέβαλαν σε αφάνταστα μαρτύρια, φυλακίσεις και εκτελέσεις, ενώ πολλούς τους μετέφεραν στα κρεματόρια της Γερμανίας απ' όπου ελάχιστοι επέστρεψαν ζωντανοί.
Νεκρός μετανάστης στο Πέραμα

Νεκρός εντοπίστηκε μετανάστης στο Πέραμα μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο στην περιοχή «ΑΡΜΟΣ». Αλλος ένας πρόσφυγας του ιμπεριαλισμού. Ο 46χρονος αλλοδαπός χρησιμοποιούσε το κοντέινερ σαν κατάλυμα.

Σύμφωνα με τις αρχές, η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατος επήλθε από παθολογικά αίτια, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση και αυτή η περίπτωση δείχνει τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν χιλιάδες τέτοιες ψυχές εγκλωβισμένες στη χώρα ελέω ΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών έχουν την Ελλάδα σαν χώρα διέλευσης, ωστόσο οι μηχανισμοί καταστολής τους απαγορεύουν να συνεχίσουν το ταξίδι για τον τελικό προορισμό τους, καθώς η έξοδός τους είναι απόλυτα απαγορευμένη από τον ευρωενωσιακό Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σένγκεν. Παγιδεύονται εδώ ως «παράνομοι» και γι' αυτό ευάλωτοι σε κάθε είδους πιέσεις αρχών, μεγαλοεργοδοσίας και εγκληματικών κυκλωμάτων, κυνηγημένοι, κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, δίχως δικαιώματα, τρομοκρατημένοι καθώς μια σύλληψη ισοδυναμεί με μάντρωμα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και απέλαση.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παραπέμπεται σε δίκη για το «πόθεν έσχες»

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται για να δικαστεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος. Η κατηγορία αφορά σε ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» για το 2010 (χρήση του 2009). Ο πρώην υπουργός απαλλάσσεται από την ίδια κατηγορία, που αφορά τις δηλώσεις από το 1998 ως το 2005, εξαιτίας παραγραφής (παρέλευση πέντε ετών).

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα ασκεί από σήμερα ο Κ. Μενουδάκος, πρώτος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μάλιστα, χτες το απόγευμα, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος επισκέφτηκε και ενημέρωσε στο γραφείο του τον Κ. Μενουδάκο για τις εκκρεμότητες της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι οι Π. Πικραμμένος και Κ. Μενουδάκος αποχωρούν από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, στις 30 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ