ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΝΑΤΟ ΚΑΙ «G8»
Αγωνιστική υποδοχή στους δολοφόνους των λαών

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης συμμετέχει στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

ΣΙΚΑΓΟ.--

Οι προληπτικές συλλήψεις διαδηλωτών συνεχίζονται καθώς ολοένα και περισσότεροι καταφτάνουν σταδιακά στο Σικάγο, πόλη όπου ήδη έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος καθώς το διήμερο 20-21 Μάη θα φιλοξενηθεί η 25η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που προωθεί ο δολοφονικός βραχίωνας του αμερικανοευρωπαϊκού κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη ως το σχεδιασμό για τα «έξυπνα όλπα», μέχρι την προετοιμασία για καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων.

Επίσης το διήμερο 18 και 19 Μάη πραγματοποιείται η Σύνοδος της «Ομάδας των Οκτώ» («G8» - ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και ΕΕ) στον απολύτως περιφρουρημένο χώρο του προεδρικού θέρετρου Καμπ Ντέιβιντ, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η ανησυχία για την εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση στην Ευρώπη, αυτό που ονομάζουν «κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».

Μετά τις αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών ενάντια στον πόλεμο του Αφγανιστάν, τη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία της εκλογικού κέντρου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Chicago Tribune», ακόμη 4 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η κεντρική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ημέρα έναρξης της Συνόδου, κοντά στο συνεδριακό κέντρο Μακ Κόρμικ όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος.

Ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η... απαραίτητη έκδοση άδειας πραγματοποίησης της συγκέντρωσης, ενώ έχουν κληθεί να ενισχύσουν την αστυνομία του Σικάγο, άλλες αστυνομικές και ειδικές μονάδες από άλλες πόλεις και πολιτείες, ενώ στρατεύματα θα συστήσουν μηχανοκίνητες ομάδες που θα βοηθούν τους αστυνομικούς και τις ειδικές μονάδες για τον «έλεγχο του πλήθους».

Πριν τη συγκέντρωση της Κυριακής διοργανώνεται επίσης από το συντονιστικό 30 οργανώσεων αμερικανικών, καναδικών και ευρωπαϊκών αντιπολεμικών και πολιτικών, μεταξύ αυτών και το ΚΚ ΗΠΑ, αντισύνοδος το διήμερο 18-19 Μάη με θέμα «Για ένα μέλλον ελεύθερο από το ΝΑΤΟ» (NATO Free Future) όπου θα υπάρξουν τουλάχιστον 28 εργαστήρια και θεματικές συζητήσεις.

Το ΠΣΕ στο Σικάγο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) θα λάβει ενεργά μέρος στις πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνονται. Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, βρίσκεται από σήμερα στο Σικάγο για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη - αντισύνοδο που διοργανώνει το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ μαζί με άλλα κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις της χώρας. Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ θα είναι ομιλητής στη συζήτηση με θέμα: «Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος στον κόσμο», ενώ θα συμμετάσχει και στην κεντρική διαδήλωση της Κυριακής.

Εκτός «ατζέντας» η ονομασία της ΠΓΔΜ

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο, τόνισε σήμερα η επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου, Λιζ Σέργουντ - Ράνταλ, απαντώντας σε ερώτηση για την αίτηση ένταξης της πΓΔΜ.

Η Ράνταλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν υπάρξει πρώτα συμφωνία για το θέμα του ονόματος με το οποίο θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, επισήμανε ότι θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, όπως είπε, να λάβει μέρος και ο υπουργός της ΠΓΔΜ, όπου εκεί θα συζητηθεί το θέμα, μόνο όμως σ' αυτό το επίπεδο.

  • «Συστάσεις» προς την Ελλάδα «αντί να ασχολείται με την ονομασία της Μακεδονίας (σ.σ εννοεί την ΠΓΔΜ), με κάποια προβλήματα στα νησιά και με το συρματόπλεγμα στα σύνορα, να δώσει βάρος στα οικονομικά προβλήματά της» απηύθυνε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.
ΡΩΣΙΑ
Δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς «ζωτικό χώρο»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 15 Μάη, δήλωσε πως ο σχηματισμός μιας ολοκληρωμένης οικονομικής και πολιτικής ένωσης στα πλαίσια της ΚΑΚ αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία. Ο Πούτιν υπογράμμισε πως «οι χώρες της ΚΑΚ είναι οι πιο κοντινοί, κυριολεκτικά, βασικοί εταίροι μας», ότι σχεδόν όλες οι πτυχές της αλληλεπίδρασης με τις χώρες αυτές είναι «ζωτικής σημασίας» για τη Ρωσία.

«Πραγματικά μας ενώνουν πολλά, πρώτα απ' όλα, είναι ισχυρή η παράδοση της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας των λαών μας. Εχουμε κοινό παρελθόν, πολλών αιώνων, ενώ στην πρόσφατη ιστορία όλους μας ενώνει ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, η νίκη σε αυτόν τον πόλεμο» - σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ διατηρούνται στενές οικονομικές, διαπεριφερειακές και πολιτιστικές σχέσεις.

Η αστική τάξη της Ρωσίας, που επιδιώκει διάφορες μορφές καπιταλιστικής ενοποίησης στην περιοχή, αντιμετωπίζει τις χώρες της ΚΑΚ ως το «εγγύς εξωτερικό». Οπως δήλωσε ο Β. Πούτιν: «Απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε» και υποστήριξε πως σήμερα οι χώρες της ΚΑΚ έχουν κοινά καθήκοντα, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, η αντιμετώπιση των νέων απειλών και προκλήσεων, η δημιουργία μιας νέας, πιο δίκαιης Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων. Ο Πούτιν υπενθύμισε, πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά τόσο για την ενίσχυση της ΚΑΚ, όσο και για μια σειρά άλλων οργανώσεων στον πρώην σοβιετικό χώρο, όπως η Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, η Τελωνειακή Ενωση, ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος, η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), το Ενωσιακό κράτος Ρωσίας και Λευκορωσίας, καταλήγοντας πως στο φόντο αυτών των οργανώσεων η ΚΑΚ καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση ως οργάνωση που ενώνει την πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση των συμμετεχόντων, προτείνοντας να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη οικονομική και πολιτική ένωση στα πλαίσια της ΚΑΚ.


Ι.Π.

ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις για ένωση Μπαχρέιν - Σ. Αραβίας

MANAMA.--

Στο υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου του Μπαχρέιν κλήθηκε, χτες, ο Ιρανός διπλωματικός επιτετραμμένος προκειμένου να του παραδοθεί επιστολή διαμαρτυρίας για την ιρανική αντίδραση στις συζητήσεις περί ένωσης της Σαουδικής Αραβίας με το βασίλειο που άρχισαν στους κόλπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ως πρώτο βήμα προς την υλοποίηση οικονομικής, πολιτικής ένωσης μεταξύ όλων των μελών του. Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μεχρ», 190 από τους 290 Ιρανούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι, εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους σε μια προοπτική ένωσης του Μπαχρέιν με τη Σ. Αραβία, ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες έντυπο που πρόσκειται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, πρότεινε ότι θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο προσάρτησης από το Ιράν του Μπαχρέιν, προκειμένου να αποτραπεί η ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν χαρακτήρισε «απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας» τις ιρανικές αντιδράσεις. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όπου συμμετέχουν οι μοναρχίες του Κόλπου - Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σ. Αραβία - χαρακτήρισε «πλήγμα στην ανεξαρτησία και στην κυριαρχία του Μπαχρέιν» τις ιρανικές αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «εχθρική στάση κακών προθέσεων» και ότι προκαλεί «ανησυχία και ένταση στην περιοχή».

Εντός Μπαχρέιν, ο σιιτικός πληθυσμός, που αποτελεί την πλειοψηφία και στους κόλπους του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς το Ιράν, πραγματοποίησε διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια ένωσης με τη Σ. Αραβία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποσκοπεί και στην αλλαγή του πληθυσμιακού χάρτη της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ