ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΛΟΥ
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στο μάτι

Τινάχτηκε σωλήνας αφού έσπασε, στην εταιρεία ΣΗΛΜΑΝ

Οσο οι συνθήκες εργασίας θα καθορίζονται από τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας», οι τόποι δουλειάς θα γίνονται κάτεργα
Οσο οι συνθήκες εργασίας θα καθορίζονται από τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας», οι τόποι δουλειάς θα γίνονται κάτεργα
Εργαζόμενος στην εταιρεία μετάλλου «ΣΗΛΜΑΝ ΑΕ», που λειτουργεί στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι όταν έσπασε ο λαστιχένιος σωλήνας μηχανήματος και εκτινασσόμενος τον χτύπησε. Ο τραυματισμένος εργάτης διακομίσθηκε και νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Αθήνας και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κινδυνεύει να χάσει το μάτι του.

Το εργατικό «ατύχημα» συνέβη την περασμένη Πέμπτη και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οφείλεται στη μη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανήματος, καθώς, αντί να τοποθετηθεί βαρέως τύπου ρακόρ στον καινούριο λαστιχένιο σωλήνα, τοποθετήθηκε απλό κολάρο. Ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι η εν λόγω εταιρεία δεν απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά απλούς εργατοτεχνίτες, κατά παράβαση της νομοθεσίας...

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι το εργατικό ατύχημα «αποτελεί άλλο ένα τραγικό παράδειγμα για το πόσο λογαριάζεται η ζωή και η υγεία των εργατών στους τόπους δουλειάς. Η "ανταγωνιστικότητα" και η "ανάπτυξη", που στο όνομά τους πίνουν νερό τα κόμματα και οι παρατάξεις της ΕΕ, προϋποθέτουν τον ιδρώτα και, κυριολεκτικά, το αίμα της εργατικής τάξης. Ο μόνος δρόμος για τους εργάτες είναι η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και η συσπείρωση στο ταξικό κίνημα».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι "διαπιστώσεις" για παραβιάσεις ασφαλείας που καταχωρήθηκαν στο "Βιβλίο" του ΣΕΠΕ από την Επιθεώρηση Εργασίας, με την πολυδιαφημισμένη αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου που έκανε περιοδεία στα εργοστάσια, θα μείνουν εκεί, όπως τόσες άλλες, αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι εργάτες την υπόθεση στα χέρια τους, αν δεν οργανωθούν στο ταξικό Συνδικάτο του χώρου τους, στο Συνδικάτο Μετάλλου "Μήτσος Παπαρήγας". Οι εργάτες πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το φόβο και την τρομοκρατία, να απομονώσουν τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που μέχρι χτες έριχναν το φταίξιμο για τα ατυχήματα στους ίδιους τους εργάτες και να δώσουν καθαρό ταξικό πρόσημο στην πάλη τους. Είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε την παρεμπόδιση των μέτρων και των κατευθύνσεων που στόχο έχουν την ίδια μας τη ζωή, να πληρώσουμε εμείς την κρίση και να βγει αλώβητο το κεφάλαιο. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να απαιτήσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στη "ΣΗΛΜΑΝ ΑΕ" τώρα, πριν επαναληφθεί άλλο ένα σοβαρό ατύχημα ή έχουμε ακόμα χειρότερα. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αντί να μένει στις "συστάσεις" προς την επιχείρηση και μάλιστα μια βδομάδα μετά το ατύχημα, να προκηρύξει απεργία για το χώρο στο βαθμό που δε ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την εταιρεία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΙΝΥΑΕ
Καταγγέλλουν αύξηση των επαγγελματικών κινδύνων

«Κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα στη χώρα μας και χιλιάδες είναι τα θύματα των επαγγελματικών ασθενειών». Με αυτήν την τραγική επισήμανση οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για την υποβάθμιση του Ινστιτούτου. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, που είναι εδώ και 3 μήνες απλήρωτοι, «ανεργία, ανασφάλεια, περικοπές μισθών, συρρίκνωση ασφαλιστικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων», «τα εργατικά ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες, οι αυτοκτονίες, συνδέονται άμεσα με την κατάσταση αυτή» και πως «οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια έχουν οδηγήσει και στη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και των όρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων (ΥΑΕ)». Και μάλιστα, υπογραμμίζουν, «την ώρα που η τεχνολογική εξέλιξη θα επέτρεπε την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας».

Ακόμη και με τα ελλιπή στοιχεία «από το 2000 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει σε ώρα εργασίας και χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι επαγγελματικές ασθένειες δεν αναγνωρίζονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και κατά συνέπεια δεν καταγράφονται ως τέτοιες (...) Ταυτόχρονα, σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκές μελέτες, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των εργαζομένων, την αύξηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε σειρά προβλημάτων υγείας (θάνατοι από καρδιακά προβλήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά.), αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την τρομοκρατική λογική "τη δουλειά σου ή τη ζωή σου"».

Επιπλέον, «δεν έχει διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότηση του Ινστιτούτου, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση της λειτουργίας του για τη διαφύλαξη της ΥΑΕ». «Η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται μέσα στο γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που οδηγεί σε περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε κλείσιμο ή υποβάθμιση φορέων με απαραίτητο ρόλο για την κοινωνία (π.χ. ΙΓΜΕ, ΟΕΚ, ΟΕΕ)», σημειώνεται. Οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ απαιτούν - ανάμεσα σε άλλα - να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, να διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότηση του ινστιτούτου, να προσανατολιστεί το έργο του με προτεραιότητα σε χώρους και κλάδους, όπου υπάρχει επιδείνωση της ΥΑΕ λόγω οικονομικής κρίσης και θα κλιμακώσουν την αγωνιστική τους δράση.

ΟΜΕ-ΟΤΕ
Σήμερα ξεκινά το 37ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο

Την αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης, της αποδυνάμωσης των παρατάξεων που πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων σε βάρος των εργαζομένων, θα αναδείξουν στις εργασίες του Συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο, οι εκπρόσωποι της παράταξης ΕΣΚ-ΟΤΕ (που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Τέμενη Αιγίου.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ - ΟΤΕ θα καλέσουν τους συνέδρους να ενισχύσουν αποφασιστικά τις ταξικές δυνάμεις, να δρομολογηθεί η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, κόντρα στις δυνάμεις συναίνεσης και του συμβιβασμού στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ που συγκροτούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Αυτή η πλειοψηφία πρωτοστάτησε στην εφαρμογή όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις, συμφώνησαν στη μείωση μισθών με την επαίσχυντη σύμβαση - «πιλότο» που υπέγραψαν με τη διοίκηση του ΟΤΕ και μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων κατά 11% για τρία χρόνια. Οι ίδιες παρατάξεις άλλωστε υποστηρίζουν την παράδοση του στρατηγικής σημασίας κλάδου των Τηλεπικοινωνιών στα μονοπώλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις λαϊκές ανάγκες.

Η παράταξη θα αναδείξει και θα επιμείνει στην ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ για τους νέους και τους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ΟΤΕ διασφαλίζοντας όλα τα δικαιώματα που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Θα καταθέσει πρόταση για την αποφασιστική διεκδίκηση της επιστροφής όλων των κλεμμένων από τα αποθεματικά των Ταμείων και την κάλυψη των απωλειών τους από το κυβερνητικό «κούρεμα», αλλά και το σύνολο των διεκδικήσεων που βάζει σήμερα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για όλους τους κρίσιμους τομείς στη ζωή των εργαζομένων.

Η ΕΣΚ-ΟΤΕ θα αναδείξει - κόντρα στις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούν οι δυνάμεις του συστήματος περί κρατικοποιήσεων στο πλαίσιο του καπιταλισμού - τη ρεαλιστικότητα του στρατηγικού στόχου που έχει το ταξικό κίνημα, δηλαδή τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου φορέα τηλεπικοινωνιών 100% λαϊκή περιουσία, που θα λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την παροχή φθηνών και ποιοτικών επικοινωνιών για το λαό και συνολικά για την οικονομία που θα σχεδιάζεται κεντρικά με στόχο τη συνολική ανάπτυξη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ - ΑΣΕΤΥΛΙΝΗΣ
Απεργούν για 7η μέρα

Για 7η συνεχή ημέρα συνεχίζονται στα εργοστάσια του κλάδου οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Βιομηχανιών Οξυγόνου - Ασετυλίνης και άλλων αερίων, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση τους για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2012 και την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων του κλάδου.

Οι εταιρείες, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης, επιμένουν στην αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων (π.χ. τριετιών, επίδομα καυσίμων, επιπλέον επιδόματος αδείας, αλλαγή του υπολογισμού υπερωριών, υπερεργασιών, της Κυριακής αργίας κλπ.).

«Δε θα επιτρέψουμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, να τσακίσουν τη ζωή μας, με μείωση του εισοδήματός μας, με απολύσεις, με εκ περιτροπής εργασία, με κατάργηση της Συλλογικής μας Σύμβασης. Συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα μέχρι την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2012 χωρίς μείωση μισθών και επιδομάτων με βάση τις ανάγκες μας και όχι τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Καμία επανάπαυση. Με οργάνωση, ενότητα, αποφασιστικότητα του αγώνα μας και την αλληλεγγύη να αποκρούσουμε κάθε απόπειρα των εταιρειών για κατάργηση των συλλογικών μας συμβάσεων».

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣ), στη χτεσινή πανελλαδική απεργία του κλάδου. Εκτός των άλλων, οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ διεκδικούν και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι 9 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ