ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ» ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σε βαθιά κρίση Ελλάδα και ΕΕ

Τα στοιχεία που παρουσίασαν επιβεβαιώνουν τα ζόρια τους στη διαχείριση και προαναγγέλλουν ένταση της επίθεσης στους λαούς

Παραπέρα βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, εκτίναξη της επίσημης ανεργίας, ραγδαία υποχώρηση μισθών, του λεγόμενου «εργατικού κόστους», αποτελούν τους κεντρικούς άξονες των «εαρινών προβλέψεων» για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν. Ανοιχτά, κάνουν λόγο για την ανάγκη να προχωρήσουν με νέα μέτρα, ειδικά στον τομέα των κρατικών δαπανών, για πρόσθετες «εξοικονομήσεις» που φτάνουν στο 3,8% του ΑΕΠ και που θα «πρέπει» να οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ευρωμονόδρομος της ΕΕ απαιτεί και νέες λαϊκές εκατόμβες. Η Κομισιόν αναφέρει ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και τα νέα μέτρα, από το 2013 θα καταγραφεί και παραπέρα διόγκωση των ελλειμμάτων που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Για τα επόμενα χρόνια προβλέπουν διόγκωση του κρατικού χρέους τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ. Για τα κράτη της Ευρωζώνης εκτιμούν την πτώση του ΑΕΠ για το 2012 στο 0,3%, απόλυτη στασιμότητα στην ΕΕ των 27 και εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς από το 2013.

Διαβλέπουν, επίσης, νέες αβεβαιότητες με το κοινοτικό Επίτροπο Ο. Ρεν να δηλώνει σχετικά πως η «κατάσταση παραμένει εύθραυστη, επειδή υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών». Μέσα σε αυτό το μαύρο μέλλον που προδιαγράφουν για τους λαούς της Ευρώπης, ο Ρεν εξ ονόματος της πολιτικής της ΕΕ, βλέπει τη διέξοδο στο «νέο ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης», δηλαδή στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων που στηρίζουν και εκπροσωπούν.

Να σημειωθεί πως μία προς μία, όλες μαζί, οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών Οργανισμών αποδείχτηκαν για το σκουπιδοτενεκέ. Αρχικά «έβλεπαν» για την Ελλάδα ρυθμούς «ανάπτυξης» από το 2011, στη συνέχεια από 2012. Τώρα εκτιμούν ότι η κατρακύλα του ΑΕΠ για το 2012 θα φτάσει στο 4,7% και απόλυτη στασιμότητα για την επόμενη χρονιά. Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας από 17,7% το 2011 αναμένονται για φέτος στο 19,7%.

Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού από 7,3% του ΑΕΠ για το 2012 τα περιμένουν να απογειωθούν στο 8,4% του ΑΕΠ το 2013, να διογκωθούν δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι προετοιμάζουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα, πάνω και από αυτά ήδη έχουν αποφασίσει με το δεύτερο μνημόνιο.

Η Κομισιόν ως πρώτη προσέγγιση κάνει λόγο για περικοπές κρατικών δαπανών στο 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 8 δισ. ευρώ. Για το 2012 βλέπουν πτώση 8% στο λεγόμενο «εργατικό κόστος», και παραπέρα υποχώρηση του επιπέδου κατανάλωσης των νοικοκυριών σε ποσοστό 5,7%. Το κρατικό χρέος από 160,6% του ΑΕΠ για το 2012 αναμένεται να εκτοξευτεί εκ νέου στο 168% του ΑΕΠ για το 2013.

Στα κράτη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης εκτιμούν ότι το ΑΕΠ για το 2012 θα υποχωρήσει 0,3% και στασιμότητα στην ΕΕ των 27. Για το 2013 αναμένουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης (1% στην ευρωζώνη και 1,3% συνολικά). Η επίσημη ανεργία στην ΕΕ εκτιμάται για το 2012 στο 10% και ακόμη ψηλότερα (11% στην ευρωζώνη). Τέλος, το συνολικό χρέος στα κράτη της ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 2013 στο 92,6% του ΑΕΠ.

Συνάντηση Παπαδήμου - Παπούλια

Στο τραπέζι οι τρέχουσες υποχρεώσεις για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας

Την «αγωνία» της πλουτοκρατίας για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που υπαγορεύονται από τη δανειακή σύμβαση και την αποπληρωμή των δανειστών, μετέφερε χτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, σε μεταξύ τους συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος τόνισε στον Κ. Παπούλια ότι η «αδυναμία» σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, «καθυστερεί τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων» και την προώθηση μέτρων και πολιτικών που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και έχουν «συμφωνηθεί με τους εταίρους» της ΕΕ. Για τα ίδια θέματα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ανάμεσα στα θέματα που επίσης έθεσε ο Λ. Παπαδήμος στον Καρ. Παπούλια, ήταν και η αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τις επόμενες μέρες και δεν έχει συμπεριληφθεί στη διαδικασία του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων. «Ηλθα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στην οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές» είπε ο πρωθυπουργός στον Καρ. Παπούλια μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκε η εκπροσώπηση της κυβέρνησης στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εκοφίν) και της Ευρωζώνης (Γιουρογκρούπ) που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη βδομάδα 14 - 15 Μάη, στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η υλοποίηση και η πορεία του βάρβαρου «δημοσιονομικού προγράμματος» της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 11,5 δισ. για την περίοδο 2013 - 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20 Μάη στο Σικάγο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μάη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν χτες ότι ο Λ. Παπαδήμος προτίθεται να ενημερώσει τον Καρ. Παπούλια για την απόφασή του να μην αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε περίπτωση που υπάρξουν εκ νέου εκλογές.

Πότε λέει την αλήθεια;

Φυσικά, για τον οπορτουνισμό το ερώτημα είναι ρητορικό αφού δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις το πότε. Είναι στο DNA του η ικανότητα να προσαρμόζεται ανάλογα με τη λαϊκή αγανάκτηση και κυρίως ανάλογα με τα προτάγματα της αστικής τάξης ή τμημάτων της.

Στην προσπάθειά του να αναλάβει την κυβερνητική διαχείριση των υποθέσεων του κεφαλαίου, ο ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει προσπάθεια να συγκεράσει αντιφατικές θέσεις, που για προεκλογικούς και αντι - ΚΚΕ λόγους έχει υποκριτικά υιοθετήσει.

Μια σύντομη υπενθύμιση της πορείας του έχει τη σημασία της: Οι βασικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα απ' όλα ο ΣΥΝ, το 1990 αποτέλεσε το όχημα για τη διάλυση του ΚΚΕ χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ και όλη τη δεκαετία του 1990 ήταν υπέρμαχος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, πρωτοστάτης της προπαγάνδας για την ανάγκη η Ελλάδα να πετύχει τους οικονομικούς στόχους και τα πολιτικά πρότυπα της ΕΕ. Κόμμα πιστό στην ΕΕ, παρέμεινε και όλα τα επόμενα χρόνια, το επιβεβαίωσε με την συμμετοχή του στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η βασική του «κριτική» στην ΕΕ ήταν από τη σκοπιά ενδυνάμωσης της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ και βαθύτερης ενσωμάτωσης της χώρας σε αυτή. Προτάσσοντας την πολιτική ενοποίηση, που μάλιστα την παρουσίαζε ως βήμα τιθάσευσης των αγορών.

Σε αυτή τη λογική ήταν και οι «διεκδικήσεις» τους για το λεγόμενο ευρωοομόλογο που σήμερα είναι θέση όλων σχεδόν των αστικών δυνάμεων. Για πάνω από μια δεκαετία ήταν αντίπαλοι σε κάθε αγώνα που αναπτυσσόταν (εργατικό, αγροτικό, ακόμα και αντιπολεμικό). Συναλλάσσονταν με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς εμπνεόμενοι από τα ανάλογα παραδείγματα των Πρόντι και Ντ' Αλέμα στην Ιταλία, του Ζοσπέν στη Γαλλία.

Ασχετα αν δεν κατέληξε η προσπάθειά του για συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο και με ευθύνη τότε του ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα άλλα επίπεδα ήταν σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ (στη ΓΣΕΕ, συμμετείχε στην ΟΚΕ και τις άλλες μορφές κοινωνικού εταιρισμού, συνδιοικούσε στην ΚΕΔΚΕ με τον Κουκουλόπουλο του ΠΑΣΟΚ και συναποφάσιζαν στην αφαίρεση πόρων από τους δήμους και τις κοινότητες).

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν άρχισε να ξεφτίζει το όνειρο του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ, να αποκαλύπτεται πως ο αστικός εκσυγχρονισμός δεν έφερνε ευημερία για όλους, ενώ ταυτόχρονα ο καπιταλιστικός κύκλος έμπαινε σε διαφορετική φάση που προμήνυε την κρίση και την όξυνση νέων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανάδειξη νέων παιχτών σε αυτές, η ρητορεία του ΣΥΝ άρχισε να προσαρμόζεται.

Πριν περίπου μια πενταετία άρχισε να λέει πως πρέπει δίχως να εγκαταλείψει τις εποικοδομητικές προτάσεις, να περάσει στη «μεγάλη αφήγηση», μια ωραία οπορτουνιστική φράση που δεν λέει τίποτα αλλά υποτίθεται ότι περιγράφει μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα.

Ετσι από εκεί που έβγαζαν σπυριά σε οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, που το θεωρούσαν παρωχημένο και αναχρονιστικό, πέρασαν στην οπορτουνιστική αξιοποίησή της και στην υποκριτική αναφορά σε αυτή. Ετσι άρχισαν τα «δειλά» αφιερώματα στον κομμουνιστή ήρωα Ν. Μπελογιάννη κ.ά. Ετσι ενώ οι ίδιοι και οι πολιτικοί τους πρόγονοι αποκηρύσσουν όπως ο διάβολος το λιβάνι την ένοπλη επαναστατική πάλη, άρχισαν ακόμα και τις αναφορές στον Δεκέμβρη του 1944, στον αγώνα του ΔΣΕ.

Ετσι ενώ αστέρες του οπορτουνισμού - ιστορικοί και άλλοι ειδήμονες του χώρου - από τις σελίδες της «Αυγής» και της «Εποχής» έγραφαν πως ήταν ξεροκεφαλιά του δογματικού ΚΚΕ η πάλη ενάντια στις δηλώσεις μετανοίας, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίσταζαν να φωνάζουν το σύνθημα: «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές»!!

Στελέχη του ΣΥΝ (π.χ. Τόλιος, Λαφαζάνης, Καρτερός) ανέλαβαν εργολαβικά να υπενθυμίζουν το κομμουνιστικό τους παρελθόν, που είχαν προδώσει, να αποκτήσουν «λαϊκή αναφορά» και «λαϊκή γλώσσα» που όπως έλεγε ο Στρατούλης είχε ανάγκη ο ΣΥΝ για να επιπλεύσει, σε αντιπαράθεση με την «αριστερά της ευθύνης» που πρόβαλε τότε ο Κουβέλης.

Οι ίδιοι άνθρωποι που αποχώρησαν από το ΚΚΕ το 1991 λοιδορώντας το μαρξισμό - λενινισμό, την τελευταία πενταετία κατέφυγαν στη «μαρξολογία», ενώ ο Λαφαζάνης ανακάλυψε την ανάγκη «νέου Μπολσεβικισμού» (sic).

Τα πολλά όμως αντιφατικά καθήκοντα δημιουργούν μπερδέματα στην μετεκλογική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λαφαζάνης προεκλογικά μιλούσε για έξοδο από την ζώνη του Ευρώ και σύγκρουση με την ΕΕ. Μετά τις εκλογές καταπίνει τη γλώσσα του όταν τον ρωτάνε στις διάφορες εκπομπές. Τη μια λέει ότι «ήταν μια προσωπική μου άποψη», την άλλη όταν τον ρωτάνε θυμώνει: «μα τι είναι αυτά που μου κάνετε» και τέλος καταλήγει να υπερασπίζεται «μια άλλη Ευρωζώνη» δηλαδή εντός της ΕΕ και της ζώνης του Ευρώ.

Ετσι είναι, για να σε εμπιστευτεί το κεφάλαιο να αναλάβεις την κυβερνητική διαχείριση των υποθέσεών του, πρέπει να δώσεις τα διαπιστευτήριά σου. Αυτά που δεν δίνει το ΚΚΕ και που έχουν σκυλιάσει αστοί και οπορτουνιστές γιατί δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.

Υ.Γ.: Τα κόκκινα σημαιάκια της ΚΟΕ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - με το «ντροπαλό» πλέον σφυροδρέπανο που μισοκρύβεται στη γωνία - έδιναν ορισμένο άλλοθι, λειτουργούσαν ως δόλωμα. Την ημέρα των πανηγυρισμών του Τσίπρα δεν χρειάζονταν πια, έτσι την επόμενη μέρα η «Αυγή» φρόντισε να παραποιηθεί ακόμα και η σχετική φωτογραφία, σβήνοντας το σφυροδρέπανο από την κόκκινη σημαία. Η πόζα ήταν καλύτερη χωρίς αυτό, η φωτογραφία άλλωστε θα κυκλοφορούσε και διεθνώς...


Του Φάνη ΠΑΡΡΗ*
* Ο Φάνης Παρρής είναι μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ