Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ» ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σε βαθιά κρίση Ελλάδα και ΕΕ

Τα στοιχεία που παρουσίασαν επιβεβαιώνουν τα ζόρια τους στη διαχείριση και προαναγγέλλουν ένταση της επίθεσης στους λαούς

Παραπέρα βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, εκτίναξη της επίσημης ανεργίας, ραγδαία υποχώρηση μισθών, του λεγόμενου «εργατικού κόστους», αποτελούν τους κεντρικούς άξονες των «εαρινών προβλέψεων» για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν. Ανοιχτά, κάνουν λόγο για την ανάγκη να προχωρήσουν με νέα μέτρα, ειδικά στον τομέα των κρατικών δαπανών, για πρόσθετες «εξοικονομήσεις» που φτάνουν στο 3,8% του ΑΕΠ και που θα «πρέπει» να οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ευρωμονόδρομος της ΕΕ απαιτεί και νέες λαϊκές εκατόμβες. Η Κομισιόν αναφέρει ότι αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και τα νέα μέτρα, από το 2013 θα καταγραφεί και παραπέρα διόγκωση των ελλειμμάτων που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Για τα επόμενα χρόνια προβλέπουν διόγκωση του κρατικού χρέους τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ. Για τα κράτη της Ευρωζώνης εκτιμούν την πτώση του ΑΕΠ για το 2012 στο 0,3%, απόλυτη στασιμότητα στην ΕΕ των 27 και εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς από το 2013.

Διαβλέπουν, επίσης, νέες αβεβαιότητες με το κοινοτικό Επίτροπο Ο. Ρεν να δηλώνει σχετικά πως η «κατάσταση παραμένει εύθραυστη, επειδή υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών». Μέσα σε αυτό το μαύρο μέλλον που προδιαγράφουν για τους λαούς της Ευρώπης, ο Ρεν εξ ονόματος της πολιτικής της ΕΕ, βλέπει τη διέξοδο στο «νέο ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης», δηλαδή στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων που στηρίζουν και εκπροσωπούν.

Να σημειωθεί πως μία προς μία, όλες μαζί, οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών Οργανισμών αποδείχτηκαν για το σκουπιδοτενεκέ. Αρχικά «έβλεπαν» για την Ελλάδα ρυθμούς «ανάπτυξης» από το 2011, στη συνέχεια από 2012. Τώρα εκτιμούν ότι η κατρακύλα του ΑΕΠ για το 2012 θα φτάσει στο 4,7% και απόλυτη στασιμότητα για την επόμενη χρονιά. Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας από 17,7% το 2011 αναμένονται για φέτος στο 19,7%.

Τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού από 7,3% του ΑΕΠ για το 2012 τα περιμένουν να απογειωθούν στο 8,4% του ΑΕΠ το 2013, να διογκωθούν δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι προετοιμάζουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα, πάνω και από αυτά ήδη έχουν αποφασίσει με το δεύτερο μνημόνιο.

Η Κομισιόν ως πρώτη προσέγγιση κάνει λόγο για περικοπές κρατικών δαπανών στο 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 8 δισ. ευρώ. Για το 2012 βλέπουν πτώση 8% στο λεγόμενο «εργατικό κόστος», και παραπέρα υποχώρηση του επιπέδου κατανάλωσης των νοικοκυριών σε ποσοστό 5,7%. Το κρατικό χρέος από 160,6% του ΑΕΠ για το 2012 αναμένεται να εκτοξευτεί εκ νέου στο 168% του ΑΕΠ για το 2013.

Στα κράτη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης εκτιμούν ότι το ΑΕΠ για το 2012 θα υποχωρήσει 0,3% και στασιμότητα στην ΕΕ των 27. Για το 2013 αναμένουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης (1% στην ευρωζώνη και 1,3% συνολικά). Η επίσημη ανεργία στην ΕΕ εκτιμάται για το 2012 στο 10% και ακόμη ψηλότερα (11% στην ευρωζώνη). Τέλος, το συνολικό χρέος στα κράτη της ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 2013 στο 92,6% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ