ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Σημαντική αναμέτρηση με την εργοδοσία

Αποφασιστική απάντηση στην επίθεση των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών στον επισιτισμό δίνουν το Σάββατο, 26 Μάη, οι εργαζόμενοι του κλάδου με την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει το κλαδικό και 18 επιχειρησιακά σωματεία. Οπως αποφασίστηκε σε νέα σύσκεψη χτες των διοικήσεων του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11.30 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Εκεί θα φτάσουν με πορεία οι εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία τους όπου από το πρωί θα δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης.

Για την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο Τελεφερίκ Πάρνηθας προχωρούν από την Παρασκευή 25 Μάη σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Εν τω μεταξύ η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ», μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων οι οποίοι είχαν αποφασίσει για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), εξόφλησε χτες τα δεδουλευμένα των μηνών Μάρτη και Απρίλη και έτσι η στάση εργασίας δε θα πραγματοποιηθεί.

Ηδη, πάντως ξενοδόχοι και επιχειρηματίες επιχειρούν να δημιουργήσουν «κλίμα» ενάντια στην απεργία, εντείνοντας τις εκβιαστικές πιέσεις προς τους εργαζόμενους με τα γνωστά επιχειρήματα περί «χαμηλών κρατήσεων» και άλλα τέτοια. Ευθέως μάλιστα χτες σε συνάντηση της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου οι εκπρόσωποι των εστιατόρων εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι ως προς τις απαιτήσεις τους. Δηλαδή μείωση μισθών 15%, κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, κατάργηση όλων των ειδικοτήτων (εκτός των μαγείρων) και υπαγωγή τους στα κλιμάκια ΕΓΣΣΕ. Επιτέθηκαν στους εκπροσώπους των εργαζομένων, λέγοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας και ότι με την αδιαλλαξία τους (δηλαδή ότι δεν αποδέχονται το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων) θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Παράλληλα, χτες η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Λίδρα Μάριοτ» με επιστολή της προς τους εργαζόμενους, αφού ενημερώνει ότι τα δεδουλευμένα του Απρίλη καταβλήθηκαν (καθόλου τυχαίο ότι έγινε αυτές τις μέρες), καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν την Παρασκευή και το Σάββατο (μέρα απεργίας), χαρακτηρίζοντας «σπάνια ευκαιρία» τη δυνατότητα αυτό το διήμερο (λόγω μεγάλης πληρότητας) να εισπραχθούν αρκετά χρήματα που θα «αμβλύνουν την οξύτητα της ταμειακής ρευστότητάς μας και θα συμβάλουν καταλυτικά στη σμίκρυνση (αν όχι την αποφυγή) της καθυστέρησης πληρωμής της μισθοδοσίας του Μαΐου»!

Την ίδια στιγμή που οι εργοδότες σκληραίνουν τη στάση τους η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφάσισε να παραπέμψει την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον ΟΜΕΔ (που όμως δεν μπορεί να αποφανθεί για τα θεσμικά αιτήματα παρά μόνο για τα οικονομικά). Με αυτόν τον τρόπο η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπονομεύει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί. Συγκεκριμένα, η 24ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί για τις 15 Ιούνη μετατίθεται για τις 27 του μήνα, ενώ έχει εξαγγελθεί και 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Ιούλη. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην απεργία, να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοτική επίθεση.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Συνεχίζουν με νέα δύναμη και ευθύνη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Οπλισμένοι με την πείρα του σκληρού και αποφασιστικού πολύμηνου αγώνα που δίνουν οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, έκαναν στις προχτεσινές εκλογές του σωματείου τους σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του σωματείου, άρα και του αγώνα τους. Συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές με 250 ψηφίσαντες και επιβράβευσαν με συντριπτική πλειοψηφία (8 άκυρα και 6 λευκά) την απερχόμενη διοίκηση που επανεξελέγη, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη και τη συσπείρωσή τους στο σωματείο. Αναγνώρισαν στο σωματείο την οργάνωση και την καθοδήγηση του περήφανου αγώνα τους με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των χαλυβουργών, αλλά και την κατεύθυνση που ξεκάθαρα δήλωσε ότι θα ακολουθήσει συσπειρωμένη με τις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις για ανάπτυξη κοινών αγώνων στηριγμένων στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Με νέες δυνάμεις τώρα ακόμα πιο συσπειρωμένοι οι χαλυβουργοί θα παλέψουν για να έχουν στα χέρια τους ένα σωματείο ακόμα πιο μαχητικό και ζωντανό. Που όπως και το προηγούμενο διάστημα θα στέκεται στο πλευρό των χαλυβουργών και θα παλεύει για τα συμφέροντά τους, θα οργανώνει και θα διαπαιδαγωγεί τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, οι χαλυβουργοί έστειλαν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία του Μάνεση και στα τσιράκια του ότι παραμένουν ενωμένοι στον αγώνα τους. Γύρισαν, για μια ακόμα φορά, στους ανθρώπους της εργοδοσίας που επιδίωξαν με κάθε τρόπο (εκβιασμούς, απειλές, τηλεφωνήματα) να καταγραφεί στις αρχαιρεσίες μεγάλη αποχή, ώστε να προκαλέσουν διάσπαση σωματείου και εργαζομένων.

Χτες, οι χαλυβουργοί απηύθυναν κάλεσμα στην εργοδοσία και στο υπουργείο Εργασίας να οργανώσουν άμεσα τριμερή συνάντηση για να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους. Επίσης, με αποφασιστικότητα προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και τις νέες προσπάθειες της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων την ερχόμενη Τρίτη, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Πανελλαδική στάση εργασίας το Σάββατο

Με στόχο να μη μειωθούν οι μισθοί, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αύξηση των μισθών, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να μην καταστρατηγείται η Κυριακή αργία, κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα στο εμπόριο και τις υπηρεσίες οργανώνουν Πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας το Σάββατο 26 Μάη από την έναρξη της βάρδιας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δεκάδες σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση και δίνουν τη μάχη της προετοιμασίας της με εξορμήσεις και περιοδείες στους τόπους δουλειάς.

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση πήραν τα κλαδικά Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων σε: Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, Κομοτηνή, καθώς και το κλαδικό συνδικάτο καθαριστών - καθαριστριών Θεσσαλονίκης.

Σε επίπεδο Αθήνας, απόφαση για τη στάση εργασίας έχουν πάρει: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου, κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής. Τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» «Λιντλ Ν. Αττικής», «Κωνσταντακάτος», καθώς και Σωματειακές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα στον κλάδο.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν πάρει επίσης: Το κλαδικό των εμποροϋπαλλήλων και το κλαδικό των ιδιωτικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το σωματείο των συμβολαιογραφοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καθώς και τα κλαδικά σε: Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Ηράκλειο Κρήτης, Σάμο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Αρτα, Καβάλα, Κατερίνη και Αχαΐα, Τρίπολη, Πύργο, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Χανιά, Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καρδίτσα. Το κλαδικό σωματείο καθαριστών - καθαριστριών και Λάρισας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, που θα γίνονται στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) μέχρι και τις 30 Μάη τις εξής μέρες και ώρες:

  • Κυριακή 27/5: 10 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • Δευτέρα 28/5: 2 μ.μ. έως 8 μ.μ.
  • Τετάρτη 30/5: 2 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Οπως υπογραμμίζει η διοίκηση του Συνδικάτου, «πρόκειται για κρίσιμες και καθοριστικές αρχαιρεσίες με στόχο να βγει το Συνδικάτο μας πιο ισχυρό, πιο μαζικό, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος του κλάδου μας μόνος του, να μη μείνει κανένας ανοργάνωτος». Επιπλέον, μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου με τους ασθενείς, με όλους όσοι χρειάζονται δωρεάν και ποιοτικό φάρμακο. Γι' αυτό και η κάλπη του Συνδικάτου μεταφέρεται καθημερινά στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια και στις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες.

ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Κοστίζει χιλιάδες ευρώ η απόκτηση παιδιού

Η δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε μια έρευνα μια ευρωπαϊκής οργάνωσης (ENCAHellas) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας είναι πανάκριβη η γέννα με καισαρική -χωρίς να υπολογίσει κανείς άλλο κόστος (ψυχολογικό, σωματικό, επιπτώσεις στη σχέση μητέρας - μωρού, κλπ.) παρά μόνο το καθαρά οικονομικό. Στο 32,6% των περιπτώσεων, η γέννα με καισαρική κόστισε πάνω από 4.000 ευρώ, στο 25,2% κόστισε από 3.000 - 4.000 ευρώ, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους ξεπέρασε ακόμα και το ποσό των 10.000 ευρώ! Ο φυσιολογικός τοκετός κοστίζει σαφώς λιγότερο, αν και τα ποσά που καταγράφονται εμφανίζουν σημαντικές διαφορές (το 27,3% πλήρωσε μεταξύ 2.000 - 3.000 ευρώ και ένα άλλο 20,8% πλήρωσε πάνω από 4.000 ευρώ), αντίστοιχες με τις τιμολογιακές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων.

Σαφώς χαμηλότερο, αναφέρεται στην έρευνα, καταγράφεται το κόστος της γέννας στο σπίτι. Οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι (ποσοστό 53,1%) πλήρωσαν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ για το 21,8% των περιπτώσεων η γέννα στο σπίτι κόστισε κάτω από 1.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ