ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Nόμος για καταστολή του φοιτητικού κινήματος

Από πρόσφατη μεγάλη φοιτητική και λαϊκή διαδήλωση στο Κεμπέκ
Από πρόσφατη μεγάλη φοιτητική και λαϊκή διαδήλωση στο Κεμπέκ
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Με την καταστολή απαντά η τοπική κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ στον Καναδά στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενάντια στην αύξηση κατά 75% των διδάκτρων για την επόμενη πενταετία, κινητοποιήσεις που συμπληρώνουν ήδη 14 βδομάδες. Ετσι ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου «έκτακτης ανάγκης» για τον οριστικό τερματισμό των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα καναδικά ΜΜΕ, η προωθούμενη ειδική νομοθεσία θα ακυρώνει το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο για τους φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και προβλέπει σειρά σκληρών μέτρων ενάντια σε όσους θα προσπαθήσουν στο μέλλον να καταλάβουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και να εμποδίσουν τη φυσική παρουσία των φοιτητών ή «διακόψουν» μαθήματα. Η νομοθεσία προωθείται μερικές ημέρες μετά την τηλεοπτική παραίτηση της υπουργού Παιδείας Λιν Μποσάμπ, τόσο από τον υπουργικό θώκο όσο και από μέλος του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων σε 115 φοιτητικούς συλλόγους, που εκπροσωπούν 342.000 φοιτητές, απορρίφθηκαν οι αυξήσεις στα δίδακτρα, ενώ περίπου 170.000 φοιτητές συνεχίζουν τις αποχές από τα μαθήματα, τις καταλήψεις, ενώ προχτές χιλιάδες φοιτητές πήραν μέρος στις πορείες που έγιναν σε αρκετές πόλεις της καναδικής επαρχίας.

Χτες, όπως ανακοίνωσαν φοιτητικές οργανώσεις, θα προχωρούσαν στην περικύκλωση και πολιορκία του μικρού δήμου Βικτόριαβιλ, 170 χλμ. ανατολικά του Μόντρεαλ, όπου διεξάγεται το συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Κεμπέκ (PLQ) του πρωθυπουργού Σαρέστ. Το συνέδριο του κόμματος, που βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια στην εξουσία, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ, αλλά μεταφέρθηκε για να αποφευχθούν κινητοποιήσεις.

ΤΣΕΧΙΑ
Νέα διαμαρτυρία κατά της λιτότητας

ΠΡΑΓΑ.--

Πορεία διαμαρτυρίας με το σύνθημα «σταματήστε την κυβέρνηση» διοργανώνουν τα συνδικάτα της Τσεχίας την ερχόμενη Τρίτη, 22 Μάη, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πράγα ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα λιτότητας και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των συντάξεων κ.ά. και έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων.

Υστερα από πιέσεις από τα κάτω η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας (CMKOS) -που χρόνια συμμετέχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο»- έχει αναγκαστεί να προκηρύξει σειρά συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας με κύρια αιτήματα να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τέτοια ήταν η μαζική συγκέντρωση στις 21 Απρίλη στην Πράγα με τη συμμετοχή 120.000 ανθρώπων. Σημειώνεται πως η συμβιβασμένη ηγεσία της «CMKOS» -που στηρίζει κυρίως τους «αντιπολιτευόμενους» Σοσιαλδημοκράτες- αποχώρησε από τον «κοινωνικό διάλογο» στις 23 Μάρτη υποστηρίζοντας πως δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις περικοπές και τα μέτρα. Στις 30 Μάη, η Ενωση Συνταξιούχων έχει καλέσει για πρώτη φορά στα χρονικά τα μέλη της σε πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στο «πάγωμα» των συντάξεων, τη μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους ηλικιωμένους, και στην αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BIENNH.-- Στην Τεχεράνη θα βρίσκεται, εκτός απροόπτου, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, αυτό το Σαββατοκύριακο για να διαπραγματευτεί τους τελευταίους όρους μιας συμφωνίας μεταξύ ΔΕΑΕ και Ιράν που θα δρομολογεί την επανέναρξη και διευκόλυνση των επιθεωρήσεων σε όλες τις εγκαταστάσεις και την προσέγγιση όλων όσοι εμπλέκονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά από την επίτευξη μιας πρώτης συνεννόησης σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Η συμφωνία, εφόσον υπογραφεί, έρχεται λίγες μέρες πριν τη σύνοδο του Ιράν με την ομάδα των «6», στη Βαγδάτη, στις 23 Μάη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στην περικοπή περισσοτέρων από 25.000 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η εταιρεία «Hewlett-Packard» στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των κερδών, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal». Οι θέσεις εργασίας που θα περικοπούν αντιστοιχούν στο 8% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας και θα είναι είναι μία από τις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία της.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη δέσμευσή του ότι ως επικεφαλής του Πενταγώνου θα καταθέσει αίτημα για περαιτέρω χρηματική βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, προκειμένου να συνεχιστεί η «αντιπυραυλική ασπίδα» που στήνεται, ήδη, στη χώρα, διατύπωσε στον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, σε συνάντησή τους στις ΗΠΑ.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Σάλο έχει προκαλέσει στο Μαρόκο η καταδίκη μόνο σε τρία χρόνια ενός άνδρα για το βιασμό δύο μικρών κοριτσιών, δύο αδελφών 6 και 8 χρόνων. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικείες οργανώσεις και φορείς ζητούν άμεσα την αναθεώρηση της απόφασης.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της Τυνησίας πραγματοποιούν εδώ και μέρες νεαροί που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν το καθεστώς Μπεν Αλι και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκειά τους, αλλά όπως καταγγέλλουν δεν έλαβαν καμία φροντίδα και βοήθεια στη συνέχεια από το κράτος.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Παρά τις προειδοποιήσεις εδώ και μήνες, τελικά δεν αποτράπηκε μία νέα σοβαρή κρίση υποσιτισμού στο Νίγηρα, ανέφερε χτες σε ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σώστε Τα Παιδιά», σημειώνοντας ότι στη συγκεκριμένη κεντροαφρικανική χώρα πεινούν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι και 18.000.000 άλλοι στην ευρύτερη περιοχή των χωρών της Σαχάρας.

ΜΑΛΑΟΥΙ
Αγώνας για επιβίωση μετά την ακρίβεια και την υποτίμηση

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Μάχη για επιβίωση ενάντια στο σφοδρό κύμα ακρίβειας που προκάλεσε στις 7 του μήνα η κατά 48% υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κουάτσα έναντι του αμερικανικού δολαρίου δίνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του νοτιοαφρικανικού Μαλάουι, καθώς είδαν μέσα σε μία μέρα να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 50% οι τιμές σε βασικά τρόφιμα (μαγειρικό λάδι, αλεύρι, ρύζι), αγαθά και υπηρεσίες.

Μάλιστα από τις 11 του μήνα, οι εργαζόμενοι δέχθηκαν και άλλο χτύπημα καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 40% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 63%! Αυτά ενώ ήδη πριν την υποτίμηση του νομίσματος, το 74% του λαού του Μαλάουι (που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως) προσπαθούσε να επιβιώσει με λιγότερο από 1,25 δολάρια τη μέρα, ενώ ένα στα 10 παιδιά πεθαίνει πριν γιορτάσει τα πέμπτα του γενέθλια...

Η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος από την κυβέρνηση της προέδρου Τζόις Μπάντα (που ανέλαβε καθήκοντα στις 7 του περασμένου Απρίλη) έγινε στο πλαίσιο «συστάσεων» του ΔΝΤ και ντόπιων οικονομολόγων της ντόπιας αστικής τάξης που είχαν γίνει ενώ ακόμη ήταν στον προεδρικό θώκο ο πρώην πρόεδρος Μπίνγκου Ούα Μουταρίκα (πέθανε 5/4/12)... Ο Μουταρίκα - του οποίου η ιδιαίτερα αυταρχική κυβέρνηση έδινε λαβή για επικρίσεις από διάφορους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων - δίσταζε να πάρει την απόφαση της υποτίμησης ώστε να αποδεσμευτούν δάνεια περίπου 400.000.000 δολαρίων και άλλα 350.000.000 αμερικανικής «βοήθειας», προβλέποντας κορύφωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και τριγμούς για την κυβέρνησή του...

Οι εξαγωγές του Μαλάουι, που πέρσι έφθασαν τα 1,2 δισ. δολάρια, αφορούν κυρίως γεωργικά προϊόντα (καπνός, τσάι, ζάχαρη) που πλέον θα αγοραστούν από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια σε ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές.

ΣΕΡΒΙΑ
Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία στη Σερβία ανάμεσα στον Μπόρις Τάντιτς (πρώην πρόεδρος) και στον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο Τόμισλαβ Νίκολιτς για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί αύριο.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μάη, ο Μπόρις Τάντιτς του «Δημοκρατικού Κόμματος» συγκέντρωσε ποσοστό 25,31% και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς του «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» 25,05%. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως φαβορί των εκλογών θεωρούνταν ο Μπόρις Τάντιτς καθώς φαινόταν να συγκεντρώνει ποσοστό 58% μια που συγκεντρώνει και την υποστήριξη του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας» του Ιβιτσα Ντάσιτς.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τάντιτς υποσχέθηκε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία έως το τέλος του 2012 θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Ανάλογες υποσχέσεις και δηλώσεις υποστήριξης υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ έκανε από την πλευρά του και ο αντιπολιτευόμενος Τόμισλαβ Νίκολιτς... Δηλαδή πλασάρουν τη λυκοσυμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου ως σωτηρία για το γιουγκοσλαβικό λαό, που βιώνει επίσης τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Απολογιστική συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιεί την απολογιστική συνέλευσή της την Τετάρτη 23 Μάη 2012 στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, καθώς και στον οικονομικό απολογισμό και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ