ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
13 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ ζουν στη φτώχεια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Θλιβερές είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά από την καπιταλιστική κρίση στις χώρες της ΕΕ. Νέα έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτιμά πως τα παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες στην ΕΕ είναι τουλάχιστον 13 εκατομμύρια και τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ν. Ζηλανδία όπου υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30.000.000 τα παιδιά που ζουν βυθισμένα στο τέλμα της φτώχειας.

Οι ερευνητές της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ έκαναν μία λίστα με τις 14 πιο σοβαρές στερήσεις και ελλείψεις αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων όπως τη στέρηση τριών κανονικών γευμάτων την ημέρα, στέγη, πρόσβαση σε ήσυχο χώρο για μελέτη και εκπαιδευτικά βιβλία, πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση με το Διαδίκτυο. Τα ζητήματα της τροφής, της στέγης, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, η προστασία του παιδιού, της μητρότητας ειδικά την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ήταν λυμένα, ωστόσο η καπιταλιστική παλινόρθωση τα επανέφερε στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πιο δύσκολη ζωή βιώνουν τα παιδάκια σε Ρουμανία (πάνω από 70%!), Βουλγαρία (50%) και σε Πορτογαλία (27%). Σε πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η παιδική φτώχεια και στερήσεις υπολογίζεται πως μαστίζουν πάνω από το 10% του παιδικού πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία (13,3%) και πριν τη Σλοβακία (19,2%). Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό παιδικής αποστέρησης είναι ακόμη μεγαλύτερο σε μονογονεϊκές οικογένειες (που από 17,2% αυξάνει σε 24,3%), στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων (αγγίζοντας το 50,8%) και σε οικογένειες μεταναστών (σε ποσοστό 42,2%).

Καλύτερη θεωρείται η κατάσταση σε σκανδιναβικές χώρες όπου τα παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά είναι περίπου το 3% του παιδικού πληθυσμού, εξαιτίας κυρίως αυτού που έχει απομείνει από κοινωνικές παροχές, που καθιερώθηκαν κυρίως κάτω από το βάρος της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών.

Σε άλλες καπιταλιστικές χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία και η Βρετανία ζει στη φτώχεια πάνω από το 10 με 15% του παιδικού πληθυσμού, με την κατάσταση στις ΗΠΑ να είναι από τις χειρότερες καθώς εκεί υπολογίζεται πως πλήττεται από την έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών πάνω από το 20% των παιδιών.

«Ενα από τα πιο ακριβά λάθη που μπορεί να κάνει μία κοινωνία και θα τα πληρώσει στο μέλλον είναι να μην προστατεύσει τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, καλώντας τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα παιδιά από τα συνεχή μέτρα στυγνής λιτότητας και περικοπών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος μπορεί να κάνει ευχολόγια, αλλά για να προστατευτούν και τα παιδιά και οι εργαζόμενοι, απαιτείται σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές τους.

ΣΥΡΙΑ
Λουτρό αίματος ανεβάζει το θερμόμετρο
  • Στη Δαμασκό ο Ανάν
  • Κύμα απελάσεων Σύρων διπλωματών

Θύματα της σφαγής, που αξιοποιείται για τα γενικότερα σχέδια αποσταθεροποίησης της περιοχής
Θύματα της σφαγής, που αξιοποιείται για τα γενικότερα σχέδια αποσταθεροποίησης της περιοχής
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις εξελίξεις στη Συρία με αφορμή το λουτρό αίματος στο χωριό Ταλντού, έξω από την πόλη Χούλα, όπου δολοφονήθηκαν 108 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 49 παιδιά και 38 γυναίκες. Επιτόπου, έφτασε αργά τη Δευτέρα, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ ενώ στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είχε σειρά συναντήσεων με τη συριακή ηγεσία, στις οποίες τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν άμεσα αποφασιστικά βήματα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου».

Ο Σύρος Πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της σφαγής σε «τρομοκρατικές ομάδες» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο αν δεν αντιμετωπιστεί η δράση των τρομοκρατών». Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συριακός στρατός δεν είχε άρματα μάχης, ούτε δυνάμεις εντός της πόλης, και υποστήριξαν ότι πολλά θύματα δολοφονήθηκαν με μαχαίρι, τρόπος χαρακτηριστικός των ισλαμιστών. Από την άλλη, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Ρούπερ Κόλβιλ που έφτασε στη Χούλα, ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων εκτελέστηκε.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδά, Αυστραλία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Ελβετία προχώρησαν σε απέλαση των εκεί Σύρων διπλωματικών εκπροσώπων αποδίδοντας την ευθύνη της σφαγής στη συριακή κυβέρνηση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καταδίκασε τη σφαγή, ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα, και συμπλήρωσε με νόημα ότι «ορισμένες χώρες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη σφαγή στη Χούλα για να επαναδιατυπώσουν αιτήματα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία». Ο Λαβρόφ δήλωσε πολύ ανήσυχος για τις «κλιμακούμενες προσπάθειες υπόσκαψης του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Ανάν και τις συνέπειες που η κρίση στη Συρία έχει και θα έχει στην ευρύτερη περιοχή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επέκταση της έντασης στο Λίβανο. Ο ίδιος ο Ανάν χαρακτήρισε «αποτρόπαιη» τη σφαγή στη Χούλα και εκτίμησε ότι η Συρία «βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο».

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στο εξωτερικό,ισχυρίζονταν ότι η σφαγή της Χούλα έγινε από παραστρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος και αρκετοί από αυτούς άδραξαν την ευκαιρία για να επαναθέσουν αίτημα ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης, υποστήριξαν ότι έγιναν νέες συγκρούσεις με το στρατό κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου σκοτώθηκαν 20 στρατιώτες, έξι άμαχοι και έξι ένοπλοι, χωρίς να μπορεί η είδηση να επιβεβαιωθεί.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεχίζουν δυναμικά οι φοιτητές

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Μαστίγιο και καρότο, εναλλάξ, η τακτική της τοπικής κυβέρνησης του Κεμπέκ υπό τον πρωθυπουργό Ζαν Σαρέστ προκειμένου να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα το οποίο από τα μέσα του Φλεβάρη έχει ξεσηκωθεί ενάντια στα σχέδια για αύξηση των διδάκτρων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 75% την επόμενη πενταετία.

Μετά τις τεράστιες και πρωτοφανείς διαδηλώσεις της προηγούμενης βδομάδας το Σάββατο η κυβέρνηση Σαρέστ απήθυνε έκκληση και επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με τις φοιτητικές ενώσεις μετά την απαράμιλλη μαχητικότητα και ανθεκτικότητα του φοιτητικού κινήματος και παρά τον αυταρχικό νόμο 78 που εγκρίθηκε στις 18 Μαΐου προκειμένου να καταστείλει το κίνημα. Οι πρώτος κύκλος επαφών έγινε τη Δευτέρα μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπροσώπων του φοιτητικού κινήματος και διακόπηκαν ύστερα από οκτώ ώρες συνεχών συνομιλιών και επαναλήφθηκαν χτες. Την ίδια στιγμή όμως, η αστυνομία του Κεμπέκ προχωρούσε για μία ακόμη φορά στην καταστολή των διαδηλώσεων καθώς προσπάθησε για μία ακόμη φορά να διαλύσει τη συγκέντρωση που φυσικά είχε κηρυχθεί παράνομη, ενώ προχώρησε και σε 84 συλλήψεις για «διατάραξη της κυκλοφορίας». Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός των συλλήψεων απέδωσε πρώτα τα πρόστιμα στους φοιτητές ύψους 400 δολαρίων. Επίσης, τη Δευτέρα εκατοντάδες νομικοί, πολλοί από τους οποίους φορούσαν την τήβεννο, πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας κατά του νόμου 78.

Σε μία διαφορετική εξέλιξη, χτες, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε τους απεργούς σιδηροδρόμους να επιστρέψουν στην εργασία τους ειδάλλως θα υποστούν τις συνέπειες. Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας Λίζα Ράιτ, η κυβέρνηση ήδη κατέθεσε τη Δευτέρα, προς ψήφιση νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος όπου ουσιαστικά θα επιτάξει τους 4.800 εργαζόμενους στην «CP Rail» που απεργούν ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της κρατικής εταιρείας για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 40% στα συνταξιοδοτικά προγράμματα και για την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέος φονικός σεισμός

ΡΩΜΗ.--

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χτες το πρωί τη βόρεια Ιταλία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε κτίρια και βιομηχανίες. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, 7 αγνοούνται και 8.000 είναι άστεγοι. Πρόκειται για ένα δεύτερο σεισμό μέσα σε 9 ημέρες που πλήττει την περιοχή Μόντενα στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια και έγινε αισθητός σε όλη της βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» έχουν σημειωθεί πάνω από 70 μετασεισμοί, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 800 από το σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 20ης Μάη όπου σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.

Σωστικά συνεργεία και πυροσβέστες επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν εργάτες που φέρονται να έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια σε βιομηχανία έξω από το χωριό Μεντόλα. Παράλληλα, στη βιομηχανία «Meta» που παράγει μηχανήματα υψηλής ακρίβειας, στον Σαν Φελίτσε, κατέρρευσε μέρος της εγκατάστασης και έχασαν τη ζωή τους τρεις εργάτες, οι δύο από αυτούς από τη Β. Αφρική, που δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη δουλειά φοβούμενοι νέους σεισμούς, αλλά εξαναγκάστηκαν μετά από πιέσεις του εργοδότη.

Η μη τήρηση των αντισεισμικών κανόνων, αλλά και των ελέγχων, επανήρθαν στην επιφάνεια, ενώ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης γίνεται αναφορά για το αν πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά το σεισμό της 20ής Μάη.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υποσχέθηκε πως οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ό,τι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης «σε σύντομο χρονικό διάστημα για να εγγυηθεί την επαναλειτουργία της καθημερινότητας σε αυτή την περιοχή που είναι τόσο ιδιαίτερη, σημαντική και παραγωγική για την Ιταλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ