ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδραστική «πρασινο - πολιτιστική» προπαγάνδα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «εξ απαλών ονύχων» και καλυμμένης προπαγάνδας υπέρ του καπιταλισμού αποτελεί το πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με το οποίο το ΥΠΠΟΤ συμμετέχει στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Στόχος της «δράσης» (1-10 Ιουνίου) κατά το ΥΠΠΟΤ, «είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση - Πολιτισμός - Τουρισμός». Αυτό γίνεται με «τη συνέργεια μαθητών, φοιτητών και πολιτών σε τοπικές εκδηλώσεις που καλλιεργούν το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις, τη σύμπραξη φορέων και τοπικών οργανώσεων για την εναρμόνιση της τουριστικής ανάπτυξης με τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας, τη διαμόρφωση τοπικών δικτύων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα κατανόησης της πολιτιστικής ταυτότητας, σεβασμού της βιοποικιλότητας και προστασίας των φυσικών τοπίων, την ενεργοποίηση των κοινωνικών ομάδων και ενίσχυση των θεσμών του εθελοντισμού και της πολιτιστικής χορηγίας, προκειμένου να γίνει συνείδηση και καθημερινή πρακτική η στροφή προς την "πράσινη κατεύθυνση", δηλαδή την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνικές αξίες και την πολιτιστική ποικιλότητα» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Αν αφαιρεθούν οι «περικοκλάδες» για το περιβάλλον και τον πολιτισμό αυτό που μένει είναι η ιδεολογική χειραγώγηση των παιδιών και των νέων, με υιοθέτηση των αντιδραστικών ιδεολογημάτων και πρακτικών του αστικού συστήματος περί «εθελοντισμού» - που στον καπιταλισμό σημαίνει τζάμπα δουλειά - και «πολιτιστικής χορηγίας», δηλαδή το διαδεδομένο τρόπο ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του πολιτισμού.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» θα εφαρμοστούν φέτος πιλοτικά σε Αττική, Ρέθυμνο και Λέσβο, μαζί με το υπουργείο Παιδείας, την τοπική διοίκηση, φορέων και οργανώσεων της «κοινωνίας των πολιτών», όπου χωράνε από «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» μέχρι απολύτως επιχειρηματικές ενώσεις.

25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΚΛΕ
Το σενάριο... πάνω απ' όλα

Ο Χίτσκοκ έλεγε ότι χρειάζονται τρία πράγματα για να γίνει μια καλή ταινία: Το σενάριο... το σενάριο και το σενάριο!, εννοώντας ότι στην τέχνη - και στον κινηματογράφο - το πρωτεύον είναι να έχει να πει κάτι ο καλλιτέχνης. Να υπάρχει περιεχόμενο. Ιστορία. Και όχι κούφιος αισθητικός εντυπωσιασμός.

Γι' αυτό το κεντρικό θέμα του 25ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη (1-3/6) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης, δηλαδή «Το σενάριο στον κινηματογράφο», είναι πάντα επίκαιρο και «καυτό».

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν αύριο (7 μμ), με αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τίτλο «Ο δικός μας Αγγελόπουλος». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από εκδηλώσεις Κινηματογραφικών Λεσχών με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ομιλίες των Γιάννη Σολδάτου (συγγραφέας - σκηνοθέτης), Ανδρέα Τύρου (κριτικός κινηματογράφου - πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου) και Δημήτρη Καλαντίδη (πρόεδρος Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας) και προβολή της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα».

Το Σάββατο θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Ο τελευταίος ταμπάκος», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Δανίκα από το ομότιτλο διήγημα του Χριστόφορου Μηλιώνη και στις 8 μμ, η ΟΚΛΕ θα τιμήσει τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Για το έργο του θα μιλήσουν οι Γιάννης Σολδάτος και Κώστας Τερζής (κριτικός κινηματογράφου) και θα προβληθούν οι ταινίες «Αθέμιτος συναγωνισμός» και «Το δέντρο που πληγώναμε». Στις 3 και 4/6, στον «πολυχώρο + βιβλία» (Βενιζέλου 41) θα παιχτεί η θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δήμος Αβδελιώδης και έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και στον Πόντο «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Δρόμοι της Κούβας...

Ιμπραΐμ Φερέρ
Ιμπραΐμ Φερέρ
Αφιερωμένο σε μια εμβληματική μορφή της παραδοσιακής κουβανέζικης μουσικής, τον Ιμπραήμ Φερέρ (βασικός τραγουδιστής των θρυλικών «Βuena Vista Social Club» έως το 2005 που έφυγε από τη ζωή), είναι το «1ο Cuba Festival». Το τριήμερο φεστιβάλ στην Αθήνα (28-30/6) θα κορυφωθεί με τη συναυλία του γιου του διάσημου καλλιτέχνη, Ibrahim Ferrer Jr. (30/6), στο Προπονητικό Κέντρο Baseball (πρώην Αμερικάνικη βάση, Ελληνικό). Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα θα τραγουδήσει αξέχαστες επιτυχίες των «Buena Vista» και ευρύτερα της κουβανέζικης μουσικής.

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα θα ξεκινήσουν με τα «Calles De Cuba» («Δρόμοι της Κούβας») που θα διεξαχθούν στις 28 και 29/6, σε ανοιχτούς χώρους (πλατείες κλπ.), με δωρεάν μουσικο-χορευτικές παραστάσεις, σεμινάρια κουβανέζικων χορών, DJ Sets. Να σημειωθεί ότι ο Ibrahim Ferrer Jr. θα πραγματοποιήσει συναυλία και στη Θεσσαλονίκη (29/6) - Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Ηδη ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων για τις συναυλίες, που κοστίζουν 10 ευρώ (προπώληση) και 15 ευρώ (ανήμερα των συναυλιών, στα εκδοτήρια). Δωρεάν η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Οι εκδηλώσεις του Cuba Festival πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Κούβας.

Απαιτητικό πρόγραμμα

Με την «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Στραβίνσκι, το εξαιρετικά απαιτητικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Προκόφιεφ και την εισαγωγή «Κοριολανός» του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πραγματοποιεί αύριο (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την τελευταία χειμερινή τακτική συναυλία της. Σολίστ στο Τρίτο Κοντσέρτο είναι ο κορυφαίος Ελληνας πιανίστας Δημήτρης Σγούρος (η ερμηνεία του στο συγκεκριμένο έργο έχει επαινεθεί από τη διεθνή κριτική). Μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΑ, Βασίλη Χριστόπουλου.

Σημειώνουμε πως το βρετανικό περιοδικό «Gramophone» ενέταξε την αυριανή συναυλία της ΚΟΑ στα μουσικά γεγονότα του Ιούνη, που «δεν πρέπει να χάσει» ο φιλόμουσος.

Παραστάσεις μικρού μήκους

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», διοργανώνει (μέχρι 3/6) το Φεστιβάλ «Επινοώντας την παράσταση», που περιλαμβάνει 14 παραστάσεις από ισάριθμες (και πολυμελείς) θεατρικές ομάδες. Το φεστιβάλ (στον Κάτω Χώρο και στο Δώμα του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου»), κάθε ομάδα παρουσιάζει την παράστασή της 3 φορές σε διαφορετικές ώρες. Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και η παράσταση που θα διακριθεί θα ξαναπαρουσιαστεί στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στις αρχές της χειμερινής περιόδου.

Συμμετέχουν οι ομάδες: «Ω» (έργο: «Δευτέρα»). «Chameleon» («Εμείς και ο κόσμος»). «R.U.N» («Find the gap»), «Klore» («Punch Point»). «ω²» («Σσς... Κάποιος έρχεται»). «Ανεμοδαρμένα ύψη» («Η Κική και η Κοκό»). «ΒΙΔΩΜΑ» («Τι απέγινε ο Ριχάρδος»). «3+3=7» («Νιου Γουόρλντ 1948... 1984... 2012... 2021»). «TETRIS» («Το ασανσέρ»). «On The Rocks» («Χρησιμοποιημένες λέξεις»). «Αν-dress» {«Gap». «ΧΑ!» («Η εποχή της μπεκάτσας» (Μια ιστορία εξουσίας)}. «ΟμάΔα» («Τις πταίει;»). «KQINOA-!» («Ant ή Ανθρωποι»).

ΥΠΠΟΤ
Εξαιρείται από το «πάγωμα» των προσλήψεων

Το ΥΠΠΟΤ εξαιρείται, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από την απαγόρευση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού και προσωπικού για τα έργα αυτεπιστασίας στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ.

«Αυτό σημαίνει», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι η διαδικασία πρόσληψης του ανωτέρω προσωπικού, η οποία είχε ανασταλεί λόγω προεκλογικής περιόδου, θα συνεχίσει κανονικά μέσω ΑΣΕΠ, όπως ορίζει ο νόμος. Το εποχικό προσωπικό έρχεται να καλύψει ανάγκες που προκύπτουν από τη διεύρυνση του ωραρίου των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Με την ίδια πράξη του το ΣτΕ γνωμοδοτεί για την παράταση των συμβάσεων, καθώς και για την πρόσληψη προσωπικού, στα έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία εκτελούνται με αυτεπιστασία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ».

Θυμίζουμε, ότι αίτημα για παράταση των παραπάνω συμβάσεων είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις -οι οποίες απαγορεύονται σε προεκλογική περίοδο- αλλά για υπάρχουσες συμβάσεις που έτυχε να λήγουν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πάντως, όλα τα παραπάνω -που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με αφορμή το διευρυμένο θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων- επιβεβαιώνουν και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν πρόκειται να δοθεί ουσιαστική λύση στο τραγικό πρόβλημα υποστελέχωσης της Αρχαιολογική Υπηρεσίας μέσω της εργασιακής ομηρίας των συμβάσεων και των εποχικών προσλήψεων. Μόνη λύση είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«ΤΙΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ» τιτλοφορείται η εκδήλωση - αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό, που πραγματοποιείται σήμερα (31/5, 8 μ.μ.), στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωσήφ Ιωσήφ. Τραγούδια του Μάνου Λοΐζου θα ερμηνεύσει η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Η Κύπρος», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Οικονομάκη. Συμμετέχουν: Κώστας Χατζηχριστοδούλου (τραγούδι), Γρηγόρης Παπαντώνης (πιάνο), Βασίλης Χατζηλούκας (κιθάρα), Γιώργος Τοκατλίδης (μπουζούκι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ