ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης αύριο Σάββατο!

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει το σωματείο των χαλυβουργών του Ασπροπύργου

Ο αγώνας των χαλυβουργών (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία») ...
Ο αγώνας των χαλυβουργών (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία») ...
Μεγάλη συναυλία έξω από την πύλη του εργοστασίου της χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο αύριο Σάββατο 2 Ιούνη στις 7 το απόγευμα διοργανώνει το σωματείο των χαλυβουργών και απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής να παρευρεθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που έκλεισε 7 συνεχόμενους μήνες και συνεχίζεται με αποφασιστικότητα και πίστη.

Στη συναυλία θα πάρει μέρος το συγκρότημα του Ηλία Νικολόπουλου «Λαϊκοί Φάλτσοι» με λαϊκά τραγούδια για το σκληρό αγώνα των χαλυβουργών, που έχουν σταθεί με περηφάνια απέναντι στην αδίστακτη εργοδοσία και τους μηχανισμούς της και δηλώνουν ανυποχώρητοι μέχρι την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων. Αποτελεί υποχρέωση όλης της εργατικής τάξης και το Σάββατο όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα να σταθεί στο πλευρό των χαλυβουργών, στηρίζοντας τον αγώνα που δίνουν. Να σταλθεί από εκεί ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα στην εργοδοσία, ότι όσες προσπάθειες και να κάνει δε θα σπάσει τους χαλυβουργούς και τον αγώνα που δίνουν. Αλλά και ότι, η τελευταία ενέργειά της να σύρει στα δικαστήρια το σωματείο των χαλυβουργών, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει την απεργία τους θα πέσει στο κενό. Να σημειωθεί ότι οι χαλυβουργοί αναμένουν την ερχόμενη βδομάδα την απόφαση του δικαστηρίου, μετά την εκδίκαση αγωγής που κατέθεσε η εργοδοσία, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Την ίδια στιγμή να σημειωθεί ότι για την ερχόμενη Τρίτη 5 Ιούνη ορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας νέα τριμερής συνάντηση στις 10 το πρωί μετά και από πίεση του σωματείου.


... δίνει δύναμη σε όλο το λαό
... δίνει δύναμη σε όλο το λαό


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ανακοίνωση με αφορμή το «ατύχημα» στη «Χαλυβουργία»

«Οι εργάτες στα δύο εργοστάσια του Μάνεση στη Μαγνησία δουλεύουν σε ωρολογιακή βόμβα»!

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του για το τελευταίο εργατικό «ατύχημα» στη «Χαλυβουργία» του Βελεστίνου το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», καλώντας τους εργάτες των δύο επιχειρήσεων «να αντιληφθούν ότι η εταιρεία τούς χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στους συναδέλφους στον Ασπρόπυργο και δε διστάζει να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους».

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Το τρίτο ατύχημα μέσα σε λίγες εβδομάδες στα εργοστάσια του Μάνεση στο Βόλο, που σημειώθηκε χτες (σ.σ. την Τρίτη) επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του Συνδικάτου μας. Είναι και αυτό αποτέλεσμα των συνθηκών από την εντατικοποίηση της παραγωγής, τις ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας και συντήρησης εξαιτίας των ξέφρενων ρυθμών που έχει επιβάλει η εργοδοσία με τις ευλογίες του εργοδοτικού σωματείου για να χτυπηθεί ο αγώνας των ηρωικών απεργών του Ασπρόπυργου.

Επιμένουμε: Οι εργάτες στα δύο εργοστάσια δουλεύουν σε ωρολογιακή βόμβα. Πλέον, με το τρίτο ατύχημα, δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν οι αρχικές προσπάθειες να υποβαθμιστούν οι κίνδυνοι, να φορτώσουν τα ατυχήματα στους ίδιους τους εργάτες. Σε αυτές τις προσπάθειες πρωταγωνίστησαν το εργοδοτικό σωματείο και η πλειοψηφία του ΕΚΒ. Μάλιστα, σε κάθε αποκάλυψη που έκαναν τα ταξικά σωματεία για τα ατυχήματα ο ρόλος τους ήταν να επιτεθούν στο ΠΑΜΕ και στο Συνδικάτο μας. Είναι τα καλύτερα στηρίγματα του Μάνεση ενάντια στους απεργούς του Ασπρόπυργου, αλλά και ενάντια στους εργαζόμενους στα εργοστάσια του Βόλου. Βάζουν σε πρώτη μοίρα τη διασφάλιση της "ομαλότητας" υπέρ του επιχειρηματία και όχι τη ζωή και την υγεία των εργατών.

Καλούμε τους εργάτες στις επιχειρήσεις του Μάνεση στο Βόλο και στο Βελεστίνο να σηκώσουν ανάστημα. Να βάλουν στην άκρη τους εργοδοτικούς. Να αντιληφθούν ότι η εταιρεία τούς χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στους συναδέλφους στον Ασπρόπυργο και δε διστάζει να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Να συμπαραταχτούν αγωνιστικά με τους συναδέλφους τους στον Ασπρόπυργο. Οι θυσίες τους για τα κέρδη του Μάνεση δε θα έχουν τελειωμό. Στον αγώνα και στην ταξική ενότητα και πάλη βρίσκεται η ελπίδα!».


ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Ανάγκη η οργάνωση και η αλλαγή συσχετισμών

Στα χέρια των εργατών βρίσκεται η δυνατότητα απόκρουσης της άγριας επίθεσης που θα ξεσπάσει καταπάνω τους με νέα ορμή, αμέσως μετά τις εκλογές. Με δεδομένο το βάθεμα της κρίσης αλλά και τις ρητές απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας για νέο χτύπημα μισθών - συντάξεων - δικαιωμάτων, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η οργάνωση κάθε εργάτη και εργάτριας σε κάθε τόπο δουλειάς, κάθε κλάδο. Η οργάνωση με στόχο την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας, την υπεράσπιση των κατακτήσεων που με αιματηρούς και πολύχρονους αγώνες έχει αποσπάσει η εργατιά, την προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την εξαθλίωση. Οπως εξίσου επείγουσα είναι και η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στα συνδικάτα, η αποδυνάμωση και απομόνωση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που είτε στηρίζουν, είτε ανέχονται, είτε δικαιολογούν την αντεργατική επίθεση, βάζοντας έτσι πλάτη στην εξαθλίωση του λαού.

Η οργάνωση των εργατών αποτελεί τεράστια ευθύνη για καθένα τους, αλλά μπορεί να τους δώσει και τεράστια δύναμη. Κανείς τους δεν μπορεί να μένει ανοργάνωτος την ώρα που εξαπολύεται μια πρωτόγνωρα βάρβαρη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής του. Είναι πρώτιστη ανάγκη η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η μετατροπή τους σε ζωντανά κύτταρα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στους μισθούς πείνας, στις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, στην ανυπαρξία μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, στην εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι ανάγκη για τους εργάτες να υπάρχουν συνδικάτα μαζικά, εργαλεία σφυρηλάτησης της ενότητας της εργατιάς, ενάντια σ' αυτούς που κερδίζουν όσο της τσακίζουν τη ζωή, εργαλεία αποκάλυψης των καταστροφικών συνεπειών που έχει για το λαό η «ανταγωνιστικότητα», εργαλεία ξεμπροστιάσματος των εκβιασμών, της τρομοκρατίας, των μεθοδεύσεων, με τις οποίες η εργοδοσία θα δυναμώσει τις προσπάθειες εξαπάτησης και καθυπόταξης των εργαζομένων, ώστε να επιβληθεί στους τόπους δουλειάς «σιγή νεκροταφείου». Η απότομη όξυνση της κατάστασης, που είναι πολύ πιθανό να έρθει (καθώς μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου και η αστική τάξη δυσκολεύεται να χειριστεί την κρίση) σημαίνει ότι οι εργάτες θα πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα ακόμα και για την επιβίωση. Για να μη μείνουν εργατόσπιτα χωρίς νερό, ρεύμα, φάρμακο, γιατρό, φαγητό.

Είναι κομβικό ζήτημα για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των εργατικών αγώνων, η οργάνωσή τους ενάντια στην πολιτική που γεννά και πολλαπλασιάζει τα βάσανα του λαού. Είναι καθήκον κάθε εργάτη η μαζικοποίηση των συνδικάτων και η οργάνωση των εργατών, έτσι ώστε να ξεμπροστιάζονται και να απομονώνονται όλες εκείνες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που έστρωσαν το έδαφος, για να σαρωθούν οι εργατικές κατακτήσεις, που έπιναν νερό στο όνομα της «επιχειρηματικότητας», που κορόιδευαν τους εργάτες πως η ΕΕ και η «ανταγωνιστικότητα» λειτουργεί προς όφελός τους, που έλεγαν ότι είναι δυνατόν κάποιοι να ξεφύγουν από την επίθεση, που δηλητηρίαζαν σχεδιασμένα την εργατική τάξη με το συντεχνιασμό, τους «κοινωνικούς διαλόγους», τον εφησυχασμό κ.τ.λ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για κάθε εργάτη. Γιατί δύναμη στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη για όλη την εργατική τάξη, σημαίνει δύναμη για τους αγώνες ενάντια στα μονοπώλια για τα οποία είναι μονόδρομος η κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Ακούραστα, ολόπλευρα, αταλάντευτα, πρέπει να δυναμώσει η δράση, για να φανεί πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, του κόμματος εκείνου που ακριβώς λόγω της στρατηγικής και των στόχων του είναι εγγύηση για την οργάνωση και της άμυνας και της αντεπίθεσης των εργατών για μια ζωή με δικαιώματα.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ