ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ»
Στρέφει το «βλέμμα» του και στις δημοτικές βιβλιοθήκες

Τον γενικό διευθυντή του «Κέντρου Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δηλαδή του οργανισμού που συστήθηκε στο πλαίσιο του ιδρύματος για την κατασκευή και λειτουργία στο «φιλέτο» του Φαληρικού Δέλτα των νέων κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γεγονός που συνιστά ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημόσιων ελεύθερων χώρων, όπως εξαρχής κατήγγειλε το ΚΚΕ, ανακοίνωσε χτες το ίδρυμα.

Πρόκειται για τον Γ. Τροχόπουλο, μέχρι σήμερα διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, «διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα βιβλιοθηκών», σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος. Με σπουδές νομικής ανέλαβε τη βιβλιοθήκη της γενέτειράς του το 1990, ενώ παράλληλα ήταν συντονιστής πολλών προγραμμάτων της ΕΕ, μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών. Η επιτυχής - πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα - λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας είναι ένας πιθανός λόγος που το Ιδρυμα Νιάρχου την επέλεξε (2011) για έδρα του προγράμματός του με τίτλο «Future Library». Πρόκειται για πρόγραμμα διερεύνησης των αναγκών και λειτουργικής βελτίωσης των δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, με δηλωμένο στόχο «να βοηθήσει τις βιβλιοθήκες να αναλάβουν τον ρόλο αστικών κέντρων στις κοινότητές τους».

Ουσιαστικά, πρόκειται για «σύμπραξη» του κεφαλαίου με το αστικό κράτος, με αιχμή την τοπική διοίκηση, στο πλαίσιο που έθεσε ήδη η ΕΕ για τον αγοραίο προσανατολισμό της - απαραίτητης βέβαια - ψηφιοποίησης των έργων, του λόγου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της ψηφιοποίησης, το κεφάλαιο και τα «πολιτιστικά» του ιδρύματα εμφανίζονται ως ...«Ρομπέν των Δασών» των δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, οι οποίες έχουν τρομερά προβλήματα, με ευθύνη του κράτους και των τοπικών διοικήσεων, εκμεταλλευόμενοι το ιδεολόγημα της «πολιτιστικής χορηγίας».

Το ίδρυμα σημειώνει ότι το «Κέντρο Πολιτισμού» βρίσκεται σε «κρίσιμο στάδιο, καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής κατασκευαστικής εταιρείας και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2012, ενώ οι εργασίες εκσκαφών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη». Η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται στα τέλη του 2015.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για παραχώρηση δημόσιας γης και κρατικών πολιτιστικών φορέων σε ιδιωτικό φορέα για 100 χρόνια, με κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού να καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο και με όρους υποτέλειας, όπως: Ο ιδιώτης απαλλάσσεται από κάθε φύσης φόρους, θα έχει δικαίωμα στο διηνεκές να χρησιμοποιεί τους χώρους και το πάρκο για να πραγματοποιεί κάθε είδους δραστηριότητες, χωρίς να παίρνει άδεια από πουθενά, η Εθνική Λυρική Σκηνή καλείται να καταβάλλει βαρύ ενοίκιο και να λειτουργεί με το διαρκή φόβο ενδεχόμενης έξωσης, αν δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του «Κέντρου Πολιτισμού» κ.λπ.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Παραστάσεις εντός και εκτός

«Αμφιτρύων»
«Αμφιτρύων»
Κωμωδίες των Αριστοφάνη, Μολιέρου και Σαίξπηρ θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο σε ελληνικά φεστιβάλ και στο εξωτερικό. Με τις αριστοφανικές «Νεφέλες» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Επιδαύρου (13,14/7), ενώ στη συνέχεια η παράσταση -σε σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Νίκου Μαστοράκη και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη- θα ταξιδέψει ανά την Ελλάδα. Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ομηρος Πουλάκης, Τάνια Τρύπη, κ.ά.

Ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο με το μολιερικό αριστούργημα «Αμφιτρύων», που θα παιχθεί στην Επίδαυρο (3,4/8) και στη συνέχεια, για περιορισμένες παραστάσεις, σε περιοδεία. Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται στον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου και μεταπλάθει το μύθο σε μια απολαυστική κωμωδία. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, κ.ά.

Ο «Περικλής» - η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιάστηκε στο Εθνικό και στη συνέχεια στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ «Globe to Globe» για τον Σαίξπηρ περιοδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο προωθεί συνεργασίες με ξένα θέατρα και συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ: Φεστιβάλ «Resistance in the Mediterranean», στο Βερολίνο στις 17 Ιουνίου στο «Ballhaus Naunynstrasse» με τη σκηνική ανάγνωση του ειδικά γραμμένου για το φεστιβάλ έργου της Λένας Κιτσοπούλου «Ν - ΕΥΡΩ - ΣΗ».

Επίσης, το Εθνικό Θέατρο και η Δραματική Σχολή του, σε συνεργασία με την Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης (UTE) και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, διοργανώνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, τη Δελφική Ακαδημία Θεάτρου στους Δελφούς, με θέμα «Πόλεμος και Σκηνή». Τα εργαστήρια θα διευθύνει ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ.

Αλλά και τα έργα «Το βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη, «Η αόρατη Ολγα» του Γιάννη Τσίρου και η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» της Λένας Κιτσοπούλου (παραγωγές του ΕΘ), θα παρουσιαστούν στις 5,9 και 13/6, αντίστοιχα, με μορφή αναλογίου στο «Theatre de la Ville» και η ανάγνωσή τους θα αναμεταδοθεί από τη δημόσια γαλλική ραδιοφωνία, στο σταθμό «France Culture», ενώ η παράσταση «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας «Blitz» (παραγωγή του Εθνικού, στη σεζόν 2009-2010), μετέχει στο Φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» που διοργανώνει το παρισινό «Theatre de la Ville», με τη συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (8/6).

Ελληνική παράσταση στη Στοκχόλμη

Για 17 χρόνια, η συγγραφέας Ελεονόρ Μερσιέ κατέγραφε την πρώτη φράση που άκουγε στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας της οργάνωσης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στην οποία εργαζόταν. Το βιβλίο της «Je suis completement battue» («Με χτύπησε πολύ άσχημα») αποτελείται από 1.653 επιλεγμένες φράσεις- σπαρακτικές αποδείξεις του πόνου, της ντροπής, του φόβου, αλλά και της αγάπης. Θέατρα-μέλη του δικτύου «Mitos 21» θα παρουσιάσουν μια σπονδυλωτή περφόρμανς - που βασίζεται στο βιβλίο της Ελεονόρ Μερσιέ - (αύριο) στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Ινγκμαρ Μπέργκμαν» (27/5- 6/6). Οι καλλιτέχνες που πρότειναν θέατρα-μέλη του δικτύου επέλεξαν ελεύθερα φράσεις του βιβλίου και ετοίμασαν σύντομες περφόρμανς, ο καθένας στη γλώσσα του. Η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου και η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, με την περφόρμανς «Με χτύπησε στις 16.45». Η ελληνική παράσταση, που εστίασε στην ανωνυμία που ζητούν τα θύματα, θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου σε πολλά θέατρα της Σουηδίας.

Θέατρο σε αυλή...

Στην αυλή ενός παλιού σπιτιού στην πλατεία «Λέων Αυδής» (Γιατράκου 2, Κεραμεικός) άρχισαν χτες οι παραστάσεις του θιάσου «Συνεργείο», με το έργο του Ισπανού δραματουργού Χοσέ Ραμόν Φερνάντες «Το χώμα» (ισπανικό Βραβείο Θεάτρου, 2011), υπό την αιγίδα της ισπανικής πρεσβείας και του Ινστιτούτου «Θερβάντες». Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, η σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια των Αλεξάνδρας Σιάφκου - Λάμπρου Πηγούνη. Οι φωτισμοί της Ελένης Περσελή. Η κινησιολογία της Ζωής Χατζηαντωνίου. Παίζουν: Ολγα Τουρνάκη, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Αιγινίτου, Τάνια Παλαιολόγου, ο Barkat Hosseini, ο μικρός Ηλίας Καράμπελας, ο Τheo Alexander.

Το έργο - με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ - αφορά στην ιστορία δύο ανδρών και δύο γυναικών. Στο μεγάλο μυστικό που κρύβουν σ' ένα μακρινό χωριό κάπου στην Ανδαλουσία, στην ενοχική σιωπή μιας μικρής κοινωνίας, στη συγκάλυψη ενός εγκλήματος και το ψέμα.

Παραστάσεις: Δευτέρα έως Κυριακή 9.30 μ.μ., εκτός Τετάρτης. (Κρατήσεις θέσεων στο 6981.802.544. Εισιτήριο: 10 ευρώ).

Νέο ΔΣ στο ΕΕΤΕ

Μετά τις αρχαιρεσίες (13/5/2012) που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, σε συνεδρίασή του (22/5) το ΔΣ που εκλέχτηκε συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Μελά Εύα (χαράκτρια), αντιπρόεδρος: Χριστοφοράκης Νίκος (ζωγράφος - Εφορος Τμήματος Ζωγραφικής), γενικός γραμματέας: Βάρβογλης Δημήτρης (ζωγράφος), ταμίας: Βολονάκη Ουρανία (ζωγράφος). Μέλη: Δουατζή Παρασκευή (γλύπτρια - Εφορος Τμήματος Γλυπτικής), Ανούση Ειρήνη (χαράκτρια - Εφορος Τμήματος Χαρακτικής), Καρακατσάνη Μαρία (κεραμίστρια - Εφορος Τμήματος Διακοσμητικής), Βάης Ιάκωβος (ζωγράφος), Λαλές Χαράλαμπος (χαράκτης), Χαλικιάς Βασίλειος (διακοσμητής), Χρυσοβιτσάνου Αγγελική (γλύπτρια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ