Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Παραστάσεις εντός και εκτός

«Αμφιτρύων»
«Αμφιτρύων»
Κωμωδίες των Αριστοφάνη, Μολιέρου και Σαίξπηρ θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο σε ελληνικά φεστιβάλ και στο εξωτερικό. Με τις αριστοφανικές «Νεφέλες» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Επιδαύρου (13,14/7), ενώ στη συνέχεια η παράσταση -σε σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Νίκου Μαστοράκη και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη- θα ταξιδέψει ανά την Ελλάδα. Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ομηρος Πουλάκης, Τάνια Τρύπη, κ.ά.

Ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο με το μολιερικό αριστούργημα «Αμφιτρύων», που θα παιχθεί στην Επίδαυρο (3,4/8) και στη συνέχεια, για περιορισμένες παραστάσεις, σε περιοδεία. Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται στον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου και μεταπλάθει το μύθο σε μια απολαυστική κωμωδία. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, κ.ά.

Ο «Περικλής» - η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιάστηκε στο Εθνικό και στη συνέχεια στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ «Globe to Globe» για τον Σαίξπηρ περιοδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο προωθεί συνεργασίες με ξένα θέατρα και συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ: Φεστιβάλ «Resistance in the Mediterranean», στο Βερολίνο στις 17 Ιουνίου στο «Ballhaus Naunynstrasse» με τη σκηνική ανάγνωση του ειδικά γραμμένου για το φεστιβάλ έργου της Λένας Κιτσοπούλου «Ν - ΕΥΡΩ - ΣΗ».

Επίσης, το Εθνικό Θέατρο και η Δραματική Σχολή του, σε συνεργασία με την Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης (UTE) και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, διοργανώνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, τη Δελφική Ακαδημία Θεάτρου στους Δελφούς, με θέμα «Πόλεμος και Σκηνή». Τα εργαστήρια θα διευθύνει ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ.

Αλλά και τα έργα «Το βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη, «Η αόρατη Ολγα» του Γιάννη Τσίρου και η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» της Λένας Κιτσοπούλου (παραγωγές του ΕΘ), θα παρουσιαστούν στις 5,9 και 13/6, αντίστοιχα, με μορφή αναλογίου στο «Theatre de la Ville» και η ανάγνωσή τους θα αναμεταδοθεί από τη δημόσια γαλλική ραδιοφωνία, στο σταθμό «France Culture», ενώ η παράσταση «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας «Blitz» (παραγωγή του Εθνικού, στη σεζόν 2009-2010), μετέχει στο Φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» που διοργανώνει το παρισινό «Theatre de la Ville», με τη συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (8/6).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φινάλε με τον «Περικλή» (2012-09-14 00:00:00.0)
«Περικλής» στη Θεσσαλονίκη (2012-01-31 00:00:00.0)
Το καλοκαίρι του Εθνικού Θεάτρου (2008-04-18 00:00:00.0)
Μουσική, χορός, θέατρο (2005-07-20 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2003-09-06 00:00:00.0)
Εκτός των τειχών (1999-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ