ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΠΕΑΕΑ
3 Δεκέμβρη, ο γιορτασμός του Γοργοπόταμου

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη θα πραγματοποιήσουν οι Αντιστασιακοί την εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου και της μνήμης των θυμάτων από τις νάρκες στην ίδια περιοχή. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στον τόπο της επιχείρησης των ανταρτών, στη Γέφυρα του Γοργοπόταμου.

Την απόφαση αυτή πήρε η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) η οποία με σχετική της ανακοίνωση τονίζει:

Παρακαλούνται οι διοικήσεις των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ να οργανώσουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών τους, για να τιμηθεί η επέτειος αυτή.

Τα γεγονότα που υποχρέωσαν τη Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ ν' αλλάξει την ημερομηνία του γιορτασμού της επετείου, όπως αναφέρεται, ήταν ο προγραμματισμός στις 19-11-00 εκδήλωσης δρομέων, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και το Δήμο Γοργοποτάμου, προς τιμή της επετείου, οπότε επιβάλλεται και η απαγόρευση διέλευσης λεωφορείων από την πλατεία Γοργοποτάμου. Επίσης στις 26-11-00 προγραμματίστηκε επίσημος γιορτασμός για την... «Ενωμένη Εθνική Αντίσταση 1941-1944» σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 1285/82, ως ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, σε αντίθεση με την επιθυμία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, η μέρα αυτή να εορτάζεται στις 9 του Μάη.

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Ζωντανή»... απάντηση στον αντικομμουνισμό

Συνάντηση των «παιδιών» της προσφυγιάς, που πρόκοψαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και, τώρα, αγωνίζονται για προκοπή στην πατρίδα των γονιών τους

Αποψη από τη συγκέντρωση των παιδιών των πολιτικών προσφύγων.ΦΩΤΟ Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Αποψη από τη συγκέντρωση των παιδιών των πολιτικών προσφύγων.ΦΩΤΟ Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Συγκινητική, αλλά και μαχητική ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), με τη συμμετοχή των «παιδιών» που διασώθηκαν από τη φωτιά του εμφυλίου πολέμου και αυτών που γεννήθηκαν στην προσφυγιά. Την αίθουσα της ΠΟΑΟ γέμισαν, από νωρίς, ηλικιωμένοι τώρα απόφοιτοι από τις Επαγγελματικές Σχολές Γιάνκι-Γιουλ και Τσίρτσικ (γειτονικές πόλεις με την Τασκένδη), που είχαν και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, καθώς και παιδιά και εγγόνια των πολιτικών προσφύγων που γεννήθηκαν στις φιλόξενες σοσιαλιστικές, τότε, χώρες.

Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΟΑΟ, Νίκος Τερζόγλου, οι εκπρόσωποι της ΠΕΕΠΠ Γιάννα Τρικαλινού και Τάκης Αρχιτεκτονίδης, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και ΔΣΕ Ηλίας Γεωργόπουλος, οι δάσκαλοι και καθηγητές στις προαναφερόμενες σχολές και στα σχολεία όπου διδασκόταν η ελληνική γλώσσα Παύλος Κούφης, Γιώργος Σύρος, Αχιλλέας Μποζοβίτης και ο αντιστασιακός δημοσιογράφος Δημήτρης Σέρβος.

«Σκοπός της συγκέντρωσης είναι - είπε ο Γ. Σύρος, διδάκτορας τεχνικών επιστημών, καθηγητής - να θυμηθούμε στιγμές από τη ζωή μας στις φιλόξενες χώρες, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους λαούς των χωρών αυτών για τη συμπαράσταση και βοήθεια που μας παρείχαν στην πολύχρονη παραμονή μας στην πολιτική προσφυγιά. Να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας και να δώσουμε τις ευχές μας, για να βρουν οι λαοί αυτών των χωρών τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες από την υπονόμευση και την ανατροπή των καθεστώτων τους. Η συγκέντρωσή μας - τόνισε ο ομιλητής - συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης και θα πρέπει να προβληματίσει τους νέους επιστήμονες το μεγαλούργημα αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος του περασμένου αιώνα, αλλά και όλη η πορεία της ανθρωπότητας μετά τα συνταρακτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Βασικός σκοπός της εκδήλωσης - συνέχισε - είναι να εκφράσουμε τη βούλησή μας να είμαστε αντάξιοι απόγονοι και συνεχιστές των αγώνων των γονιών μας, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των αγώνων του λαού μας ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της υποτέλειας και της υποταγής στη "νέα τάξη πραγμάτων", στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Επίσης, ενάντια στην οικονομική καταπίεση των εργαζομένων, που τους επιφυλάσσουν οι πολυεθνικές και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, ενάντια σ' όλες τις εκδηλώσεις διαφθοράς της νεολαίας, στην επιβολή της σιωπής και της αδιαφορίας».

Τους σκοπούς αυτούς, που ανέφερε ο εισηγητής Γ. Σύρος, ανέπτυξαν στις σύντομες εισηγήσεις τους οι Χρήστος Πασχαλίδης, Κούλα Μωυσίδου, Κώστας Κατσάβαλος.

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν για τη ζωή, τη μόρφωση και την επιστημονικοτεχνική πρόοδο της νεολαίας στην πολιτική προσφυγιά ήταν και μια αποστομωτική απάντηση στους συκοφαντικούς ισχυρισμούς για την τύχη των παιδιών που διασώθηκαν από τη φωτιά του εμφυλίου πολέμου αλλά η αντίδραση πρόβαλλε σαν... «παιδομάζωμα»!

Οι αριθμοί και τα γεγονότα, που αφηγήθηκαν στις ομιλίες τους οι εισηγητές, καταδείχνουν πειστικά την αλήθεια για τη σωτηρία αυτών των παιδιών, για το παιδοσώσιμο των γονιών τους και όχι παιδομάζωμα.

Ακόμη τονίστηκε η ανάγκη της δραστήριας συμμετοχής των παιδιών της προσφυγιάς στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Η ανάγκη να συμμετέχουν δραστήρια στην ΠΕΕΠΠ και να παλεύουν από τις γραμμές της για τη λύση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους, καθώς επίσης να πλαισιώνουν το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Για τους σκοπούς και το ρόλο αυτού του Συλλόγου μίλησε ο πρόεδρός του, Ηλίας Γεωργόπουλος, ο οποίος και απηύθυνε έκκληση προς τους παραβρισκόμενους να εκλαϊκεύσουν το καταστατικό του και να προσελκύσουν και άλλους νέους για τη διεύρυνση της δραστηριότητάς του.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του δάσκαλου στη Σχολή Γιάνκι-Γιουλ, αντιστασιακού συγγραφέα Παύλου Κούφη, ο οποίος υπενθύμισε στους παραβρισκόμενους πρώην μαθητές περιστατικά από την εκπαίδευσή και τη ζωή τους, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Γ. Τρικαλινού από μέρους της ΠΕΕΠΠ και ο Δ. Σέρβος, ο οποίος ανήγγειλε το υπό έκδοση βιβλίο του για τη νεολαία της Ελλάδας στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά και του Εμφυλίου και το λεγόμενο «παιδομάζωμα».

Στο τέλος της συγκέντρωσης εγκρίθηκε ψήφισμα, στο οποίο τα παιδιά του Εμφυλίου και της προσφυγιάς εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους λαούς που τους συμπαραστάθηκαν και τους βοήθησαν. Δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στην πάλη τους για αντιμετώπιση των ολέθριων συνεπειών από τις ανατροπές των καθεστώτων τους. Διαβεβαιώνουν τους γονείς τους, αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, ότι θα συνεχίζουν να αγωνίζονται, πλαισιώνοντας τις γραμμές του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, θα συμμετέχουν δραστήρια στο μαζικό λαϊκό κίνημα, αντιπαλεύοντας την πολιτική της υποτέλειας στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζοντας όλες τις εκδηλώσεις διαφθοράς της νεολαίας.

Το δεύτερο μέρος της συνάντησης αυτής συνεχίστηκε σε ταβέρνα, όπου όλοι οι απόφοιτοι των σχολών και οι προσκεκλημένοι τους διασκέδασαν μέσα από αναμνήσεις και εμπειρίες από τη ζωή τους στην ξενιτιά και στην πατρίδα μετά τον επαναπατρισμό τους.

ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΑΠΟΔΟΣ
Τιμήθηκε ο λαϊκός αγωνιστής

Ο αντιστασιακός Σπύρος Διλιντάς αναφέρεται στον ηρωϊκό αγώνα του ΔΣΕ, στην Εκδήλωση.ΦΩΤΟ Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Ο αντιστασιακός Σπύρος Διλιντάς αναφέρεται στον ηρωϊκό αγώνα του ΔΣΕ, στην Εκδήλωση.ΦΩΤΟ Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Ακολουθώντας το «τάμα» της συνέχισης του αγώνα, αντιστασιακοί, φίλοι και οπαδοί της Αντίστασης, βρέθηκαν την Κυριακή 5 Νοέμβρη, κοντά στην τοποθεσία Προκόπι της Εύβοιας, στο χώρο όπου εδώ και τρία χρόνια υπάρχει το μνημείο του θρυλικού λαϊκού αγωνιστή καπετάν Ανάποδου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Παραρτημάτων Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού και Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ.

Ο Θύμιος Καψής, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ανάποδου, στις 5 Νοέμβρη 1949, σε ηλικία μόλις 26 χρόνων, άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος προδοτικά από αμερικάνικο βόλι, σε τούτα τα χώματα, όπου πενήντα ένα χρόνια μετά, ένα πλήθος κόσμου, συγγενείς - ανάμεσά τους και η αδελφή του Ευσταθία - συναγωνιστές του και νεολαίοι, ήρθαν να τιμήσουν. Συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο μνημείο του «Παιδιού της Ρούμελης» και των άλλων ηρώων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των μαχητών του ΔΣΕ, που έπεσαν για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

«Η θυσία του - τόνισε στην ομιλία του ο γγ του Παραρτήματος Χαλκίδας, Κώστας Δελλής,απόγονος αγωνιστή - όπως και όλων των συντρόφων του που τον ακολούθησαν στο "Ανεξάρτητο Τάγμα Ευβοίας", ήταν προσωπική επιλογή μιας μεγάλης και δύσκολης αποστολής, γιατί γνώριζαν, ότι σ' αυτό που αποφάσισαν να κάνουν δεν ήταν βέβαιη και η επιστροφή.

Ο αγώνας του ΔΣΕ - συνέχισε - ήταν δίκαιος, λαϊκός, απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικός. Σήμερα εμείς, εμπνεόμαστε από τα ίδια ιδανικά, τα ίδια οράματα και δεν επιλέγουμε το συμβιβασμό, την υποταγή και το βόλεμα. Δε θα γίνουμε καλύτεροι διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Επιλέγουμε το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου πάλης, για να δικαιώσουμε τον αγώνα των ηρώων μας, των συναγωνιστών τους, των συντρόφων μας. Για να δικαιωθούν τα ιδανικά μας, οι τόσες θυσίες και αγώνες του λαού μας».

Κάλεσμα στους νέους και νέες - για να μη σκύψουν το κεφάλι, αλλά να συνεχίσουν το δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό - έκανε στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, η Γραμματέας του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, Αλ. Παπιώτη.

Το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, Σπύρος Διλιντάς, μίλησε για το ΔΣΕ. «Ηταν στρατός - ανέφερε - με ευσυνείδητη πειθαρχία, με υπέρτατο πατριωτισμό, με ήθος και αρχές, βγαλμένες από τις λαϊκές παραδόσεις μας και όχι ληστοσυμμορίτες ή κατσαπλιάδες όπως αρέσκοντο να τους αποκαλούν οι ελέω Αγγλων και Αμερικανών, ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί τέτοιοι ήταν οι ομογάλακτοί τους Σούρληδες, Τσαούς Αντών και λοιποί».

Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στον όρκο που έδιναν οι μαχητές του ΔΣΕ, παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να κάνουν πράξη το μέρος του όρκου που μιλά για υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, υπεράσπιση της δημοκρατίας, τιμής, εργασίας, περιουσίας του λαού.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος αντιπροσωπείες της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, του ΝΣ της ΚΝΕ , των ΚΟΒ Μαντουδίου, Κορίνθου, Σκεπαστής, Προκοπίου, Ιστιαίας και Πετραλώνων του ΚΚΕ. Ακόμη παραβρέθηκαν, ο σύνδεσμος του Τάγματος του Ανάποδου Γ. Σγάγιας, ο ταγματάρχης του ΔΣΕ Θ. Δρούκαλης (Γκούρας), εκπρόσωποι του Σωματείου ανέργων Β/Κ Εύβοιας, δημοτικοί σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες της ΠΕΣΑΘΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ, καθώς και πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από Εύβοια και Αττική - Βοιωτία.

Εκδηλώσεις
  • Σήμερα στις 9 πμ τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση όλων των μελών των Διοικητικών Επιτροπών των Παραρτημάτων Αττικής της ΠΕΑΕΑ στην αίθουσα της «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ» της οδού Κλεισθένους 15. Θέμα της συγκέντρωσης: Η ανάλυση των αποφάσεων της Συνόδου του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, που έγινε στις 13 Οκτώβρη 2000.
  • Το Παράρτημα Ελευσίνας τελεί την Κυριακή 12-11-2000 το πρωί, Αρχιερατικό μνημόσυνο στον ναό του Αγίου Γεωργίου Ελευσίνας, για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-44, που έπεσαν μαχόμενοι, εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή που απεβίωσαν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ