Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΑΠΟΔΟΣ
Τιμήθηκε ο λαϊκός αγωνιστής

Ο αντιστασιακός Σπύρος Διλιντάς αναφέρεται στον ηρωϊκό αγώνα του ΔΣΕ, στην Εκδήλωση.ΦΩΤΟ Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Ο αντιστασιακός Σπύρος Διλιντάς αναφέρεται στον ηρωϊκό αγώνα του ΔΣΕ, στην Εκδήλωση.ΦΩΤΟ Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Ακολουθώντας το «τάμα» της συνέχισης του αγώνα, αντιστασιακοί, φίλοι και οπαδοί της Αντίστασης, βρέθηκαν την Κυριακή 5 Νοέμβρη, κοντά στην τοποθεσία Προκόπι της Εύβοιας, στο χώρο όπου εδώ και τρία χρόνια υπάρχει το μνημείο του θρυλικού λαϊκού αγωνιστή καπετάν Ανάποδου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Παραρτημάτων Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού και Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ.

Ο Θύμιος Καψής, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ανάποδου, στις 5 Νοέμβρη 1949, σε ηλικία μόλις 26 χρόνων, άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος προδοτικά από αμερικάνικο βόλι, σε τούτα τα χώματα, όπου πενήντα ένα χρόνια μετά, ένα πλήθος κόσμου, συγγενείς - ανάμεσά τους και η αδελφή του Ευσταθία - συναγωνιστές του και νεολαίοι, ήρθαν να τιμήσουν. Συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο μνημείο του «Παιδιού της Ρούμελης» και των άλλων ηρώων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των μαχητών του ΔΣΕ, που έπεσαν για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

«Η θυσία του - τόνισε στην ομιλία του ο γγ του Παραρτήματος Χαλκίδας, Κώστας Δελλής,απόγονος αγωνιστή - όπως και όλων των συντρόφων του που τον ακολούθησαν στο "Ανεξάρτητο Τάγμα Ευβοίας", ήταν προσωπική επιλογή μιας μεγάλης και δύσκολης αποστολής, γιατί γνώριζαν, ότι σ' αυτό που αποφάσισαν να κάνουν δεν ήταν βέβαιη και η επιστροφή.

Ο αγώνας του ΔΣΕ - συνέχισε - ήταν δίκαιος, λαϊκός, απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικός. Σήμερα εμείς, εμπνεόμαστε από τα ίδια ιδανικά, τα ίδια οράματα και δεν επιλέγουμε το συμβιβασμό, την υποταγή και το βόλεμα. Δε θα γίνουμε καλύτεροι διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Επιλέγουμε το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου πάλης, για να δικαιώσουμε τον αγώνα των ηρώων μας, των συναγωνιστών τους, των συντρόφων μας. Για να δικαιωθούν τα ιδανικά μας, οι τόσες θυσίες και αγώνες του λαού μας».

Κάλεσμα στους νέους και νέες - για να μη σκύψουν το κεφάλι, αλλά να συνεχίσουν το δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό - έκανε στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, η Γραμματέας του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, Αλ. Παπιώτη.

Το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, Σπύρος Διλιντάς, μίλησε για το ΔΣΕ. «Ηταν στρατός - ανέφερε - με ευσυνείδητη πειθαρχία, με υπέρτατο πατριωτισμό, με ήθος και αρχές, βγαλμένες από τις λαϊκές παραδόσεις μας και όχι ληστοσυμμορίτες ή κατσαπλιάδες όπως αρέσκοντο να τους αποκαλούν οι ελέω Αγγλων και Αμερικανών, ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί τέτοιοι ήταν οι ομογάλακτοί τους Σούρληδες, Τσαούς Αντών και λοιποί».

Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στον όρκο που έδιναν οι μαχητές του ΔΣΕ, παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να κάνουν πράξη το μέρος του όρκου που μιλά για υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, υπεράσπιση της δημοκρατίας, τιμής, εργασίας, περιουσίας του λαού.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος αντιπροσωπείες της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, του ΝΣ της ΚΝΕ , των ΚΟΒ Μαντουδίου, Κορίνθου, Σκεπαστής, Προκοπίου, Ιστιαίας και Πετραλώνων του ΚΚΕ. Ακόμη παραβρέθηκαν, ο σύνδεσμος του Τάγματος του Ανάποδου Γ. Σγάγιας, ο ταγματάρχης του ΔΣΕ Θ. Δρούκαλης (Γκούρας), εκπρόσωποι του Σωματείου ανέργων Β/Κ Εύβοιας, δημοτικοί σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες της ΠΕΣΑΘΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ, καθώς και πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από Εύβοια και Αττική - Βοιωτία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ